- Dacă vrem să trăim în cuplu, trebuie să acceptăm că în relaţiile îndelungate, pasiunea îşi pierde treptat importanţa, înlocuită de prietenie -
"Ascultă", spune Venera, după ce a intrat în casă ca o furtună şi a trântit pe masa din bucătărie două sticle de vin roşu şi două porţii de mâncare chinezească. "Ieri seară, Eugen m-a cerut în căsătorie". Se prăbuşeşte pe un scaun şi nu arată deloc ca şi cum ar avea de gând să-mi ceară să-i fiu domnişoară de onoare la nuntă. "Şi?", întreb eu prudentă, în timp ce destup una din sticlele de vin. "Care să fie problema?". Eugen e prietenul Venerei de patru ani şi mai bine, de când s-a încheiat ultima ei legătură nechibzuită, cu un bărbat însurat. A intrat în viaţa ei fără surle şi trâmbiţe şi, liniştit, cum îi e felul, nu s-a mai dat dus de lângă ea. Cei doi au depăşit conflictele uzuale ce apar în relaţia dintre doi oameni normali, şi-au permis fiecare, din când în când, câte o libertate nevinovată şi se înţeleg cât se poate de bine. Aşadar, care să fie problema?
"Nu-l iubesc", declară Venera şi bea din paharul cu vin.
La un răspuns atât de dramatic nu mă aşteptasem. "Atunci, de ce sunteţi împreună?", o întreb. "Pentru că ne distrăm de minune, ne înţelegem perfect, ne simţim bine când ne iubim, pentru că ştiu că pot avea încredere în el, pentru că râdem mult împreună şi, pur şi simplu, pentru că e cel mai bun prieten al meu".
"Ce spui tu este mult mai mult decât declară despre ele nenumărate alte cupluri", constat eu. "Da", insistă Venera, "dar te poţi mărita cu un bărbat, fără să-l iubeşti? Vreau să zic, în sensul romantic?".
Iubire! Ce e iubirea? Un sentiment. De obicei, unul copleşitor, desigur. Nu-mi vine în minte nicio definiţie universal valabilă a iubirii, pentru că fiecare din noi o încarcă cu ce-i convine: pasiune, atracţie erotică, afinităţi sufleteşti, dar şi - mai cuminte şi mai pragmatic - puţină armonie, ataşament şi prietenie. "La voi s-a nimerit să fie ceva mai multă prietenie", încerc s-o liniştesc pe Venera. "Mă tem că asta nu e de ajuns", obiectează ea. "Şi, în acelaşi timp, cred că am exigenţe prea mari".
De când tot vorbim, mâncarea chinezească s-a răcit. Învârt furculiţa în tăieţeii lipicioşi şi, fără să vreau, gândul mi se duce deodată la sora prietenului meu. Fusese ani de zile împreună cu un chirurg care ar fi făcut orice pentru ea, chiar şi o călătorie până la Lună şi înapoi, dacă i-ar fi cerut-o. Însă fata o ţinea morţiş că nu-l iubeşte. Era convinsă că undeva, în lumea largă, o aştepta ceva mai bun. Până la urmă, chirurgul s-a săturat. Acum ea are 42 de ani, nu l-a întâlnit pe bărbatul visurilor ei, nici vorbă despre cei doi copii, pe care plănuia să-i aibă, şi plânge după chirurg. Dar, bineînţeles, acela are de mult o altă relaţie.
"Poate că ai dreptate. De multe ori nu recunoaştem iubirea, pentru că aşteptăm prea mult de la ea", îi spun. Fiindcă mereu socotim că iubirea presupune entuziasm, pasiune şi gesturi spectaculoase. O confundăm cu îndrăgostirea, iar îndrăgostirea este o stare primejdioasă care ne creează dependenţă, prin simplul fapt că ne face să trăim mult mai intens o vreme. Mărunţişuri cotidiene, rutină, obligaţii cu oră fixă, s-a terminat cu ele. Corvoada asta monotonă e pentru alţii, nu pentru noi! Dar câteva săptămâni de iresponsabilitate, cu un zâmbet rătăcit pe figură şi fluturi în stomac nu înseamnă iubire, ci o stare excepţională, care durează puţin. Iar viaţa este departe de a fi o stare excepţională. Ce ni se pare nou şi captivant astăzi va fi înghiţit de rutină mâine. Aşa merg lucrurile şi aşa e bine. Va veni şi ziua când vom afla că el preferă cafeaua fără lapte, că s-a străduit doar să ne impresioneze, prefăcându-se că îi place să bucătărească şi să ne aducă sâmbăta micul dejun pe tavă, la pat. Rutină în loc de iubire? Ei bine, da! Să fim sinceri: cât de des simţim nevoia să ne împărtăşim cele mai intime gânduri, să analizăm lumea şi pe noi înşine, să ne scufundăm în discuţii profunde? Cât de dispuse suntem noi, femeile, să ne obişnuim cu parfumul unui alt after-shave, cu un nou cerc de prieteni, cu alte mâncăruri decât cele pe care le preparam până acum? Dacă vrem să trăim în cuplu, trebuie să acceptăm că, în relaţiile îndelungate, pasiunea îşi pierde treptat importanţa, iar locul ei e luat de prietenie. Iubirea se transformă. Pe măsură ce trec anii, ea se adaptează împrejurărilor, dar fără ca mulţumirea noastră să fie neapărat ştirbită. De ce este atât de greu să te hotărăşti pentru viaţa alături de un bărbat, al cărui chip ştii că ai să-l poţi suporta zi de zi, mai bine decât pe al multor altora? Căruia noaptea, sub plapumă, poţi să-i împingi mai încolo picioarele reci, fără fasoane? Şi care, nici peste o grămadă de ani nu va ieşi enervat din restaurant, fiindcă tu ai chemat pentru a treia oară chelnerul, ca să schimbi comanda? Fir-ar să fie, chiar nu putem trăi fără marea iubire? Odată am iubit un bărbat atât de tare, încât numai ideea că m-ar putea părăsi îmi tăia respiraţia. Nu mai eram eu însămi, nu-mi găseam liniştea şi nu mă gândeam decât cum să-i fiu pe plac. A fost o iubire sfâşietoare. Un sentiment enorm. O boală! Când a plecat, mi-au trebuit doi ani, ca să depăşesc dezastrul.
"Fă-o", îi spun pe un ton hotărât Venerei, după ce am golit şi a doua sticlă de vin. "Mărită-te cu Eugen".
Fără iubire?, îmi vine iarăşi în gând. Eu şi acum mai visez rochii de mireasă. Mă trezesc brusc şi fostul meu iubit doarme lângă mine, iar trupul lui cunoscut şi cald îmi dă senzaţia liniştitoare că sunt ocrotită. Îmi amintesc primele săptămâni după ce ne-am întâlnit, cu ani în urmă. La momentul când am fost sigură că el e bărbatul potrivit. Când mi-am dat seama că, făcând această alegere, nu mă voi mai îndrăgosti niciodată de altcineva. Acesta era preţul şi eu eram gata să-l plătesc. Dintr-o dată, nu mai aveam sentimentul că ar trebui să testez şi alte opţiuni. Îl voiam doar pe el. Eram îndrăgostită nebuneşte de el. Era omul vieţii mele. Şi-atunci, de ce o îndemn pe Venera să se mărite cu Eugen? Fiindcă sunt mulţumiţi împreună? Mulţumirea nu e fericire. Mulţumirea este o stare cu care se poate trăi acceptabil o bucată de vreme. Mulţumirea seamănă cu prelata pe care şoferii prevăzători o pun peste încărcătura din portbagaj, pentru a da o impresie de ordine la prima vedere, pe când înăuntru zac claie peste grămadă pungi de plastic, sticle de vin, jachete matlasate şi cizme de cauciuc.
Venera cheamă un taxi şi pleacă. Eu nu pot dormi, aşa că mă duc pe bâjbâite în bucătărie şi aprind lumina. Pe frigider avem lipite fotografii, amintiri din concediile noastre la mare, în Sardinia... Râzând, ca nişte oameni fericiţi ce suntem. Relaţiile întemeiate pe prietenie şi mulţumire sunt o construcţie numai aparent reuşită, la care recurgi, atunci când nu vrei să recunoşti că nici de data asta n-ai întâlnit iubirea adevărată. Minciuna în care trăieşti te trage la fund ca o mlaştină, până când, din aspiraţia către marile sentimente nu mai rămâne decât o biată şoaptă timidă, acoperită, curând, de ţipetele unui bebeluş. Cu cât mă gândesc mai mult, mă cuprinde jalea.
Merită oare Venera şi Eugen să eşueze în compromis? Nu are orice om dreptul să iubească? Să nutrească acel sentiment greu de definit, imprevizibil, poate chiar supraevaluat, că a găsit - cel puţin pentru un timp - marea iubire? Şi nu are orice om dreptul de a fi iubit? De ce nu şi prietena mea? O nuntă fără iubire nu este o imensă iluzie? Încercarea de a mai lustrui cât de cât ceva ce a pălit şi şi-a pierdut de mult strălucirea? M-am înşelat. Trebuie neapărat s-o sun pe Venera mâine dimineaţă, la prima oră. Am s-o trezesc, nu-mi pasă dacă se enervează. Problema e mult prea importantă. "Venera", îi spun, "m-am mai gândit ieri noapte la câteva lucruri, pe care trebuie neapărat să le discutăm".
Tocmai mi-am sfătuit prietena să nu se mărite cu partenerul ei. Şi nu ştiu precis dacă aceasta este o decizie corectă.
ELENA ARSENIE - Bucureşti