Întrebați-ne, vă răspundem

Redactia
"Mă pot spăla pe cap cu săpun?"

"Sunt o tânără absolventă de facul­tate, șomeră, care-și drămuiește bănu­țul de zece ori înainte de a-l cheltui. N-o să vă-ntreb ce se în­tâmplă în țara asta, unde o diplomă nu valorează nici cât un sul de hârtie igienică, fiindcă asta nu de­pinde de frumusețe, vreau doar să știu dacă pot să folosesc pen­tru păr săpunul cu care mă spăl pe obraz și pe mâini."
Simona - Iași

Nu există niciun fel de impediment pentru a folosi săpunul pe post de șam­pon, mai ales că multe dintre șampoa­ne sunt de-a drep­tul periculoase, prin excesul de sodă pe care-l conțin. Există doar o sin­gură pre­vedere: ca în ultima apă de clă­tit să se adauge un păhărel de oțet alb (preferabil de mere). Rostul lui este să înlăture toate urmele de săpun și să facă părul să stră­lu­cească.

"Ce efecte au plasturii pentru ochi?"

"În magazinele cu produse cosme­tice am văzut cutiuțe cu plas­turi de în­tre­buințare cosmetică. Mă in­tere­sează în special cei care se pun îm­pre­jurul ochilor. Care e rostul lor?"
Carmen B. - Galați

De patru ori mai fină decât obrazul, pielea care înconjoară ochiul are ne­voie de îngrijiri speciale. Plasturii re­pre­zintă un tratament excelent, adaptat în mod special pentru această zonă sen­sibilă. Ei hidratează pielea, o nete­zesc și o împros­pătează, datorită ex­trac­telor de plante care intră în com­poziția lor - mușețel, al­băstrele, castra­vete etc. În plus, conțin și particule nutritive, ca ceramida, de pil­dă, al cărei efect este imediat.

"De când am născut copilul, îmi cade masiv părul"

"De o lună de zile sunt mama fe­ricită a unei minunate fetițe. Am năs­cut-o ușor, fără urmă de complica­ții, dar de câtăva vreme părul meu a înce­put să cadă ma­siv. Sunt disperată, fiindcă el era «frumu­sețea» mea: lung, ondulat și bogat. Nu mi l-am vopsit niciodată, nu mi-am făcut per­manent, n-am nicio boală de piele, că­derea lui mă înspăimântă. Există, oare, riscul de a cheli? Ajutați-mă, vă rog, cu un răs­puns... optimist."
Florentina - Vaslui

Chiar vă dăm un răspuns optimist: după naștere, căderea părului este o pro­­­blemă normală. Sar­cina întârzie evo­lu­ția capilară. Părul care ar trebui să ca­dă în mod normal, zi de zi, ră­mâne pe cap vre­me de nouă luni și cade după aceea dintr-odată. Nu e o lege obligatorie pen­tru toate femeile, dar este o întâm­pla­re normală. Veți ve­dea că totul va rein­tra în normal, peste câ­teva luni. Dacă sunteți to­tuși demo­ra­lizată de pierderea podoabei capi­lare, fa­ceți o cură cu multivitamine și-un tra­­tament local, din nenumăratele re­țete pu­blicate în ru­brica noastră de "Cos­me­tică naturistă".

"Cum să scap de grăsimea depusă pe burtă?"

"În urmă cu doar câțiva ani, râ­deam de femeile cu «șuncă» pe burtă, iar acum mă aflu în situația de a sta alături de ele. Nu știu cum s-a întâm­plat. La corp sunt la fel de slabă ca îna­inte, dar pe burtă mi s-au pus gră­simi. Nu există ceva mai urât. Mă adresez dvs., în spe­ranța că în sacul cu sfaturi se va găsi un răspuns și pentru problema mea. Mulțu­mesc."
Larisa C. - Chișinău

De la natură, pielea de pe burtă e mai slab irigată cu sânge și, din cauza asta, grăsimile se formează mai ușor. În afara gimnasticii (de trei ori, câte zece abdo­me­ne pe zi), vă sfătuim să re­curgeți și la masaj. Pu­neți într-o cană două lin­guri de sare grun­joasă, tur­nați dea­su­pra o lingură de ulei de dovleac sau măsline și ames­te­cați. Întinsă pe pat (puneți dede­subt o bu­cată de plastic, ca să nu pătați len­jeria), aplicați amestecul uniform pes­te pântec, apoi masați-vă burta în profun­zi­me, cu de­getele ambelor mâini.