Slăbiți cum vă place!

Gilda Fildan
* Ca să aibă un succes durabil, o dietă trebuie să corespundă preferințelor celui ce o urmează. Tabelul de mai jos vă arată avantajele, dar și punctele slabe ale celor mai răspândite procedee de slăbit *

Programe bazate pe exercițiu fizic

Principiu
Prin sport și un plus de activitate fizică în cadrul rutinei cotidiene, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor fără lift, se ard mai multe calorii decât sunt ingerate prin mân­care. Acest deficit trebuie să ducă la topirea depozitelor adipoase, localizate pe abdomen și șolduri. Un antrenament de for­ță, venit să completeze regimul, va spori pon­derea musculaturii în defavoarea canti­tății de grăsime din corp.

Cui se adresează?
Tuturor celor ce sunt dispuși să-și re­zer­ve mai mult timp pentru a face mișcare.

Evaluare
Este, fără îndoială, un demers în benefi­ciul sănătății, care presupune însă un con­sum important de timp și are șanse de reu­șită numai dacă va fi asociat cu schimbarea alimentației. Simpla ardere a caloriilor prin mișcare și sport e deseori supraapreciată, în schimb, creșterea masei musculare vă ajută pe termen lung să vă mențineți greutatea, deoarece un corp musculos arde mai multe calorii decât unul gras, chiar și în intervalele de odihnă.



"Mănâncă pe jumătate"

Principiu
Vorbim aici de un concept lejer, care vă permite să mâncați toate alimentele incluse până acum în meniul dvs., cu singura deo­sebire că porțiile vor fi reduse la jumătate.

Cui se adresează?
Tuturor celor care nu sunt în niciun caz de acord să renunțe la felurile lor de mân­care preferate.

Evaluare
La această dietă orientată spre o reducere drastică a caloriilor, vă puteți aștepta să fiți câteodată luați cu asalt de o foame teribilă, deoarece pofta de mâncare nu se înjumătă­țește, din păcate, odată cu porțiile. De aceea, regimul e greu de dus până la capăt și pre­supune un mare risc de apariție a efectului yo-yo. Ce-i drept, nu suneți obligați la vreo modificare a deprinderilor dvs. alimentare, însă nici nu există o influență pozitivă asupra comportamentului legat de nutriție și de exer­cițiul fizic.



Diete cu reducerea conținutului de grăsimi din hrană (ex. Low Fat 30)

Principiu
Se limitează consumul a tot ce include grăsimi, presupunând implicit un aport calo­ric substanțial. În funcție de concept, sunt permise, de exemplu, doar alimentele în struc­tura cărora grăsimile reprezintă mai puțin de 30% din cifra totală a caloriilor. În același timp, se pot mânca fără restricții cele ce conțin carbohidrați: fructe, pâine, orez, paste sau cartofi - chiar și dulciuri preparate fără grăsime.

Cui se adresează?
Marilor amatori de dulciuri, ca și tuturor celor ce se pot lipsi cu ușurință de mezeluri și brânză.

Evaluare
Nu e prea complicat de alcătuit un ase­me­nea tip de regim dacă aveți grijă, atunci când mergeți la cumpărături, să alegeți nu­mai alimente sărace în grăsimi. Pentru va­rian­te ca Low Fat 30, trebuie, într-adevăr, să faceți și calculul caloriilor. În ansamblu, este un concept destul de simplist, deoarece se mulțumește să restrângă consumul de gră­simi, dar vă permite să vă delectați după pof­ta inimii cu dulciuri, care au o densitate ca­lorică enormă. Și nici nu acordă atenția cuvenită sportului.



Alimentația combinată, cu valoare calorică redusă

Principiu
"Să ne săturăm cu cât mai puține calorii" - așa sună deviza acestui sistem de slăbit. Se mănâncă, în primul rând, alimente care introduc în organism un număr scăzut de ca­lorii, însă au un volum mare și, în conse­cin­ță, umplu stomacul, dând o senzație plăcută de sațietate: de pildă fructe, legume, salate, supe și produse din cereale integrale. Me­niul va fi completat cu o cantitate aprecia­bilă de lichide - apă, ceaiuri sau sucuri proaspăt stoarse și diluate.

Cui se adresează?
Tuturor celor ce doresc să-și schimbe alimentația pe termen lung.

Evaluare
O formulă de nutriție care satură sufi­cient, astfel încât pericolul atacurilor de foa­me irezistibilă este aproape neînsemnat. Deoarece nu există interdicții absolute, iar hrana se caracterizează printr-o mare varie­tate, această alimentație combinată se poate adopta și pentru o perioadă mai lungă. Dar, ca orice altă dietă, ea ar trebui urmată în pa­ralel cu un program de exerciții fizice.



Diete cu reducerea conținutului de carbohidrați (ex. Atkins, South Beach)

Principiu
Sunt interzise ori limitate la o cantitate minimă alimentele bogate în carbohidrați: pâinea, pastele, cartofii sau dulciurile, ade­sea chiar și fructele. Renunțarea la zahăr are scopul de a împiedica pancreasul să secrete multă insulină, stimulând astfel formarea depozitelor adipoase. În schimb, nu se im­pun aproape niciun fel de limite la consumul de proteine și grăsimi din carne, lactate, ouă sau uleiuri.

Cui se adresează?

Amatorilor de carne și de mâncăruri consistente.

Evaluare
Conceptul sugerează că ni s-ar îngădui să ne îndopăm fără măsură, dar cu timpul, re­gimurile de acest gen devin monotone, motiv pentru care sunt dificil de urmat cu consec­vență. Nutriționiștii nici nu recomandă prac­ticarea pe termen lung a unei diete drastice de tip Low Carb, tocmai din pricina absenței unei serii întregi de nutrienți. Pe de altă parte, ponderea grăsimilor animale este adesea considerabilă, iar studiile clinice ne vor arăta cândva, în viitor, ce efect are aceasta asupra vaselor de sânge.



Slăbiți în somn

Principiu
Dietă bazată pe un fel de meniu disociat: dimineața se mănâncă mai curând carbohi­drați, la prânz o hrană combinată, iar seara - proteine și legume. Gustările sunt tabu. Totodată, se acordă mare importanță res­pectării orelor de somn. Toate acestea ur­măresc menținerea la un nivel scăzut a insu­linei din sânge și arderea grăsimilor în tim­pul somnului.

Cui se adresează?
Tuturor celor cărora le este de ajutor să se conducă după un set de reguli.

Evaluare
Este un program nu tocmai impecabil fundamentat științific, totuși cu rețetele pro­puse de el se poate slăbi cu siguranță. Și nici nu există obligativitatea unei respectări stric­te a meniului disociat. Pe lângă alimentație, conceptul include și un antrenament com­plex, atât de rezistență, cât și de forță.