Răspuns pentru ANTONIA, F. AS nr. 1112 - "Se poate trata fără operație un angiom?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Stimată doamnă,
Apreciez interesul pe care-l acordați răspunsurilor mele și, de aceea, deși am abordat tema angioamelor într-un număr anterior, la solicitarea dvs. voi relua această problematică me­dicală. Hemangiomul este cel mai răs­pândit tip de semn vascular și, deși nu se cunoaște exact cauza apariției sale, cea mai accepta­bilă teorie este cea a malformației anumitor vase sanguine pe parcursul dezvoltării fetale. Ca orice parte a organismului, și dezvoltarea sistemului vascu­lar este guvernată de genele fetale. Altfel spus, în cazul leziunilor vasculare, ca de pildă așa-numitele "pete de vin", putem vorbi despre o disfuncție gene­tică în care genele ce controlează creșterea nu se "decu­plează", fenomen care are drept rezultat conti­nuarea creșterii vaselor sanguine. O altă ipoteză dem­nă de re­ținut în cazul anumitor semne vascu­lare este că inervarea zonei afectate (față, picior etc.) este deficitară sau absentă. Deoarece terminațiile ner­voa­­se sunt răspunzătoare de diame­trul vascular, anoma­liile sau lipsa acestor terminații determină dilatarea excesi­vă a vaselor sanguine, care se umplu apoi cu sânge în exces, rezul­tând un semn de culoare roșie. Este bine să se știe că, deși majoritatea sem­nelor vas­culare sunt nedureroase, ele necesită întotdeauna o evaluare medicală, în vederea excluderii unor even­tuale complicații. Spre exemplu, una dintre com­pli­cațiile majore ale malformațiilor vasculare este hiper­plazia țesutului afectat. Aceasta constă în extin­derea zonei afectate din cauza unui ritm crescut de repro­ducere celulară, care poate afecta pielea, muș­chii sau oasele. În cele mai multe cazuri, aceste sem­ne vasculare vor creș­te odată cu pacientul și, în mod ocazional, se vor în­groșa și își vor mări dimensiunile. Petele întinse, de acest fel, de la nivelul unui mem­bru, pot duce și la apariția sindromului Kuppel-Trenaunay-Weber, ca­rac­­terizat prin umflarea semni­ficativă a membrului afectat.
În privința tratamentului, trebuie spus că laserul pare să fie cea mai indicată formă de abordare tera­peutică. Laserul (amplificarea luminii prin stimularea emisiei de radiații), generează un fascicul de lumină foarte puternică, care poate fi focalizat asupra anu­mi­tor țesuturi din corp și poate fi utilizat în scopul îndepărtării sau al reducerii zonei de extindere a sem­nului vascular. Laserele utilizate în managementul semnelor vasculare sunt lasere pulsa­tile colorate. Fas­ciculul subțire de lumină, emis de unitatea laser, este absorbit de globulele roșii din vasele de sânge care intră în alcătuirea petei vascu­lare. La rândul lor, vasele suferă leziuni termice (cauzate de caldură), fiind, practic, cauterizate și închi­se definitiv. Emisia de fascicule pulsatile scurte asi­gură, totodată, și pro­tecția țesuturilor învecinate, fapt pentru care cicatri­cele rezultate sunt minore. Lumina laser pătrunde numai până la 1,2-1,5 mm sub suprafața pielii, astfel încât este foarte utilă în tratarea semnelor vasculare de tipul "petelor de vin" și a hemangioamelor capi­lare, când sunt încă aplatizate. Acest tip de terapie este sigur și eficient și cel mai bine este ca, la copii, ea să fie începută cât mai curând posibil.
Alte metode de tratament al semnelor vasculare includ crioterapia (se utilizează azot lichid pentru în­ghețarea și îndepărtarea leziunilor), extirparea chirur­gicală (metodă pe care nu o agreați), medicația corti­co­steroidă în aplicații topice (locale), injecții sau administrare orală. Din sfera medicinei naturiste, ajutorul poate veni prin administrarea extractului de Cimișir, dar numai sub formă de gemoderivat (ex­tract din mlădițe de Cimișir) și numai pe cale orală. Indicat în multe alte patologii, Cimișirul se poate utiliza și în cazul hemangioamelor sau neoformațiilor vasculare cutanate (se poate folosi și pentru heman­gioame cu alte localizări, ex. hepatice, spinale, cere­brale), rezultatele obținute fiind, în general, încura­ja­toare.
Atenție! Din cauza prezenței ciclobuxinei conți­nute (este un venin tetanizant), ingerarea întâmplă­toare sau sub formă de preparate empirice a Cimiși­rului poate provoca vertij, tremurături, vomismente, diaree, congestie pulmonară, paralizie respiratorie și chiar paralizie spinală spastică, iar contactul extern cu seva acestei plante produce iritații cutanate im­portante.
Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Sunt operată de neoplasm mamar și am ficat steatozic"
(Răspuns pentru ALEXANDRA MIHAI - Botoșani, F. AS nr. 1093)


Stimată doamnă, strigătul dvs. de ajutor adresat "Formulei AS" și specialiștilor acesteia, privind un tra­tament eficace pentru ambele afecțiuni menționate mai sus, este justificat și, mai ales, extrem de urgent, pentru neoplasmul mamar, operat în 2012.
Analizând cu atenție evoluția markerului tumoral CA15-3, cu valori postoperator exagerat de crescute (13 sept. 2013 - 197,6 U/ml și 3 oct. 2013 - 244 U/ml) rezultă că ano­ma­liile de concentrație hormonală femi­nină din organism, cu implicare în declanșarea neoplasmului, nu au pu­tut fi reglate odată cu operația și ședințele de chimioterapie.
Nivelul extrem de crescut al mar­kerului CA 15-3 corespunde cu meta­staze la distanță, cauzate de tumora malignă inițială a sânului, ceea ce vă obligă să monitorizați cu atenție tra­tamentul actual și viitor, astfel încât acest marker să scadă și să se mențină sub valoarea de 32 U/ml.
Unele niveluri puțin crescute ale acestui marker (max. 80 U/ml) se pot datora și altor afecțiuni benigne sau maligne: mastită fibrochistică, hepatită, ciroză, cancer pulmonar, de colon, ovarian.
Vă rog să mă sunați și să-mi transmiteți valorile la zi ale markerilor CA 15-3, CA 27, 29, transami­na­zele, TGO/TGP, VSH, nr. trombocite, nr. globule roșii, pentru a vă alcătui o schemă de tratament naturopat. Înainte cu 10 zile de efectuarea testului san­guin, nu faceți nici un examen radio­logic. În funcție de stadiul bolii, trata­mentul va cuprinde medicație cu ac­țiune complexă, inclusiv împotriva acumulării de grăsimi (trigliceride), în ficat. Multă sănătate!

Dr. ing. GHEORGHE NEAG -fitoterapeut, e-mail: gheorghe.neag@gmail.com

"Am dureri de cap intense, care nu dispar sub nici un tratament"
(Răspuns pentru SIMONA PĂTRAȘCU - Oradea, F. AS nr. 1109)


Remediul natural cel mai simplu și mai eficient pentru durerile de cap și pentru orice fel de durere este pulberea de ardei iute (Capsicum annum). Con­ține capsaicină, care inhibă puternic substanța P, o neuropeptidă, asociată cu durerea și cu procesele inflamatorii. Foarte important pentru succesul tera­piei este ce fel de pulbere de ardei iute folosiți și cum o folosiți. Nu vă sfătuiesc să apelați la boia de ardei iute din comerț, care este procesată industrial și care conține o cantitate impresionantă de pesticide și colo­ranți. Cel mai bine este să folosiți ardeiul iute dintr-o sursă sigură, netratat cu pesticide și uscat natural. Trebuie să verificați fiecare ardei în parte, deoarece în interior ardeiul dezvoltă, în anumite condiții, mu­cegaiuri cu micotoxine extrem de periculoase. Pentru a beneficia de un conținut maxim de capsai­cină, se macină ardeiul cu semințe cu tot. După măci­nare, se trece prin sită fină și se pune într-un borcan de sticlă, păstrându-se în frigider maximum 10 zile. Dacă vi se pare complicat și nu aveți posibilitatea să vă preparați singură pulberea, vă recomand să o co­man­dați acce­sând site-ul: www.alimente-geriatrice.ro sau sunând la tel. 0745/58.34.05. Tratamentul începe cu o jumătate de linguriță de pulbere de ardei iute, urmând ca doza să crească la o linguriță, pe măsura obiș­nuinței. Se ia cu puțină apă și se ține sub limbă 5-10 minute, amestecându-se bine cu saliva din gură, după care se înghite. Se administrează de trei ori pe zi, de preferință înaintea meselor principale. Nu vă fie frică de ardeiul iute! Disconfortul ușor, dat de iuțeala lui, este repede compensat de o excelentă sta­re de bine, favorizată de capsaicină, care generează din abun­dență endorfine. Beneficiile pulberii de ardei iute nu se opresc doar la tratarea durerii. Mai multe studii științifice arată că ardeiul iute este un adevărat cam­pion în tratarea următoarelor afecțiuni: bolile de ini­mă și ale sistemului circulator, artrite și artroze, diabet de tip 2, boli respiratorii, boli de rinichi, can­cer, parodontoză etc. Ardeiul iute este de ­aseme­nea recomandat pentru creșterea imunității și reînti­ne­rirea organismului.