O boală grea: perfecţionismul
- Dacă în urma concursului "Vocea României" s-ar fi făcut un sondaj legat de preferinţele sentimentale ale publicului, aproape sigur că trofeul ţi-ar fi fost decernat ţie. Motivele sunt la vedere: voce de excepţie, prezenţă scenică explozivă, tinereţe biruitoare... Din păcate, ai ocupat locul doi. Cum ai reacţionat la aflarea verdictului? Ţi-ai depăşit dezamăgirea?
- Nu sunt în niciun caz dezamăgită sau supărată. E foarte adevărat că mi-am dorit teribil să câştig "Vocea României", dar nu s-a terminat lumea pentru că n-am reuşit. Mai ales că diferenţa de puncte dintre mine şi câştigător (n. red. - Mihai Chiţu) a fost foarte mică. Ceea ce a contat şi contează cu adevărat este marea experienţă care a fost "Vocea României". Am învăţat foarte mult şi am căpătat şi foarte multă expunere, acum foarte mulţi oameni mă cunosc, ştiu cine sunt şi ştiu cam la ce pot să se aştepte din partea mea, ca artist. Iar ăsta e un capital nepreţuit. Şi, la fel de important, l-am cunoscut pe Marius Moga, care nu e doar un profesionist, dar şi o persoană plină de suflet, generoasă. Marius se implică sută la sută în tot ce face şi nu se lasă până când nu iese totul perfect: de la interpretarea muzicală, până la prezenţa scenică. E un om calm, care-ţi explică pe-ndelete, se străduieşte să te facă să înţelegi exact toate nuanţele... O singură dată l-am văzut agitat şi mai nervos: în ziua finalei, când au apărut nişte probleme legate de decorul momentului meu şi-atunci a intrat puţin în alertă. Dar după ce problemele s-au rezolvat, a redevenit Marius cel calm. De altfel, cred că atributul care îl defineşte cel mai bine este implicarea: face tot ce poate ca persoana de care răspunde să aibă la dispoziţie exact ceea ce-i este necesar ca să-şi demonstreze întreaga măsură. De-asta, când am aflat că am luat locul doi, cel mai mult mi-a părut rău pentru el, nu pentru mine. M-a durut durerea lui. La cât de mult s-a zbătut, aş fi vrut să aibă această satisfacţie.
- Din câte însuşiri ai dovedit pe scena concursului "Vocea României", care crezi că îţi va asigura un viitor muzical?
- Sunt o perfecţionistă! Sufăr de "boala" auto-criticii! Mereu vreau să fiu mai bună, mereu mi se pare că interpretarea mea n-a fost exact aşa cum ar fi trebuit. Niciodată nu sunt sută la sută mulţumită de prestaţiile mele. Chiar şi atunci când cei care m-au ascultat îmi spun c-a fost excelent, eu zic c-a fost doar bine, că se putea şi mai bine. Pe de-o parte, acesta e un defect, dar pe de altă parte, e o calitate: atitudinea asta nu mă lasă să mă culc pe lauri şi nici să mă plafonez. Şi sunt şi foarte perseverentă. De fapt, cred că trăsăturile astea două merg mână-n mână. Nu se poate una fără cealaltă. Apoi, sunt o tipă foarte energică, dar care încearcă să abordeze orice situaţie cu mult calm. Mai explodez şi eu uneori, dar, în general, îmi păstrez liniştea, felul potolit. Şi asta, pentru că mi se pare că totul iese mai bine sau se rezolvă mai uşor atunci când omul are înţelegere faţă de cei cu care relaţionează.
- Cu alte cuvinte, viitorul tău e decis: vei face o carieră muzicală. Prezenţa ta la "Vocea României" n-a fost doar o întâmplare sau un "test de forţă" adolescentin...
- În niciun caz n-a fost o întâmplare! Mi-am dorit mult să ajung la "Vocea României", pentru că am văzut în această emisiune o extraordinară rampă de lansare. De-altfel, acum doi ani, am mai făcut o încercare: am mers la pre-preselecţii, dar acolo m-am oprit. M-am prezentat cu o melodie a lui Anouk, "Nobody's wife", şi am fost atât de emoţionată, încât am izbutit... un fiasco. (râde) Apoi, anul trecut, după ce-am depăşit dezamăgirea, m-am decis că nu trebuie să abandonez. Mi-am ales o melodie care să mă reprezinte cu-adevărat, "Blue Jeans", a Lanei del Rey, mi-am spus că nu trebuie să-mi pese de nimeni şi de nimic, şi-aşa am reuşit să mă detaşez, să las emoţiile deoparte şi să ajung până în finală. A fost o lecţie preţioasă! Sincer, nu mă văd şi nu mă simt făcând nimic altceva decât muzică. Asta am tot timpul în cap. Asta "respir"... Eu sunt o persoană timidă, mai curând introvertită, dar când urc pe scenă, mă transform total şi trăiesc acolo, în universul notelor, al versurilor şi al instrumentelor. Şi ăsta cred că e un semn.
Muzică, dar nu fără Conservator
- Cum ai descoperit muzica?
- Îmi povestea mama că, încă de pe la doi ani, când auzeam muzică, mişcam degetele mari de la picioare pe ritm. (râde) După care, când eram la grădiniţă, în vreme ce restul copiilor îngânau melodioare gen "Ala-bala-portocala", eu cântam "Blestem", al Mariei Tănase. Fratele meu, care e mai mare cu 11 ani decât mine, îşi cumpărase primul calculator şi punea multă muzică, dar făcuse o pasiune pentru piesele Mariei Tănase, iar eu, tot auzind prin casă cântecul ăsta, m-am fixat pe el. Fireşte că nu înţelegeam realmente despre ce era vorba, dar îmi plăcea mult patosul, emoţia pe care mi-o transmitea. Una dintre educatoare, tot auzindu-mă cântând, le-a spus părinţilor că ei i se pare că am talent muzical şi că poate ar fi bine să mă orienteze în direcţia asta, a muzicii. Ai mei au luat în serios sfatul şi după o vreme, când s-a organizat balul bobocilor în liceul lor (amândoi sunt profesori: mama de matematică, iar tata de tehnică) - unul dintre "artiştii" invitaţi am fost eu. (râde) Aceea a fost prima dată când am urcat pe o scenă. Aveam cinci ani! Ulterior, am mai mers pe la nişte festivaluri prin ţară şi, finalmente, am ajuns la un concurs muzical, unde am cunoscut-o pe Crina Mardare. Pentru că eram prea mică, n-am putut să acced până în ultima etapă, în schimb, am fost remarcată de ea şi am început să mă pregătesc cu Crina în particular. Apoi... m-am îndrăgostit de vocea Shakirei! Şi-am început să-i cânt melodiile. Şi-am tot cântat şi-am tot cântat... Până la urmă, Crina mi-a compus o piesă în stilul ei, eu am scrisversurile, am înregistrat-o şi-am postat-o pe YouTube. Cineva din străinătate a sesizat cât de mult îmi seamănă vocea cu cea a Shakirei, aşa că a re-postat piesa sub denumirea "Shakira-Fire". Din secunda aia, a început o întreagă nebunie! Incredibil de multă lume a crezut că e vorba chiar de Shakira! S-a făcut atât de multă vâlvă încât, până la urmă, nu ştiu exact cum, Shakira a aflat de melodia asta cântată "de ea", i-a plăcut mult, iar când a venit în România, la concert, cei din staff-ul ei m-au invitat în culise şi aşa am cunoscut-o personal. Am înnebunit de fericire! De-atunci am păstrat legătura şi am fost foarte bucuroasă că m-a susţinut şi cât am participat la "Vocea României": mi-a trimis mesaje pe Facebook etc. Pe de altă parte, în paralel cu ceea ce ţi-am povestit până acum, mi-am văzut de şcoală, iar când a fost vorba să aleg la ce liceu să dau, am decis să vin aici, la "George Enescu", la secţia de Jazz. Fratele meu era deja în Bucureşti, aşa că tranziţia din Urziceni, oraşul natal, în Capitală, a fost destul de lină: m-am mutat cu el, iar părinţii, oricum, făceau naveta cam toată ziua.
- Ai nouăsprezece ani, eşti studentă în anul I la Conservator, la Compoziţie-Jazz şi, după cum spuneai, "respiri" muzică. Totuşi, ţi-ai pus vreo secundă problema unui drum secundar? E greu să pătrunzi în lumea muzicii, dar încă şi mai greu să-ţi faci un nume şi apoi să-ţi păstrezi cota...
- Da, m-am gândit că există posibilitatea ca - Doamne fereşte! - să nu reuşesc cu muzica şi m-am întrebat ce altceva aş putea să fac. Şi concluzia la care am ajuns este aceea că ar trebui să fie ceva legat tot de sfera artistică: fie actorie, fie muzică în regim didactic, adică să fiu profesoară de muzică.
- Să nu stăm, totuşi, cu drobul de sare deasupra capului! Spune-mi, mai bine, ce se întâmplă acum, după încheierea "Vocii României"? Ai angajamente muzicale? Vrei să scoţi un album?
- Marius a început deja să lucreze cu mine. Pregătim o piesă, dar nu ştiu încă sigur când o vom scoate. Apoi, de la Crăciun încoace, au tot curs invitaţii pentru concerte, dar în majoritate le-am refuzat, fiindcă am avut mult de recuperat la şcoală, iar acum am intrat în sesiune, deci stau foarte prost cu timpul. Însă după ce scap de examene, o să încep să merg şi la concerte. Am mare noroc de profesori înţelegători, care mă susţin şi ei foarte mult. Singura excepţie, în acest început de an, o reprezintă un turneu cu trupa De Moga: Sorana, Ada, Shift, Liviu Teodorescu... Vor fi douăzeci de concerte prin toată ţara, deci n-o să fie tocmai uşor, dar trebuie să mă descurc.
- Şcoala şi muzica - două ocupaţii care consumă mult timp. Ce-şi mai face loc în viaţa ta?
- Îmi place mult să merg la munte şi să mă plimb prin pădure, să ascult foşnetele frunzelor şi ciripitul păsărelelor. Din păcate, n-am timp prea des de astfel de desfătări. Apoi, ador înotul, dar nici de el nu mă pot bucura atât de mult pe cât mi-aş dori: în afară de perioada verii, când merg la mare, mă tem să iau contact cu apa, ca nu cumva să răcesc şi să-mi pun în pericol vocea. Aşa că, în restul anului, mă refugiez în desen: lucrez în creion, fie portrete, fie peisaje. Pentru mine, asta e o metodă excelentă de relaxare.
- Dar dragostea nu s-a aşezat şi ea pe vreo filă din "agenda" ta?
- Nu, pentru că atunci când eşti îndrăgostit îţi cam pierzi capul prin nori şi cred că asta n-ar fi ceva benefic pentru mine, mai ales acum. Au existat câţiva băieţi care mi-au dat târcoale, dar i-am refuzat politicos. Deocamdată, vreau să mă concentrez pe şcoală şi pe muzică. Când o să simt că m-am aşezat bine pe făgaşul lor, o să mă mai gândesc şi la dragoste. (râde)