Franţi a împlinit o vârstă de patriarh. Este aproape centenar după echivalarea zilelor lui în ani omeneşti, dar atunci când iese în curte, încă păşeşte tacticos prin iarba umbrită de crengile unui nuc uriaş. Se mişcă uşor, calcă atent, gata pregătit să întâmpine vreun posibil duşman aflat ascuns printre ierburile înalte. Chiar dacă părul nu mai are strălucirea de altădată şi chiar dacă statura îi este doar la jumătate din cât era în zilele de glorie, mai păstrează încă ceva din demnitatea şi măreţia unui adevărat conducător de clan. Privirea lui melancolică pare resemnată, dar se înviorează fugar şi tineresc atunci când în preajma lui apar alte vietăţi, fie nişte fluturi aflaţi într-un dans de nuntă, fie o libelulă ce pare ruptă dintr-un porţelan verzui, fie vreo rândunea ce săgetează aerul cu un zbor neliniştit, ori, poate, doar o frunză ce cade în cercuri largi pe pământ.
Franţi e un motan despre care un doctor grăbit a crezut că ar fi trebuit să moară demult, atâta a fost de greu încercat de boală. În ochii lui cenuşii-verzui sclipeşte însă bucuria supravieţuirii ori de câte ori este luat în braţe şi mângâiat. Şi dacă ai avea răbdare să-i asculţi "povestea” mieunată încetişor, ai înţelege de ce atunci când este dus la tratamente, cât ţine drumul, toarce oarecum mulţumit şi de ce, atunci când ajunge în cabinetul doctorului care-l tratează acum, stă liniştit, aşteptându-şi rândul după alţi pacienţi, ca să-l întâlnească pe cel care i-a salvat viaţa.
Clinica albă
Pe o stradă liniştită din Câmpulung Muscel, forfota începe dis-de-dimineaţă. Sala de aşteptare e deja plină, atunci când doctorul Anghel Florin Zidaru apare în uşa cabinetului, îi salută cu voce fermă pe stăpânii de animale şi apoi, cu glas dintr-o dată schimbat "stă de vorbă” cu "pacienţii” care-l privesc drept în ochi, ca şi cum l-ar cunoaşte de când lumea. Pe unii îi ştie pe nume, şi se opreşte în dreptul lor în semn de salut, timp în care le urmăreşte atent reacţiile, alţii, aflaţi la prima vizită, tremură un pic speriaţi, ghemuindu-se mai bine în braţele ocrotitoare ale stăpânilor. Uşa cabinetului rămâne mereu deschisă, aşa că toţi cei aflaţi în sala de aşteptare pot să vadă ce se întâmplă pe masa de consultaţii: cum primeşte un motan trei, patru injecţii, cum este pansată o căţeluşă lovită, sau cum este ascultată inimioara unui căţel speriat. Ca un adevărat maestru de ceremonii, doctorul se mişcă printre pacienţi, de la masă, la dulapul plin de instrumente şi medicamente, iar siguranţa mişcărilor lui se transmite şi la animale. Niciunul nu este agitat sau violent. Înfrăţiţi prin suferinţă, dar şi prin aşteptarea rândului la tratament, stau unii lângă alţii, fără să se atace, pisici mature, înţelepte, pisoi jucăuşi, dulăi ciobăneşti şi căţeluşi care pot încăpea într-un buzunar.
Cu aceeaşi siguranţă cu care îşi urmăreşte pacienţii, doctorul a răspuns şi la întrebările noastre, fără să-şi întrerupă consultaţiile, ori drumurile de la dulapul cu medicamente la masa de tratamente:
- Cum am ajuns la medicina veterinară, de ce am ales această meserie? Nu e greu să vă răspund, pentru că, de când mă ştiu, am trăit în gospodării în care se găseau întotdeauna multe animale. Am copilărit aici, în Câmpulung, şi într-un sat din apropiere, şi am învăţat de mic multe despre viaţa animalelor, despre obiceiurile şi comportamentul lor, despre felul în care trebuie îngrijite. Mieii au fost dragostea mea în copilărie. Părinţii mei ţineau mereu câte doi, trei mieluţi acasă, în fiecare vară, de dragul meu. Am avut mereu animale mici în preajmă, aşa cum se puteau găsi în orice gospodărie de oraş cum era Câmpulungul mai demult. Şi iepurii erau în sarcina mea, şi porumbeii. Am învăţat de la cei mai bătrâni cum să-i hrănesc şi cum să mă port cu ei. Animale mai mari am întâlnit la Poienari şi la Jugur, sate în care am petrecut mult timp, cât am fost copil. Aşa că, la vremea liceului şi a admiterii la facultate, eram hotărât deja să aleg ceva care să mă ajute să rămân cât mai mult şi cât mai aproape de natură. Am ezitat între silvicultură şi medicina veterinară, am pus în balanţă posibilele realizări şi am ales până la urmă medicina. Iar la terminarea facultăţii, am avut bucuria să primesc repartiţie tot aici, în Câmpulung. Din 1995, am deschis acest cabinet particular, care, aşa cum vedeţi, este mereu plin de pacienţi necuvântători.
"Românii sunt mari iubitori de animale”
- Se spune că românii sunt foarte legaţi de animalele lor.
- În mod sigur! În alte ţări pe unde am avut prilejul să ajung am observat că lucrurile stau în mod diferit. De multe ori, proprietarul este mai pragmatic, îşi face un calcul: cât mă costă animalul ăsta, cât mă costă tratamentul pentru el, apoi îşi face o evaluare şi, dacă tratamentul este prea costisitor, renunţă la el, iar animalul este eutanasiat. La noi lucrurile stau altfel, românii sunt mari iubitori de animale şi se despart greu de ele, chiar dacă acestea sunt grav bolnave, încearcă să facă tot ce pot pentru a le salva. Cel puţin în zona aceasta de munte, oamenii şi-au clădit toată viaţa pornind de la animale. Dacă stai de vorbă cu ei, tot la a doua vorbă o să-ţi pomenească de mioarele lor, de văcuţa cea bună de lapte sau de câinele cel viteaz.
În zona de câmpie, am văzut că oamenii sunt mai detaşaţi, nu au această legătură puternică cu animalele din gospodărie. Poate din cauza sărăciei, poate din lipsa banilor, poate din lipsa de încredere într-un medic bun. În Dobrogea, de exemplu, pe unde am fost, am văzut că dacă li s-a îmbolnăvit un animal, gata, îl taie şi iau altul în loc, fără prea multă vorbă. Pe când aici, în zona aceasta a Câmpulungului, lumea chiar se chinuie să întreţină şi să trateze animalele. Poienarii şi Jugur sunt două sate bogate în animale, cu oameni harnici, destupaţi la minte, care ştiu cum să acţioneze în caz de urgenţe, când animalele se îmbolnăvesc. Chiar şi atunci când le spun că nu mai sunt şanse, mă roagă să mai încerc ceva, să fac tot ce pot şi tot ce ştiu eu ca să-i ajut. Mă duc şi în satele din jur pentru tratamente, dar prefer să lucrez aici la cabinet, pentru că e plină mereu sala de aşteptare a clinicii. Aici, în cabinet, se face medicină adevărată, pot să fac analize, evaluări, tratamentele cele mai potrivite.
- În atâţia ani de când lucraţi ca medic veterinar, aţi întâlnit, cu siguranţă, situaţii deosebite, aţi avut parte de momente care v-au rămas în minte?
- Zilnic, am parte de fel de fel de întâmplări cu oameni şi cu animale, unele hazlii, altele triste. Sunt animale care te acceptă de la început, altele, nu. Trebuie să ştii, în primul rând, cum să te apropii, cum să stabileşti o punte de comunicare cu ele. Pisica, vaca, iepurele, papagalul, câinele, oricare animal care se prezintă la tratament trebuie să înţeleagă ce vrei să le faci şi, mai ales, trebuie să înţeleagă că vrei să le faci un bine. Câinele şi calul rămân cele mai inteligente animale, ele pricep mai repede decât altele rostul tău pe lângă ele şi sunt şi cele care devin mai cooperante atunci când începi un tratament.
"Mulţi oameni găsesc la animale afecţiunea pe care nu o au lângă semenii lor”
- Nu în toate cazurile. Animalele aşa-numite de companie au prin adopţie o viaţă asigurată, linişte, hrană potrivită. Cele mai multe greşeli, în cazul acestor animale, vin din alimentaţie. Pe piaţă există produse multe, variate, şi sunt discuţii interminabile, chiar între medicii veterinari, despre cele care ar fi mai potrivite, pentru că cele mai multe dintre ele pot provoca boli de piele, autoimune, tulburări digestive.
Este bine ca animalele să fie obişnuite să mănânce natural, carne provenită din gospodării, nu salam şi parizer, nu mezeluri cumpărate din prăvălie. O grijă specială se cere în cazul animalelor în vârstă, la care pot să apară des probleme renale, mai ales. Şi sterilizarea, pe care eu o recomand în cazul animalelor de companie, presupune o îngrijire mai specială. Animalele sterilizate sunt predispuse la îngrăşare, şi mulţi proprietari se bucură să-şi vadă animăluţele luând proporţii de uriaş, dar aceasta este în defavoarea sănătăţii lor.
Şi animalele mari cer o îngrijire deosebită în anumite situaţii. Am avut la tratament, în perioada Crăciunului, un cal foarte valoros (avea peste 700 kg şi fusese cumpărat cu vreo optzeci de milioane), cu o boală rară, pe care o fac de obicei caii de rasă. O miopatie. A fost adus cam târziu la tratament şi, până la urmă, n-a scăpat. În primele zile, stăpânul lui era disperat, tremura tot când vorbea de cal, părea în stare de orice pentru a-şi salva animalul. Nu i-am dat speranţe, pentru că de la început am înţeles care va fi finalul. Apoi, după o săptămână de tratamente, a realizat ce se întâmplă, a devenit un pic mai resemnat şi a înţeles că nu mai sunt şanse. Poate că dacă animalul ar fi murit în prima zi, ar fi simţit mai dureros şocul, aşa a avut timp să se obişnuiască cu cele întâmplate.
- Aşadar, dumneavoastră trataţi şi animalele şi aveţi grijă şi de stăpânii lor?
- Da, de multe ori s-a întâmplat să cadă leşinat stăpânul când am vaccinat căţelul. Am avut o doamnă cu o mâţă ce a trebuit operată. De emoţie, doamnei i s-a făcut rău şi a trebuit aproape o oră să ne îngrijim de ea, să o readucem la o stare bună, i-am dat apă, miere, ca să-şi revină. A durat mai mult s-o îngrijim pe ea, decât operaţia pisicuţei. De aici poţi să înţelegi că sunt unii oameni foarte legaţi de prietenii lor, animalele, şi că, din păcate sau din fericire, depinde cum o iei, au găsit la animale ceea ce n-au întâlnit în lumea oamenilor, acea comunicare care trece dincolo de cuvinte.
Aseară, pe la ora unsprezece mă întorceam acasă de la o intervenţie dintr-un sat de lângă Câmpulung şi m-a sunat soţia mea să-mi spună să mă grăbesc pentru că nişte romi m-au căutat disperaţi să le tratez calul. Animalul căzuse în mijlocul drumului, se tăvălea de durere, iar ei, cum îi ştiţi, ţipau şi-şi smulgeau părul din cap, reacţionau zgomotos, după cum le e felul. Am ajuns la timp, i-am liniştit mai întâi pe ei, ca să pot ajuta apoi animalul. Şi, în final, recunoştinţa lor a fost la fel de zgomotoasă...
- Se spune, de multe ori, că medicii veterinari au un comportament mult mai cald, mai apropiat de pacienţi, mai plin de compasiune, decât se întâmplă în cazul medicilor umani. Cum comentaţi acest lucru?
- Diferenţa e una singură şi vine din faptul că noi, medicii veterinari, ne-am privatizat aproape în întregime, spre deosebire de medicina umană, în care s-au mai păstrat şi perpetuat practicile vechi, ale sistemului de stat. Eu, ca medic privat, mă port frumos şi cu animalul, şi cu stăpânul. Înţeleg că, dacă nu mă port aşa, îi pierd de clienţi. Trebuie să am compasiune faţă de ei, pentru că dacă nu le pot înţelege suferinţa, nici nu pot trata ca lumea. Iar tratamentul meu trebuie să fie impecabil, căci pe stăpânul unui animal bolnav nu-l interesează decât să-şi vadă animalul salvat şi sănătos. Nu există aici jumătăţi de măsură. Iar dacă văd că omul e în stare de orice pentru a-şi salva animalul bolnav, să-şi prăpădească banii, nopţile, sănătatea, eu trebuie să am o vorbă bună şi pentru el.
Aşa poţi să fii sigur că se va întoarce şi te va căuta ori de câte ori va avea probleme cu animalele lui. Trebuie, mai ales, să-i spui omului şi să-i explici pe înţelesul lui diagnosticul, boala. În medicina umană, încă nu s-a ajuns la acest elementar comportament prin care medicul să-ţi spună clar diagnosticul şi să-ţi facă o evaluare a bolii, să te lămurească despre toate căile şi soluţiile de tratare, indiferent de starea ta socială. Să-ţi explice riscurile acestor metode de tratament. Este nevoie să-i dai omului toate variantele de tratament pentru animalul lui, pentru ca el să priceapă situaţia în care se află, indiferent dacă el este sărac sau bogat. Dar este foarte important ca tu, ca medic, să-i prezinţi, în primul rând, şi să susţii cea mai bună variantă. Eu le spun stăpânilor de animale tot timpul, de la început, care este soluţia pe care şi eu aş alege-o dacă ar fi bolnav animalul meu.
O meserie provocatoare
- Care sunt calităţile care îl ajută pe un medic veterinar să-şi facă meseria bine?
- Medicina veterinară este frumoasă, incitantă, provocatoare. Trebuie să i te dedici aproape în totalitate. În primul rând, trebuie să fii sănătos, să ai condiţie fizică bună, pentru că dacă nu te mişti rapid pe lângă animal, te poate muşca, te poate lovi. Apoi, trebuie să fii echilibrat, să fii liniştit, să fii atent şi la stăpân, şi la animal. Cele mai multe dintre animale, cam optzeci la sută, acceptă tratamentul, dacă ştii cum să te apropii de ele. De asta e important să vorbeşti cu stăpânul lor, ca să-ţi spună câte ceva despre animal, dacă e agresiv, dacă dă cu piciorul, dacă e cuminte. E important să-i spui animalului pe nume, acesta e deja un atu, care te ajută să te apropii de el. E bine să-l observi mai întâi o vreme, să stai în preajma lui, ca să te vadă şi abia apoi să începi tratamentul.
Animalului trebuie să-i dai impresia că eşti sigur pe tine, că ştii ce faci, să nu eziţi, să fii ferm, dar calm. Un animal care e speriat trebuie întâi liniştit, e bine să te apropii de el, să-l compătimeşti în suferinţa lui, prin gesturi blânde, prin mângâiere. Poţi să cunoşti un animal şi după felul în care te priveşte. Un animal care se uită drept în ochii tăi are încredere în tine, în vreme ce unul care se uită la mâinile tale e speriat, e neliniştit, se pregăteşte să te atace. În meseria asta nu poţi porni cu gândul că vei lucra 8 ore într-o zi şi gata, s-a încheiat ziua de muncă, pentru că, uneori, ziua de muncă înseamnă şaptesprezece, optsprezece sau chiar douăzeci de ore. Când crezi că s-a încheiat, îţi vine omul la uşă cu un animal bolnav, sau te cheamă cine ştie unde, la câţi kilometri, la o vacă sau la un cal lovit. Poţi să stai fără să te duci? Nu! Sărbătoarea unui doctor veterinar, dar şi a stăpânului de animale, este atunci când animalele pe care le-a tratat sunt sănătoase.
- Aţi învăţat ceva de la animale, de atâţia ani de când le trataţi?
- Tot timpul învăţ de la ele. Ele se apără, îşi apără integritatea fizică, dar sunt şi iubitoare, dezinteresat. După două ture de tratament, te recunosc deja, ştiu că le vrei binele, că le ajuţi. Unele încep să se joace cu tine, de cum vin la cabinet, poate şi ca să-şi învingă teama. Trebuie să abordezi fiecare animal în funcţie de starea în care se află. E bine să te joci cu ele, să le bagi în seamă, să le vorbeşti, să le mângâi. Am nişte căţei în tratament pe care nu-i pot trata până când nu mă joc mai întâi cu ei. Şi tot de la ele, de la animale, am învăţat să mă uit direct în ochii oamenilor cu care stau de vorbă.
- Dincolo de tot ceea ce mi-aţi spus, înţeleg că meseria aceasta nu se poate practica şi trăi cu adevărat decât atunci când ai o mare dragoste faţă de necuvântătoare.
- Sunt foarte bucuros să recunosc încă o dată acest lucru, care a fost de fapt şi motivul pentru care am ales medicina veterinară în defavoarea silviculturii. Îmi plac cel mai mult oile, iubesc câinii, caii, n-aş putea trăi într-o lume fără animale. Ar fi ca şi cum aş trăi într-un deşert. Una dintre fetele mele este studentă în anul doi la Facultatea de medicină veterinară. N-am vrut acest lucru, n-am fost de acord la început, dar pe de altă parte, trebuie să recunosc că mă mulţumeşte alegerea ei prin faptul că duce mai departe o pasiune de familie. Pentru o fată e grea meseria asta, dar cât a fost copil, s-a ţinut mereu după mine la tratamente, m-a asistat chiar la operaţii, a văzut ce înseamnă să fii medicul animalelor. Îi va fi mai greu cu animalele mari, dar sunt sigur că mă urmează în meserie, pentru că iubeşte şi ea foarte mult animalele, şi-atunci va şti să treacă peste orice piedici.
- Aţi văzut în ochii animalelor recunoştinţa, mulţumirea pentru că le-aţi tratat?
- Da, dar trebuie să ai ochi format pentru aceasta. Animalele au toată gama de stări şi sentimente pe care le avem şi noi, oamenii. Chiar şi banalul porc, pe care unii îl desconsideră, este printre cele mai inteligente animale şi are o memorie impresionantă. Te ţine minte dacă i-ai făcut un tratament şi reacţionează dacă te vede iar, deşi e cel mai puţin domesticit animal din curte. Dacă te uiţi cu atenţie la animale, poţi să vezi şi lacrimile din ochii lor, dar, repet, trebuie să ai ochi pentru aceasta. Chiar şi Franţi, motanul care a fost printre pacienţii de astăzi, Piticul, cum îi spun eu, pentru că e mai slab acum din cauza bătrâneţii şi a bolii, după câteva şedinţe, se supunea fără împotrivire tratamentului. Mă accepta în preajma lui, pentru că simţea că-i fac un pic de rău, că-l înţep, ca să-i fac bine, de fapt. Iar când am citit în ochii lui, nu resemnare, ci mai degrabă răbdare înţeleaptă şi chiar un fel de îngăduinţă superioară faţă de ceea ce se întâmpla în jurul lui, am înţeles că este pe calea cea bună şi că este salvat.