Chiar dacă e moale şi blând, un şampon prost ales fragilizează părul. Ca să fiţi sigure că alegerea este bună, cereţi avizul vânzătoarelor de raion (unele sunt foarte şcolite) sau folosiţi doar o linguriţă de şampon la spălare. Nu vă pierdeţi răbdarea şi clătiţi-vă părul de o mie de ori, până ce se aude un "scârţâit". Atunci e curat.
Feriţi-vă de părul gras
Fluctuaţiile hormonale, stresul, excesul de spălări... aşa ne pomenim că avem părul gras. Există tratamente medicale care potolesc proliferarea seboreei, dar rezultatele se lasă uneori aşteptate. Câteva gesturi de urgenţă dau rezultate rapide: reduceţi numărul şamponărilor, rezumând spălatul părului la o dată pe săptămână.
O piele suplă
Adesea, când ne spălăm pe cap, simţim sub degete că pielea este rigidă, greu de mişcat din loc. În anumite cazuri, acesta e semnul începutului de calviţie. La schimbarea anotimpurilor - primăvara şi toamna -, fenomenul este normal, dar nu şi în afara lor. Analizaţi-vă alimentaţia (în cauză poate fi o lipsă de vitamine şi de minerale), iar o dată pe săptămână, masaţi-vă părul cu ulei de măsline şi rom. Indicată este şi clătirea cu bere (turnată direct din sticlă), foarte bogată în vitaminele B şi PP.
Spanac, contra mătreţii
Aşa procedau străbunicile noastre şi aveau, se pare, succes: daţi în clocot câteva foi mai mari de spanac, aplicaţi-le ca atare pe părul umed, lăsaţi-le câteva minute să acţioneze, apoi masaţi-le în păr. Clătiţi-vă din abundenţă cu apă călduţă.
Masaj cu sare
Cel puţin o dată pe săptămână, masaţi-vă părul umed cu un pumn de sare fină, marină. Sarea stimulează activitatea sanguină, foarte redusă, a pielii de pe cap. Spălaţi-vă apoi părul cum procedaţi de obicei.
Masaj cu urzici şi ulei de măsline
Băgaţi în mixer câteva frunze proaspete de urzici, împreună cu o lingură de ulei de măsline. Aplicaţi preparatul pe păr, insistând asupra rădăcinilor. Lăsaţi să acţioneze 15 minute. Procedeul se repetă o dată pe lună.