Supă-cremă de țelină cu pere și costiță afumată
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): * 500 g țelină (rădăcină) * 300 g cartofi * 200 g praz * 80 g unt * 1 l zeamă concentrată de legume (Knorr+apă) * 1 pară tare * 125 ml vin alb * sare, piper * 150 g bacon tăiat felii * 1 lingură ulei * 150 ml frișcă lichidă * 1 lingură zeamă de lămâie * 1 priză de nucșoară rasă * 1/2 legătură pătrunjel verde.
Mod de preparare: 1. Se curăță de coajă țelina și cartofii, se spală și se taie bucățele și se fierb în zeama de legume circa 30 de minute. Se spală prazul curățat și se taie rondele. Se dunstuiesc toate în 50 g de unt încins, până ce devin sticloase. 2. Se curăță para de coajă și de partea lemnoasă, se taie cubulețe și se călește în untul rămas. Se stinge cu vin, se fierbe cu capac, circa 5 minute, se sărează și se piperează. Se taie baconul mărunt, se prăjește în ulei și se lasă să se scurgă pe hârtie absorbantă. 3. Se mixează supa împreună cu 50 ml de frișcă lichidă și se condimentează cu zeamă de lămâie, sare, piper și nucșoară. Se alege pătrunjelul, se taie mărunt și se bate restul de frișcă lichidă. Se servește în farfurii, garnisită cu bucățele de pară și de bacon, frișcă bătută și pătrunjel verde.
Piure de castane și de cartofi, cu rondele de ceapă prăjită
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): * 750 g cartofi * sare, piper * 100 ml zeamă de legume (Knorr + apă) * 100 ml frișcă lichidă * 1 foaie de dafin * 200 g castane curățate de coajă * 400 g ceapă * 100 g unt * 200 ml lapte * 1 priză de nucșoară proaspăt rasă * 1/2 legătură pătrunjel verde.
Mod de preparare: 1. Se curăță cartofii de coajă, se taie bucăți și se fierb 20 de minute, cu capac, în apă cu sare. 2. Separat, se pun pe foc zeama de legume, frișca lichidă și foaia de dafin și, când dau în clocot, se adaugă castanele și se lasă să fiarbă 15-20 de minute, până ce se înmoaie. Se îndepărtează foaia de dafin și se zdrobesc castanele în zeama în care au fiert. 3. Se curăță ceapa, se taie rondele și se rumenește 20 de minute, la foc potrivit, în 40 ml ulei încins. 4. Se dă într-un clocot laptele, împreună cu 60 g de unt. Se scurg cartofii fierți, se lasă puțin să iasă aburii din ei și se zdrobesc cu laptele încins. Se amestecă ușor cele două piureuri - de cartofi și de castane - și se condimentează cu sare, piper și nucșoară. 5. Se spală pătrunjelul, se zvântă, se toacă mărunt și se amestecă cu rondelele de ceapă prăjită care se servesc presărate peste piureul de cartofi și castane.
Curcan glasat
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): * 1 curcan mic (circa 3 kg) * sare, piper * 80 g unt moale o puțin șofran (0,1 g) * 3 linguri codițe de ceapă verde, tăiate rondele * 2 morcovi * 2 rădăcini de pătrunjel * 1/2 rădăcină de țelină * 700 ml zeamă concentrată de legume (Knorr+apă) * 200 ml zeamă de portocală * 500 ml vin roșu * 1/2 ceapă curățată * 1 foaie de dafin * 3 cuișoare * 3 linguri sos de soia * 2 linguri miere lichidă * 2 linguri amidon * 3 fire de pătrunjel verde.
Mod de preparare: 1. Se spală bine curcanul, se zvântă, se sărează și se piperează pe dinăuntru și pe din afară și se așează într-o tavă adâncă. Se freacă untul spumă, se amestecă cu șofranul, rondelele de ceapă verde, sare și piper și se pune într-o pungă de plastic. 2. Se desprinde - cu coada unei linguri - pielea de pe pieptul de curcan și se sprițează sub ea untul din punga de plastic, după ce s-a tăiat un colț al acesteia. Se întinde untul cu palmele peste tot pieptul de curcan și se leagă cu ață de bucătărie aripile și pulpele. 3. Se curăță zarzavatul (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie mărunt și se pune în tavă, de jur împrejurul curcanului. Se dă curcanul la cuptorul încins la 160° și se lasă să se pătrundă 2 ore și jumătate, adăugând - puțin câte puțin - zeama de legume. (După 2 ore se acoperă cu folie de aluminiu.) 4. Între timp, se amestecă zeama de portocală cu vinul roșu, se adaugă ceapa, în care s-au înfipt cuișoarele și foaia de dafin, se pune pe foc și se lasă să fiarbă până ce scad la 300 ml. 5. Se amestecă sosul de soia cu mierea și se unge cu el curcanul pe toate părțile, cam cu 15 minute înainte de epuizarea timpului de coacere, după care se dă din nou la cuptor. Se scoate, apoi, tava din cuptor și se ține curcanul la cald. 6. Se strecoară sosul din tavă, se degresează, se amestecă cu zeama de portocale și vinul, se pun pe foc și se lasă să dea în clocot. Se amestecă amidonul cu puțină apă rece și se încorporează în sos, pentru a-l "lega". Se mai dă sosul într-un clocot și se gustă de sare și piper. Se tranșează curcanul, se presară peste el pătrunjelul verde tocat și se servește cu sos și cu garnitură de castane sau de varză roșie.
Varză roșie cu caise
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): * 60 g caise uscate * 150 ml suc de mere * 1 varză roșie (circa 1 kg) * 2 cepe * 40 g unt * 200 ml vin roșu * circa 5 linguri oțet de mere * sare, piper * 2 linguri zahăr * 1 foaie de dafin * 1 baton de scorțișoară * 1 lingură boabe de ienupăr zdrobite * 2 linguri gem de caise.
Mod de preparare: 1. Se taie caisele fâșii, se lasă să clocotească puțin în sucul de mere și apoi să se umfle. 2. Se curăță varza, se taie mai întâi în patru și apoi julienne, după ce s-a îndepărtat cotorul. Ceapa curățată se toacă și se călește în untul topit, până ce devine sticloasă. 3. Se adaugă varza și se călește și ea 5 minute, amestecând încontinuu. Se stinge cu vinul roșu și sucul de mere și se condimentează cu sare, piper și zahăr. Se adaugă foaia de dafin, scorțișoara (întreagă) și boabele de ienupăr și se lasă să fiarbă 30 de minute, la foc potrivit. 4. Se încorporează caisele tăiate fâșii și sucul de mere și se mai lasă 15 minute pe foc. Se adaugă și gemul de caise și se condimentează cu sare, piper și oțet.
Tort cu cremă de lămâie
Ingrediente pentru 8-12 felii: Pentru blat: * unt și făină pentru formă * 6 ouă (albușuri și gălbenușuri separate) * 175 g zahăr * coaja rasă a unei lămâi * 1 priză (mare) de sare * 75 g făină * 25 g amidon
Pentru umplut și ornat: * 2 ouă * 275 g zahăr * coaja rasă și zeama de la 2 lămâi * 50 g făină * 1/2 l frișcă dulce bătută * felii de lămâie și de portocală confiate.
Mod de preparare: 1. Se-ncinge cuptorul la 180°. Se unge o formă rotundă (cu pereți detașabili și diametrul 22 cm) cu unt și se înfăinează. 2. Se amestecă, într-un castron, gălbenușurile, zahărul, coaja de lămâie și sarea cu 2 linguri de apă rece, după care se bat 5 minute cu mixerul (la viteză maximă), până ce devin spumoase. 3. Se adaugă făina și amidonul (amestecate) și apoi albușurile bătute spumă (tare). 4. Se toarnă compoziția în formă și se coace 45 de minute, până ce se rumenește frumos. 5. Se scoate blatul copt din formă și se lasă să se răcească. 6. Pentru umplutură și decor, se freacă spumă ouăle cu zahărul și cu coaja rasă de lămâie. Se completează zeama de lămâie cu apă, până la 275 ml, și se încorporează în crema de gălbenușuri împreună cu făina. 7. Se toarnă crema de lămâie într-o cratiță, se pune la foc mic, se lasă să dea în clocot, amestecând întruna, după care se fierbe 5-7 minute, amestecând în continuare. Când s-a îngroșat suficient și a devenit netedă, se ia de pe foc și se lasă să se răcească. 8. Se încorporează frișca bătută în crema de lămâie. Se taie blatul în trei părți, pe orizontală. Se ung cu cremă cele două părți de jos și se așează una peste alta. Se acoperă cu cea de-a treia și se unge tortul cu cremă, atât deasupra, cât și de jur împrejur. Se ornează cu feliile de lămâie și portocală confiate.
Tort cu ciocolată și mere
Ingrediente pentru 4-6 persoane: * unt și făină pentru tavă * 4 linguri făină * 1 linguriță praf de copt * 1 priză sare * 225 g unt * 75 g cacao * 400 g zahăr * 4 ouă bătute * 1 1/2 linguriță esență de vanilie * 100 g miez de nucă tăiat mărunt * 2 mere curățate și tăiate felii subțiri. Pentru glazură: * 40 g unt * 3 linguri cacao * 125 ml lapte * 1/2 linguriță esență de vanilie * 275 g zahăr pudră.
Mod de preparare: 1. Se-ncinge cuptorul. Se unge tava cu unt, se așează hârtia de copt pe fundul tăvii, se unge și ea cu unt și se presară cu făină. 2. Se amestecă făina cu praful de copt și sarea și se pun pe o altă coală de hârtie pentru copt. 3. Se topește untul într-o cratiță, se adaugă cacao și se amestecă cu o lingură de lemn, până ce devine o pastă moale. Se încorporează zahărul și apoi, ușor, ouăle bătute, esența de vanilie, făina, nuca și feliile de măr. 4. Se toarnă aluatul în formă, se dă la cuptor și se coace circa 55 de minute. Se scoate pe un grătar și se lasă să se răcească. 5. Pentru glazură, se topește untul într-o crăticioară, se adaugă cacao și apoi laptele, se pun pe foc, se înfierbântă și se amestecă până ce compoziția devine netedă. Se ia de pe foc, se adaugă esența de vanilie și se lasă să se răcească. 6. În glazura rece se încorporează zahărul pudră, se amestecă până ce devine moale și netedă și se ține la rece, până ce se îngroașă. 7. Se îndepărtează hârtia de pe tort, se întinde glazura pe toată suprafața lui și se taie.