Să rămân ori să plec?

Redactia
- Când iubirea se transformă în plictiseală -

Odată cu trecerea anilor, multe relații sen­timentale ajung în acest punct: iubirea a dispă­rut, intimitatea se transformă în plic­tiseală, sexul... - care sex? Atunci nu mai există decât două căi de ieșire din pustiul indiferenței: des­părțirea ori strădania de a menține cuplul...

"Iubirea lor s-a pierdut, cum pierd unii un baston sau o pălărie"

Când Maria și Daniel Ostafie și-au spus "Da", pe 7 iulie 1994, ei aveau toa­­te șansele de a îmbătrâni împreu­nă. Amândoi își doreau copii, amândoi visau o casă a lor și amândoi știau că se pot bizui unul pe ce­lălalt. În afară de asta, se iubeau. "Nu-mi puteam ima­gina că sentimentele mele se vor schimba vreo­dată", spune Maria.
Zece ani mai târziu, se întâmplă inimaginabilul. Maria Ostafie stă în su­frageria apartamentului lor, pro­prie­­tate personală. Copiii dorm, soțul ei lucrează în schimbul de noapte. Când vine acasă, ea îi co­mu­ni­că pe cel mai firesc ton din lume că are de gând să di­vorțeze. Răspunde scurt, cu un re­fuz, la rugămintea lui de a mai re­flec­ta asupra deciziei. Întrebată dacă e vorba cumva de un alt bărbat, neagă cu hotărâre. "Nu te mai iubesc", ros­tește ea simplu și, pentru prima dată, își vede soțul plângând.
Acesta este paradoxul multor re­lații. Partenerii au o poziție asigurată în profesie, achizițiile materiale im­por­tante au fost deja făcute, copiii cresc, merg la școală - drum deschis către o trăire intensă a vieții de cuplu, s-ar zice. Totuși, în loc să se regă­seas­că în "Romeo și Julieta", numeroase perechi se recunosc, mai curând, în versurile lui Victor Eftimiu: "La vreo opt ani de când s-au cunoscut (și se cu­noș­teau de acum su­tă-n mie)/, iubirea lor dintr-odată s-a pier­dut./ Cum pierd unii un baston sau o pălă­rie".
Fenomenul este adesea justificat cu argumente la îndemână: dragostea nu durează veșnic, oamenii se schim­bă și nu se mai potrivesc unul cu celă­lalt. Diagnosticând cuplurile intrate în criză la sfârșitul perioadei de con­solidare a familiei, psihologii le repro­șează că s-au bazat prea mult pe ideea că "dra­gostea merge de la sine".
Într-o măsură considerabilă, de vină sunt efor­tu­rile prea mari, depuse pentru cucerirea unei existențe confortabile. Goana după bu­nuri și bani. În ultimii ani de dina­in­tea despărțirii, Maria și Daniel s-au în­tâlnit rareori acasă. "Am dorit să avem ceva de oferit copiilor noștri", spune Daniel. Din acest mo­tiv, băr­batul, astăzi în vârstă de 46 de ani, a lucrat supli­men­tar, două week-end-uri pe lună, contabil la o firmă. În celelalte două dumi­nici, a fost rândul soției sale să con­tribuie la bugetul familiei, lucrând ca menajeră la o familie de bătrâni.
De unde timp pentru atâtea lu­cruri? Soții Ostafie l-au luat de acolo de unde li s-a părut că puteau să-și per­­mită: din ceasurile pe care ar fi trebuit să le pe­trea­că împreună. De la nașterea copiilor, n-au mai ieșit seara în oraș decât de două ori pe an și aproa­pe că nu mai stăteau de vorbă. Tocmai fiindcă se cu­noș­teau așa de bine, de cele mai multe ori, o singură fra­ză le era de ajuns ca să pună la punct treburile zilei. Dacă găseau vreo­dată răgazul pentru o discuție mai lungă, subiectul erau copiii. Și se­xualitatea lor a avut de suferit. "Stă­team în fața televizorului, mergeam îm­­preună la culcare și asta era tot", recapitulează acum Daniel. În vreme ce pentru observatorii im­parțiali astfel de simptome anunță iminența unei crize, cuplurile în cauză se consideră, de regulă, imune. Încre­ză­toare în durabilitatea iubirii lor, ele pri­vesc problema ca pe ceva trecător. Is­toria comună și țelurile pentru care luptă îi îm­piedică să vadă limpede în­străinarea care îi ame­nință. De aceea, soluția crizei nu constă în părăsirea par­te­nerului, ci în părăsirea țelului de­ve­nit sufocant. Cursa acumulării tre­buie stopată sau încetinită cu orice preț. Despărțirea este un proces greu și trau­matizant.

"Am înțeles, brusc, că aș fi putut trăi foarte bine și singură"

Aurelia și Mircea, doi ci­ti­tori ai revistei noas­tre, ne-au trimis o scri­soare de "S.O.S.", menită să le fie de ajutor cuplurilor pe cale să se destrame. Între Aurelia, în vârstă de 47 de ani, inginer horticultor, și soțul ei, cu doi ani mai tânăr, acustician spe­cializat în pro­teze auditive, "sexuali­tatea începuse la un mo­ment dat să lâncezească". Din "teama de a nu-și pro­voca suferință" și dintr-o "anume difi­cultate de a găsi cuvintele potri­vite", ei își trecuseră sub tăcere in­satisfacția, ani de zile. Pentru un timp, și-au canalizat energia în profe­sie: ea s-a specializat o perioadă în străinătate, el a preluat conducerea unui magazin. Ulterior, când volumul de muncă le-a mai scăzut, tensiunile dintre ei s-au amplificat. Într-o seară, un documentar despre tulburările dinamicii sexuale, văzut la televizor, a de­clanșat criza: "Am înțeles, brusc, că legătura noastră era terminată și că aș fi pu­tut trăi foarte bine și singură", mărturisește în scrisoare Aurelia. Dar cei doi soți au hotărât să-și mai acorde o șansă. Două săp­tă­mâni mai târziu, cuplul găsește pe internet adresa Institutului de Sexo­logie din cadrul Spitalului Charité din Berlin și solicită consult medical la distanță. Du­pă ce se îndeplinesc formalitățile și psi­hologul află în ce constă problema celor doi, soții primesc două teme pen­tru acasă: au de întocmit textul unui contract prin care se obligă să nu facă dragoste o lună de zile, în schimb, să poarte o dis­cuție sinceră despre ceea ce le face plăcere și ceea ce îi su­pără la celălalt. După o relație de 25 de ani, o asemenea "analiză" îi aduce pe cei doi în pra­gul disperării. "Nu ne-am simțit deloc în largul nos­tru", scrie Mircea, "pentru că ni se ce­rea să ne des­chidem total, să ne dăm în vileag cele mai adânci as­cun­zișuri ale sufle­tului."
Într-adevăr, "discuțiile despre ei" smulg cuplu­rilor o serie de adevăruri. Ele dezvăluie scrupule false și min­ciuni comode, ca și evaluări reciproce eronate și prejudecăți îndrăgite. Dar revelația cea mai șocantă pentru fie­care dintre cei doi o reprezintă con­ști­en­tizarea faptului că partenerul a parcurs între timp o evo­luție inde­pen­dentă, prin urmare, nu mai este de mult persoana de care s-au îndrăgostit. Aceasta i-a fă­­cut pe Aurelia și Mircea să se privească reciproc ca doi străini: "Până atunci, vorbiserăm me­­reu despre NOI", spune Aurelia, "și, dintr-odată, ne puneam în­­treba­rea: oare mai avem ce căuta unul lângă al­tul?".

"Ce-am mai putea face noi împreună?"

Dar, odată ce se produce izgonirea din paradisul în­drăgostiților și cuplu­rile acceptă că relația lor nu poate rede­veni ceea ce a fost în trecut, nu­me­­roase con­flicte dispar, lăsând în urmă o atitu­dine binevoitoare.
Pentru terapeuți, acesta este mo­mentul când între­barea "Să plec ori să rămân?" se transfor­mă într-o al­ta, cons­truc­tivă și în­clinată spre reflecție: "Ce am mai putea face noi împreună?" Au­re­lia și Mircea au trăit sepa­rați un an, după care s-au decis să-și mai acorde o șan­să. Ei și-au pro­pus nu numai pro­grame co­mu­ne pen­tru week-end, ci și proiecte pentru ur­mă­torii cinci ani. În afară de aceasta, au trecut pe o listă ce anume își doresc unul de la celălalt.
Însă discuțiile și schițarea unei po­sibile perspective de viitor nu cons­ti­tuie totdeauna o garanție pentru su­praviețuirea cuplului. Căci ceea ce ar pu­tea trăi îm­preună partenerii este umbrit de ceea ce ei au trăit deja în tim­pul cri­zei: certuri frec­ven­te, repro­șuri reciproce, ofense și frus­trări se­xua­le. "Mulți nici nu-și mai ima­ginează că par­tenerul lor ar mai putea fi iubit", spu­ne Aurelia în scrisoare. "La clinica din Germa­nia, psihologul ne ce­rea să re­pre­zentăm sim­bolic re­lația noas­tră ca o sculp­tură. La început, și Mir­cea, și eu, ne-am imaginat stând spate în spate..."

Plăcinta cu mere

O altă cerință for­mulată de psihologi este ca membrii cuplu­rilor să se trateze cu respect. Aceas­ta în­seam­nă, printre altele, să nu-și ia unul altuia vorba din gură și să-și înceapă frazele cu "eu". Dacă reu­șesc să respecte aceste reguli au­to­impuse, pere­chile se pot concen­tra asu­pra punctu­lui nevralgic al co­muni­că­rii lor: modul cum se ascultă. Și Mircea, și Aurelia au constatat, uluiți, ce dis­cre­panțe enorme există la ei, între ceea ce spun și ceea ce înțeleg. "Ne-am dat sea­ma că nu recepționaserăm cel pu­țin un sfert din cele spuse de celălalt".
Actualmente, cei doi soți reu­șesc tot mai des să-i anihileze pe "sa­botorii" ascunși ai relației lor și în­cearcă să afle cu ce se pot "răsfăța" re­ciproc. Și la asta renunțaseră tacit, în cei zece ani de conviețuire. "Habar n-aveam cât de mult îi place bărba­tu­lui meu plăcinta cu mere, e de-a drep­tul incredibil", scrie Aurelia.
Chiar dacă răsfățul reciproc presu­pune oarecare efort, el contabilizează un plus conside­ra­bil în "con­tul" afectiv al relației. Partenerii pot câș­­tiga, de ase­me­nea, puncte, cu o laudă, o ofertă de ajutor, un ca­dou sau, pur și simplu, cu dis­po­nibili­ta­tea de a-l as­culta pe celă­lalt. Și invers: jig­nirile fac sus-a­min­titul cont să se pră­bu­șească. Du­pă cons­ta­tă­rile psi­ho­­lo­gilor, un su­flet lezat pretin­de cinci com­pen­sații ca să-și vin­dece ra­na.
Deoarece cu­plu­rile înțeleg ra­reori acest me­ca­nism, ele iro­sesc ani în­tregi, încercând să reme­dieze simpto­me­le crizei. Soluțiile cla­sice la care se ape­lează sunt: ieșiri la teatru, cursuri de dans, un week-end în doi și dormi­toare separate. Unii își iau avânt și se aruncă într-o a doua fază de îmbu­nă­tă­țire a sta­tutului so­cial, făcând încă un copil. Aceasta nu le salvează însă relația și se ajunge, în mod fatal, fie la divorț, fie la o pră­pastie casnică de netrecut. Ca să nu mai vorbim despre suferința groaznică a copilului, care realizează, în cele din urmă, că a fost un simplu experiment, adeseori regre­tat.

"La revedere, dar cu respect"

Cu toate astea, acel "Mai bine mă despart" este mai ușor de declarat de­cât de pus în practică. O des­părțire în­seamnă implicit părăsirea unui întreg context de existență. Pe lângă aceasta, chiar cei mai învrăjbiți par­teneri pri­vesc în urmă cu nostalgie, amintin­du-și de perioadele bune și de izbânzile co­mu­ne. Mircea îi datorează soției sale descoperirea muzicii cla­sice, iar ea s-a eliberat, cu ajutorul lui, de do­minația unui tată autoritar. Până la urmă, cei doi s-au plimbat ținându-se de mână.
Despărțirea desființează intimita­tea familială, taie legătura cu istoria comună ("Îți mai aduci aminte?"). Dis­pare și satisfacția prilejuită de rea­li­zările obținute împreună. De aceea, te­rapeuții încearcă să stabi­lească exact dacă în spatele inten­țiilor de des­­părțire se as­cunde dorința "despăr­ți­rii de partener" sau a "des­păr­țirii de o situație insupor­tabilă". Despărțirea de par­tener se poate face cu onestitate și respect, situația insu­portabilă se poate schimba.
După discuțiile des­pre ei și faza de abstinență de la actul sexual pro­priu-zis, care a durat câteva luni, Au­­relia și Mircea sunt ferm convinși că "vor face dra­goste îm­pre­ună și la optzeci de ani". "Criza ne-a tre­zit", spune Aurelia.

DINA BRAN