Astenia de primăvară

Redactia
De ce începem primăvara cu stângul?

- Apatie, oboseală accentuată, lipsa to­nu­sului vital... Le ducem de multă vreme în spate, dar parcă beteșugurile vieții noastre cotidiene devin de nesuportat primăvara, când soarele și cerul albastru transformă astenia într-o piatră de moară. Reacționați cât mai repede! Testul alăturat, întocmit de un specialist în medicină sportivă, vă va permite să vă cunoașteți mai bine starea de oboseală și să ieșiți din "cleiul" în care vă închegați -

TEST
Sunteți astenici?


1. Când vă simțiți obosiți?

A. De câteva zile moțăi cu capul în piept.

B. După prânz, singura dorință este să mă culc.

C. Încă de dimineață, de cum mă trezesc, mi se pare că abia mă târăsc.

2. De cât timp a început această stare de mo­le­șeală?

A. De câteva zile.

B. De câteva săptămâni.

C. De câteva luni.

3. Vă simțiți refăcuți după o noapte dormită bine?

A. Da, într-adevăr.

B. Mai curând, da.

C. Nu.

4. Contractați mai ușor decât de obicei gripă, infecții ori alte mici neplăceri legate de să­nă­tate?

A. Nu.

B. Da, într-adevăr.

C. Da, și în plus cu febră.

5. Practicați cu regularitate o activitate fizică?

A. Nu am întotdeauna chef, dar după o ședință de sport mă simt mai în formă.

B. Nu atât de regulat ca înainte, pentru că fac eforturi din ce în ce mai greu.

C. De câteva luni n-am mai făcut nimic.

6. Cum se manifestă oboseala dvs.?

A. În unele seri mă răpune somnul.

B. Am impresia că funcționez doar cu 80% din capacitățile fizice.

C. Nu am reflexe fizice și nici intelectuale.

7. Ce fel de somn aveți?

A. Simt nevoia să dorm mult.

B. Adorm uneori greu, dar după aceea dorm ca un buștean.

C. Sufăr din ce în ce mai mult de insomnie.

8. Ce fel de apetit aveți?

A. Mănânc la fel de bine ca înainte.

B. Mănânc neregulat, ronțăi câte ceva.

C. Uneori nici nu am chef să mă așez la masă.

9. În săptămânile sau lunile trecute, v-ați con­fruntat cu una sau mai multe din urmă­toa­re­le situații.

A. Lipsa week-end-ului.

B. Infecție (gripă, bronșită, guturai), naștere, schimbarea serviciului sau a locuinței.

C. Cură de slăbire, griji de ordin afectiv sau familial (despărțire, doliu).

Notați literele care se potrivesc cu situația dvs.

REZULTATELE TESTULUI

Majoritate de A
Aveți o oboseală trecătoare

Suferiți de oboseală trecă­toare. Cel mai des, aceas­ta coin­cide cu perioadele în care aveți mai mul­tă treabă și, prin ur­ma­re, dormiți mai puțin. Este na­tu­ral să aveți nevoie de recu­pe­rare. Cor­pul vă trimite un me­saj de chemare la ordine, pen­tru a evita să cădeți în adevă­rata oboseală. Ali­men­tație nere­gu­lată, lip­să de somn sau de sport... Acest test v-a permis să re­perați motivele slăbi­ciu­nii dvs. și să le reme­diați.

Majoritate de B
Atenție, oboseala dvs. devine cronică

Sunteți din ce în ce mai mult supuși stă­rilor de oboseală și nu le mai puteți ignora. Nu vă speriați, totuși: efortul profesional, o schim­bare de ritm exis­tențială sau o infecție O.R.L. care s-a prelungit nu sunt de-ajuns să pună jos, pentru multă vreme, un organism sănătos.

Majoritate de C
Oboseala dvs. e boală

Interveniți fără întârziere împotriva acestei obo­seli care vă chinuie de mult timp. Sunteți epuizați fizic și surmenați intelectual, ceea ce accentuează și mai mult senzația de oboseală. Aceasta survine une­ori după un efort sau, progresiv, după multe in­somnii, mese sărite și stres. Oricare ar fi originea ei, vă secătuiește trupul și rezervele de energie, vă modifică psihicul și perfor­manțele, în general.
Este momentul să vă examinați modul de viață și să depistați dezechilibrele.

SFATURI DE PRIM AJUTOR
Remedii din plante

Deși tratatele de medicină nu o abordează ca ata­re, oboseala de primăvară, cunoscută și sub nu­me­le de "astenie de primă­vară", este o realitate cli­nică.
Există câteva cauze, pentru care sindromul se ma­nifestă în cursul pri­măverii:
* alimentația din tim­pul iernii, mai săracă în crudități, legume, zarzavaturi, fruc­te;
* frigul solicită energetic mai mult organismul;
* infecțiile - mai frecvente în tim­pul iernii (vi­ro­ze, infecții acute de căi respiratorii) - lasă, de ase­me­nea, o as­te­nie în urma lor;
* obiceiurile alimentare (cel puțin în zona noastră geografică) de a avea o dietă hiperlipidică (grăsimi ani­male) sau bogată în carne de porc - solicită, de ase­menea, mult mai mult organis­mul.
Manifestările clinice sunt ușoare, fapt pentru care de multe ori nu li se acordă importanță, sau sunt core­late cu alte manifestări: apatie, cefalee, somnolență, scă­derea randamentului în munca fizică și intelec­tuală.
Tratamentul este accesibil și se poate rezuma doar la remedii naturis­te:
* dietă bogată în crudități, fructe și zar­zavaturi de primăvară (urzici, un­tișor);
* remedii fitoterapice.

Iată câteva dintre ele:

* Mugurii foliari de alun (Corylus avelana). Alu­nul este un arbust cu o vitalitate deo­sebită, fiind pri­mul care în­mu­gurește primăvara (sfârșitul lui fe­brua­rie, începutul lui martie). Se folosesc mugurii foliari (nu amenții), adică frunzele foarte tinere (nu mâ­ți­șorii).
Mod de preparare: se usucă în strat sub­țire și se face o infuzie de 10 mi­nute, care se bea dimineața, timp de 6-8 săptămâni, îndulcită cu miere; se pot fo­losi și ca extract în vin, în pro­cent de 3%, macerat timp de două săp­tămâni, după care se filtrează și se ia în doză de 3 linguri pe zi.
* Angelica arhangelica este o altă plantă tonică, cunoscută ca atare din cele mai vechi timpuri. O tra­diție et­no­iatrică românească zice că este o plantă folo­sită de haiduci ca să prindă putere. Se folosește rădă­cina mace­rată în palincă, timp de două săptă­mâni. Doza este de 3 lingurițe pe zi.
* Sucul de orz verde. Este un reme­diu bogat în minerale și enzime deto­xifiante (su­per­oxid­dis­mutază, catala­ză). Se găsește în farmacii sau se poate prepara în casă, din orz verde. Când or­zul ajunge la di­men­siunea de 10-15 cm, se recoltează și se stoarce sucul cu un aparat cas­nic. Se beau 10-15 ml/zi de suc de orz făcut în casă.
* Kalium phosphoricum este un re­me­diu homeo­patic indicat astenicilor, în special celor cu supraso­li­ci­tare in­telectuală, cu tulburări de vedere ("ochi obo­siți") și cefalee.
De reținut: există mai multe boli care se manifestă la fel ca astenia de primăvară. De aceea, dacă nu se ame­lio­rează sau nu trece în 3-6 săp­tă­mâni, este in­dicat să consul­tăm un medic.