Răspuns pentru ALIN BECA, F. AS nr. 1145 - "Cum poate mama suporta mai ușor citostaticele?"

Redactia
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

Un tratament natural elaborat pe criterii științifice urmărește creșterea efectelor pozi­ti­ve și reducerea efec­telor neplă­cu­te ale chimioterapiei, dar și creș­terea calității vieții bol­navei, prin acțiune asupra unor factori pe care medi­cina alopată nu îi poate con­trola. Chimioterapia cu Gemci­ta­bină, asociată cu Oxaliplatin, folo­sită în cazul mamei dvs., îmbu­nă­tățește rata de supraviețuire, dar are și o toxi­citate crescută asupra ce­lulelor sănătoase. Pentru elaborarea unui program de trata­ment personalizat eficient și integrat chimiotera­piei, avem nevoie de informații supli­men­tare despre bolnavă, cu atât mai mult cu cât extirparea splinei suge­rea­ză o posi­bilă meta­stază. Având la dis­poziție peste 200 de tipuri de produ­se naturale im­portate de firma noastră de la pro­ducători internaționali de pres­ti­giu, în Centrul de Medicină Integra­tivă SECOM putem întocmi programe de tratament strict adecvate pro­ble­melor descrise. De asemenea, la sediul nostru din București putem să reali­zăm o ElectroScanare Inter­stițială. Testarea prin EIS oferă informații pri­vind starea funcțio­nală a diferitelor or­gane și ris­cu­rile de apariție a unor afecțiuni respira­torii, cardiovasculare, endocrine, imu­no­logice, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, înainte ca ele să poată fi evi­den­țiate prin analize sanguine sau ima­gistice. Se pot indica astfel și tratamente profilactice. În cadrul Centrului funcționează un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate sau vi le pu­tem trimite prin curierat rapid, în termen de 24 ore (ori­unde în țară). Avantajele achiziționării produselor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Car­dul de fidelitate SECOM și promoțiile lunare.

ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Hemoroizii și colita spastică mă chinuie"
(Răspuns pentru ION DURNESCU - Mărășești, F. AS nr. 1144)


Hemoroizii sunt clasificați în funcție de localizare în interni - situați în interiorul canalului anal, și ex­terni - ieșiți în exteriorul canalului anusului. De obi­cei sunt dureroși, cauzează o senzație de mâncărime, iar uneori sângerează. Cau­­zele apariției acestora sunt multiple: constipația cronică, boli de ficat, profesiile sedentare (șofat, stat mult pe scaun la bi­rou).
Sindromul de colon iritabil este nu­mit și intestin iritabil, colon spastic, co­lită spastică.
Cauze: * stresul: pe fondul acestor tulburări apar contracții dureroase, fără a avea ce propulsa în inte­riorul intesti­nului. Unii pacienți, diagnosticați cu sin­dromul de colon iritabil, au indicat faptul că du­rerea ab­do­minală crește în intensitate în timpul stresului emo­țional sau după ce mănâncă anu­mite ali­mente. * in­fecția bacteriană a tractului gas­tro­in­testi­nal. * trata­mentul cu antibiotice. * alergia la ali­mente.
Tratamentul pe care trebuie să-l urmați vizează:
* Menținerea unui tranzit intestinal normal (psy­lium, semințele de in, fulgii de ovăz, pulberea de topi­nambur)
* Reglarea florei intestinale (probioticele, pre­bioticele, extractul din muguri de nuc, extractul din muguri de merișor)
* Combaterea spasmelor intestinale (mentă, wild yam)
* Combaterea hemoroizilor (afinul, castanul, sul­fina, hamamelis, vitamina C, măceșele, unguentele pe bază de hamamelis și castan).

Dr. VIOLETA PÎRVU - medic specialist medicină de familie, cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda - Centrul Naturist de Sănătate "Steaua Divină" București, tel. 021.233.19.50, 0733.014.160

"Sufăr de hipertiroidie Basedow și plâng des"
(Răspuns pentru COSMA IONICĂ - F. AS nr. 1149)


Boala Basedow Graves este o afecțiune autoimu­nă, în care sistemul imun declanșează anticorpi îm­potriva propriilor sale celule, în acest caz, țesutul ti­roi­dian, pe care îl distruge, acest lucru determi­nând creșterea în volum a tiroidei și crește­rea cantității sanguine de hormoni ti­roidieni (hiper­tiroidie). Deseori, boala este declanșată de un stres foarte mare, trăit pe o perioadă lungă de timp. Pe lângă stările de oboseală, ner­vozitate, iritabilitate, scă­dere în greutate, apetit crescut, protruzia glo­bilor oculari (exoftalmie), apar și simptome neuro­vege­tative: palpitații, stări de frică fără motiv, tremu­rături ale mâinilor, la care se pot asocia crize de plâns sau lipsa controlului emoțiilor, în general.
Hipertiroidia este necesar să fie tratată, întrucât fără tratament pot să apară complica­ții grave. Plan­tele medicinale au efec­te foarte bune în caz de hiper­tiroidie și vă pot fi de un real folos ca trata­ment adjuvant. Se pot folosi ames­­tecuri, în doze egale, din plan­tele: roiniță, salcâm, sânziene gal­bene, lavandă, păducel, talpa-gâștei, cap­ta­lan. O altă plantă foarte indicată este Cervana (Lycopus europea), care se găsește în magazinele Plafar. Plantele vor fi râșnite fin cu râșnița de cafea și vor fi luate sub formă de pulberi, amestecate cu miere. Se țin sublingual, 10-15 minute, apoi se în­ghit cu apă. Doza de plante este de o linguriță, de trei ori pe zi, și se va ad­ministra înainte de mesele principale. Plantele pot fi luate și sub formă de macerat la rece, 3-4 căni pe zi.
Foarte important este și regimul alimentar: evitați consumul excesiv de carne, alimente prăjite, alimente cu conținut mare de iod (nuci, pește, fructe de mare, alge, fasole usca­tă), evitați consumul de alcool, cafea sau băuturi ener­gi­zan­te ori carbo­gazoa­se, și fu­matul. Pentru că una din­tre cauzele hiper­tiroidiei este stresul psihic crescut, este necesar să evitați încordările excesive sau să realizați anumite tehnici de relaxare psihică, care vă pot ajuta mult în controlul stresului. Trata­mentul se realizează pe o perioadă de cel puțin 3 luni și dacă există posibilitatea să primiți un tra­tament personalizat, acest lucru v-ar ajuta și mai mult. Multă sănătate!

Prof. ADRIANA VLAD - nutriționist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com


"Sufăr de chinuitoarea cistită interstițială"
(Răspuns pentru ROZALIA URBAN - Reșița, F. AS 1149)


Cistita interstițială este o afecțiune dureroasă și chinuitoare, care se manifestă prin durere pelviană, frecvența urinării și nevoia continuă de a micționa. Cauza acestei afecțiuni este greu de identificat, iar diagnosticarea se face de multe ori greșit. S-a dovedit că cistita interstițială nu este o infecție bacteriană, ci o inflamație a mucoasei vezicii urinare, astfel încât tratamentele cu antibiotice sunt ine­ficiente. În schimb, tratamentul natu­rist poate să ajute în astfel de cazuri, dacă este administrat corect. Eu vă recomand:
Intern: Tonic Renal E-lite, Pro­biotic, Extract din mlădițe din Thuya, Chantris CH9, Staphisagria CH9.
Local: Elite Apicoplant, ovule gi­necologice natu­riste care conțin mie­re, probiotice, ulei de gălbenele, ar­gint coloidal, unt de cacao, ceară na­tu­rală. Sunt foar­te hidratante, antiinflamatorii, dezin­fectante, trofice pe mucoasă.
Ovulele Apicoplant și Tonicul Renal E-lite se prepară în laboratoarele Elite.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Ce mă sfătuiți pentru țiuitul din ureche?"
(Răspuns pentru CONSTANTIN MANOLACHE - Prahova, F. AS nr. 1150)


Acufenele sau tinnitus (vâjâituri sau țiuituri în urechi) sunt senzații sonore care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) și obiective (sesizate atât de pacient, cât și de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simptom în cazul unor tulburări funcționale de diferite tipuri și localizări, care în timp pot duce la pierderea calității vieții (insomnie, anxietate, depresie etc.). Acufenele de care suferiți dvs. au o etiologie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete conti­nue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea, ele sunt însoțite de slăbi­rea auzului, vertij, tulburări de echilibru, grețuri, vărsături și transpirații. Stresul, hipertensiunea arte­rială, insuficiența circu­latorie vertebro-bazilară, dia­betul zaharat sau expu­nerea la zgomot și intemperii pot fi cauza sau factorul favorizant în declanșarea acufenelor și tulburărilor de echilibru. Hipertonia musculaturii cefei, din spondiloza cervicală, modi­fică și ea activitatea căilor nervoase de la nivelul gan­glionilor spinali cervicali, către nucleii auditivi, producând apariția de vertij, hipoacu­zie, acufene, cefalee. Cu tratament, prognosticul acufenelor, în cazul unui sindrom de coloană cer­vi­cală, este bun (dis­pariția sau atenua­rea zgomotelor), însă fără tratament, cu cât perioada de evoluție a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puțin posibil ca acesta să dispară. Trata­mentul tinnitusului este complex, adesea individualizat, și se poate schematiza astfel: exerciții fizice, aplicații locale calde (lumină infra­roșie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medica­mentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/pro­caine, pentoxifilină/oxybral, vitaminele B1 și B6, mezoterapie cu Gerovital H3 și administrare orală de Ginkgo Biloba (Circulație cere­brală "Fares") și Rivo­tril/Se­da­tif PC. Este utilă aro­moterapia cu efect sedativ, seara, la cul­care, cu Ocnasept (aerosol sa­lin, 100% natural, cu extract din levănțică, busuioc, mentă, mu­șețel). Ocnasept poate fi co­man­­dat la tel./fax: 0269/21.78.61, 0733/67.87.85, sau e-mail: sanmedsb@gmail.com


Dr. MARIANA ROȘCA SICHITIU - medic cardiolog, Fundația Pop De Popa pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare, Șos. Colentina nr. 21, bl. 34, sector 2, București, tel: 021/311.00.02

"Am sindrom Wolff Parkinson White. Cum mă pot trata?"
(Răspuns pentru MARGARETA - Bistrița Năsăud, F. AS nr. 1151)


Sindromul WPW este o entitate de cauză gene­tică, cu expresie electrocardiografică spe­cifică, deter­minat de prezența fasci­cu­lelor aberante la nivelul joncțiunii atrio-ventriculare. În 50% din cazuri - fără suferință clinică și descoperire elec­tro­cardiografică întâmplătoare. Poate fi de sine stătător sau asociat cu prolaps de valvă mitrală, defect septal atrial sau ano­malii de valvă tricuspidă. Suferința clinică apare în momentul insta­lării tulburărilor de ritm, tahicardie paroxistică supra­ventriculară, fibrilație sau flutter atrial etc. Tratamentul antiaritmic cu beta-blocante, blocante ale fluxului de calciu, lidocaină etc. se face în func­ție de indicația medicului curant. Pentru un tratament corespunzător al sindromului Wolff Parkin­son White de care suferiți, aveți nevoie de un diag­nos­tic corect și complet și de un studiu electro­fi­ziologic compe­tent. Vă puteți adresa d-lui conf. dr. Radu Ciudin, medic cardiolog la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu", etaj IV (Clinica de Cardiologie). Indicat ar fi și un consult prealabil, tot la dr. Radu Ciudin, la cabinetul său din B-dul Dacia nr. 103, et. 1, ap. 3, interfon 03, tel. pentru progra­mare: 021.610.56.80 și 0744.64.92.44.
Împreună, hotărâți ce este de făcut și sigur va fi bine!