DIANA KRALL - "Am renunțat la ideea de-a fi o divă"

Dana Ene
Pe 30 iunie, la Sala Palatului din București, vă dă întâlnire Diana Krall, una dintre cele mai apreciate jazziste ale momentului. Ea revine pe scena din Capitală pentru promovarea celui mai recent album al său, "Glad Rag Doll", și le promite fanilor din România un concert extraordinar, plin de nostalgie și savoare

"Glad Rag Doll" - "Vesela marionetă"

La 48 de ani, frumoasa canadiană blondă, cu ochii verzui și voce puternică, posesoare a două premii Grammy și a opt pre­mii Juno, revine în forță cu acest album - "Glad Rag Doll" - după o pauză de aproape 3 ani. Discul con­ține o colecție de melodii seducă­toare, îmbibate de romantismul ani­lor 1920-'30. "Acum doi trei ani, făceam curățenie prin casă și am găsit o casetă pe care tatăl meu mi-a trimis-o cadou, pe când eram studentă la Colegiul de muzică Berklee din Boston. Caseta cuprin­dea o selecție de melodii din anii '20-'30, înregistrate de el cu ajuto­rul unui microfon pe care-l legase la vechiul nostru gramo­fon. Este un mare colecționar de muzică bună și deține zeci de plăci de gramofon. O parte dintre acele melodii le puteți regăsi pe noul meu album", declara Diana într-un interviu acordat ime­diat după lansarea discului, în oc­tombrie 2012.
"Glad Rag Doll" este cel de-al 11-lea album de studio al solistei, care a vândut, în cei peste 23 de ani de carieră, nu mai puțin de 6 mili­oane de albume în Statele Unite și peste 15 milioane în întreaga lume. Diana Krall este unul dintre cei mai bine vânduți muzicieni ai zilelor noastre, singura cântăreață de jazz care a lansat nu mai puțin de opt albume direct pe poziții fruntașe în topul "Billboard Jazz Albume". Și acest ultim disc al ei s-a clasat pe un respectabil loc VI, într-o perioadă când concurența este acerbă. "In­dus­tria muzicală trece printr-o pe­ri­oadă extrem de ciudată. O peri­oadă interesantă, dar înfricoșătoare. De fiecare dată când scot un album nou, mă întreb «oare acesta este ultimul?»", povestea ea, într-un interviu acordat re­vis­tei "The Star". Diane nu are însă de ce să se teamă, căci are fani fideli, capabili s-o urmeze până la capătul pământului, iar muzica ei, mai puțin co­mer­cială, este apreciată pentru cali­tate, nu pentru numărul de difuzări la radio.
Ideea de-a scoate de la naftalină melodii din perioada vodevilului și de-a trece la satin, șiraguri de perle și jartiere, pentru realizarea unui pictorial cu renumitul fotograf Mark Seliger, a fost de-a dreptul excelentă. Este primul album teatralo-tematic al Dianei, realizat împreună cu producă­torul T Bone Burnett, iar rezultatul este un disc antrenant, aventuros și ușor nostalgic.
Creatoarea de modă Colleen At­wood - deținătoare a trei premii Oscar pentru costumele din filmele "Chi­ca­go" (2002), "Memoriile unei gheișe" (2006) și "Alice în Țara Minunilor" (2011) - a avut și ea o contribuție majoră în producerea seriei de imagini frapante ce însoțește noul album. "Joc un personaj! Și mă joc gătindu-mă. Am tot uitat să spun în interviurile acordate până acum un lucru im­portant: stră, stră-mătușa mea a jucat într-un voldevil la New York, în anii '20. Aș fi vrut să știu mai multe detalii despre ea și viața ei, dar din păcate nu le cunosc. Am doar o fotografie de-a ei, atât. Mi-a servit ca sursă de inspirație... Sub mormanul de perle, pene sau franjuri, în spa­tele imaginilor su­perbe realizate de Alfred Che­ney Johnston (care au inspirat pictorialul meu), se ascunde, după pă­rerea mea, mult tra­gism. Multe din fetele frumoase foto­grafiate de el, artiste în show-ul «Ziegfeld Follies», au murit foarte tinere și în condiții tra­gice. Am încercat să surprind pe discul meu și partea tragică a vieții lor, nu doar glanțul acelor ani", spunea ea pentru revista "Rhythms".

Fericire târzie

Diana face parte dintre puțini aleși care au reu­șit în viață pe toate planurile. Se trage dintr-o fa­milie modestă, dar mare iubitoare de muzică: "La noi acasă nu a lipsit niciodată muzica. Bunicul a fost miner, bunica era casnică, tata contabil și mama bibliotecară. Locuiam împreună și nu aveam bani mulți, dar aveam un pian în camera de zi. Dacă cineva venea pe la noi, se și pornea petrecerea. Oricine se pricepea lua partiturile existente și cânta la pian, iar ceilalți îl acompaniau cu ce puteau - un acor­deon, niște pahare sau vocea. Era înainte de existența iPod-urilor, video-ului și CD-urilor. Camera se um­plea de fum de țigară, oamenii dansau, cântau și râdeau. Astea sunt amintirile mele de familie".
A muncit încă de la patru ani ca să "îmblân­zească" pianul, iar la 15 ani cânta deja jazz în diverse localuri și baruri. La școala de muzică din America a avut bursă, pe care a obținut-o la 17 ani, în cadrul Festivalului Internațional de Jazz din Vancouver. Aici a fost remarcată de doi mari artiști americani, basistul Ray Brown și Jimmy Rowles, care au luat-o sub aripa lor pro­tectoare și i-au fost profesori. Cu toate acestea, abia în 1993, la 29 de ani, și-a lansat primul album - "Stepping Out". Succesul a venit și mai târziu, în 1996, odată cu lansarea discului "All for You: A Dedication to the Nat King Cole Trio". Dar de acum a devenit de neoprit, o stea în plină as­censiune, unul din numele de marcă ale jazzului con­temporan. Și-a creat o adevărată aură romantică și o ima­gine pe măsură, completată cu rochii lungi și ne­lip­­situl pian pe fundal. "Vreți să fiu sinceră, am re­nun­țat de mult la ideea de-a fi o divă", spunea într-un interviu acordat în decembrie anul trecut. "Acea doam­nă cu rochii lungi și elegante nu are nici o legătură cu mine. Abia acum mă simt confortabil în pielea mea. Nu mă mai interesează nici stilul vestimentar pe care îl abor­dez, doar emoțiile și jazzul... Nu mă înspăimântă nici ideea că mă apropii de 50 de ani. Mereu m-am simțit tânără și am fost plină de curiozitate. Abia acum 20 de ani am descoperit muzica lui Joni Mitchell și-a lui Bob Dylan. Deci mai am multe de experimentat și descope­rit", spunea cu mult umor, atunci când a fost întrebată dacă n-o îngrijorează pragul de vârstă care va urma.
Și pe plan sentimental Diana și-a găsit liniștea tot ceva mai târziu. Avea 38 de ani când l-a cunoscut pe muzicianul Elvis Costello, la o decernare a premiilor Grammy. Cei doi artiști s-au căsătorit pe 6 decembrie 2003, la casa lui sir Elton John de lângă Londra, iar povestea lor de dragoste pare a nu se fi știrbit încă. Diane a experimentat și maternitatea tot la maturitate, la 42 de ani, când, fix în ziua aniversării a trei ani de la nuntă, a adus pe lume doi gemeni - Dexter Henry Lorcan și Frank Harlan James.
Dacă doriți s-o ascultați pe Diana Krall la Bucu­rești, găsiți bilete în rețeaua Eventim, cu prețul cuprins între 100 și 450 lei.