Între plantele aromatice cu efecte vindecătoare, Cimbrul este "vedeta", datorându-şi celebritatea îndeosebi condimentării bunătăţilor culinare. De exemplu, un grătar exotic la "iarbă verde", făcut undeva, într-o pajişte înflorită, este de neconceput fără câteva fire aromate de cimbrişor, culese direct din grădina naturii.
În scopuri medicinale (şi culinare), se folosesc trei specii de cimbru: cimbrul de grădină (Satureya hortensis), cimbrul de cultură (Thymus vulgaris), cimbrul de câmp sau cimbrişorul (Thymus serpyllum).
Descrierea plantelor
Cele trei specii de cimbru (de grădină, de cultură şi de câmp) au în aparenţă aceeaşi înfăţişare, micile deosebiri constând în dimensiunea lor, aspectul frunzelor şi coloritul diferit al florilor.
Cimbrul de cultură creşte sub formă de tufă globuloasă, cu tulpină lemnoasă, având talia cea mai mare dintre speciile de cimbru. Are frunze mici, iar florile, tot mărunte, sunt de culoare alb-roz, aşezate la subsuoara frunzelor superioare. Prezintă interes pentru marii procesatori de plante medicinale, care obţin un ulei esenţial (Aetheroleum thymi) care reprezintă materia primă pentru obţinerea de medicamente pentru uz intern sau extern.
Cimbrul de grădină are tulpina dreaptă şi foarte ramificată, iar florile mici, dispuse în vârful ramificaţiilor, sunt de culoare violacee sau alburie. Este nelipsit din grădina cu legume din jurul casei, plantându-se primăvara, odată cu acestea.
Cimbrişorul are tulpina culcată la pământ (târâtoare), cu frunzele cele mai mici, ovale, iar la vârf ascuţite. Florile sunt de culoare roz-violaceu, aşezate în vârful ramificaţiilor tulpinii.
Toate cele trei specii au un miros caracteristic, foarte aromat, uşor de identificat, mai pronunţat prin frecarea frunzelor.
Recoltare şi uscare
În scopuri terapeutice se folosesc părţile aeriene ale cimbrului (ramificaţiile tinere, mai puţin lemnoase, împreună cu frunze şi flori).
Ca regulă generală, cele trei specii de cimbru se recoltează când trei sferturi din flori s-au desfăcut. Întârzierea recoltării conduce la un produs de calitate inferioară. Îmbătrânirea tulpinilor şi frunzelor scade conţinutul în ulei volatil. Când se urmăreşte obţinerea uleiului esenţial, cimbrul de cultură trebuie cules chiar înainte de înflorire. Uscarea se face la umbră, în strat subţire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate (poduri, verande, balcoane), în care temperatura nu trebuie să depăşească 35 de grade, altfel pierderea în ulei volatil este mare. Florile se afânează zilnic, pentru a evita brunificarea. Randamentul la uscare este de 4/1, adică din 100 g plantă proaspătă se obţin aproximativ 25 g plantă uscată. După uscare, Cimbrul se ambalează în săculeţi de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează până la momentul preparării ca plantă întreagă, mărunţindu-se înaintea utilizării.
Compoziţia chimică
Este asemănătoare la cele trei specii, ingredientul cel mai important fiind uleiul volatil format în principal din cineol, geraniol, timol şi borneol. Alături de uleiul esenţial s-au mai identificat: flavonozide, acid cafeic, tanin, acid ursolic şi oleanolic.
Preparate din Cimbru pentru uz intern
- Efectele sunt aceleaşi, indiferent de specia pe care o alegeţi -
Pulberea
Părţile aeriene uscate ale cimbrului se mărunţesc fin cu ajutorul unei râşniţe de cafea. Pulberea rezultată se păstrează în recipiente bine închise, puse la întuneric, ferite de umezeală excesivă. Pulberea se foloseşte pentru condimentarea diferitelor preparate culinare de provenienţă animală sau vegetală.
Infuzia
Mod de preparare: 1 linguriţă de Cimbru uscat şi mărunţit se opăreşte cu 250 ml apă fiartă, se lasă 30 de minute în vas acoperit cu capac, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura
Mod de preparare: 10 grame de cimbru uscat şi mărunţit se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie. Se lasă timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se pune la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu depus pe fundul vasului. Se păstrează în recipiente de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 20 de grame Cimbru uscat şi mărunţit se pun la macerat, într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Când perioada expiră, vinul se filtrează, apoi se lasă la decantat 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în sticle, de preferat de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. Datorită conţinutului în alcool, tinctura şi vinul nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool.
Preparate din cimbru pentru uz extern
Oţet medicinal
Mod de preparare: 20 de grame cimbru uscat şi mărunţit se ţin la macerat, timp de 10 zile, în 500 ml oţet, de preferat obţinut din vin. Se agită de 2-3 ori, după care urmează filtrarea şi conservarea în flacoane brune.
Ulei terapeutic
Folosind uleiuri vegetale la prepararea remediilor din Cimbru (ca şi în cazul altor plante aromatice), obţinem produse foarte bogate în principii active, prin faptul că uleiul esenţial din părţile aeriene ale Cimbrului este solubil în uleiurile vegetale.
Mod de preparare: 10 grame de cimbru uscat şi mărunţit se fierb câteva minute împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui pe baie de aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de două zile, după care se filtrează. Se păstrează la loc răcoros, ferit de lumină.
Tratamente cu Cimbru
Ca terapie complementară, preparatele din Cimbru ameliorează sau vindecă o mulţime de boli. Din punct de vedere medical, aromoterapia face parte din grupul terapiilor naturiste ce completează în mod pozitiv medicaţia alopată recomandată de medici.
Intern
* Boli ale aparatului digestiv - colici, meteorism, flatulenţă, balonări şi stări spastice ale aparatului digestiv, dispepsii.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, după masă, îndulcită după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de două ori pe zi, după masă.
* Afecţiunile anusului şi rectului - hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită, anită
Se recomandă folosirea infuziei, câte o cană, de 3 ori pe zi, înainte de masă, şi spălături locale seara şi după fiecare defecaţie.
* Boli hepato-biliare - hepatite, colecistite, litiază biliară, colici biliare
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, după masă, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Notă: Condimentarea preparatelor gastronomice cu Cimbru, pe lângă efectul gustativ plăcut, ajută şi la accelerarea digestiei, uleiurile volatile din Cimbru contribuind la declanşarea secreţiei biliare din ficat (efect coleretic) şi la drenarea bilei (fierii) în tubul digestiv (efect colagog, adică menţine bila în stare fluidă şi nu îi permite să treacă în starea de gel). "Bila leneşă", destul de frecventă, mai ales la femei, este o cauză a formării de calculi biliari la nivelul vezicii biliare. O secreţie insuficientă de bilă declanşează aşa-numitul disconfort digestiv "mi s-a aplecat", care se manifestă după o masă copioasă, în special cu mâncăruri bogate în proteine şi grăsimi, sub formă de dureri de cap, fotofobie (intoleranţă la lumină), ameţeli sau chiar vomă.
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii
Infuzia: se administrează călduţă, câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după mesele principale.
(Tratamentul intern se completează cu tratamentul extern sub formă de inhalaţii.)
* Boli ale aparatului cardio-vascular - insuficienţe cardiace, hipertensiune arterială, nevroză cardiacă
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu. Se îndulceşte după gust, cu miere sau zahăr.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului circulator periferic - fragilitate capilară
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după mesele principale.
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Infuzia: se administrează călduţă, după masă, câte 3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei, după masă.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se completează cu frecţii locale, folosind oţetul sau uleiul medicinal de cimbru.
* Boli ale aparatului uro-genital - cistite, pielite, colici renale
Infuzia: se administrează călduţă, câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli parazitare la nivelul tubului digestiv - viermi intestinali, oxiuri, tenie, giardia
Infuzia: se administrează câte o cană, seara, la culcare, îndulcită după gust cu miere.
Tinctura: se ia câte o linguriţă, seara, într-o cană de ceai de volbură.
Vinul: se administrează 50 ml, seara. Tratamentul durează o săptămână. Se recomandă ca la sfârşitul tratamentului să se folosească un laxativ sau purgativ (ulei de ricin, sare amară - câte 30 g), pentru eliminarea paraziţilor.
* Bolile sistemului nervos central - insomnii, anxietate, nervozitate
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Pentru copii - diaree, flatulenţă, colici
Infuzia de cimbru, pregătită după metoda clasică, are efecte pozitive în afecţiunile digestive ale copilului. Se foloseşte în doze de 2 linguriţe (la copilul de 1-2 ani), sau 1 lingură (la copilul de 2-3 ani).
* Bolile pielii şi anexelor ei - dermatite, dermatoze, infecţii stafilococice şi streptococice, dermatită seboreică, eczeme, prurit, eriteme
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei fraţi pătaţi.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Tratamentul intern se completează cu tratamentul extern, sub formă de tinctură, oţet sau ulei, în aplicaţii locale, de 2 ori pe zi.)
* Afecţiuni alergice
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Tratamentul intern se completează cu tratamentul extern sub formă de tinctură, oţet sau ulei, în aplicaţii locale, de 2 ori pe zi.)
* Boli neurologice - cefalee, migrenă, distonii neurovegetative
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli din sfera ORL - amigdalite, rinite, faringite, laringite
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de muşeţel, coada-şoricelului sau salvie.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Inapetenţă
Lipsa poftei de mâncare poate fi combătută prin folosirea tincturii de Cimbru, câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, sau cu 3 ceşcuţe de vin din Cimbru, administrate cu 30 minute înainte de masă.
Prudenţă! Folosite cu măsură, preparatele farmaceutice din Cimbru sunt bine acceptate de organism. Depăşirea dozelor uzuale poate crea însă fenomene adverse, în special digestive. Se adevereşte, şi în cazul Cimbrului, că de la doza terapeutică la doza de disconfort nu-i decât un pas.
Extern
* Băi vaginale
Cimbrul alături de florile de lavandă, luate în cantităţi egale (2 linguri din fiecare, la 2 litri de apă) se recomandă pentru obţinerea unor infuzii utilizate ca spălături vaginale în leucoreea funcţională sau înainte de aplicarea unor creme şi ovule cu efect topic.
* Gargarisme - utile pentru igienizarea cavităţii bucale, în afte, gingivite, stomatite, abcese dentare
Gargara se face după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de Cimbru. Se poate aplica local şi un colutoriu (gel pentru badijonarea cavităţii bucale) specific bolii respective.
(Farmacia Faltis prepară frecvent asemenea produse la prescripţia unor medici ORL sau stomatologi.)
* Inhalaţiile făcute cu infuzie de Cimbru sunt recomandate în bolile aparatului respirator, bolile din sfera ORL sau bolile virale, precum răguşeala. Tehnica pentru inhalaţii este cea clasică: 2 linguri de Cimbru uscat şi mărunţit groscior se pun într-un litru de apă dată în clocot. Se apleacă capul deasupra vasului şi se acoperă cu un prosop, făcându-se timp de un minut exerciţii de inspiraţie a vaporilor de apă bogaţi în ulei volatil.
* Pensulaţii locale în afecţiunile pielii şi în bolile alergice, cu tinctură, oţet sau ulei, seara.
* Frecţii locale cu oţet sau ulei de cimbru pentru combaterea reumatismului şi a formelor febrile de gripă.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.