Chiar dacă e moale și blând, un șampon prost ales fragilizează părul. Ca să fiți sigure că alegerea este bună, cereți avizul vânzătoarelor de raion (unele sunt foarte școlite) sau folosiți doar o linguriță de șampon la spălare. Nu vă pierdeți răbdarea și clătiți-vă părul de o mie de ori, până ce se aude un "scârțâit". Atunci e curat.
Feriți-vă de părul gras
Fluctuațiile hormonale, stresul, excesul de spălări... așa ne pomenim că avem părul gras. Există tratamente medicale care potolesc proliferarea seboreei, dar rezultatele se lasă uneori așteptate. Câteva gesturi de urgență dau rezultate rapide: reduceți numărul șamponărilor, rezumând spălatul părului la o dată pe săptămână.
O piele suplă
Adesea, când ne spălăm pe cap, simțim sub degete că pielea este rigidă, greu de mișcat din loc. În anumite cazuri, acesta e semnul începutului de calviție. La schimbarea anotimpurilor - primăvara și toamna -, fenomenul este normal, dar nu și în afara lor. Analizați-vă alimentația (în cauză poate fi o lipsă de vitamine și de minerale), iar o dată pe săptămână, masați-vă părul cu ulei de măsline și rom. Indicată este și clătirea cu bere (turnată direct din sticlă), foarte bogată în vitaminele B și PP.
Spanac, contra mătreții
Așa procedau străbunicile noastre și aveau, se pare, succes: dați în clocot câteva foi mai mari de spanac, aplicați-le ca atare pe părul umed, lăsați-le câteva minute să acționeze, apoi masați-le în păr. Clătiți-vă din abundență cu apă călduță.
Masaj cu sare
Cel puțin o dată pe săptămână, masați-vă părul umed cu un pumn de sare fină, marină. Sarea stimulează activitatea sanguină, foarte redusă, a pielii de pe cap. Spălați-vă apoi părul cum procedați de obicei.
Masaj cu urzici și ulei de măsline
Băgați în mixer câteva frunze proaspete de urzici, împreună cu o lingură de ulei de măsline. Aplicați preparatul pe păr, insistând asupra rădăcinilor. Lăsați să acționeze 15 minute. Procedeul se repetă o dată pe lună.