* Este numit, pe bună dreptate, un "vraci” al toamnei. Toate părțile făpturii sale maiestuoase, de adevărat împărat al pădurilor, au virtuți terapeutice importante, cunoscute și folosite din timpuri străvechi *
Silvoterapia este o metodă de tratare a diverselor afecțiuni prin intermediul copacilor. Aproape toți arborii au efecte terapeutice directe asupra omului. Este suficient să îmbrățișezi preț de câteva minute un copac sau să te relaxezi la umbra acestuia, ca să ți se limpezească mintea, stresul și durerile de cap să se diminueze semnificativ, iar sufletul să ți se aline. În antichitate, multe triburi se stabileau doar în zonele unde creșteau mulți stejari. Ele considerau că acest arbore le insuflă putere, energie, sănătate și longevitate. Oamenii de știință din zilele noastre au confirmat faptul că populațiile străvechi aveau perfectă dreptate: în preajma stejarului, tensiunea arterială se normalizează, funcțiile cerebrale se îmbunătățesc, circulația sângelui se înviorează și sistemul imunitar se activează.
Tratamente cu ghindă
Asemănătoare cu niște capete de copii cu tichia trasă pe frunte, ghindele, fructele stejarului, atât de prețuite de animalele din păduri, sunt adevărate elixire de sănătate și pentru om, datorită conținutului lor bogat în proteine, glucide, taninuri, uleiuri grase și amidon. În plus, ele conțin o substanță foarte activă, quercitină, cu multe proprietăți terapeutice: este un puternic antiinflamator, suprimând înmulțirea celulelor tumorale, joacă un rol important în controlarea diabetului, favorizând secreția de insulină, are efecte diuretice și antioxidante.
Ghindele se recoltează în septembrie și octombrie, atunci când acestea sunt pe deplin coapte. Se culeg numai ghindele de culoare verde-maronie, tari la atingere. Dacă prin presare degetul pătrunde cu ușurință în fruct, înseamnă că ghinda este viermănoasă. După colectare, ghindele se pun la uscat într-un loc întunecos, timp de 3-4 săptămâni. Pentru urgentarea procesului, se poate folosi un uscător, la temperatura de 50 de grade. Se țin timp de 2-3 zile. Apoi fructul este strivit și depozitat în pungi de hârtie, într-un loc uscat.
Diabet zaharat
În medicina populară azeră, ghindele sunt utilizate pe scară largă în ținerea sub control a diabetului zaharat și, în unele cazuri mai ușoare, chiar în tratarea acestei afecțiuni.
Rețeta 1
Preparare: Ghindele se curăță de coajă, se coc sau se prăjesc, și apoi se pisează. Din pulberea obținută se administrează câte o linguriță, cu o oră înainte de micul dejun și de cină.
Mod de administrare: Se administrează timp de o săptămână, după care se face pauză, timp de alte șapte zile. În săptămâna liberă, se măsoară glicemia. Apoi se ține iarăși o săptămână de ghinde, o săptămână repaus și se face analiza sângelui. Se urmează schema de tratament, până la maximum patru săptămâni. După trei reprize, concentrația zahărului din sânge se va normaliza.
Rețeta 2
Preparare: O cană de ghinde uscate în cuptor, decojite și date prin mașina de tocat, se toarnă într-un litru și jumătate de apă. Se aduc la fierbere și se lasă pe foc timp de 30 de minute, la flacără mică. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de o zi, după care lichidul se fierbe din nou și se lasă alte 24 de ore la infuzat. Se strecoară, se adaugă 200 de ml de vodcă și se amestecă bine.
Mod de administrare: Se beau câte trei înghițituri mici, de 5-7 ori pe zi, timp de două săptămâni. Se verifică glicemia. Tratamentul se continuă sau nu, în funcție de rezultatele obținute. Preparatul se păstrează la frigider. După reglarea nivelului glucozei din sânge, pentru menținere, se administrează de două ori pe săptămână câte trei înghițituri mici.
Afecțiuni ale sistemului digestiv
Peste o linguriță de fructe zdrobite se toarnă un pahar de apă clocotită. Se lasă la infuzat și apoi se strecoară. Se bea câte o jumătate de ceașcă, de trei ori pe zi. Durata tratamentului este de o lună. După alte 30 de zile, tratamentul se poate relua.
Pancreatite
Ghindele se culeg cât sunt încă verzi și se lasă să se coacă într-un loc uscat și umbros. Se utilizează doar "căciulițele” ghindelor. Se bagă în cuptor sau se prăjesc într-o tigaie la foc mic, apoi se pisează. Peste o lingură din pulbere de căciulițe, se toarnă 200 ml de apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat 2-3 ore. Se strecoară. Tratamentul începe cu câte o linguriță de infuzie pe zi, crescând treptat doza, până la 60-70 de mililitri, divizată în trei părți egale și administrându-se cu 30 de minute înainte de mesele principale. Dacă gustul este neplăcut, preparatul se poate picura pe o felie de pâine.
Afecțiuni ale plămânilor
Ghindele se coc în cuptor până capătă o culoare roșiatică. Se decojesc și se pisează. Peste 3-4 lingurițe din pulbere se toarnă 350 de mililitri de apă clocotită. După infuzare, se strecoară. Se administrează câte o lingură, înainte de masa de prânz, timp de 2-3 luni.
Tulburări nervoase sau anemie
Ghindele se dau prin mașina de tocat carne. Din pasta obținută se stoarce sucul care se bea, câte două linguri, înainte de mesele principale, amestecat cu aceeași cantitate de miere.
Mixtură împotriva escarelor
Un pahar de ghinde crude, decojite, se dau prin mașina de tocat carne. Se adaugă ulei vegetal fiert în prealabil, atât cât să acopere compoziția cu un lat de deget. Se amestecă bine, se acoperă și se pune într-un loc întunecos, amestecând ocazional. După 40 de zile, se poate aplica pe piele, în zonele afectate.
Preparate culinare din ghindă
Cafea din ghinde
Cafeaua din ghinde este un înlocuitor excelent al cafelei naturale, indicată în special bolnavilor de diabet zaharat. Băutura poate fi administrată și copiilor care suferă de rahitism sau scrofuloză, de două ori pe zi, dimineața și seara, câte o jumătate de ceșcuță. Cafeaua din ghinde este un bun tratament pentru bolile tractului gastrointestinal, împotriva tusei, bronșitei și astmului, este foarte utilă și în afecțiunile inimii.
Mod de preparare: În cuptorul preîncălzit se introduce o tavă cu ghinde așezate într-un singur strat. Se lasă timp de 5-10 minute, răstimp în care cele mai multe fructe se vor crăpa și vor căpăta o culoare intens maronie. Apoi ușa cuptorului se deschide și se lasă astfel la coacere aproximativ încă o oră. Din când în când tava se rotește și se agită ca fructele să nu se ardă. Când sunt bine prăjite, se scot, se lasă la răcit și apoi se curăță de coajă. Fructele se introduc într-un vas cu lapte și se lasă timp de câteva ore pentru a căpăta o aromă mai dulceagă, după care se lasă la uscat pe o tavă, timp de cel puțin 24 de ore. Se păstrează într-un recipient închis ermetic și se macină în râșnița de cafea, doar înainte de preparare. Se pune la fiert o cană de apă. Când dă în clocot, se adaugă două lingurițe de pulbere de ghinde, se acoperă și se dă deoparte la răcit. Se strecoară și se adaugă lapte și miere după gust.
Turtițe din ghinde
Ingrediente: 15 grame făină de ghinde, 10 grame brânză rasă, 25 grame smântână, un ou, 5 grame zahăr, ulei.
Smântâna se încălzește pe foc, se toarnă făina și se aduce din nou la fierbere, amestecând mereu să nu se facă cocoloașe. Se dă deoparte de pe foc și se lasă la răcorit. Apoi se adaugă brânza rasă, zahărul și oul și se amestecă până la încorporare. Se fac turtițe care se prăjesc în ulei.
Tratamente cu scoarță de stejar
Scoarța de stejar se recoltează primăvara sau toamna, de pe ramuri tinere de 2-3 ani. Se fac tăieturi circulare, la distanțe de 30 de centimetri și fâșiile scoase se zvântă la soare sau într-un loc uscat, dar bine aerisit. Durata lor de conservare este de maximum 5 ani. Preparatele din coajă de stejar au proprietăți astringente, antiinflamatorii și antiseptice datorită conținutului bogat de acizi, rășini și pectină.
Gastrită hiperacidă, ulcer, diaree, enterite, hemoroizi
Se face un decoct din 2 lingurițe de scoarță mărunțită la o cană (200 ml) cu apă rece. Se fierbe 20-30 minute. Se bea conținutul a 2 căni pe zi, între mese, neîndulcit.
Anemii, rahitism
Decoct dintr-o linguriță de ghinde prăjite și măcinate (pulverizate) la o ceașcă cu apă. Se fierbe 1-2 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 cești pe zi.
Tratamente externe
* Pentru tratarea hemoroizilor, degerăturilor, transpirației excesive a picioarelor și mâinilor: decoct din 20-30 g scoarță mărunțită la 1 l de apă. Puternic astringent. Se fac băi locale.
* Pentru tratarea leucoreei: decoct din 2 linguri de scoarță mărunțită la o cană (250 ml) cu apă. Se fac două spălături vaginale pe zi, dintre care ultima, seara, înainte de culcare.
* Pentru tratarea afecțiunilor cavității bucale, durerilor de dinți, rinofaringitei, faringitei acute, faringitei cronice: decoct din 3-4 lingurițe de pulbere de scoarță la o cană (250 ml) cu apă. În afecțiuni bucale se clătește gura cu decoct, contra degerăturilor se tamponează local cu vată înmuiată în decoct, iar în rinofaringită, faringită acută și cronică, se face gargară, de 2-3 ori pe zi, cu decoct la temperatură suportabilă.