Alice Georgescu - selecţioner unic şi director artistic al FNT
"Am aflat, din nou, că oamenilor le place să se bucure la teatru”
Am izbutit! Am izbutit să facem festivalul, în ciuda nu numai a crizei, care i-a ameninţat, la un moment dat, însăşi existenţa (s-a pus problema anulării acestei ediţii, în lipsa fondurilor necesare), ci şi în ciuda unui adevărat lanţ de ghinioane ce ne aduseseră în pragul exasperării: părea că avem împotrivă un complot universal, al oamenilor şi al împrejurărilor. Aşa încât, atunci când festivalul s-a încheiat cu bine, am simţit o satisfacţie uşor de bănuit, dar greu de exprimat.
- Care a fost marea miză a festivalului?
- Prezenţa publicului - şi, slavă Domnului, ea s-a împlinit. Am aflat, din nou, că oamenilor le place să se bucure la teatru şi că fără bucurie nu există artă adevărată. Am sperat, apoi, ca toate spectacolele aduse în festival să "funcţioneze” la parametrii optimi, adică aşa cum erau când le-am văzut şi am hotărât să le invit - ceea ce s-a întâmplat în majoritatea cazurilor. În fine, am sperat ca organizarea să nu înregistreze prea multe "acrocuri”, cum zic francezii - şi (iar slavă Domnului) totul a mers bine. Nu perfect, dar bine. Una peste alta, nu am avut motive să fredonez a pagubă: "Unde e iluziile mele/ Care le-am avut?”.
- Pentru ediţiile viitoare vă gândiţi la înnoiri?
- Dincolo de (sper!) rezolvarea din timp a părţii financiare, diferită va fi, prin forţa lucrurilor, fizionomia afişului. Diferiţi ar putea fi partenerii festivalului, dintre care unii s-au achitat destul de modest de acest rol, la actuala ediţie. Diferită ar putea fi "promovarea”. Pe scurt, multe lucruri ar putea - şi unele ar trebui - să fie diferite.
- Care ar fi cel mai important lucru învăţat după încheierea festivalului?
- Că totul se poate, dacă vrei cu adevărat. Sună ca un slogan publicitar, dar este adevărul curat. Le sunt adânc recunoscătoare tuturor acelora care au lucrat la festival şi tuturor acelora care au venit la festival, pe scenă sau în faţa scenei. Mi-au dat sentimentul că facem parte dintr-o familie şi că, împreună, putem rezista până şi sfârşitului lumii. Mi-au dat tărie şi speranţă.
Octavian Saiu - profesor, cercetător şi critic de teatru, doctor în studii teatrale
"O celebrare a continuităţii”
A vorbi la trecut despre o ediţie a Festivalului Naţional de Teatru e un gest încărcat şi de nostalgie, şi de speranţă. Un mod de a rememora, prin mărturisire, experienţe trăite, parcurse într-un timp concentrat şi alert, ca într-un delir ce se sfârşeşte brusc, odată cu ultima cortină a ultimului spectacol.
Anul acesta, mai mult parcă decât oricând, festivalul a fost o celebrare a continuităţii, pusă sub semnul întrebării de un context social tot mai dificil. Într-adevăr, fără încăpăţânarea nobilă a celor care au trudit pentru el, fără dorinţa artiştilor de a face parte din acest palmares de valori ale scenei româneşti, FNT şi-ar fi întrerupt frumoasa tradiţie care încălzeşte toamna celor ce cred în teatru. "Ba da!” a fost motto-ul ediţiei, bine ales şi justificat prin fapte. De aici, speranţa că nimic, nici măcar criza - teribilă, ce-i drept, vorba lui Caragiale - nu poate anula nevoia noastră, a tuturor, de a trăi bucuria unui festival -zece zile pline de spectacole, ateliere, conferinţe, lansări de carte şi atâtea altele.
În ce priveşte selecţia aş spune că ea a fost pe măsura stagiunii: cu bune şi cu rele, cu spectacole controversate şi cu triumfuri internaţionale. Purcărete, în centrul atenţiei, a strălucit prin montările lui, dar şi prin absenţa sa, ce rima, oarecum, cu acel "Aşteptându-l pe Godot” care a încheiat festivalul. "Călătoriile lui Gulliver”, creaţia care l-a dus din nou la Edinburgh anul acesta, e un fel de poem negru al condiţiei umane, între un secol XVIII ce se îndoia de triumful raţiunii, şi un început de mileniu deja ameninţat de spectrul sfârşitului. Cine a văzut spectacolul a rămas cu multe întrebări fără răspuns, căci Purcărete are harul de a provoca, prin imaginaţia lui, imaginaţia spectatorului. Ca şi Andrei Şerban, care a fost prezent intens, nu doar prin spectacole şi dialoguri, ci şi printr-o carte album care surprinde, graţie Mihaelei Marin, câteva dintre imaginile ce au fost în miezul ediţiei trecute a FNT. Fotografiile, ca şi amintirile, sunt liantul simbolic între ediţiile unui festival, fiindcă păstrează ceva din esenţa clipelor ce s-au pierdut deja în timp. Ce ne-a rămas din cele zece zile ce abia s-au încheiat? Amintiri, amintiri... şi... fotografii. Şi pentru că vorbim despre ele, mărturisesc că amintirile mele cele mai vii sunt legate de o secţiune anume, fiindcă, atunci când le retrăiesc, văd în ele ceva ce nu ţine doar de trecut: "Teatrul de mâine”. Au fost mulţi tineri în festival, jucând Caragiale sau Shakespeare, dar cei incluşi în această secţiune sunt, de fapt, cei mai tineri. Cei ce vor face nu doar teatrul de mâine, ci şi de poimâine şi de răspoimâine. Spre ei şi-a îndreptat atenţia juriul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT), din care am făcut parte, alături de Yun-Cheol Kim (Preşedintele AICT) şi Raymond Bertin (redactor al revistei Jeu din Canada). Un juriu care, pentru prima dată în istoria festivalului, a acordat un Premiu al Criticii. Sau, mai corect spus, două premii cu un acelaşi titlu metaforic - "Tânără Speranţă” - menite să încurajeze talentele unei noi generaţii de artişti care se apropie de scenă. Ele au revenit unui spectacol - "Casa M” (creaţia terifiantă, frustă şi chiar viscerală a unei trupe de la Chişinău, Coliseum, despre coşmarul violenţei domestice, într-un colţ de lume deloc departe de noi) - şi unei actriţe - Ioana Manciu, în spectacolul "Jocuri în curtea din spate” (Teatrul ACT). Expresivitatea ei scenică, modulată între două roluri extrem de diferite, a meritat din plin această recunoaştere venită din partea unui juriu internaţional al criticii.
Imaginile celor două spectacole premiate mă vor urmări multă vreme, ca o amintire vie, trăită şi păstrată în colecţia personală, între nostalgia faţă de ceva ce s-a terminat deja - Ediţia 2012 - şi speranţa către ceea ce merită şi trebuie să continue: Festivalul Naţional de Teatru şi "teatrul de mâine”!
Alina Epîngeac - teatrolog, doctorand al UNATC
"Am avut şansa de a viziona un eşantion reprezentativ pentru ceea ce înseamnă prezentul teatrului românesc”
Am asistat la zece zile de evenimente care au gravitat în jurul fenomenului teatral din România. Prea puţin mi-a păsat că aproape au lipsit invitaţii din străinătate (îmi amintesc, zâmbind, că în alţi ani, tocmai prezenţa lor era contestată şi exista un cor de voci care se agăţa cu disperare de cuvântul "naţional”), că un regizor a fost prezent cu mai multe spectacole şi alţii deloc sau că multe spectacole s-au jucat pe gradene şi numărul de bilete puse în vânzare a fost limitat (au existat reprezentaţii minunate, care s-au jucat cu sala plină pe trei sferturi, din păcate).
Cu ce am rămas eu după aceste zece zile de Festival Naţional de Teatru e un sentiment de bucurie. Am avut şansa de a viziona un eşantion reprezentativ pentru ceea ce înseamnă prezentul teatrului românesc. Mai frumos, mai urât, mai bun, mai rău. Aşa cum e. Cu vârfuri, cu uriaşi, cu lei în iarnă, răniţi, cu orgolii, cu manierismele lui, cu încercări curajoase, cu povestitori corecţi. Suntem o mică mare familie şi nu putem fi cu toţii geniali. Copiii teribili trăiesc laolaltă cu venerabilii obosiţi, iar gospodinele împart aceeaşi scenă cu doamnele rafinate, când e vorba de adunarea generală a clanului. Întâlnirea în sine contează!
Foto: MIHAELA MARIN, FLORIN BIOLAN