SILVOTERAPIE - STEJARUL

Natasa Galche
- Tratamente populare rusești -

* Este numit, pe bună dreptate, un "vraci” al toamnei. Toate părțile făpturii sale maiestuoase, de adevărat împărat al pădurilor, au virtuți terapeutice importante, cunoscute și folosite din timpuri străvechi *

Silvoterapia este o metodă de tratare a diver­se­lor afecțiuni prin intermediul copacilor. A­proape toți arborii au efecte terapeutice di­recte asupra omului. Este suficient să îmbrățișezi preț de câteva minute un copac sau să te relaxezi la umbra acestuia, ca să ți se limpezească mintea, stresul și dure­rile de cap să se diminueze semnificativ, iar sufletul să ți se aline. În antichitate, multe triburi se stabileau doar în zonele unde creșteau mulți stejari. Ele considerau că acest arbore le insuflă putere, energie, sănătate și lon­gevitate. Oamenii de știință din zilele noastre au confir­mat faptul că populațiile străvechi aveau perfectă drep­tate: în preajma stejarului, tensiunea arterială se norma­li­zează, funcțiile cerebrale se îmbunătă­țesc, circulația sân­gelui se înviorează și sistemul imunitar se activează.

Tratamente cu ghindă

Asemănătoare cu niște capete de copii cu tichia tra­să pe frunte, ghin­dele, fructe­le stejarului, atât de pre­țuite de animalele din pă­duri, sunt adevărate elixire de sănătate și pentru om, da­torită conținutului lor bo­gat în proteine, glucide, tani­nuri, uleiuri grase și amidon. În plus, ele conțin o substanță foarte activă, quercitină, cu multe proprietăți terapeutice: este un puternic antiin­fla­mator, suprimând înmulțirea celulelor tumorale, joa­că un rol important în controlarea diabetului, favo­rizând secreția de insulină, are efecte diuretice și anti­oxidante.
Ghindele se recoltează în septembrie și octombrie, atunci când acestea sunt pe deplin coapte. Se culeg nu­mai ghindele de culoare verde-maronie, tari la atingere. Dacă prin presare degetul pătrunde cu ușu­rință în fruct, înseamnă că ghinda este viermănoasă. După co­lec­tare, ghindele se pun la uscat într-un loc întune­cos, timp de 3-4 săptămâni. Pentru urgentarea proce­sului, se poate folosi un uscător, la temperatura de 50 de grade. Se țin timp de 2-3 zile. Apoi fructul este strivit și depozitat în pungi de hârtie, într-un loc uscat.

Diabet zaharat
În medicina populară azeră, ghindele sunt utilizate pe scară largă în ținerea sub control a diabetului zaharat și, în unele cazuri mai ușoare, chiar în tratarea acestei afecțiuni.

Rețeta 1
Preparare: Ghindele se curăță de coajă, se coc sau se prăjesc, și apoi se pisează. Din pulberea obținută se administrează câte o linguriță, cu o oră înainte de micul dejun și de cină.
Mod de administrare: Se administrează timp de o săptămână, după care se face pauză, timp de alte șapte zile. În săptămâna liberă, se măsoa­ră gli­cemia. Apoi se ține iarăși o săptă­mână de ghinde, o săp­tămână repaus și se face anali­za sângelui. Se urmea­ză sche­ma de tra­tament, până la ma­ximum patru săptămâni. După trei re­prize, concentrația zahă­ru­lui din sân­ge se va norma­li­za.

Rețeta 2
Preparare: O cană de ghin­de us­cate în cuptor, decojite și date prin mașina de tocat, se toarnă într-un litru și jumătate de apă. Se aduc la fierbere și se lasă pe foc timp de 30 de minute, la flacără mică. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de o zi, după care lichidul se fierbe din nou și se lasă alte 24 de ore la infuzat. Se strecoară, se adaugă 200 de ml de vodcă și se amestecă bine.
Mod de administrare: Se beau câte trei înghițituri mici, de 5-7 ori pe zi, timp de două săptămâni. Se veri­fică glicemia. Tratamentul se continuă sau nu, în func­ție de rezultatele obținute. Preparatul se păstrează la frigider. După reglarea nivelului glucozei din sânge, pentru menținere, se administrează de două ori pe săptămână câte trei înghițituri mici.

Afecțiuni ale sistemului digestiv
Peste o linguriță de fructe zdrobite se toarnă un pahar de apă clocotită. Se lasă la infuzat și apoi se strecoară. Se bea câte o jumătate de ceașcă, de trei ori pe zi. Durata tratamentului este de o lună. După alte 30 de zile, tratamentul se poate relua.

Pancreatite
Ghindele se culeg cât sunt încă verzi și se lasă să se coacă într-un loc uscat și umbros. Se utilizează doar "căciulițele” ghindelor. Se bagă în cuptor sau se prăjesc într-o tigaie la foc mic, apoi se pisează. Peste o lingură din pulbere de căciulițe, se toarnă 200 ml de apă clocotită, se acoperă și se lasă la infu­zat 2-3 ore. Se strecoară. Tratamentul începe cu câte o linguriță de infuzie pe zi, crescând treptat doza, până la 60-70 de mililitri, divizată în trei părți egale și adminis­trându-se cu 30 de minute înainte de mesele principale. Dacă gustul este neplăcut, preparatul se poate picura pe o felie de pâine.

Afecțiuni ale plămânilor
Ghindele se coc în cup­tor până capătă o cu­loare roșiatică. Se deco­jesc și se pisează. Peste 3-4 lingurițe din pulbere se toarnă 350 de mililitri de apă cloco­tită. După infuzare, se stre­coară. Se administrează câte o lin­gură, înainte de masa de prânz, timp de 2-3 luni.

Tulburări nervoase sau anemie
Ghindele se dau prin ma­șina de tocat carne. Din pasta obținută se stoarce su­cul care se bea, câte do­uă linguri, înainte de me­se­le principale, a­mes­tecat cu aceeași can­titate de miere.

Mixtură împotriva escarelor
Un pahar de ghinde crude, decojite, se dau prin mașina de tocat car­ne. Se adaugă ulei vegetal fiert în prealabil, atât cât să acopere compoziția cu un lat de deget. Se amestecă bine, se acoperă și se pune într-un loc întunecos, ames­tecând ocazional. După 40 de zile, se poate aplica pe piele, în zonele afectate.

Preparate culinare din ghindă

Cafea din ghinde
Cafeaua din ghinde este un înlocuitor ex­celent al cafelei naturale, indicată în special bolnavilor de diabet zaharat. Băutura poate fi administrată și copiilor care suferă de rahitism sau scrofuloză, de două ori pe zi, dimineața și seara, câte o jumătate de ceș­cu­ță. Cafeaua din ghinde este un bun tratament pentru bolile tractului gastrointestinal, îm­potriva tusei, bronșitei și astmului, este foar­te utilă și în afecțiunile inimii.
Mod de preparare: În cuptorul preîncălzit se introduce o tavă cu ghinde așezate într-un singur strat. Se lasă timp de 5-10 minute, răstimp în care cele mai multe fructe se vor crăpa și vor căpăta o cu­loare in­tens maronie. Apoi ușa cuptorului se des­chide și se lasă astfel la coacere apro­ximativ încă o oră. Din când în când tava se rotește și se agită ca fructele să nu se ardă. Când sunt bine prăjite, se scot, se lasă la răcit și apoi se curăță de coajă. Fruc­tele se introduc într-un vas cu lapte și se lasă timp de câteva ore pentru a căpăta o aro­mă mai dulceagă, după care se lasă la uscat pe o tavă, timp de cel puțin 24 de ore. Se păstrea­ză într-un reci­pient închis ermetic și se macină în râș­nița de cafea, doar înainte de preparare. Se pune la fiert o cană de apă. Când dă în clocot, se adaugă două lingu­rițe de pul­bere de ghinde, se acoperă și se dă deoparte la răcit. Se stre­coa­ră și se adau­gă lapte și miere după gust.

Turtițe din ghinde
Ingrediente: 15 grame făină de ghinde, 10 grame brânză ra­să, 25 grame smântână, un ou, 5 grame zahăr, ulei.
Smântâna se încălzește pe foc, se toarnă făina și se aduce din nou la fierbere, amestecând mereu să nu se facă cocoloașe. Se dă deoparte de pe foc și se lasă la răcorit. Apoi se adaugă brânza rasă, zahărul și oul și se amestecă până la încorporare. Se fac turtițe care se prăjesc în ulei.


Tratamente cu scoarță de stejar

Scoarța de stejar se recoltea­ză primă­vara sau toamna, de pe ramuri tinere de 2-3 ani. Se fac tăieturi circulare, la distanțe de 30 de centimetri și fâșiile scoa­se se zvântă la soare sau într-un loc uscat, dar bine aeri­sit. Du­ra­ta lor de con­servare este de maximum 5 ani. Prepa­ratele din coajă de stejar au proprietăți astrin­gente, antiinflamatorii și antiseptice datorită conținu­tului bo­gat de acizi, rășini și pectină.

Gastrită hiperacidă, ulcer, diaree, enterite, hemoroizi
Se face un decoct din 2 lingurițe de scoarță mărun­ți­tă la o cană (200 ml) cu apă rece. Se fierbe 20-30 mi­nute. Se bea conținutul a 2 căni pe zi, între mese, neîn­dulcit.

Anemii, rahitism
Decoct dintr-o linguriță de ghinde prăjite și măcina­te (pulverizate) la o ceașcă cu apă. Se fierbe 1-2 mi­nute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 cești pe zi.

Tratamente externe
* Pentru tratarea hemoroizilor, degerăturilor, trans­pirației excesive a picioarelor și mâinilor: decoct din 20-30 g scoarță mărunțită la 1 l de apă. Puternic as­tringent. Se fac băi locale.
* Pentru tratarea leucoreei: decoct din 2 linguri de scoarță mărunțită la o cană (250 ml) cu apă. Se fac două spălături vaginale pe zi, dintre care ultima, seara, înainte de culcare.
* Pentru tratarea afecțiunilor cavității bucale, du­rerilor de dinți, rinofaringitei, faringitei acute, farin­gitei cronice: decoct din 3-4 lingurițe de pulbere de scoar­ță la o cană (250 ml) cu apă. În afecțiuni bucale se clă­tește gura cu decoct, contra degerăturilor se tam­po­nea­ză local cu vată înmuiată în decoct, iar în rinofa­ringită, faringită acută și cronică, se face gargară, de 2-3 ori pe zi, cu decoct la temperatură suportabilă.