Remedii în reluare: TESCOVINA

Redactia
Din rețetele domnului farmacist BOBARU

Publicat, prima dată, în "Formula AS" din 2012, articolul despre tescovină al d-lui farmacist Bobaru a stârnit un interes neașteptat printre cititorii revistei, care au cerut, prin scrisori și la telefon, informații suplimentare despre modul de preparare a produsului și efectele lui. Textul de față reprezintă o reluare a temei, cu completările cerute de cititori și cu unele răspunsuri la întrebări. Peste mai puțin de o lună începe culesul pentru o nouă recoltă de struguri și e bine ca "prietenii" tescovinei medicinale să fie pregătiți de atac. Succes!

Apără vederea, îmbunătățește circulația sân­gelui, reduce colesterolul, protejează ini­ma, luptă împotriva radicalilor liberi răs­punzători în mare parte de îmbătrânirea omului. Nu este vorba de un medicament miraculos, ci de banala tescovină. Amestecul rămas în urma extragerii mus­tului din struguri nu se bucură încă de atenția cuvenită, deși este un concentrat exploziv de substanțe vinde­cătoare. Dintre acestea, pe primul loc se află resvera­trolul, cel mai puternic antioxidant din farmacia natu­rii, prezent într-o cantitate mai mare în tescovină decât în vinul roșu. Ca de obicei, d-l farmacist Ion Bobaru, îndrumătorul nostru în materie de leacuri pre­parate din plante, ne oferă explicații și rețete de prim ajutor.

Leacul din rămășițele vinului
Îmbrăcată în culorile ruginii ale toamnei, gră­dina cu plante medicinale a domnului farmacist Bo­baru seamănă, chiar și acum, la început de toam­nă, cu un tărâm fermecat. "Pentru mine, ca far­ma­cist, una dintre cele mai valoroase materii prime pe care mi le oferă toam­na este vița-de-vie. Mustul și vinul sunt doar produse secundare, tescovina este de fapt adevărata sursă de principii active, cea care transformă strugurii roșii și negri în medica­mente naturale. Explica­ția este foarte simplă: coaja, pulpa și sâmburii strugurilor de culoare în­chisă au cel mai ridicat conținut de resveratrol, antioxidantul care a revo­luționat medicina seco­lului XXI, zeci de pagini fiind dedicate studiului și cercetării acestuia. Acțiu­nea lui este amplificată de prezența flavonoizilor, a quercitinei și a taninurilor, a acizilor organici, a micro și oligo elementelor, a vita­minelor lipo și hidroso­lubile, substanțe ce întăresc și însănătoșesc întregul organism. În popor i se mai spu­ne «boască» sau «boș­tină», iar denumirea de «tesco­vină» provine de la tradiționalul teasc, acea presă manuală, pe care o mai întâlnim și azi în gospodăriile țărănești. De obicei, tescovina este folosită pentru prepararea țuicii, este dată ca hrană la animale sau, pur și simplu, aruncată. Însă puțini știu că tescovina este, de fapt, esența binefă­cătoare din struguri, pentru că toate principiile active sunt concentrate în coajă, pulpă și sâmburi. Doar 10% din resveratrol trece în vinul roșu, 90% rămâne în tescovină. Ceea ce oamenii aruncă este, de fapt, esen­ța vindecătoare a strugurilor, principala lor sursă de sănătate!", explică domnul Ion Bobaru.
Fascinat de comoara pe care i-o oferă cu dărnicie natura, specialistul din cea mai veche farmacie din Brăila, înzestrat cu adevărate talente de alchimist, i-a descifrat cu răbdare secretele. Știe pe de rost cum ac­țio­nează tescovina asupra organismului, ce boli tra­tează și rețetele leacurilor ce pot fi preparate în casă. Ni le dezvăluie pe rând, cu răbdare și profesionalism, purtându-ne într-o fascinantă călătorie într-un bob de strugure.

Calități terapeutice
Tescovina este o adevărată "mină" de resveratrol, cel mai puternic antioxidant descoperit până în pre­zent, și preia o mare parte din calitățile terapeutice ale acestuia. Antioxidanții sunt substanțe care împiedică atacul moleculelor nu­mite "radicali liberi" asu­pra celulelor și ADN-ului din organismul uman. Din acest motiv, prepa­ratele pe bază de tesco­vină au capacitatea de a preveni degradarea tutu­ror tipurilor de celule existente în corp, grăbind totodată regenerarea țe­suturilor. Astfel, deghi­zată într-o apariție mo­destă, tescovina ne apără de boli și echilibrează funcțiile vitale, încetinind îmbătrânirea.
Remediile pe bază de tescovină au efecte bene­fice atât asupra inimii, cât și a vaselor de sânge. Cu puternice proprietăți va­sodila­tatoare, reglează nivelul colesterolului și previn accidentele vas­culare. Oamenii de știință declară resveratrolul, pre­zent din abundență în coaja și pulpa strugurilor roșii, drept cel mai efi­cient protector cardio­vas­cular care poate fi găsit în natură, fiind de 50 de ori mai puternic decât vita­mina E. Mai mult, substanțele din tescovină întăresc celulele sistemului osos, alungă durerile reumatice și luptă cu osteoporoza.
Tescovina, considerată o rămășiță a strugurilor din care a fost extras sucul, este, de fapt, un medicament de calibru greu. "Beneficiile acestui leac, pe care toam­na ni-l oferă parcă în semn de rămas bun, nu vor întârzia să apară, dacă sunt respectate regulile de uscare și prelucrare", subliniază domnul farmacist Bo­baru.

Obținerea tescovinei
Comentariul farmacistului
Întrebare de la cititori: "Ce soiuri de vie sunt re­co­mandate pentru obținerea de preparate din tesco­vină?"
Răspuns: "Cei mai indicați sunt strugurii roșii sau negri, recoltați din hibrizii producători, având în vedere că aceștia sunt mai rezistenți la boli și la dău­nători și nu sunt necesare, în timpul vegetației, trata­mente fitosanitare pentru combaterea acestora, ca la soiurile nobile, deoarece aceste fungicide și pesticide au remanență (rămân) în coaja strugurilor".

Uscarea și conservarea
La o săptămână după ce boabele de struguri au fost desprinse de pe ciorchine și zdrobite, mustul poate fi separat de tescovină. Din 10 kg de struguri se obțin apro­ximativ 6-7 kg de must și 3-4 kg de tescovină. Păstrând proporțiile, putem deduce că orice cantitate de struguri am prelucra, obținem aproximativ o treime tescovină și, în rest, must. În timp ce sucul strugurilor urmează drumul vinului, pentru tescovină începe pro­cesul de uscare.
Nota farmacistului: Amestecul de coajă, pulpă pre­sată și sâmburi se întinde în strat subțire, în încă­peri bine aerisite, terase, prispe, șoproane, poduri, verande, mai puțin bucătăriile sau balcoanele de bloc. Deshidratarea (uscarea) poate dura 2-3 săptămâni, perioadă în care este necesar să întoarcem zilnic stra­tul vegetal, grăbind astfel uscarea, pentru a evita apa­riția mucegaiului și formarea așa numitelor mus­culițe "bețive" ale vinului, specifice fructelor aflate în fer­men­tație. Ele sunt inofensive din punct de vedere bacteriologic, nefiind purtătoare de microbi. Factorii favorizanți pentru apariția acestor musculițe sunt tescovina - ca factor nutritiv - și umezeala din ea. Se constată dispariția spontană a lor, după uscarea com­pletă a tescovinei.
Procesul se încheie atunci când strugurii storși îm­prumută aspectul fructelor confiate și devin sfărâ­mi­cioși. Prin uscare, cantitatea de produs se reduce la ju­mătate. Fiecare produs rezultat se păstrează în săculețe din pânză sau tifon. "Uscarea face tescovina mult mai eficientă pentru că, în urma expunerii la aer, se evaporă și ultima cantitate de alcool care poate exista în rămășițele de struguri", precizează domnul farma­cist Bobaru.

Preparate din tescovină

A. Pentru uz intern


Pulberea

Se obține simplu, prin măcinarea cât mai fină a tescovinei uscate și cernute. Se consumă câte o lingu­riță, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă, prin simplă înghițire, pulberea nefiind rea la gust. Pentru cei mai mofturoși, se poate amesteca cu un suc natural sau miere.
Nota farmacistului: această formă farmaceutică este cea mai recomandată a fi folosită ca remediu, fiind modul cel mai natural de administrare.
Ce boli vindecă:
* Pulberea din coji și pulpă de strugure menține tinerețea inimii și a vaselor de sânge, previne hiper­tensiunea și tensiunea arterială oscilantă, în plus pre­întâmpină apariția osteoporozei, ameliorează sem­ni­ficativ simptomele gutei și artritei. De asemenea, re­glează tranzitul intestinal, fiind utilă în constipații cronice, dacă este consumată cu regularitate.
* Tescovina uscată și măcinată este recomandată și bolnavilor de diabet, deoarece zahărul conținut de struguri a trecut în must. Resveratrolul și celelalte prin­cipii active îmbunătățesc considerabil asimilarea insu­linei și reprezintă un bun adjuvant în tratament. Acesta este de fapt marele avantaj al tescovinei: te poți bucura de calitățile vindecătoare ale strugurilor roșii, fără să consumi zahăr sau vin!

Infuzia

Se prepară din 40 g pulbere la un litru de apă. După ce a fiert jumătate de oră, poțiunea se lasă la decantat încă 15 minute, apoi se strecoară. Se bea călduță, câte o cană, înainte de fiecare masă.
Ce boli vindecă:
* Ceaiul le este indicat în special persoanelor în vârstă, cu pierderi de memorie, celor afectați de de­mență și senilitate. Menține și redă claritatea mentală, fiind deosebit de eficient în tratarea depresiei și nevro­zelor. Consumul regulat de ceai din tescovină amelio­rează simptomele unor boli grave cum ar fi Parkinson și Alzheimer.

Decoctul

La o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri (aproximativ 30 g) de tescovină uscată. Amestecul se fierbe la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. După răcire, se păstrează în frigider cel mult două săptămâni. Este un preparat mai concentrat decât infuzia, motiv pentru care doza recomandată este de 30-40 picături pe zi.
Ce boli vindecă:
* Tratamentul cu decoct îndepărtează alergiile, indiferent de natura lor, deoarece tescovina întărește organismul și reduce sensibilitatea la stimulii externi. O cură de 3 săptămâni reprezintă o excelentă metodă de purificare blândă a organismului. Concentratul de struguri roșii elimină toxinele acumulate prin stres, poluare, alimente nesănătoase și viață sedentară. Con­comitent, procedeul de detoxifiere aduce și o rege­ne­rare globală a țesuturilor, pregătind sistemul imunitar să facă față sezonului rece.
* Cura cu decoct este recomandată în perioadele de convalescență, mai ales după bolile infecțioase. Po­țiunea din tescovină este un aliat de nădejde și în lupta cu obezitatea, deoarece principiile active din coaja stru­gurilor intensifică arderea surplusului de grăsimi.

Tinctura din tescovină
Conține de 8 ori mai mult resveratrol decât vinul. Poțiunea reprezintă un adevărat elixir care încetinește îmbătrânirea și ține la distanță bolile ce apar odată cu înaintarea în vârstă.

Comentariul farmacistului
Întrebare de la cititori: "De ce resveratrolul nu se găsește în vinul și țuica obținute din tescovină?".
Răspuns: "Principiul activ, resveratrolul, este greu solubil în soluții apoase sau slab alcoolice, cum e cazul vinului sau a țuicii. De aceea, recomand ca la prepararea tincturii să se folosească alcool de cel puțin 70 grade, altfel extracția resveratrolului este nesemnificativă".
Pentru obținerea tincturii de tescovină se folosește procedeul clasic, adică: 20 g tescovină uscată și măcinată mărunt la râșnița de cafea se ține la macerat în 100 ml alcool de minimum 70 grade timp de 10 zile, agitându-se de câteva ori pe zi. Apoi se filtrează prin tifon și se lasă la decantat 6 zile la frigider, după care se separă partea limpede de reziduuri și se divizează în sticluțe de 20 sau 30 ml cu dop picurător. Se folosește în doze de 30 picături de 2 ori pe zi.

Siropul de tescovină, împotriva avitaminozei

Lipsa vitaminelor și incapacitatea organismului de a le asimila pot fi îndepărtate prin prepararea unui sirop. Se prepară simplu, amestecând 100 g tescovină uscată și mărunțită foarte fin cu 100 g miere de albine și 200 ml suc natural de portocale. După omogenizare, siropul se păstrează în frigider. Este recomandată o linguriță pe zi, cel puțin 20 zile pe lună.
În tratatele de farmacie vechi de sute de ani, pe care le studiază neîntrerupt, Ion Bobaru a descoperit for­mula unui sirop, de mare ajutor pentru cei lipsiți de energie și fără poftă de mâncare. "Siropul orexigen, pe care îl prepar în laborator, conține un extract fluid, compus din: tinctură din coajă de struguri roșii, tinctură de cicoare, de măceșe, de pelin și gingseng. Am observat că dă rezultate foarte bune, mai ales în cazul persoanelor care au un stil de viață sedentar, lucrează mult la birou, nu fac mișcare și mănâncă dezordonat".

B. Pentru uz extern

Cataplasme cu tescovină și argilă

Tescovina uscată, mărunțită foarte fin, se amestecă cu argilă și ceai de mușețel, până la obținerea unei paste care se întinde pe o fâșie de tifon și se aplică pe zona afectată, fără a bandaja strâns. Pentru un efect maxim, cataplasma se ține cel puțin 30 de minute, timp în care este strict interzis efortul fizic.
Ce vindecă: calmează durerile provocate de artrită, varice, contuzii.

Cataplasme cu tescovină și mușețel

Peste tescovina uscată, mărunțită groscior, se toarnă ceai de mușețel, amestecându-se până când mixtura ajunge de consistența unei paste subțiri. Pas­ta se întinde pe o fâșie de tifon și se aplică pe zona afectată, fără a bandaja strâns. Pentru un efect ma­xim, cataplasma se ține 30 de minute, timp în care este strict interzis efortul fizic.
Ce vindecă: calmează durerile provocate de artrită, varice, contuzii.

Cataplasme cu extract fluid de tescovină

Pentru a pregăti extractul fluid, trebuie să fier­bem, pe baie de abur, 100 ml de tinctură, până când lichidul se evaporă la o treime din cantitatea inițială (aproximativ 30 ml). Concentratul astfel obținut se amestecă cu argilă și se obține o pastă subțire. Lo­țiunea se utilizează respectând indicațiile valabile în cazul cataplasmei cu tescovină și mușețel des­crise mai sus.
Ce vindecă: cataplasmele sunt de mare folos pentru tratarea articulațiilor inflamate, contribuie la retragerea surplusului de lichid acumulat în jurul rotulei, cunoscuta "apă la genunchi", și calmează durerile provocate de întinderile musculare.

Unguent pentru afecțiuni dermatologice

Se poate prepara, fără mult efort, în casă, dacă respectăm întocmai rețeta pe care domnul farmacist Bo­baru o explică pas cu pas. Iată: alifia se obține încorporând extractul fluid moale de tescovină într-o bază grasă, formată din ur­mătoarele ingrediente topi­te: unt, grăsime de pasăre, ulei vegetal solid (marga­rină) și lanolină, care se găsește în farmacii. Extrac­tul fluid moale rezultă în urma fierberii tincturii de tescovină pe baie de aburi, până când lichidul se reduce la o cincime din cantitatea inițială, devenind siropos.
Nota farmacistului: "Da­că nu respectăm aceas­tă condiție, tinctura nu se mai încorporează în baza grasă, iar unguentul se «brânzește»".
Ingredientele se ameste­că pe foc mic, până când preparatul se omogenizează și ajunge la punctul de fierbere, se continuă ames­tecarea, iar înainte de soli­dificare unguentul se toarnă în recipiente (cutii) mici. După răcire, se păstrează în frigider.
Ce vindecă: Alifia este un ajutor neprețuit pen­tru vindecarea rănilor și arsurilor care s-au cronicizat. Pentru farmacistul Ion Bobaru, extractul fluid moale, a cărui formulă tocmai ne-a dezvăluit-o, reprezintă componenta de bază pentru prepararea, în laborator, a unguentului pentru ulcer varicos, boală a vaselor, greu de suportat și de vindecat. Tot în condiții de laborator, domnul Bobaru prepară și unguentul antihemoroidal, care îmbină virtuțile terapeutice ale strugurilor roșii cu acțiunea unor plante medicinale valoroase: castanul și alunul vrăjit al amerindienilor (hamamelis).

Băi terapeutice

Îmbăierea este binefăcătoare pentru bolnavii de reumatism, osteoporoză și spondiloză. În apa din cadă se toarnă o infuzie concentrată, obținută din fierberea a 250 g de tescovină uscată în 3 litri de apă, timp de 5 minute. O baie durează aproximativ 15 minute și sunt indicate tratamente de două săptămâni, cu o pauză de o zi între băi. Băile sunt recomandate și pentru a reda suplețea și luminozitatea pielii întregului corp, deoa­rece principiile active din tescovină îndepărtează ce­lulita și vergeturile, catifelează și redau elasticitatea epidermei.

Preparate cosmetice

Tescovina poate fi și o neprețuită sursă de frumu­sețe, un adevărat elixir pentru tenul uscat și ridat, care și-a pierdut luminozitatea. Industria cosmetică a profitat din plin de calitățile terapeutice ale strugurilor roșii, care, alături de afine, constituie prin­ci­pala sursă de extragere a moleculei anti-îm­bătrânire. Simplu de pre­parat, ieftine și poate mai eficiente decât alte proce­duri cosmetice, măștile pe bază de tes­covină sunt la îndemâna oricui.
Masca din tes­co­vină și castravete îndepărtează petele de pe față și aduce stră­lucire tenului. Se pre­pară amestecând 30 g de tesco­vină proaspătă și foarte fin măcinată cu suc de castra­vete, până se obține o pastă moale care se aplică pe față și gât, evitând zona ochi­lor. După 20 de minute se înde­părtează cu apă călduță.
Masca din tes­co­vină și argilă pentru față are proprietăți de­toxifiante, cal­mante și nutritive. Se pre­pa­ră simplu. Tescovina foar­te fin măcinată, împre­ună cu o cantitate egală de argilă, se amestecă cu apă călduță până la obținerea unei paste, care se poate întinde ușor pe față. Se poate adăuga și pu­țină mie­re. Se aplică seara, pe tenul curat, se ține 30 mi­nute, după care se spală.
Hotărât să valorifice în totalitate bogăția de sub­stan­țe vindecătoare ascunse în coaja și pulpa strugu­ri­lor roșii, Ion Bobaru prepară în laborator creme cos­me­tice de excepție: crema antioxidantă și crema antirid.
Nota farmacistului: "Cremele conțin, pe lângă vitaminele A, E, coenzima Q10, extract fluid din coajă și semințe de struguri roșii, ceea ce garantează efectul de întinerire și revigorare ale pielii. Folosite cu regularitate, cremele redau suplețea și luminozitatea tenului, protejându-l totodată de toxinele tot mai prezente în mediul înconjurător. Aceste creme se aplică seara, iar dimineața sunt indicate cremele cos­metice, așa-numitele «creme de zi», nutritive și hi­dratante, care pot fi pentru ten uscat, gras, normal sau mixt, preparate în laboratorul farmaciei".

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/615931, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro.
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.