Sfaturi pentru întâmpinat toamna

Redactia
Ajutoare pentru îngrijirea corpului

- Pulovere, fulare, mantouri: în curând va veni vremea lor. Pe cât sunt de calde, pe atât sunt de vătămătoare pentru pielea întregului trup, care nu mai poate să respire cum trebuie și care se irită, adesea, de pe urma asprimii îmbrăcăminții. Există însă soluții și pentru acest disconfort -

Ulei aromat
Într-o sticlă de o jumătate de litru, pu­­neți ulei de măsline sau de floarea-soa­relui. Adăugați în el coji de porto­cale sau de lă­mâi, tăiate fâșii, și lăsați-le să se mace­reze. Veți obține un ulei parfu­mat (pentru accentuarea mirosului, pu­teți să adăugați în el și câteva picături de esență de lă­mâie sau portocale) cu care vă sfătuim să vă ungeți pe trup, după ce faceți duș. Aro­ma dă energie, iar uleiul înmoaie pielea.

Căldura înviorează
Când vremea se răcește și picioa­rele vă îngheață, o baie caldă face mi­nuni. Um­pleți un lighean cu apă de 37-38°C, adău­gați în ea câteva picături de ulei eteric de rozmarin și băgați-vă picioarele înăuntru. Activarea circula­ției sângelui înviorează întregul corp.

Strugurii ocrotesc
Fructoza apără pie­lea de efectele frigului. Zdro­biți 20 de boabe de stru­guri, băgați-le într-un tifon și aplica­ți-le pe gât și pe de­colteu. Lă­sați să ac­țio­neze 15 mi­nute, apoi ștergeți-vă cu un prosop și unge­ți-vă cu cremă.

Împachetări cu banane
Puloverele de lână și gulerele aspre ale paltoanelor irită pielea de sub băr­bie, de pe gât și de pe decolteu. Îm­pachetările cu banane ajută: zdrobiți o banană coaptă și amestecați-o cu un gălbenuș de ou și 2 linguri de brânză de vaci proaspătă. În­tindeți compoziția pe locurile cu pricina, lăsați-o să acțio­neze 20 de minute, apoi spălați-vă.

Cafeaua regenerează
Cofeina regenerează pielea pe vre­me rece și îi men­ține elasti­ci­ta­tea. Pen­tru un peeling efi­ci­ent, ames­­te­cați un pumn de cafea mă­ci­nată cu puțin lapte sau ulei de măs­li­ne, pâ­nă ob­ți­neți un terci con­­sis­tent. Ma­sa­ți-l cu miș­­cări cir­culare pe toată pielea, lăsați să ac­țio­­neze 5-6 mi­nute, apoi spălați-vă bine sub duș.

Efectul luminii
Lumina zilei sporește producția hor­­monului ATC, care accelerează meta­bo­lis­mul. Chiar dacă o zi înnorată de toam­nă iradiază de cinci ori mai puțină lumină decât o zi de vară, plim­bați-vă și în sezo­nul rece afară, cel pu­țin o oră pe zi. Veți scăpa de îngăl­beni­rea și ofilirea obrazu­lui, dar, mai ales, de depresii.

Prioritate pentru mâini
În sezonul rece, mâi­nile sunt mai ex­­pu­se la frig decât restul cor­pu­lui. Pielea lor cra­­pă și se zbâr­cește. Folosiți creme pro­­tec­toare cu vitamina E sau puneți vita­mi­na E uleioasă (se co­mer­cializează în gelule) în crema pe care o folosiți.

Apa spală petele cafenii
Toamna și iarna vă apar pe mâini și pe față pete nesuferite "de bătrânețe", colo­rate maro? Cel mai bun remediu e apa. Beți 2-3 litri de apă plată sau ceai de plan­te pe zi și petele vor dispărea înainte de-a apărea.

Plimbați-vă, alergați!
Plimbarea sau alergatul prin aerul proaspăt al toamnei acțio­nează ca fac­tor de blocare a îm­bă­trânirii. Orga­nis­mul se oxi­ge­nează puter­nic, țe­suturile sunt mai bine aprovi­zio­nate cu sân­ge, pie­lea se învio­rea­­ză și își men­ține elas­tici­ta­tea. Între o femeie ca­re nu iese nicio­dată din casă și o fe­meie care se plim­bă sau alear­­gă în mod regulat, di­fe­rența de aspect este dis­tru­gătoare.

Un climat potrivit
Faceți-vă o climă tropicală în dor­mi­tor. Iarna, umiditatea aerului din casă nu depășește 30 de procente, în vreme ce pielea are nevoie permanent de 60. Pen­tru a obține un climat ideal, puneți pe ca­lo­rifere prosoape umede.

În loc de cremă - untură sau unt
Când mercurul termometrelor sca­de, pielea pro­­du­ce mai puțină grăsime și părțile mai osoa­se ale corpului devin scorțoa­se și vi­neții. Dacă vreți să evi­tați ne­plăcerea, un­geți-vă coatele, căl­câiele și genunchii cu untură curată sau, și mai bine, cu unt.