Vă treziți dimineața cu o stare proastă, aveți picioarele și mâinile umflate, blugii preferați stau să vă plesnească pe burtă și pe șolduri? Orice persoană cunoaște aceste zile, când se vede dintr-o dată "grasă" și inactivă, când greutatea i-a crescut peste noapte cu două-trei kilograme, iar mintea i-a ațipit. De vină sunt hormonii și alimentația nepotrivită. Trei probleme ne dau de furcă cel mai adesea, în asemenea momente sâcâitoare.
* Edemele. În cazul femeilor, corpul depozitează apă nu numai în zilele premergătoare menstruației, ci și după câteva ore petrecute în poziție șezând (la birou, ca și într-un zbor lung cu avionul). Ultima ipostază este valabilă și pentru bărbați. Consecința: picioarele și mâinile se umflă. Într-o asemenea situație, trebuie să evitați tot ceea ce favorizează acest proces. Înainte de toate, asta înseamnă să reduceți consumul de sare, fiindcă aceasta fixează apa în țesuturi. Preferați alimentele care o elimină, în primul rând legumele și fructele. Ele conțin antidotul sării de bucătărie, potasiul, care face să dispară surplusul de apă. Și încă un lucru important: beți mult lichid (apă plată), ca să ajutați rinichii să lucreze.
* Balonările. Multor oameni stresul, enervările și încordarea le "umflă" pur și simplu intestinele. Pântecele devine rotund ca o minge, iar durerile radiază în șale. Ca măsuri de prim ajutor, puteți recurge la mișcare: de exemplu, faceți o plimbare lungă. În cazurile rebele, vă va fi de folos ceaiul de chimen (o linguriță de semințe la un pahar de apă). E de asemenea evident că va trebui să renunțați la varză. Fiindcă în ea se găsește o cantitate uriașă de substanțe de balast (în principiu, sănătoase), a căror descompunere în intestin produce gaze. Un efect asemănător îl au și dulciurile, de pildă, bomboanele preparate cu diverși înlocuitori ai zahărului (ca sorbitol, mentol, xilitol).
* Lipsa de elan. Folosiți energia pe care vi-o furnizează amidonul. Hidrații de carbon complecși, cum sunt cei din pastele făinoase, ridică nivelul serotoninei din creier, deci creează bună dispoziție. Și fiindcă acțiunea stimulatoare a hidraților de carbon nu durează mai mult de 2-3 ore, cercetătoarea americană Judith Wurtman de la Massachusetts Institute of Technology (SUA) recomandă zilnic șase mici gustări bogate în hidrați de carbon (de exemplu, pâine cu brânză de vaci și roșii). În aceste zile dezagreabile, cele mai multe persoane au o sensibilitate crescută față de cofeină și alcool. De aceea, abțineți-vă - pe cât posibil - de la cafea și de la băuturile alcoolice. Optați pentru ceaiurile de plante și de fructe. De asemenea, consumați produse cu conținut ridicat de calciu (iaurt, brânză). La peste jumătate dintre femeile aflate în suferință, o porție zilnică de 100 g ameliorează simptome cum ar fi senzația de stomac plin, durerile, depozitele de apă, apatia. Dar trebuie să ținem seama de faptul că nu oricine tolerează orice. Dacă cineva nu suportă lactatele, își poate procura de la farmacie un preparat de calciu.
Ce să mâncăm în zilele când ne simțim "grași" și "proști"
De preferat: Alimente care elimină apa din țesuturi: orez, fructe (în special pepeni, caise, mere, grapefruit, kiwi), legume - morcovi, vinete, sparanghel, salată verde, castraveți - verdețuri proaspete (pătrunjel, mărar, busuioc), ciuperci, apă minerală cu puțin bioxid de carbon. Produse bogate în calciu: brânză de vaci, alte brânzeturi cu procent redus de grăsime, zer, iaurt, chefir.
De evitat: Alimentele sărate - supele și sosurile instant, chips-urile, arahidele cu sare, alimentele de tip fast-food (hamburgerii), cartofii prăjiți, cârnații condimentați cu curry, șunca nefiartă, carnea conservată în saramură. Tot ce balonează: leguminoasele (mazăre, linte, fasole), ceapa, varza, prunele, apa minerală gazoasă, dulciurile care conțin înlocuitori ai zahărului (sorbitol, mentol, xilitol). Cofeina și alcoolul: cafea, ness, ceai negru și verde, toate băuturile alcoolice, băuturile de tip "cola".