Odiseea Sandei Moldovan în Lumea Nouă a început la vârsta de 14 ani, când a aterizat la Portland, în Statul Oregon. Acum îşi trăieşte cu intensitate visul american în Pacific Palisades, zona Los Angeles, o oază feerică la care mulţi doar... visează. Sanda Moldovan visează însă cu ochii deschişi. Nu i-a fost uşor, dar a învins. În "ţara tuturor posibilităţilor”, fără ambiţie, muncă şi perseverenţă, nu se poate vorbi de succes. Concurenţa este acerbă şi doar cei buni reuşesc. Poveştile despre români de succes au de obicei ca eroi scriitori, cântăreţi şi actori, popularizaţi în presă şi la televizor. Sanda Moldovan nu e nici cântăreaţă şi nici actriţă, dar a reuşit să-şi transforme numele în renume, practicând la nivel de artă o meserie lumească: stomatologia.
O dovadă a aprecierii de care se bucură este faptul că expertiza profesională a Sandei Moldovan este cerută şi apreciată de către celebrul show de televiziune "The Doctors TV”, de pe canalul CBS. Asta, pe lângă faptul că predă şi ţine cursuri studenţilor de la UCLA (University of California, Los Angeles).
Absolventă a facultăţii "School of Dentistry of the Ohio State University” din Columbus, Ohio, în 2001, Sanda Moldovan şi-a desăvârşit pregătirea profesională cu un masterat în Oral Biology (biologie orală). Din anul 2004, este lector la UCLA School of Dentistry, şi este membră la Diplomate of the American Academy of Periodontology. Premiile care i-au certificat pregătirea profesională nu au întârziat să apară şi ele nu fac decât să-i încununeze cariera de succes.
În rândurile de mai jos, veţi putea citi povestea unei românce frumoase (cum altfel?), puternică şi hotărâtă, care a reuşit să răzbată în societatea foarte competitivă din USA şi să îşi facă un nume sinonim cu succesul.
- Cine este doctorul Sanda Moldovan? În câteva fraze, te-aş ruga o scurtă biografie...
- Doctorul Sanda Moldovan este o femeie ajunsă la maturitate profesională, după o muncă asiduă, care a început încă din prima zi în Statele Unite. După liceu, am făcut colegiul la Case Western Reserve University, timp de 4 ani, după care am urmat facultatea de stomatologie 4 ani, la Ohio State University. Specializarea în periodontologie şi masterul în biologie orală au durat 3 ani, la UCLA. Acum sunt specialistă în Periodontologie şi Nutriţie Integrativă şi îmi desfăşor activitatea în cele două cabinete medicale, aflate în Beverly Hills şi Santa Monica. De asemenea, predau implante dentare la UCLA şi sunt participantă activă la "The Doctors TV”, un show de televiziune pe CBS.
- Ai ajuns în State la vârsta de 14 ani... Îţi mai aduci aminte momentul? Cum a fost impactul cu "Noua Lume” şi cum te-ai acomodat cu sistemul de învăţământ american?
- Am venit în State la Portland, Oregon, în septembrie, imediat după Revoluţie. Am început clasa a noua la liceu. După ce mi s-a făcut o evaluare a cunoştinţelor generale, au constatat că nivelul meu la fizică şi la matematică era cel al clasei a XI-a. După numai patru luni, am participat la olimpiada de fizică pe Statul Oregon şi, deşi umblam cu dicţionarul englez-român în buzunar mai tot timpul, am reuşit să iau premiul al doilea. Aşadar, din punct de vedere al studiilor, m-am acomodat foarte bine şi nu am avut probleme. Colegii de clasă mă tratau, totuşi, ca pe o străină la început şi a durat vreo câţiva ani până am reuşit să mă acomodez cu Lumea Nouă.
- Dar profesorii?
- Profesorii m-au apreciat foarte mult şi m-au susţinut pe toată perioada şcolară, pentru că au recunoscut în mine perseverenţa şi dragostea pentru învăţătură. Cu colegii a fost mai greu, în primul an şcolar, deoarece mă obişnuiam cu noua limbă, cu obiceiurile şi noul stil de viaţă american. După primul an, ne-am mutat în Cleveland, Ohio, în clasa a zecea. A fost un nou început. Am vrut foarte mult să mă integrez în viaţa americană şi am devenit "cheerleader” (majoretă) la liceu. Cred că acesta a fost momentul în care m-am simţit în sfârşit... americancă. (râde)
- Ce a urmat după anii de liceu?
- După ce am terminat liceul, am urmat colegiul la Case Western Reserve University, timp de 4 ani, în Cleveland. Apoi m-am înscris la Facultatea de Stomatologie, la Ohio State University, unde am studiat pentru încă 4 ani. După terminarea stomatologiei, am fost acceptată la UCLA, pentru rezidenţă în Periodontologie. Am fost aşa de fericită să mă mut aici, să fiu aproape de ocean, unde mă duceam aproape zilnic, după şcoală, să mă plimb. Acum stau în Pacific Palisades, la nord de Santa Monica, la 2 mile de ocean, un adevărat paradis pe pământ. Natură, aer curat şi vreme splendidă.
- De câtva timp sunt participantă activă la "The Doctors TV”. Tocmai săptămâna asta am înlocuit în emisiune un dinte cu un implant. Evenimentul a fost transmis live în timpul procedurii de implantare. Pacienta a venit la studio a doua zi cu toţi dinţii refăcuţi şi fără nici o durere.
- Cum ai ajuns să colaborezi, ca invitat, în acest cunoscut show de televiziune de la CBS?
- Am fost recomandată de un partener de profesie, dr. Jim Sears, care face parte din show şi care avea nevoie de o extracţie de măsea de minte. După ce am terminat acest episod, producătorul m-a sunat să mai fac un episod şi aşa mi-am câştigat statutul de invitat permanent.
- Ce apreciezi cel mai mult în State? Există şi ceva care îţi displace?
- Îmi place viaţa trepidantă, plină de noutăţi în toate domeniile şi lipsa de îngrădiri, dacă vrei să te dezvolţi. Cine are idei poate să şi le pună în aplicare. Totul este posibil. Dacă vrei şi perseverezi în ceea ce faci şi niciodată nu spui nu pot, "the sky is the limit” (limita este cerul). Până acum, nu există ceva care să îmi displacă...
- Cum îţi ocupi timpul liber?
- În timpul liber mă conectez cu natura. Îmi place foarte mult să călătoresc, să merg la spectacole, la show-uri de artă. Pentru mine, cel mai important lucru este să duc o viaţă echilibrată şi fără excese.
- Ce te-a impresionat cel mai mult în America? Cum ai descrie americanii ca popor? Visul american este o realitate sau doar o metaforă?
- M-a impresionat faptul că sunt atâtea naţii venite din toate colţurile lumii, în special în Los Angeles, şi convieţuim şi ne acceptăm unii pe alţii, fără prejudecăţi. Americanii ca popor sunt simpli şi prietenoşi, îi acceptă pe cei veniţi din alte ţări. Numai cu toleranţă este posibil ca această multitudine de naţii să coexiste paşnic şi fără discriminări rasiale. Cu muncă multă şi perseverenţă, oricine poate să-şi îndeplinească visul american.
- O întruchipare a lui eşti chiar tu. Care este reţeta succesului? Ce sfaturi ai da unui proaspăt emigrant?
- Mă consider o persoană realizată, care a muncit şi a studiat mult ca să ajungă aici. Nu este suficient să vrei sau să poţi, este necesară multă perseverenţă pentru a atinge perfecţiunea în profesia aleasă. Este important să rămâi deschis la toate posibilităţile şi noutăţile care se ivesc. Curiozitatea şi cercetarea au stat la baza succesului meu. Mulţi oameni realizaţi au avut eşecuri, dar cu perseverenţă, au găsit cheia succesului. Sfatul meu pentru noii veniţi ar fi să nu se lase doborâţi de eşecuri. Viaţa nu e uşoară, dar eşecurile sunt doar treptele necesare către succes.
- Cât de des vizitezi România?
- Fiind din Sibiu, am fost acasă când oraşul a devenit capitala culturală a Europei şi mi-a plăcut foarte mult. Îmi place mult să vizitez România şi sper că vara viitoare voi ajunge din nou acolo. Până atunci, sper să termin şi cartea la care încă lucrez, "Accelerate your Healing” (Grăbeşte-ţi vindecarea). Voi continua să ţin cursuri în cadrul profesiei mele şi sper să fac acest lucru şi în România.