Descrierea plantei
Există două varietăți de dovleac. Dovleacul porcesc, care are coaja groasă și tare, de obicei de culoare roșu cărămiziu (poate fi și de alte culori), cu suprafața neregulată și rugoasă. La țară, în trecut, poate și astăzi, din coaja de dovleac porcesc, după ce se îndepărta miezul, se făcea o troacă în care se țineau furajele (porumb, grâu, tărâțe, chiar și apă) pentru hrana animalelor. Dovleacul turcesc are coaja subțire, de culoare alb verzuie, fiind mult mai mare, ajungând chiar la dimensiuni impresionante. Există și un soi de dovleac numit plăcintar, cu aspect de tigvă, cu puține semințe și mult miez. Acesta a rezultat din încrucișarea plantei numite popular tigvă cu dovleacul turcesc, ușor de încrucișat, făcând parte amândouă din familia Cucurbitaceae.
De la dovleac se folosește atât miezul cât și semințele (Semen cucurbitae).
Compoziția chimică
Miezul de dovleac conține flavonoizi, derivați cumarinici și carotenoide. Aceste componente dau culoarea portocaliu aprins a pulpei de dovleac. De altfel, calitatea dovleacului este apreciată după cât de intensă este culoarea acesteia. Dar cea mai interesantă este prezența în miezul de dovleac a globulinelor, niște aminoacizi din care organismul își sintetizează anticorpii care luptă împotriva bolilor. Pentru fiecare boală, organismul produce anticorpi. Nu greșim dacă facem afirmația că dovleacul, folosit cât de cât regulat în alimentația cotidiană, ne ajută să ne îmbunătățim imunitatea. Dar pe lângă substanțele conținute în miez, semințele de dovleac au și ele acțiuni vindecătoare, fiind indicate pentru eliminarea paraziților intestinali la copii. De asemenea, prezența fitosterolilor în semințele de dovleac le fac indicate în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată (adenomul de prostată).
Preparate din dovleac
Dovleacul se folosește ca atare, proaspăt sau copt, iar semințele se consumă crude, prăjite sau fierte (decoct).
Din pulpa de dovleac, dacă avem în casă o centrifugă electrică, putem obține un suc natural, excelent revigorant pentru organism.
Miezul de dovleac crud se poate adăuga în diferite salate, alături de alte legume. Avem tendința de a prepara salatele cu diferite crudități exotice, neglijând produsele indigene, ca de exemplu dovleacul.
Semințele se folosesc ca atare sau sub divese forme farmaceutice. Din ele se extrage un ulei bogat în acizi grași nesaturați, foarte necesari în desfășurarea în bune condiții a metabolismului uman.
Uleiul virgin de dovleac se găsește îmbuteliat, în hypermarket-uri. Poate înlocui celelalte uleiuri (de măsline, de porumb sau de susan) care se folosesc în salate.
Uleiul de dovleac
Uleiul terapeutic obținut în casă, după tehnica de mai jos, se recomandă ca emolient pentru pielea sănătoasă, având în vedere că aceasta este cea mai expusă parte a corpului la agenții externi.
Prepararea uleiului de dovleac: Două linguri de semințe de dovleac se fierb împreună cu 100 g ulei de floarea soarelui, câteva minute, pe un vas cu aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează.
Se folosește extern, cu precădere în bolile dermatologice.
Decoctul din semințe de dovleac
Mod de preparare: 4 linguri de semințe de dovleac nedecojite se zdrobesc, se fierb la foc mic timp de 5 minute, în 500 ml apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. După 10 minute, când încă mai este ușor călduț, decoctul se filtrează prin tifon sau vată medicinală umectată. Se îndulcește după gust, cu zahăr sau miere.
Tratamente pentru boli interne
* Constipație
Dovleacul copt sau sub formă de plăcintă reglează tranzitul intestinal. Se recomandă a se consuma seara, împreună cu prune uscate și afumate. Foarte comod este și consumul seara, la culcare, al unui pahar de suc din miez de dovleac, obținut prin centrifugare.
* Diureză
Pentru mărirea diurezei, se recomandă ceaiul din semințe de dovleac, câte 2 căni pe zi, după masă, sau suc de dovleac, câte 2 pahare pe zi, tot după masă.
* Drenarea bilei
Este accentuată de folosirea uleiului de dovleac, dacă se adaugă diferitelor preparate culinare, în special la salate.
* Boala bărbatului (hipertrofia benignă a prostatei)
După vârsta de 60 de ani, foarte mulți bărbați au prostata mărită. Incidența măririi prostatei crește odată cu vârsta, astfel că, după 80 de ani, puțini sunt bărbații care nu au probleme cu prostata. Indiciul major care definește hiperplazia de prostată este senzația repetată și imperioasă de a urina în timpul nopții. În adenomul de prostată, se administrează decoctul din semințe de dovleac, câte 2 căni pe zi, după masă.
* Degenerescența maculară
Este cauza principală de pierdere a vederii la vârstele înaintate. Cataracta și glaucomul sunt alte două boli oftalmice ce afectează acuitatea vizuală și pentru care nu există terapii curative. Momentan, nu există tratamente farmaceutice pentru degenerescența maculară. Prin conținutul bogat în flavonoizi și carotenoizi, sucul natural obținut din dovleac poate preveni, însă, această boală. Se bea câte un pahar, seara, la culcare. Rezultate bune se obțin când acest suc este combinat cu sucul de roșii, bogat în licopen.
* Boli parazitare interne - viermi intestinali (tenie, limbrici)
Rețetă: 200 grame de semințe decorticate de dovleac, zdrobite sau măcinate, se amestecă cu lapte și miere până se obține un terci care se administrează dimineața, pe stomacul gol, în două porții, la interval de 30-60 de minute. După două-trei ore, pentru a accelera purgația, se administrează o lingură de ulei de ricin, în care s-au pus câteva picături de zeamă de lămâie, pentru a-i atenua gustul neplăcut. Pentru uz pediatric (copii peste 5 ani) se folosește aceeași tehnică, administrându-se un preparat din 20 de semințe.
* Boli ale aparatului cardiovascular - depuneri de colesterol rău (LDL) pe pereții vaselor
Se recomandă decoctul din semințe de dovleac, 2 căni pe zi.
* Fragilitate capilară
Poate fi evitată de cei ce au o predispoziție la această afecțiune, dacă vor consuma câte o cană de ceai din semințe de dovleac sau un pahar de suc din miez de dovleac, în fiecare seară, cel puțin 10 zile pe lună.
* Stimularea imunității
Pentru creșterea imunității sunt recomandate numeroase ceaiuri care au în compoziție materii prime din natură. Va recomand și eu unul, care poate fi cu ușurință preparat în bucătăria casei.
Se iau 2 linguri de semințe nedecorticate de dovleac și se fierb 5 minute, în 250 ml apă. Peste această fiertură se adaugă o lingură de măceșe uscate. Se lasă la infuzat (în repaos) 15 minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, de preferință cu miere. Se beau câte 2 căni pe zi. Pe timp de iarnă, când incidența bolilor virotice este în creștere, acest ceai se poate îmbogăți, adăugând, odată cu măceșele, și o lingură de flori de tei. Folosind acest ceai, aducem în organism globuline, care sunt suportul proteic de producere a anticorpilor, și vitamina C naturală, care reprezintă catalizatorul metabolic de sintetizare a lor. Cu cât prezența în organism a anticorpilor este mai mare, cu atât avem o imunitate mai bună și suntem feriți sau ocoliți de boli.
Tratamente externe
* Boli ale cavității bucale - afte, gingivite, sângerări gingivale
Se clătește gura, înainte de folosirea unor badijonaje, cu un decoct din semințe de dovleac.
* Mască de frumusețe
Recomand rețeta următoare în locul arhicunoscutei măști ce folosește castravetele. Se obține astfel: se fierbe pulpa de dovleac în apă și se terciuiește, cu blender-ul sau telul, până se obține o pastă omogenă, care se aplică pe față și se lasă câteva minute. Folosită seara, înainte de culcare, efectele sunt spectaculoase pentru un ten obosit și fardat zilnic.
* Tăieturi, zgârieturi însoțite de sângerări
Se pot obloji cu felii subțiri de dovleac, care au proprietăți hemostatice.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.