Sindromul MOPS

Rodica Demian
- Vi s-a spus vreodată, când erați prost dispuse sau prost dispuși, că indispoziția dvs. se numește "sindromul Mops"? El nominalizează stările psihice mizerabile din zilele în care ne simțim urâți, umflați și "bătuți în cap". Din fericire, există căi și mijloace care ne ajută să remediem situația -

Vă treziți dimineața cu o stare proastă, aveți picioarele și mâinile umflate, blugii preferați stau să vă plesnească pe burtă și pe șolduri? Orice persoană cunoaște aceste zile, când se vede dintr-o dată "grasă" și inactivă, când greutatea i-a crescut pes­te noapte cu două-trei kilograme, iar mintea i-a ațipit. De vină sunt hormonii și alimentația nepo­tri­vită. Trei probleme ne dau de furcă cel mai adesea, în asemenea momente sâcâitoare.
* Edemele. În cazul femeilor, corpul depozi­tea­ză apă nu numai în zilele premergătoare men­stru­a­ției, ci și după câteva ore petrecute în poziție șe­zând (la birou, ca și într-un zbor lung cu avionul). Ul­tima ipostază este valabilă și pentru bărbați. Con­secința: picioarele și mâinile se umflă. Într-o ase­me­nea situa­ție, trebuie să evitați tot ceea ce favo­ri­zează acest pro­ces. Înainte de toate, asta înseamnă să redu­ceți con­sumul de sare, fiindcă aceasta fi­xează apa în țesuturi. Preferați alimentele care o eli­mină, în pri­mul rând legumele și fructele. Ele conțin anti­dotul sării de bucătărie, potasiul, care face să dis­pară surplusul de apă. Și încă un lucru important: beți mult lichid (apă plată), ca să ajutați rinichii să lu­creze.
* Balonările. Multor oameni stresul, enervările și încordarea le "umflă" pur și simplu intestinele. Pân­tecele devine rotund ca o minge, iar durerile radiază în șale. Ca măsuri de prim ajutor, puteți recurge la mișcare: de exemplu, faceți o plimbare lungă. În cazurile rebele, vă va fi de folos ceaiul de chimen (o linguriță de semințe la un pahar de apă). E de asemenea evident că va trebui să renunțați la varză. Fiindcă în ea se găsește o cantitate uriașă de substanțe de balast (în principiu, sănătoase), a căror descompunere în intestin produce gaze. Un efect asemănător îl au și dulciurile, de pildă, bomboanele preparate cu diverși înlocuitori ai zahărului (ca sorbitol, mentol, xilitol).
* Lipsa de elan. Folosiți energia pe care vi-o furnizează amidonul. Hidrații de carbon complecși, cum sunt cei din pastele făinoase, ridică nivelul serotoninei din creier, deci creează bună dispoziție. Și fiindcă acțiunea stimulatoare a hidraților de car­bon nu durează mai mult de 2-3 ore, cercetătoarea americană Judith Wurtman de la Massachusetts In­stitute of Technology (SUA) recomandă zilnic șase mici gustări bogate în hidrați de carbon (de exemplu, pâine cu brânză de vaci și roșii). În aceste zile deza­greabile, cele mai multe persoane au o sensibilitate crescută față de cofeină și alcool. De aceea, abține­ți-vă - pe cât posibil - de la cafea și de la băuturile alcoolice. Optați pentru ceaiurile de plante și de fructe. De ase­menea, consumați produse cu conținut ridicat de calciu (iaurt, brânză). La peste jumătate dintre femeile aflate în suferință, o porție zilnică de 100 g ameliorează simptome cum ar fi senzația de stomac plin, durerile, depozitele de apă, apatia. Dar trebuie să ținem seama de faptul că nu oricine tolerează orice. Dacă cineva nu suportă lactatele, își poate procura de la farmacie un preparat de calciu.

Ce să mâncăm în zilele când ne simțim "grași" și "proști"

De preferat: Alimente care elimină apa din țesuturi: orez, fructe (în special pepeni, caise, mere, grapefruit, kiwi), legume - morcovi, vinete, spa­ranghel, salată verde, castraveți - verdețuri proaspete (pătrunjel, mărar, busuioc), ciuperci, apă minerală cu puțin bioxid de carbon. Produse bogate în calciu: brânză de vaci, alte brânzeturi cu procent redus de grăsime, zer, iaurt, chefir.
De evitat: Alimentele sărate - supele și sosurile instant, chips-urile, arahidele cu sare, alimentele de tip fast-food (hamburgerii), cartofii prăjiți, cârnații condimentați cu curry, șunca nefiartă, carnea conser­vată în saramură. Tot ce balonează: leguminoasele (mazăre, linte, fasole), ceapa, varza, prunele, apa minerală gazoasă, dulciurile care conțin înlocuitori ai zahărului (sorbitol, mentol, xilitol). Cofeina și al­coolul: cafea, ness, ceai negru și verde, toate bău­turile alcoolice, băuturile de tip "cola".