* Este numit, pe bună dreptate, un "vraci” al toamnei. Toate părţile făpturii sale maiestuoase, de adevărat împărat al pădurilor, au virtuţi terapeutice importante, cunoscute şi folosite din timpuri străvechi *
Silvoterapia este o metodă de tratare a diverselor afecţiuni prin intermediul copacilor. Aproape toţi arborii au efecte terapeutice directe asupra omului. Este suficient să îmbrăţişezi preţ de câteva minute un copac sau să te relaxezi la umbra acestuia, ca să ţi se limpezească mintea, stresul şi durerile de cap să se diminueze semnificativ, iar sufletul să ţi se aline. În antichitate, multe triburi se stabileau doar în zonele unde creşteau mulţi stejari. Ele considerau că acest arbore le insuflă putere, energie, sănătate şi longevitate. Oamenii de ştiinţă din zilele noastre au confirmat faptul că populaţiile străvechi aveau perfectă dreptate: în preajma stejarului, tensiunea arterială se normalizează, funcţiile cerebrale se îmbunătăţesc, circulaţia sângelui se înviorează şi sistemul imunitar se activează.
Tratamente cu ghindă
Asemănătoare cu nişte capete de copii cu tichia trasă pe frunte, ghindele, fructele stejarului, atât de preţuite de animalele din păduri, sunt adevărate elixire de sănătate şi pentru om, datorită conţinutului lor bogat în proteine, glucide, taninuri, uleiuri grase şi amidon. În plus, ele conţin o substanţă foarte activă, quercitină, cu multe proprietăţi terapeutice: este un puternic antiinflamator, suprimând înmulţirea celulelor tumorale, joacă un rol important în controlarea diabetului, favorizând secreţia de insulină, are efecte diuretice şi antioxidante.
Ghindele se recoltează în septembrie şi octombrie, atunci când acestea sunt pe deplin coapte. Se culeg numai ghindele de culoare verde-maronie, tari la atingere. Dacă prin presare degetul pătrunde cu uşurinţă în fruct, înseamnă că ghinda este viermănoasă. După colectare, ghindele se pun la uscat într-un loc întunecos, timp de 3-4 săptămâni. Pentru urgentarea procesului, se poate folosi un uscător, la temperatura de 50 de grade. Se ţin timp de 2-3 zile. Apoi fructul este strivit şi depozitat în pungi de hârtie, într-un loc uscat.
Diabet zaharat
În medicina populară azeră, ghindele sunt utilizate pe scară largă în ţinerea sub control a diabetului zaharat şi, în unele cazuri mai uşoare, chiar în tratarea acestei afecţiuni.
Reţeta 1
Preparare: Ghindele se curăţă de coajă, se coc sau se prăjesc, şi apoi se pisează. Din pulberea obţinută se administrează câte o linguriţă, cu o oră înainte de micul dejun şi de cină.
Mod de administrare: Se administrează timp de o săptămână, după care se face pauză, timp de alte şapte zile. În săptămâna liberă, se măsoară glicemia. Apoi se ţine iarăşi o săptămână de ghinde, o săptămână repaus şi se face analiza sângelui. Se urmează schema de tratament, până la maximum patru săptămâni. După trei reprize, concentraţia zahărului din sânge se va normaliza.
Reţeta 2
Preparare: O cană de ghinde uscate în cuptor, decojite şi date prin maşina de tocat, se toarnă într-un litru şi jumătate de apă. Se aduc la fierbere şi se lasă pe foc timp de 30 de minute, la flacără mică. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de o zi, după care lichidul se fierbe din nou şi se lasă alte 24 de ore la infuzat. Se strecoară, se adaugă 200 de ml de vodcă şi se amestecă bine.
Mod de administrare: Se beau câte trei înghiţituri mici, de 5-7 ori pe zi, timp de două săptămâni. Se verifică glicemia. Tratamentul se continuă sau nu, în funcţie de rezultatele obţinute. Preparatul se păstrează la frigider. După reglarea nivelului glucozei din sânge, pentru menţinere, se administrează de două ori pe săptămână câte trei înghiţituri mici.
Afecţiuni ale sistemului digestiv
Peste o linguriţă de fructe zdrobite se toarnă un pahar de apă clocotită. Se lasă la infuzat şi apoi se strecoară. Se bea câte o jumătate de ceaşcă, de trei ori pe zi. Durata tratamentului este de o lună. După alte 30 de zile, tratamentul se poate relua.
Pancreatite
Ghindele se culeg cât sunt încă verzi şi se lasă să se coacă într-un loc uscat şi umbros. Se utilizează doar "căciuliţele” ghindelor. Se bagă în cuptor sau se prăjesc într-o tigaie la foc mic, apoi se pisează. Peste o lingură din pulbere de căciuliţe, se toarnă 200 ml de apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat 2-3 ore. Se strecoară. Tratamentul începe cu câte o linguriţă de infuzie pe zi, crescând treptat doza, până la 60-70 de mililitri, divizată în trei părţi egale şi administrându-se cu 30 de minute înainte de mesele principale. Dacă gustul este neplăcut, preparatul se poate picura pe o felie de pâine.
Afecţiuni ale plămânilor
Ghindele se coc în cuptor până capătă o culoare roşiatică. Se decojesc şi se pisează. Peste 3-4 linguriţe din pulbere se toarnă 350 de mililitri de apă clocotită. După infuzare, se strecoară. Se administrează câte o lingură, înainte de masa de prânz, timp de 2-3 luni.
Tulburări nervoase sau anemie
Ghindele se dau prin maşina de tocat carne. Din pasta obţinută se stoarce sucul care se bea, câte două linguri, înainte de mesele principale, amestecat cu aceeaşi cantitate de miere.
Mixtură împotriva escarelor
Un pahar de ghinde crude, decojite, se dau prin maşina de tocat carne. Se adaugă ulei vegetal fiert în prealabil, atât cât să acopere compoziţia cu un lat de deget. Se amestecă bine, se acoperă şi se pune într-un loc întunecos, amestecând ocazional. După 40 de zile, se poate aplica pe piele, în zonele afectate.
Preparate culinare din ghindă
Cafea din ghinde
Cafeaua din ghinde este un înlocuitor excelent al cafelei naturale, indicată în special bolnavilor de diabet zaharat. Băutura poate fi administrată şi copiilor care suferă de rahitism sau scrofuloză, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, câte o jumătate de ceşcuţă. Cafeaua din ghinde este un bun tratament pentru bolile tractului gastrointestinal, împotriva tusei, bronşitei şi astmului, este foarte utilă şi în afecţiunile inimii.
Mod de preparare: În cuptorul preîncălzit se introduce o tavă cu ghinde aşezate într-un singur strat. Se lasă timp de 5-10 minute, răstimp în care cele mai multe fructe se vor crăpa şi vor căpăta o culoare intens maronie. Apoi uşa cuptorului se deschide şi se lasă astfel la coacere aproximativ încă o oră. Din când în când tava se roteşte şi se agită ca fructele să nu se ardă. Când sunt bine prăjite, se scot, se lasă la răcit şi apoi se curăţă de coajă. Fructele se introduc într-un vas cu lapte şi se lasă timp de câteva ore pentru a căpăta o aromă mai dulceagă, după care se lasă la uscat pe o tavă, timp de cel puţin 24 de ore. Se păstrează într-un recipient închis ermetic şi se macină în râşniţa de cafea, doar înainte de preparare. Se pune la fiert o cană de apă. Când dă în clocot, se adaugă două linguriţe de pulbere de ghinde, se acoperă şi se dă deoparte la răcit. Se strecoară şi se adaugă lapte şi miere după gust.
Turtiţe din ghinde
Ingrediente: 15 grame făină de ghinde, 10 grame brânză rasă, 25 grame smântână, un ou, 5 grame zahăr, ulei.
Smântâna se încălzeşte pe foc, se toarnă făina şi se aduce din nou la fierbere, amestecând mereu să nu se facă cocoloaşe. Se dă deoparte de pe foc şi se lasă la răcorit. Apoi se adaugă brânza rasă, zahărul şi oul şi se amestecă până la încorporare. Se fac turtiţe care se prăjesc în ulei.
Tratamente cu scoarţă de stejar
Scoarţa de stejar se recoltează primăvara sau toamna, de pe ramuri tinere de 2-3 ani. Se fac tăieturi circulare, la distanţe de 30 de centimetri şi fâşiile scoase se zvântă la soare sau într-un loc uscat, dar bine aerisit. Durata lor de conservare este de maximum 5 ani. Preparatele din coajă de stejar au proprietăţi astringente, antiinflamatorii şi antiseptice datorită conţinutului bogat de acizi, răşini şi pectină.
Gastrită hiperacidă, ulcer, diaree, enterite, hemoroizi
Se face un decoct din 2 linguriţe de scoarţă mărunţită la o cană (200 ml) cu apă rece. Se fierbe 20-30 minute. Se bea conţinutul a 2 căni pe zi, între mese, neîndulcit.
Anemii, rahitism
Decoct dintr-o linguriţă de ghinde prăjite şi măcinate (pulverizate) la o ceaşcă cu apă. Se fierbe 1-2 minute. Se strecoară. Se bea conţinutul a 2-3 ceşti pe zi.
Tratamente externe
* Pentru tratarea hemoroizilor, degerăturilor, transpiraţiei excesive a picioarelor şi mâinilor: decoct din 20-30 g scoarţă mărunţită la 1 l de apă. Puternic astringent. Se fac băi locale.
* Pentru tratarea leucoreei: decoct din 2 linguri de scoarţă mărunţită la o cană (250 ml) cu apă. Se fac două spălături vaginale pe zi, dintre care ultima, seara, înainte de culcare.
* Pentru tratarea afecţiunilor cavităţii bucale, durerilor de dinţi, rinofaringitei, faringitei acute, faringitei cronice: decoct din 3-4 linguriţe de pulbere de scoarţă la o cană (250 ml) cu apă. În afecţiuni bucale se clăteşte gura cu decoct, contra degerăturilor se tamponează local cu vată înmuiată în decoct, iar în rinofaringită, faringită acută şi cronică, se face gargară, de 2-3 ori pe zi, cu decoct la temperatură suportabilă.