Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
- De la lume adunate și-napoi la lume date -

Micoze la tălpi și degetele de la picioare

Scriu aceste rânduri pentru cei care suferă de dife­rite micoze, mâncărimi etc. la nivelul tălpilor și între degetele de la picioare. Eu am suferit ani la rând, făcând diferite tratamente medicamentoase, dar cu efect pasager. Călătorind odată cu trenul, vara, o bătrână a observat că mă scărpinam la tălpi și m-a întrebat ce am. I-am povestit, și atunci mi-a dat ur­mătoarea rețetă, pe care am făcut-o de două ori, după care am scăpat complet de micoza pe care o aveam între degetele de la picioare și tălpi.
Rețetă: un tifon înmuiat în oțet, peste care se pre­sară conservant (salicil), se aplică pe tălpi și între de­gete. Se înfășoară cu o cârpă, peste care se pune o pun­­gă de nailon, ca să nu pătrundă aer. Se ține așa câ­teva ore (cât suporți). După ce se scoate compresa, se ține piciorul în apă caldă și, cu un cuțit nu prea ascuțit, se curăță porțiunile unde a fost pansamentul. Să nu vă speriați că, în timp, se va curăța și pielea. Dacă nu reușiți o dată, repetați procedeul. Dumnezeu să vă ajute!
M. I. - Oradea

Rețetă contra paradontozei și pentru albirea dinților

Vă dau această rețetă cu toată convingerea, fiindcă dă rezultate excepționale. Eu o practic de 10 ani, când am avut probleme cu toată dantura care mi se mișca și nu știam ce să fac. M-am dus la un sto­matolog bătrân, cu mare experiență, care mi-a spus să merg acasă, să tai o lămâie în patru și să-mi frec dinții până ajung la coaja lămâii. Am făcut trata­mentul în fiecare zi, de două ori, dimineața și seara, timp de 10 zile, după care se face o dată pe săptă­mână. Acum am o dantură sănătoasă, albă, chiar de invidiat. Dacă urmați această rețetă, nu o să aveți probleme cu dinții sau cu gingiile.
ANNA PRUNILĂ - Baia Mare

Bronșită, tuse, dureri de ficat

Bronșită: Se scobește o tulpină de hrean, apoi se umple cu zahăr. După ce s-a topit zahărul, din sucul obținut se iau câte 3 lingurițe pe zi.
Tuse: * Într-un pahar cu apă caldă stoarceți o lă­mâie, îndulciți cu miere și beți pe parcursul unei zile. * Curățați 5 căței de usturoi, zdrobiți-i și ameste­cați-i cu 3 lingurițe de zahăr și puțină apă. Se pun pe foc până ce dau în clocot, se lasă 5 minute, apoi se stre­coară și se bea pe parcursul unei zile.
Dureri de ficat: Se face o infuzie din frunze de coacăze roșii. Se beau câte 2-3 cești pe zi, după mese. Pentru a întări tratamentul, mâncați dulceață și compot din aceleași fructe.
Ciroză: Zilnic, timp de 3 săptămâni, consumați sucul și coaja de la 4 lămâi.
CONSTANȚA GABRIELA DEDU - Buzău

Leac contra umflăturilor

Pe diferitele părți umflate ale corpului uman (glezne, brațe etc.) se aplică un pro­sop de bumbac care a fost îmbibat în suslă (țuslă). Tratamentul se face înainte de cul­care, de câteva ori la rând, dar re­zultatele apar imediat. Susla este un lichid foarte pu­țin alcoolizat, rezultat în urma procesului de fabricare a rachiurilor în alambicuri de ara­mă, și care, de regulă, se aruncă. Este o de­nu­mire populară, cu­nos­cută mai ales în Ar­deal de către posesorii de alambicuri (cazane) pentru fabricat ra­chiu (horincă, palincă, vinars etc.).
FILIMON GAVRILĂ - Sighetu-Marmației

Rețete de la bunici

Mă numesc Elena Mihaela Nan și sunt o fidelă cititoare a revistei dvs. Citesc cu deosebit interes rubrica de sănătate și m-am gândit să vă dezvălui și eu câteva dintre sfaturile și micile secrete pe care le-am moștenit de la bunici și de la părinții mei. Așadar:
* Cistita se vindecă dacă faceți băi calde la șezut cu ceai de mușețel sau ceai de coada-șoricelului (1 mână bună la 10 l apă). Stați cu șezutul în ceaiul cald circa jumătate de oră, după care vă așezați în pat, iar la picioare vă puneți o cărămidă caldă.
* Diareea va trece repede, dacă veți mânca 3-4 cartofi fierți în coajă, iar pe urmă luați și 1-2 linguri de griș nefiert.
* Herpesul de la gură se va vindeca dacă veți coace câteva boa­be de fasole pe plită și apoi le veți pisa, până obțineți un praf fin, pe care-l aplicați la colțul gurii, pe her­pes, până când acesta se va usca.
* Dacă vă dor dinții, faceți dintr-o bucată de pânză un săculeț, în care puneți sare grunjoasă. Puneți săculețul cu sare pe plita sobei și încălziți. Aplicați apoi săculețul cu sare caldă pe locul dureros.
* Dacă aveți dureri de sto­mac și vă vine să vomitați, luați 2-3 cepe, striviți-le cu pumnul și așezați-le pe burtă, în zona buricului. Veți simți cum durerea trece imediat.
Cu multă stimă și respect,
MIHAELA NAN

Două leacuri sigure

Dragă redacție,
În dorința de a fi folositoare celor interesați, trimit pentru rubrica "Leacuri de la cititori" două rețete ex­trem de eficiente, comode și ieftine. Ele au fost folo­site cu mare succes în familie și de mai mulți prie­teni apropiați, toți rezolvându-și definitiv problemele:

Rețetă pentru îndepărtarea mirosului neplăcut al gurii
Timp de o lună, se va bea de două ori pe zi ceai de busuioc, dimineața, pe stomacul gol, o cană, iar cea de a doua, în cursul zilei, între mese. Busuiocul se infuzează timp de 5 minute (o linguriță rasă de plantă uscată) în 250 ml apă fiartă. Rezultatul este extrem de eficient.

Rețetă pentru tratarea definitivă a hemoroizilor
Un săculeț de pânză cu aproximativ 500 g de tărâțe de grâu se introduce într-un li­ghean cu apă fierbinte și se lasă 15-20 minute. Cu acest lichid se fac băi de șe­zut, care durează până când apa se răcește (de preferat seara). Operațiu­nea se repetă până când rezultatele sunt evi­dente. Tratamentul este abso­lut sigur și are marele avantaj că he­mo­roizii dispar definitiv.
GEORGIANA B. - Iași

Dermatită seboreică

Poate că remediul pe care vi-l pro­pun vi se va părea prea simplu, după o serie de tratamente sofisticate care nu au dat niciun rezultat, dar este sigur, și de el au beneficiat mulți oameni, cu rezultate foarte bune.
* Ceai din salvie - 1 linguriță de plantă mărunțită, pusă la 250 ml apă clocotită. Se lasă 15 minute acoperit, apoi se strecoară. Se fac spălături pe cap zilnic, până la trecerea afecțiunii.
* Coajă de stejar sau frunze de nuc. Ambele se fierb 10 minute, apoi se strecoară. Se clătește capul cu ele în fiecare seară.
* Frecții cu suc de lămâie și apă. Sucul de la o ju­mă­tate de lămâie se pune la 250 ml apă și se aplică pe toată pielea capului.

Circulație periferică proastă și tumori pe colon

Unguent cu castane

Ingrediente: 100 g castane curățate de coajă și uscate, 200 g untură de porc nesărată, 20 ml tinctură din plante medicinale (sau alcool de peste 70 de grade), 20 g ceară de albine, 100 ml ulei, 2 linguri de miere de albine, preferabil polifloră.
Preparare: se curăță castanele de coajă, se mărunțesc și se pun la uscat. Înainte de a se pune la uscat, se pot măcina cu mașina de carne. După uscare, se macină cu râșnița de cafea, apoi se cern. Se obține astfel făina de castane, care se pune cu uleiul și untura de porc pe o baie de apă. După ce s-au în­călzit, se adaugă ceara de albine. Se lasă pe foc, până se topește complet. Se ia de pe flacără și se toarnă mierea de albine. Se ames­tecă încontinuu, ca să nu se stratifice. După ce a ajuns la o temperatură sub 40 de grade, se adaugă mierea și tinctura. În locul tincturii din plante se poate pune alcool. Du­pă răcire, alifia se pune în borcănele mici, la rece. Se poate păstra 3 luni.
EUGEN - Alba-Iulia