Între plantele aromatice cu efecte vindecătoare, Cimbrul este "vedeta", datorându-și celebritatea îndeosebi condimentării bunătăților culinare. De exemplu, un grătar exotic la "iarbă verde", făcut undeva, într-o pajiște înflorită, este de neconceput fără câteva fire aromate de cimbrișor, culese direct din grădina naturii.
În scopuri medicinale (și culinare), se folosesc trei specii de cimbru: cimbrul de grădină (Satureya hortensis), cimbrul de cultură (Thymus vulgaris), cimbrul de câmp sau cimbrișorul (Thymus serpyllum).
Descrierea plantelor
Cele trei specii de cimbru (de grădină, de cultură și de câmp) au în aparență aceeași înfățișare, micile deosebiri constând în dimensiunea lor, aspectul frunzelor și coloritul diferit al florilor.
Cimbrul de cultură crește sub formă de tufă globuloasă, cu tulpină lemnoasă, având talia cea mai mare dintre speciile de cimbru. Are frunze mici, iar florile, tot mărunte, sunt de culoare alb-roz, așezate la subsuoara frunzelor superioare. Prezintă interes pentru marii procesatori de plante medicinale, care obțin un ulei esențial (Aetheroleum thymi) care reprezintă materia primă pentru obținerea de medicamente pentru uz intern sau extern.
Cimbrul de grădină are tulpina dreaptă și foarte ramificată, iar florile mici, dispuse în vârful ramificațiilor, sunt de culoare violacee sau alburie. Este nelipsit din grădina cu legume din jurul casei, plantându-se primăvara, odată cu acestea.
Cimbrișorul are tulpina culcată la pământ (târâtoare), cu frunzele cele mai mici, ovale, iar la vârf ascuțite. Florile sunt de culoare roz-violaceu, așezate în vârful ramificațiilor tulpinii.
Toate cele trei specii au un miros caracteristic, foarte aromat, ușor de identificat, mai pronunțat prin frecarea frunzelor.
Recoltare și uscare
În scopuri terapeutice se folosesc părțile aeriene ale cimbrului (ramificațiile tinere, mai puțin lemnoase, împreună cu frunze și flori).
Ca regulă generală, cele trei specii de cimbru se recoltează când trei sferturi din flori s-au desfăcut. Întârzierea recoltării conduce la un produs de calitate inferioară. Îmbătrânirea tulpinilor și frunzelor scade conținutul în ulei volatil. Când se urmărește obținerea uleiului esențial, cimbrul de cultură trebuie cules chiar înainte de înflorire. Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane), în care temperatura nu trebuie să depășească 35 de grade, altfel pierderea în ulei volatil este mare. Florile se afânează zilnic, pentru a evita brunificarea. Randamentul la uscare este de 4/1, adică din 100 g plantă proaspătă se obțin aproximativ 25 g plantă uscată. După uscare, Cimbrul se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează până la momentul preparării ca plantă întreagă, mărunțindu-se înaintea utilizării.
Compoziția chimică
Este asemănătoare la cele trei specii, ingredientul cel mai important fiind uleiul volatil format în principal din cineol, geraniol, timol și borneol. Alături de uleiul esențial s-au mai identificat: flavonozide, acid cafeic, tanin, acid ursolic și oleanolic.
Preparate din Cimbru pentru uz intern
- Efectele sunt aceleași, indiferent de specia pe care o alegeți -
Pulberea
Părțile aeriene uscate ale cimbrului se mărunțesc fin cu ajutorul unei râșnițe de cafea. Pulberea rezultată se păstrează în recipiente bine închise, puse la întuneric, ferite de umezeală excesivă. Pulberea se folosește pentru condimentarea diferitelor preparate culinare de proveniență animală sau vegetală.
Infuzia
Mod de preparare: 1 linguriță de Cimbru uscat și mărunțit se opărește cu 250 ml apă fiartă, se lasă 30 de minute în vas acoperit cu capac, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura
Mod de preparare: 10 grame de cimbru uscat și mărunțit se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie. Se lasă timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se pune la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu depus pe fundul vasului. Se păstrează în recipiente de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 20 de grame Cimbru uscat și mărunțit se pun la macerat, într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Când perioada expiră, vinul se filtrează, apoi se lasă la decantat 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în sticle, de preferat de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. Datorită conținutului în alcool, tinctura și vinul nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.
Preparate din cimbru pentru uz extern
Oțet medicinal
Mod de preparare: 20 de grame cimbru uscat și mărunțit se țin la macerat, timp de 10 zile, în 500 ml oțet, de preferat obținut din vin. Se agită de 2-3 ori, după care urmează filtrarea și conservarea în flacoane brune.
Ulei terapeutic
Folosind uleiuri vegetale la prepararea remediilor din Cimbru (ca și în cazul altor plante aromatice), obținem produse foarte bogate în principii active, prin faptul că uleiul esențial din părțile aeriene ale Cimbrului este solubil în uleiurile vegetale.
Mod de preparare: 10 grame de cimbru uscat și mărunțit se fierb câteva minute împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui pe baie de aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de două zile, după care se filtrează. Se păstrează la loc răcoros, ferit de lumină.
Tratamente cu Cimbru
Ca terapie complementară, preparatele din Cimbru ameliorează sau vindecă o mulțime de boli. Din punct de vedere medical, aromoterapia face parte din grupul terapiilor naturiste ce completează în mod pozitiv medicația alopată recomandată de medici.
Intern
* Boli ale aparatului digestiv - colici, meteorism, flatulență, balonări și stări spastice ale aparatului digestiv, dispepsii.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, după masă, îndulcită după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de două ori pe zi, după masă.
* Afecțiunile anusului și rectului - hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită, anită
Se recomandă folosirea infuziei, câte o cană, de 3 ori pe zi, înainte de masă, și spălături locale seara și după fiecare defecație.
* Boli hepato-biliare - hepatite, colecistite, litiază biliară, colici biliare
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, după masă, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Notă: Condimentarea preparatelor gastronomice cu Cimbru, pe lângă efectul gustativ plăcut, ajută și la accelerarea digestiei, uleiurile volatile din Cimbru contribuind la declanșarea secreției biliare din ficat (efect coleretic) și la drenarea bilei (fierii) în tubul digestiv (efect colagog, adică menține bila în stare fluidă și nu îi permite să treacă în starea de gel). "Bila leneșă", destul de frecventă, mai ales la femei, este o cauză a formării de calculi biliari la nivelul vezicii biliare. O secreție insuficientă de bilă declanșează așa-numitul disconfort digestiv "mi s-a aplecat", care se manifestă după o masă copioasă, în special cu mâncăruri bogate în proteine și grăsimi, sub formă de dureri de cap, fotofobie (intoleranță la lumină), amețeli sau chiar vomă.
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii
Infuzia: se administrează călduță, câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după mesele principale.
(Tratamentul intern se completează cu tratamentul extern sub formă de inhalații.)
* Boli ale aparatului cardio-vascular - insuficiențe cardiace, hipertensiune arterială, nevroză cardiacă
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, după masă, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu. Se îndulcește după gust, cu miere sau zahăr.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului circulator periferic - fragilitate capilară
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după mesele principale.
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Infuzia: se administrează călduță, după masă, câte 3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei, după masă.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se completează cu frecții locale, folosind oțetul sau uleiul medicinal de cimbru.
* Boli ale aparatului uro-genital - cistite, pielite, colici renale
Infuzia: se administrează călduță, câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli parazitare la nivelul tubului digestiv - viermi intestinali, oxiuri, tenie, giardia
Infuzia: se administrează câte o cană, seara, la culcare, îndulcită după gust cu miere.
Tinctura: se ia câte o linguriță, seara, într-o cană de ceai de volbură.
Vinul: se administrează 50 ml, seara. Tratamentul durează o săptămână. Se recomandă ca la sfârșitul tratamentului să se folosească un laxativ sau purgativ (ulei de ricin, sare amară - câte 30 g), pentru eliminarea paraziților.
* Bolile sistemului nervos central - insomnii, anxietate, nervozitate
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Pentru copii - diaree, flatulență, colici
Infuzia de cimbru, pregătită după metoda clasică, are efecte pozitive în afecțiunile digestive ale copilului. Se folosește în doze de 2 lingurițe (la copilul de 1-2 ani), sau 1 lingură (la copilul de 2-3 ani).
* Bolile pielii și anexelor ei - dermatite, dermatoze, infecții stafilococice și streptococice, dermatită seboreică, eczeme, prurit, eriteme
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei frați pătați.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Tratamentul intern se completează cu tratamentul extern, sub formă de tinctură, oțet sau ulei, în aplicații locale, de 2 ori pe zi.)
* Afecțiuni alergice
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Tratamentul intern se completează cu tratamentul extern sub formă de tinctură, oțet sau ulei, în aplicații locale, de 2 ori pe zi.)
* Boli neurologice - cefalee, migrenă, distonii neurovegetative
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli din sfera ORL - amigdalite, rinite, faringite, laringite
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șoricelului sau salvie.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Inapetență
Lipsa poftei de mâncare poate fi combătută prin folosirea tincturii de Cimbru, câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, sau cu 3 ceșcuțe de vin din Cimbru, administrate cu 30 minute înainte de masă.
Prudență! Folosite cu măsură, preparatele farmaceutice din Cimbru sunt bine acceptate de organism. Depășirea dozelor uzuale poate crea însă fenomene adverse, în special digestive. Se adeverește, și în cazul Cimbrului, că de la doza terapeutică la doza de disconfort nu-i decât un pas.
Extern
* Băi vaginale
Cimbrul alături de florile de lavandă, luate în cantități egale (2 linguri din fiecare, la 2 litri de apă) se recomandă pentru obținerea unor infuzii utilizate ca spălături vaginale în leucoreea funcțională sau înainte de aplicarea unor creme și ovule cu efect topic.
* Gargarisme - utile pentru igienizarea cavității bucale, în afte, gingivite, stomatite, abcese dentare
Gargara se face după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de Cimbru. Se poate aplica local și un colutoriu (gel pentru badijonarea cavității bucale) specific bolii respective.
(Farmacia Faltis prepară frecvent asemenea produse la prescripția unor medici ORL sau stomatologi.)
* Inhalațiile făcute cu infuzie de Cimbru sunt recomandate în bolile aparatului respirator, bolile din sfera ORL sau bolile virale, precum răgușeala. Tehnica pentru inhalații este cea clasică: 2 linguri de Cimbru uscat și mărunțit groscior se pun într-un litru de apă dată în clocot. Se apleacă capul deasupra vasului și se acoperă cu un prosop, făcându-se timp de un minut exerciții de inspirație a vaporilor de apă bogați în ulei volatil.
* Pensulații locale în afecțiunile pielii și în bolile alergice, cu tinctură, oțet sau ulei, seara.
* Frecții locale cu oțet sau ulei de cimbru pentru combaterea reumatismului și a formelor febrile de gripă.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.