Cum luptăm cu diareea rebelă?

Gilda Fildan
Sfaturi pentru vacanță

Să fii bolnav în vacanță? Iată o amenințare reală, de care mulți se tem și încearcă să fie prevăzători. Există însă și accidente care nu se pot prevedea: diareea, de pildă, nesuferita indispoziție care ne strică toate vacanțele. Abia începusem să ne obișnuim cu marea sau urcușul pe munte, când ne lovește în plin: în ziua a treia apar crampele stoma­cale, apoi senzația de amețeală și greață, naveta la toaletă. Cauza neplăcerilor: schimbarea climei și a obiș­­nuințelor alimentare, care sensibilizează intesti­nele, lăsând bacteriile să se răspândească pe unde vor. Microbii provoacă toxine, disturbând preluarea nor­mală a apei și a substanțelor nutritive în intestin. Asta e explicația. Urmarea e cunoscută de toată lumea: scaune lichide, nesuferite.

Primul ajutor

* Amestecați bine 50 ml suc de por­tocale cu 500 ml apă minerală, 1 lin­gură de zahăr și 1 lingură de sare de bucătărie. Beți zilnic între 1,5 și 2 litri. N-are gust bun, dar e foarte efi­cient.
* Recomandabil este și ceaiul negru, puternic în­dulcit (2-3 lingurițe de zahăr la o cană).
* Beți Coca Cola și mâncați stixuri foarte sărate.
* O bucățică de drojdie mâncată pe stomacul gol anihilează toxinele din intestin. Drojdia poate fi folosită și preventiv.
Dacă neplăcerile durează mai mult de 3 zile și sunt însoțite și de temperatură, atunci grăbiți-vă la un me­dic și faceți o analiză a fecalelor. Dizenteria nu mai poate fi stopată cu sare și zahăr.

Cum se poate evita diareea

* Feriți-vă de lichidele scoase direct de la gheață, ele sunt un șoc pentru stomac și intestin.
* Nu beți apă de la chiuvetă.
* Nu puneți cuburi de gheață în băuturi.
* Dacă plecați în vacanță în țările din sudul Europei, beți numai apă minerală acidulată, la sticlă. Apa "plată" poate fi pusă de la chiuvetă.
* Evitați laptele, smân­tâna, înghețata, salata de fructe și sucul de fructe proaspete - în ele se răs­pândesc una-două microbii.
* Nu consumați mâncă­ruri gătite cu o zi înainte și re­încălzite (pizza, sufleuri, maca­roane cu sos, tocănițe).