Stimată doamnă,
Privind situaţia prin prisma diagnosticului stabilit (displazie) de medicul specialist şi, mai ales, prin decizia acestuia de a practica rezecţia segmentului afectat, problema dvs. tinde să capete un caracter neliniştitor. Spun acest lucru deoarece, pe baza depistării prin frotiu cervico-vaginal, urmat de biopsie (confirmarea diagnosticului), se conturează existenţa unei patologii specifice colului uterin, încadrată în clasa III spre IV, pe o scară de clasificare de la I la V şi caracterizată prin infecţie sau iritaţie cronică (suspiciune de leziune precanceroasă) cu HPV (Papilloma virus) şi displazie cervicală. Datorită caracterului traumatizant şi infirmizant al unei posibile intervenţii chirurgicale, care poate genera, postoperator, complicaţii (fistule urinare, stenoze uretrale), vă înţeleg nehotărârea privind abordarea unei asemenea conduite terapeutice. Fără intenţia de a vă determina să acceptaţi intervenţia chirurgicală propusă, ţin să precizez că riscul alunecării spre un grad superior de malignizare (cancer de col uterin) este prezent şi foarte posibil. De aceea, sunt de părere că o astfel de rezolvare nu trebuie eliminată din start. Pe de altă parte, exact aşa cum bine intuiţi, uneori, rezolvarea acestui tip de afecţiune poate veni şi din sfera remediilor oferite de medicina naturistă. Venind în întâmpinarea solicitării dvs., recomand următoarea schemă de tratament.
Combaterea şi neutralizarea infecţiei virale (HPV)
* Tinctură de gălbenele - compoziţia bogată în triterpene, flavonoide, uleiuri esenţiale, acizi fenolici şi caroteni face din această plantă un antidot redutabil în infecţiile virale, fiind totodată un bun tonic uterin cu proprietăţi antitumorale atestate ştiinţific.
Se administrează 1 linguriţă tinctură diluată în 100 ml apă fiartă şi răcită, de trei ori pe zi, pe parcursul a 4-6 săptămâni.
* Echinacea - cu acţiune imunostimulatoare, antivirală, indicată în infecţii acute şi cronice, stări de imunodeficienţă. Această plantă creşte valorile interferonului şi interleukinei, stimulând fagocitoza şi dezvoltând un puternic efect antiviral şi imunostimulator. Se poate administra ca în cazul tincturii de gălbenele sau 1-2 capsule pe zi. În cazul infecţiilor recurente poate fi administrată 6-8 săptămâni, cu o pauză de 1 săptămână între ele.
Un pronunţat caracter antiviral regăsim la scorţişoară, cuişoare şi pătrunjel, care nu trebuie să lipsească din alimentaţia dvs. curentă.
Tratamentul displaziei
* În asemenea situaţii se utilizează cu real succes alcoolatura de tuia - 3 linguriţe de trei ori pe zi, în cure de 3 săptămâni urmate de 1 săptămână pauză, după care se poate relua.
* Irigaţii vaginale cu decoct de mărul-lupului - 2 linguriţe pulbere din plantă la 500 ml apă. Se efectuează acest procedeu seara, cu 1-2 ore înainte de culcare.
* Sucul de sfeclă-albă - puternic solvent tumoral, cu impact favorabil deosebit în tratamentul displaziilor. Se administrează în combinaţie cu sucul de morcov, în părţi egale, în doze de 200-300 ml zilnic.
* Aplicaţii cu tincturi de rostopască - cu ajutorul unui tampon de vată îmbibat în tinctură se fac aplicaţii seara, înainte de culcare, pe parcursul a 3-4 săptămâni, până la dispariţia simptomelor şi stabilizarea efectelor terapeutice.
* Suplimente nutriţionale - Omega 3, 6, 9 - acizii graşi esenţiali de tip Omega sunt componente importante pentru multe funcţii fiziologice, metabolice şi trofice, constituind suportul prostaglandinelor (imunitate) calmând spasmele uterine şi susţinând refacerea ţesuturilor şi mucoaselor. În termeni biologici, un acid gras esenţial este cel care trebuie suplimentat în dietă, deoarece nu poate fi produs în organismul uman şi, fără el, pe termen lung sănătatea nu poate fi menţinută.
* Zinc Citrate - Scăderea concentraţiei de zinc la nivel celular induce slăbirea funcţiilor imunitare. Activând şi combinând peste 200 de enzime (catalizatori indispensabili) reglează desfăşurarea proceselor normale din organism, implementând codul genetic, pentru o mare varietate de metabolisme, menţinând organismul sănătos când este asigurat în cantitate optimă. Doza recomandată este de 1 tabletă de 50 mg/zi. Trebuie avută în vedere suplimentarea organismului cu vitamine din categoria antioxidanţilor - A, C şi E, recunoscute pentru proprietăţile lor protectoare, imunostimulatoare şi regeneratoare la nivelul ţesuturilor, mucoaselor şi organelor afectate de agresiunea radicalilor liberi. Ţineţi-mă la curent (telefonic) cu evoluţia afecţiunii, pentru a putea interveni la nevoie cu alte soluţii şi remedii terapeutice. Să auzim numai de bine!
(Răspuns pentru MARIA D. - Lipova, F. AS nr. 716)
Luând în considerare descrierea făcută de dvs. la rubrica "Cititorii întreabă”, mă tem că ne confruntăm cu o afecţiune neoplazică destul de rară în cadrul cancerelor cutanate epiteliale, şi anume, epiteliomul spinocelular, dezvoltat pe o leziune precanceroasă (epidermodisplazia veruciformă) netratată. Este vorba de o tumoră burjonată, ulcerată, sângerândă şi indurată, a cărei evoluţie este mai rapidă şi mai gravă decât a epiteliomului bazocelular cu care se aseamănă până la un anumit stadiu. Dacă epiteliomul bazocelular are o evoluţie strict localizată, fără adenopatii sau metastaze, cel spinocelular este caracterizat tocmai prin acest gen de manifestare; extensie locală, metastaze regionale şi ganglionare. Deoarece exereza chirurgicală completă nu poate fi practicată (decizia medicului dvs.), rezolvarea acestui caz trebuie realizată prin remedii care ţin de sfera medicinei naturiste. În acest sens, vă propun abordarea următoarei scheme de tratament:
* Cremă ALDARA - produs care se procură din farmacii conţinutul de Imiquimod al acestei creme produce o reacţie imunitară cu impact direct asupra celulelor canceroase, neafectând şi ţesutul colateral. Administrarea se face conform prospectului însoţitor.
* Alcoolatură de tuia - se fac zilnic tamponări şi badijonări (2-3 reprize) pe zona afectată, cu ajutorul unor tampoane de vată. Virtuţile antitumorale ale acestei plante au fost demonstrate în diverse patologii neoplazice, cât şi în tratarea cu succes a verucilor, papiloamelor, condiloamelor şi polipilor.
* Tincturi de arnică, rostopască şi propolis - Se realizează un amestec format din câte 10 picături tinctură din fiecare plantă, cu care se vor efectua cataplasme zilnice (2-3 ore). Este foarte important ca după îndepărtarea cataplasmei locul afectat să se usuce în aer liber. Tratamentul durează până la dispariţia masei tumorale. Stimularea răspunsului imunitar se efectuează prin administrarea de produse deja consacrate ca: Septilin, Echinacea, Aloe Vera, Cantastim, vitaminele A, C, E.
* Fosfatul de Fier - componentă a tratamentelor Schübler, ajută organismul să formeze anticorpi specifici şi să distrugă factorii patogeni (ex. Papilloma virus) care pot determina apariţia unei recidive.
Sper ca sfaturile mele să vă fie de un real folos pentru depăşirea cu succes a situaţiei în care se găseşte bunica dvs. Să auzim numai de bine!
VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timişoara
"Băieţelul meu suferă de alergii de tot felul”
(Răspuns pentru CORINA, F. AS nr. 1016)
Vă înţeleg preocuparea, pe deplin justificată, de a căuta alte soluţii de vindecare a băieţelului dvs., evitându-se administrarea permanentă şi timp îndelungat a unor medicamente cu efecte negative asupra organismului copilului. Tocmai pentru a vă ajuta să înţelegeţi mai bine calea de urmat, mă voi referi în cele de mai jos la cele două mari categorii de tratamente aplicate în practica medicală, şi anume cele simptomatice (care tratează simptomele, efectele bolii, ajutând bolnavul să-şi reducă astfel suferinţele, dar care nu vindecă boala) şi tratamentele etiologice (care tratează etiologia, cauza bolii, vindecând-o şi eliminând astfel definitiv efectele, simptomele ei). După cum aţi observat, în natură există o mare varietate de substanţe iritante, denumite alergeni, la care majoritatea oamenilor nu reacţionează.
Există însă persoane care, fie din cauze genetice, moştenite, fie din cauza unor răceli întreţinute sau repetate, manifestă sensibilitate deosebită faţă de unii alergeni, printre care şi polenul, de care aţi amintit dvs.
Ca urmare a inspirării polenului, organismul caută să se apere şi produce o substanţă denumită histamină. Aceasta, la rândul ei, creează o stare de agitaţie, obligând creierul să comande oprirea alergenului, declanşând spasme bronşice, care blochează intrarea polenului, dar şi a aerului, producând astfel sufocarea bolnavului, respectiv criza de astm broşnic. Tratamentele simptomatice aplicate în acest caz sunt de două categorii. Una din ele este reprezentată de medicamentele antihistaminice, care blochează producerea histaminei de către organism şi astfel criza de astm nu se mai produce, dar boala în sine nu se vindecă. Cea de a doua categorie de medicamente sunt medicamentele bronhodilatatoare, administrate fie sub formă de tablete, fie sub forma unor spray-uri care, utilizate în timpul crizei de astm, dilată bronhiile, eliberând respiraţia, dar, în esenţă, nu vindecă nici ele boala.
Medicul de medicină generală nu are posibilitatea efectuării unor determinări alergologice şi, în consecinţă, recomandă tratamentele simptomatice (antihistaminice sau bronhodilatatoare), reducând suferinţa bolnavului, dar obligându-l la aceste tratamente timp îndelungat, fără a-l vindeca definitiv. Tratamentul etiologic, care tratează cauza bolii, vindecând-o definitiv, poate fi stabilit numai de către medicul specialist alergolog, la care va trebui să apelaţi şi dvs. pentru aflarea, cu precizie, a alergenului sau alergenilor care declanşează crizele de care suferă băieţelul dvs. (este posibilă existenţa şi altor alergeni în afară de polen).
După aceste determinări (teste) de specialitate, vi se va indica un tratament de desensibilizare a organismului copilului la aceşti alergeni, asemănător unui vaccin, dar care se aplică timp mai îndelungat. El constă în injectarea, la început diluată şi apoi normală, a unor doze din ce în ce mai mari de alergeni, prin injecţii succesive, stabilite pe baza unei scheme precise de tratament. Va trebui să faceţi efortul de a ajunge la un medic specialist alergolog. Vă doresc succes deplin!