Declaraţiile de dragoste rostite de Andre Agassi şi Steffi Graf, în ziua când marea jucătoare de tenis germană a fost primită în "Tennis Hall of Fame", i-au impresionat pe cei prezenţi la eveniment şi pe milioanele de fani ai celor doi celebri sportivi. "Nu-mi vine să cred cât de uşor ai pus racheta în cui, ca să devii mama copiilor mei", a spus Agassi, cu vocea gâtuită de emoţie. "Cel mai important moment al turneului meu prin viaţă a fost ziua în care mi-ai ieşit în drum", a răspuns Steffi, lăsând lacrimile să-i curgă pe obraz: prima dată în lunga ei carieră, când şi-a permis, public, să-şi exprime sentimentele.
Aşa sună iubirea adevărată, iar cei doi aşi ai sportului alb sunt de peste 10 ani împreună. O victorie nu numai de "rezistenţă în echipă", ci şi de afecţiune salvată de la înec. Oare câţi dintre cei care rezistă în căsnicii de peste un deceniu îşi mai fac asemenea declaraţii de dragoste?
Cine nu-şi antrenează romantismul îl pierde
Între soneria deşteptătorului, dimineaţa, şi urarea de "noapte bună", consumăm o mulţime de gesturi şi de cuvinte afectuoase, dar majoritatea lor sunt artificiale, "de protocol", le facem din obişnuinţă, fiindcă "aşa se cade", nu fiindcă simţim. Îmbrăţişări şi "pupături de carton". La fel ca şi dialogurile, de-o banalitate totală, pe care le rostim zi de zi: "Iubitule, ai plătit curentul electric?"; "Nu uita să cumperi hârtie igienică!"; "Copilul are nevoie de adidaşi noi"... În cel mai bun caz, bărbaţii le întreabă de sănătate pe consoarte: "Ţi-a trecut durerea de burtă?". "Mai ai junghiuri în piept?".
Prăbuşirea hormonilor spre nivelul zero este normală într-o căsnicie lungă, ba chiar necesară, afirmă specialiştii, fiindcă viaţa noastră are nevoie de spaţiu, de oxigen, de un orizont pe care excesul de intimitate îl obturează. Sentimentele se aplatizează, simţurile la fel, dragostea se transformă (cu şansă!) în prietenie, sau, cel mai rău, într-o simplă convieţuire bazată pe obişnuinţă. Pe de altă parte, tot specialiştii ne avertizează că împuţinarea gesturilor romantice dintre parteneri, lipsa afecţiunii manifestată concret, deschide uşa plictiselii şi dezinteresului. Asta e vestea proastă. Există, însă, şi una bună: afecţiunea se poate antrena!
Închideţi ochii şi lăsaţi-vă duşi!
Toţi cei care aţi fost vreodată îndrăgostiţi aţi trecut, desigur, prin împrejurarea următoare: cât de frumoşi, de strălucitori, de inteligenţi şi de originali vi se păreau, la începutul iubirii, cei după care vă scăpărau privirea şi călcâiele; şi cât de obişnuiţi, de banali, ba chiar penibili au devenit, odată cu trecerea timpului! Emoţia aceea ciudată de-a dreptul, pentru banalitatea care o genera, când, palpitând de emoţie, vă vedeaţi iubitul spălându-se pe dinţi, în tricoul mulat pe pectorali, pentru ca după o vreme, aceeaşi scenă să vă ridice sângele în cap, din cauză că "nătărăul ăla nu mai iese odată din baie!". Atenţie! Ne atrag atenţia specialiştii, cine se concentrează prea des pe părţile negative ale partenerului său îşi ucide toate emoţiile erotice. Nasul uşor coroiat al iubitei care vă ducea la început, cu gândul la Cleopatra, nu trebuie, pe măsură ce iubirea se potoleşte, să vă aducă aminte de baba Cloanţa. Alungaţi asemenea reprezentări negative, sunt otrăvitoare, de-a dreptul, şi iubirea ajunge pe catafalc. Procedaţi exact invers: amintiţi-vă de perioada de îndrăgostire de la începutul relaţiei dvs. şi scoateţi la suprafaţă trăsăturile partenerului, care atunci v-au făcut să vă îndrăgostiţi. Ce v-a plăcut cel mai tare la el? Pentru ce anume merită să îl admiraţi? De ce îl plac aşa de mult rudele şi prietenii dvs.? Vă mai amintiţi de îmbrăţişările începutului? Încercaţi să le repetaţi. Daţi deoparte rutina. Regăsiţi-vă afecţiunea. Ea există mai mult ca sigur undeva, în adânc. Închideţi ochii şi lăsaţi-vă duşi de bucuria şi liniştea profundă a unei îmbrăţişări neformale. Dincolo de ea, se află un nou început.
În iubire nu există "Trebuie!"
Practicaţi magia atingerii
Cercetătorii din domeniul sexualităţii văd în contactul fizic cheia pentru iubire şi mai multă pasiune în relaţiile de lungă durată. "Micile gesturi de tandreţe şi atingerile asigură o porţie de erotism în viaţa de zi cu zi", spun ei. "În felul acesta, perechile au sentimentul că, în ciuda anilor care au trecut, se mai doresc". O veste bună, pentru că cei care funcţionează în echipă, pe timp îndelungat, comută greu pe pasiune şi dorinţă.
"Iubirea este ca apa. Când nu curge, stagnează. Când curge, e nevoie să fie alimentată tot mai mult", spune celebrul medic şi psiholog american Deepak Chopra, sfătuitorul în probleme sentimentale al vedetelor de la Hollywood. Dar ce trebuie făcut pentru ca apa să înceapă să curgă? În punctul acesta, răspunsul este destul de uzat: cină la lumina lumânărilor, plimbări romantice pe malul mării, finaluri de săptămână fără copii etc. Mai important este ce se află în spate: scenarii, schimbare, surprize, adesea chiar întâmplări neobişnuite, cum ar fi să te plimbi pe ploaie noaptea, cu soţul tău, sub aceeaşi umbrelă, sau să staţi până târziu pe balcon, cu un pahar de vin roşu în faţă, evocând amintiri vesele din trecut. Asta schimbă sigur ceva în starea noastră sentimentală.
Ce tip de îndrăgostit sunteţi?
În materie de iubire, nu toţi oamenii reacţionează la fel. Unora le plac vâlvătăile, altora "festina lente". Chiar şi în cadrul cuplului sunt aşteptări diferite: bărbaţi care se consideră aşi ai iubirii şi erotismului, în vreme ce soţiile lor plâng, noaptea, în pernă, de dor.
Şi invers, în iubire nu există legi de urmat. Fiecare om îşi trăieşte altfel relaţia. Nu există nici standarde pe care, dacă le îndeplineşti, te ajută să triumfi în căsătorie. Asupra posibilităţii de a avea o căsnicie îndelungată, fără ca flacăra ei să pâlpâie ca un opaiţ uitat în geam, decid exclusiv, doi oameni care au suficiente puncte comune, pentru ca să formeze un cuplu de îndrăgostiţi.
Se vorbeşte despre trei stiluri de a iubi:
Tipul sigur pe el (îi aparţin 50% din ambele sexe) - din el fac parte oameni cărora le este uşor să stabilească contacte apropiate şi să le întreţină, pe termen îndelungat. Cei ce aparţin acestei categorii nu-şi fac probleme că vor fi părăsiţi.
Tipul evitant (îi aparţin 25% din ambele sexe) - este compus din persoane care nu se simt în largul lor când cineva se apropie prea tare de ei emoţional. Nu au suficientă încredere în celălalt şi se plâng, adesea, că partenerul lor le cere mai mult decât sunt pregătiţi să ofere.
Tipul fricos şi ambivalent (îi aparţin 50% din ambele sexe) - cei încadraţi în această categorie au un stil de a iubi care îi împinge către apropierea de partener, dar nu se simt iubiţi cu adevărat, vor mai mult, şi realizează, dezamăgiţi, că cel de alături bate în retragere, speriat.
Reflectaţi asupra celor trei tipuri de a iubi. Căruia din ele îi aparţineţi? Dar partenerul cu care vă împărţiţi viaţa? Răspunsul la aceste întrebări o să vă ajute, în mod sigur, să ştiţi ce fereastră din viaţa dvs. ar trebui larg deschisă, pentru ca emoţia dispărută a începuturilor iubirii să se întoarcă înapoi.Dina Bran