Efectele terapiei cu animale în vindecarea a numeroase afecţiuni - mai cu seamă la copii - sunt absolut uimitoare. Cea mai spectaculoasă dintre ele, folosită în cazul copiilor handicapaţi, este fără doar şi poate cea care apelează la "ajutorul" delfinilor, aceste animale inteligente şi jucăuşe, a căror atingere uşoară şi blândă este inegalabilă. Dar şi câinii, pisicile, caii, păsările de curte sau cele exotice, purceluşii, lamele etc. fac adevărate minuni. Atât cercetătorii, cât şi practicienii sunt unanim de acord că animalul potrivit, folosit la momentul potrivit poate linişti spasmele, poate stabiliza tensiunea arterială, poate alunga stările depresive şi poate preveni agresiunile. Încet-încet, medicina alopată este obligată să accepte că aceste făpturi cu aripioare, blăniţă sau pene nu sunt nişte concurenţi ai medicilor, ci un sprijin real în ameliorarea sau vindecarea bolilor.
Dragoste fără cuvinte
Joshua, un băieţel de 6 ani, stă pe marginea unui bazin şi ţipă cât îl ţin puterile: "Nu ştiu". "Nu ştiu". Nu, nu poate şi nu vrea să-i spună femeii aceleia străine, îmbrăcată în costum de baie, ce este obiectul rotund pe care i-l întinde. Pur şi simplu nu poate să pronunţe cuvântul "minge", iar de monstrul cenuşiu care tocmai se-ndreaptă spre el îi e o frică îngrozitoare. În clipa următoare, antrenoarea i-o prezintă pe Jeannie, o femelă delfin care, la semnalul ei, se culcă pe-o parte, îl priveşte şmechereşte pe Joshua cu un singur ochi şi-i face semne cu una din aripioare: "Vino-ncoace! Habar n-ai ce minunată e apa." Pentru o clipă, băieţelul uită să mai zbiere şi, curios, se lasă ademenit pentru prima oară în apa încălzită. Femeia îşi bagă un braţ pe sub el şi-o prinde pe Jeannie de aripioara dorsală. Şedinţa începe şi, o dată cu ea, prietenia tainică dintre copil şi animal.
După opinia specialiştilor, delfinii sunt cei mai uimitori reprezentanţi ai "terapiei cu animale", al cărei principiu de bază este pe cât de simplu, pe-atât de senzaţional: vietăţile cu aripioare, blană sau pene îi pot ajuta pe oameni să se vindece de boli sau să-şi amelioreze starea sănătăţii, chiar şi acolo unde intervenţia medicilor şi a ştiinţei este limitată. Cu toate acestea, în epoca medicinei computerizate şi a terapiei genetice, cauza şi modul în care acţionează aceste puteri misterioase deţinute de animale nu reprezintă, fireşte, o temă de cercetare. "Basme de adormit copiii." Chiar aşa?
Terapeutul din apele oceanului
Joshua face parte dintr-un grup de 18 pacienţi provenind din 16 ţări, care participă la o terapie cu delfini în Florida. Familiile lor îşi pun toate speranţele în delfinii Jeannie, Nickky, Alfonz, Spunky, Duke şi Dreamer. În cazul ideal, cu ajutorul lor, starea copiilor cu handicapuri grave se poate ameliora: se destind membrele spastice, reuşesc să pronunţe primele cuvinte şi să-şi focalizeze atenţia. Boala lui Joshua se numeşte dispraxie: el nu-şi poate transforma mişcările în acţiuni concentrate şi nu rosteşte cuvintele decât cu mare greutate. În general, lista handicapurilor prezente acolo este ca un catalog înfricoşător, plin de enigme medicale: sindromul Angelman, autism, epilepsie, spasme, sindromul Williams, pareză cerebrală etc. Cei diagnosticaţi astfel sunt băieţi şi fetiţe pe care limba şi membrele (inferioare şi superioare) nu vor să-i asculte şi ale căror suflete par zăvorâte în propriul lor trup.
David Nathanson este neuropsiholog şi foloseşte terapia cu delfini de peste 25 de ani. Cei prezenţi la şedinţe nu-şi pot da seama ce se-ntâmplă, de pildă, atunci când delfinul Nickky o atinge, tandru, pe Lea-Paulina, o fetiţă cu handicap mental, dar constată, fascinaţi, ceea ce urmează: pentru o clipă, privirea complet lipsită de viaţă a micuţei de doar doi ani devine limpede şi concentrată, ca şi când delfinul ar fi reuşit să-şi croiască drum printre perdelele dense de ceaţă direct către un miez încă viu al eului acesteia.
Încă din antichitate, cronicarii au consemnat cu entuziasm legătura incredibil de intimă dintre om şi "fraţii lui din mări şi oceane". Scafandrii de pretutindeni relatează apropierea şi chiar prietenia trainică cu delfinii ce trăiesc în largul mărilor. Aceste mamifere marine inteligente îi fascinează prin dimensiunea creierului şi capacitatea lor formidabilă de învăţare.
"În fiecare zi, o mică minune" se intitulează cartea publicată de Kirstin Kuhnert, în care autoarea germană descrie - absolut emoţionant - felul în care Timmy, băieţelul ei, aflat în comă mai mult de un an, îşi regăseşte zâmbetul şi pofta de viaţă cu ajutorul delfinilor. Printre "terapeuţii" din tagma animală, delfinii sunt - fără doar şi poate - vedetele.
Doctorii patrupezi
Dar în ţările în care numărul câinilor şi al pisicilor este extrem de ridicat (în Elveţia şi Norvegia trăiesc circa 47 de milioane de pisici şi 41 de milioane de câini), aceste animale nu se mai rezumă doar la statutul lor de membri ai familiei, ci sunt adevărate izvoare de sănătate, după cum demonstrează experimentele efectuate în ultimii ani.
Cercetătoarea Karen Allen din Buffalo (statul New York) a efectuat nişte experimente interesante, în care şi-a introdus subiecţii într-o stare (artificială) de stres. I-a pus să rezolve probleme grele de matematică sau să-şi ţină mâinile câteva minute în apă rece ca gheaţa. Urmările generale: puls accelerat şi tensiune arterială mai ridicată. La stăpânii de câini şi pisici, efectele negative s-au dovedit a fi însă mult mai reduse, iar în cazul prezenţei la test a animalului însuşi, semnalele de stres au dispărut.
Următorul studiu a fost efectuat pe 48 de agenţi de bursă din New York, care erau hipertensivi şi luau medicamente hipotensoare. Toţi erau singuri, nefumători, nu mai aveau animale de casă de cel puţin cinci ani, dar erau dispuşi să adopte unul pe parcursul experimentului. Jumătate dintre ei (aleşi la întâmplare) au devenit deci stăpâni de câini sau pisici. După şase luni, le-a fost testată starea de stres. Rezultatul: funcţiile organismului stăpânilor de animale deveniseră mult mai stabile. Practic, se puteau considera vindecaţi.
Cauza pentru care animalele produc vindecări a dat loc la foarte multe speculaţii. Psihologii consideră primordial faptul că animalele de casă nu-i clasifică pe oameni - tovarăşii lor de viaţă - în categorii ca: frumoşi, urâţi, albi, negri, celebri, handicapaţi, bogaţi, consacraţi etc. Cei ce stabilesc o relaţie cu ele se simt acceptaţi ca persoane "întregi". Odată legătura "înnodată", oamenii trebuie, la rândul lor, să accepte comunicarea proprie tagmei animale prin semnale directe şi univoce: contactul fizic şi limbajul corporal conduc la o comunicare mai profundă decât reuşesc s-o facă cuvintele.
Un studiu recent, realizat de cercetătorii elveţieni de la Universitatea din Basel, redă conversaţiile cu cinci femei văduve. Toate, fără excepţie, au povestit cum le-au ajutat câinii să suporte mai uşor dispariţia soţilor lor: toţi patrupezii au dovedit că au calităţi pe care te-aştepţi să le găseşti doar la o prietenie omenească. Le-au ascultat cu răbdare, au acceptat mângâierile şi tristeţea lor, le-au împărtăşit durerea până la capăt.
Dar câinii sunt capabili nu numai să consoleze, ci şi să creeze contactul între oameni. Într-un experiment amuzant, cercetătorul american Edward O. Wilson a observat contactele stabilite de un bărbat însoţit de un câine, cu altul fără câine, aflaţi vreme de o jumătate de oră în acelaşi loc public. Şi ca să vadă cât este de influenţată atracţia socială de elementele exterioare, bărbaţii au apărut când îmbrăcaţi elegant, când în haine ponosite. Contactul însemna orice interacţiune, de la datul din cap şi zâmbit până la conversaţie. Este foarte clar cine a fost "liantul" comunicării. Bărbatul singur a avut în medie 27 de contacte - îmbrăcat zdrenţăros, şi 30 - îmbrăcat elegant. Omul cu câinele, în schimb, a atins o adevărată cifră record: îmbrăcat îngrijit a avut 350 de contacte, iar neîngrijit - 224. Există însă şi întâmplări care dau de gândit. Un exemplu s-a petrecut în San Francisco, unde un băiat a intrat în comă după o operaţie pe cord şi s-a trezit exact în momentul când i-au pus pe pat cobaiul pe care-l iubea şi pe care-l botezase "Albă ca Zăpada". Coincidenţă? Miracol?
Un indiciu hotărâtor că animalele participă efectiv la însănătoşirea oamenilor datează de prin anii '80 şi a fost descoperit nu de medici, ci de un sociolog. Erica Friedmann a cercetat atunci factorii care contribuie la supravieţuirea persoanelor cu infarct miocardic. Spre stupefacţia ei, rezultatele arătau că animalele de casă au o influenţă pozitivă semnificativă asupra şanselor de vindecare. Ideea că responsabilă ar fi mişcarea suplimentară făcută în timpul plimbărilor cu câinele nu s-a confirmat. Căci peştii, pisicile şi păsările s-au dovedit şi ele la fel de utile!
Faptul că asemenea concluzii nu atrag după ele studii mai largi şi mai profunde demonstrează existenţa unei "pete albe" în cercetarea medicală contemporană, în care animalele sunt, ce-i drept, prezente, dar, din păcate, doar pentru a fi chinuite ca "material" în experimentele de laborator. Faptul că un biet cobai ar putea rezolva situaţii în care medicina eşuează este o jignire pentru onoarea profesională a medicilor.
Reţete cu cocoşi şi capre
Billy şi Mark, doi adolescenţi de 15 şi 16 ani, nu par a fi nişte mari iubitori de animale. Primului, un negru supraponderal, "vaca îi este la fel de străină ca gorila", iar cel de-al doilea, un latino-american cu gură mare şi cu pasul săltat, tipic copiilor din ghetouri, declară că la început "a urât ferma şi animalele care trăiesc aici". Dar asta se-ntâmpla în urmă cu câţiva ani. Între timp, Billy este entuziasmat de tot ce vede, de tot ce latră sau behăie. Iar Mark este un exemplu pentru toţi băieţii din internat, ale căror accese de furie sau tristeţe i-au devenit familiare. De curând, la ferma-internat a sosit un tânăr "hiper", adică violent şi cu ieşiri de care se tem cu toţii. Mark îl duce la capre. "Nu-i plăceau caprele până-n clipa când una dintre ele i-a lins mâna." "Green Chimneys", ferma cu hornurile vopsite în verde, se află la vreo 60 de mile la nord de New York, în Putnam County, o regiune împânzită de păduri şi de lacuri. Căminul-internat adăposteşte 102 tineri, un personal numeros şi în total 300 de animale mai mult sau mai puţin exotice, printre care lama Angel, iguana Hitchy etc. etc. Şi, fireşte, Ruffles şi King Arthur, cele două bufniţe care participă la orele de curs, trăgând cu coada ochiului, peste umărul băieţilor, la caietele de matematică.
"Green Chimneys" este o combinaţie între Grădina Paradisului şi o închisoare fără ziduri. În afara câtorva elevi originari din zonă, nici unul nu a venit de bunăvoie, ei fiind internaţi aici de Serviciul de ajutor social din New York. Condiţiile de acces: maltrataţi, violaţi, agresivi, decăzuţi, criminali, potenţiali sinucigaşi. Iar doctorii sunt animalele. Puii de găină, viţeluşii, iezii sau purceii jucăuşi au un şarm înnăscut şi nu poţi rezista să nu pui mâna pe ei. Mângâierea lor, impulsul de a le atinge blăniţa sau de a le netezi penele, în general de a ocroti o fiinţă neajutorată, reprezintă cheia autovindecării. Când e cuprins de furie, Donnell
ar fi în stare să lovească pe cineva cu o scândură în cap. Şi totuşi, acceptă să ţină în braţe un cocoş cântărind 5-6 kg. Pe faţa lui Donnell apare o străfulgerare pornită din suflet. Crisparea şi neîncrederea dispar, iar pe buzele lui se iveşte un zâmbet scurt, uşor sceptic, în timp ce cocoşul îşi caută culcuşul în braţele lui şi apoi se linişteşte. O clipă mai târziu, obrazul de adolescent se lipeşte de trupul acestuia, iar Donnell îl alintă cu voce joasă, dus pe gânduri, visător, transfigurat. Mângâind şi hrănind animalele, problemele sufleteşti se deapănă mai uşor decât în timpul unor şedinţe la cabinet. Cazurile întâlnite aici sunt foarte variate. Un băieţel de 12 ani a primit o scrisoare prin care este anunţat că tatăl lui, dependent de droguri, este dispus să-l dea spre adopţie unei alte familii, un altul şi-a vizitat mama aflată la o cură de dezintoxicare şi aceasta a încercat din nou să-i sustragă cei câţiva dolari câştigaţi de el din căratul pachetelor. Sau alţii care, venind acasă, nu-şi mai găsesc tatăl, aflat din nou în arest, pentru o nouă infracţiune. În asemenea situaţii, copiii au nevoie de alt ajutor decât cel pe care li-l pot acorda nişte oameni maturi, complet străini. De cine să te lipeşti când propria ta lume se sfarmă în bucăţi?
Multe dintre biografiile animalelor seamănă cu cele ale copiilor. Sunt vietăţi respinse, izgonite, martiri fără voie. Foştii stăpâni ai lui Hitchy - iguana - au cumpărat-o când era mică şi drăgălaşă; când a crescut, nu li s-a mai părut potrivită cu apartamentul şi cu planurile lor de viitor. Mr. Postman, vulturul cu guler alb, care şi-a pierdut o aripă, este victima poluării, iar noul venit, berbecul Franklin, a scăpat în timp ce era transportat spre abator.
Scopul internatului este ca, după o perioadă, foştii copii cu probleme să fie lăsaţi să se-ntoarcă la casele lor. Pentru vindecarea "cicatricelor" celor mai rebele este nevoie, în medie, de doi ani de şcolarizare. Adolescenţii de la "Green Chimneys" învaţă că pornirile violente pot fi ţinute în frâu şi că pot avea şi ei sentimente de compasiune.
Azilul cu papagali
Elisabeth Hunder consideră normal ca la vârsta ei (77 de ani) să se scoale în fiecare dimineaţă la ora 5 şi să hrănească maimuţele şi papagalii din curtea azilului de bătrâni în care locuieşte. "Sunt «mâncată» de reumatism şi gută. Trebuie să umblu." A suferit o operaţie la vezica biliară şi o mai chinuie şi meniscul de la unul din genunchi. Cu toate astea, la ora 9, ea începe cea de-a doua tură, cărând după ea un sac plin cu rumeguş, pentru că animalele trebuie să trăiască în curăţenie. Cu mulţi ani în urmă, aici, la Mohnesse (Westfalia), fusese o mică gospodărie ţărănească, care s-a transformat, între timp, într-un azil de bătrâni cu 52 de locatari, cărora li se adaugă, în funcţie de sezon, vreo 300-500 de animale, de la guguştiuci şi până la cai. Personal special nu există, astfel că bătrânii aflaţi încă în putere se ocupă ei înşişi de curăţarea grajdurilor şi a coliviilor. "E o plăcere", spun ei. "Animalele sunt recunoscătoare." Faptul că azilul particular condus de familia Müller a devenit o instituţie-model se datorează, pur şi simplu, întâmplării. Într-o zi, s-a aciuat aici un papagal. Văzând bucuria bătrânilor, directoarea a mai cumpărat unul, apoi i-a îndemnat pe locatari să-şi aducă cu ei câinii şi pisicile de acasă, astfel că, încet-încet, s-a dezvoltat, în paralel, un alt azil: pentru animalele nevândute în magazinele specializate, pentru veteranii grădinilor zoologice, pentru câinii şi pisicile victime ale divorţurilor sau schimbărilor de domiciliu.
Aici, la azilul de bătrâni din Mohnesse (Germania), nimeni nu se simte inutil sau "bun de nimic". Calitatea vieţii bătrânilor s-a ameliorat simţitor, dovadă fiind cantitatea mică de medicamente consumate. Este limpede că tocmai aceşti oameni în vârstă, ai căror ani de trăit sunt restrânşi la număr, profită din plin de pe urma contactului cu animalele.
Este foarte probabil ca pe viitor terapiile cu animale să cunoască o dezvoltare puternică, mai cu seamă dacă se demonstrează că ele aduc după sine o reducere substanţială a consumului de medicamente. Statisticienii americani au calculat deja: conform rapoartelor existente, stăpânii de animale au mers - în medie - mai rar la doctor, au consumat medicamente mai puţine, iar numărul internărilor în spitale a fost mai redus. Rezultatul: o economie anuală situată între 400-800 milioane de dolari! Şi toate astea, ţinând în braţe un cocoş sau mângâind o pisică...