Vă treziţi dimineaţa cu o stare proastă, aveţi picioarele şi mâinile umflate, blugii preferaţi stau să vă plesnească pe burtă şi pe şolduri? Orice persoană cunoaşte aceste zile, când se vede dintr-o dată "grasă" şi inactivă, când greutatea i-a crescut peste noapte cu două-trei kilograme, iar mintea i-a aţipit. De vină sunt hormonii şi alimentaţia nepotrivită. Trei probleme ne dau de furcă cel mai adesea, în asemenea momente sâcâitoare.
* Edemele. În cazul femeilor, corpul depozitează apă nu numai în zilele premergătoare menstruaţiei, ci şi după câteva ore petrecute în poziţie şezând (la birou, ca şi într-un zbor lung cu avionul). Ultima ipostază este valabilă şi pentru bărbaţi. Consecinţa: picioarele şi mâinile se umflă. Într-o asemenea situaţie, trebuie să evitaţi tot ceea ce favorizează acest proces. Înainte de toate, asta înseamnă să reduceţi consumul de sare, fiindcă aceasta fixează apa în ţesuturi. Preferaţi alimentele care o elimină, în primul rând legumele şi fructele. Ele conţin antidotul sării de bucătărie, potasiul, care face să dispară surplusul de apă. Şi încă un lucru important: beţi mult lichid (apă plată), ca să ajutaţi rinichii să lucreze.
* Balonările. Multor oameni stresul, enervările şi încordarea le "umflă" pur şi simplu intestinele. Pântecele devine rotund ca o minge, iar durerile radiază în şale. Ca măsuri de prim ajutor, puteţi recurge la mişcare: de exemplu, faceţi o plimbare lungă. În cazurile rebele, vă va fi de folos ceaiul de chimen (o linguriţă de seminţe la un pahar de apă). E de asemenea evident că va trebui să renunţaţi la varză. Fiindcă în ea se găseşte o cantitate uriaşă de substanţe de balast (în principiu, sănătoase), a căror descompunere în intestin produce gaze. Un efect asemănător îl au şi dulciurile, de pildă, bomboanele preparate cu diverşi înlocuitori ai zahărului (ca sorbitol, mentol, xilitol).
* Lipsa de elan. Folosiţi energia pe care vi-o furnizează amidonul. Hidraţii de carbon complecşi, cum sunt cei din pastele făinoase, ridică nivelul serotoninei din creier, deci creează bună dispoziţie. Şi fiindcă acţiunea stimulatoare a hidraţilor de carbon nu durează mai mult de 2-3 ore, cercetătoarea americană Judith Wurtman de la Massachusetts Institute of Technology (SUA) recomandă zilnic şase mici gustări bogate în hidraţi de carbon (de exemplu, pâine cu brânză de vaci şi roşii). În aceste zile dezagreabile, cele mai multe persoane au o sensibilitate crescută faţă de cofeină şi alcool. De aceea, abţineţi-vă - pe cât posibil - de la cafea şi de la băuturile alcoolice. Optaţi pentru ceaiurile de plante şi de fructe. De asemenea, consumaţi produse cu conţinut ridicat de calciu (iaurt, brânză). La peste jumătate dintre femeile aflate în suferinţă, o porţie zilnică de 100 g ameliorează simptome cum ar fi senzaţia de stomac plin, durerile, depozitele de apă, apatia. Dar trebuie să ţinem seama de faptul că nu oricine tolerează orice. Dacă cineva nu suportă lactatele, îşi poate procura de la farmacie un preparat de calciu.
Ce să mâncăm în zilele când ne simţim "graşi" şi "proşti"
De preferat: Alimente care elimină apa din ţesuturi: orez, fructe (în special pepeni, caise, mere, grapefruit, kiwi), legume - morcovi, vinete, sparanghel, salată verde, castraveţi - verdeţuri proaspete (pătrunjel, mărar, busuioc), ciuperci, apă minerală cu puţin bioxid de carbon. Produse bogate în calciu: brânză de vaci, alte brânzeturi cu procent redus de grăsime, zer, iaurt, chefir.
De evitat: Alimentele sărate - supele şi sosurile instant, chips-urile, arahidele cu sare, alimentele de tip fast-food (hamburgerii), cartofii prăjiţi, cârnaţii condimentaţi cu curry, şunca nefiartă, carnea conservată în saramură. Tot ce balonează: leguminoasele (mazăre, linte, fasole), ceapa, varza, prunele, apa minerală gazoasă, dulciurile care conţin înlocuitori ai zahărului (sorbitol, mentol, xilitol). Cofeina şi alcoolul: cafea, ness, ceai negru şi verde, toate băuturile alcoolice, băuturile de tip "cola".