Nu este o boală, dar poate deveni o suferinţă psihică pentru toată viaţa. Vizibil la naştere şi, de câţiva ani, prin mijloace imagistice, chiar şi înaintea naşterii, penisul mai scurt al pruncilor de sex masculin atinge o frecvenţă apreciată între 0,6-1% din băieţii nou-născuţi. Faţă de lungimea normală, cuprinsă între 2,3-3,5 cm, micropenisul măsoară doar 1,9 cm. O situaţie ce nu trebuie confundată cu împrejurarea când un bebeluş mai dolofan poate avea penisul uşor ascuns într-un plus de grăsime, sau când el este ombilicat, tras înăuntru, cazul frecvent al născuţilor macrosomi, ce pot atinge şi 10 kg la naştere. Deşi majoritatea părinţilor nu consideră lucrul acesta o anomalie, apreciind că organul sexual al copilului va creşte cu vremea, faptul nu trebuie neglijat. Este vorba nu numai de organul care conţine uretra, dar care va asigura mai apoi o bună funcţionare a unei vieţi sexuale împlinite, una din condiţiile fundamentale ale vieţii de cuplu.
Cauze posibile ale anomaliilor genitale masculine
(penis, testicule, vase deferente, pseudohermafroditism şi altele)
Aproape în orice anomalie genitală pot interveni factori prezenţi înaintea concepţiei sau în timpul gestaţiei (boli cronice, infecţii virale, insuficienţă renală cronică, anorexie mentală, deficit de zinc, disfuncţie hipotalamică, hipofizară, sechele după oreion, chist şi insuficienţă ovariană, sindroame prin iradiere, efortul excesiv, consum chiar şi moderat de alcool, tutun sau intervenţia unei stări stresante în timpul sarcinii). Toate aceste împrejurări pot influenţa negativ activitatea cromozomilor sexuali (XX la cele mai multe femei, XY la majoritatea bărbaţilor), astfel că hormonii sexuali devin răspunzători pentru lipsa de dezvoltare a organelor sexuale ale viitorilor prunci, în acest caz, un penis mai scurt.
Măsuri terapeutice
Opţiunea de îngrijire şi tratament trebuie să fie selectată cu maximum de răspundere, pentru a obţine un rezultat optim pentru nou-născut. De-a lungul demersului medical, familia trebuie să fie bine informată şi sprijinită. Trebuie explicat faptul dovedit ştiinţific că de cantitatea şi calitatea hormonilor şi receptorilor periferici, produşi prin intervenţia cromozomilor sexuali, depind dezvoltarea organelor şi caracterelor secundare sexuale. Am arătat că prin mijloace tehnice imagistice, în prezent, această anomalie poate să fie detectată anterior naşterii, dar ea nu poate fi antedatată acestui moment. Cercetătorii afirmă că, până în prezent, nu a fost identificată o genă răspunzătoare de un micropenis, în cauză fiind probleme hormonale, ce pot fi puse în evidenţă prin teste specifice de laborator. În mod obişnuit, creşterea penisului are loc după 14 săptămâni de viaţă fetală. În etapa următoare, din cauzele arătate anterior, mecanismul creşterii poate fi perturbat, existând dezechilibre ale hormonilor la femeia gestantă. Protocoalele de tratament hormonal substitutiv recomandă, în general, întârzierea aplicării lor după naştere. Eficienţa lor este uşor de verificat. Dacă stimularea hormonală androgenă (testosteron) este urmată, în 2-3 luni de alungirea penisului spre normal, înseamnă că medicii care au îngrijit copilul au aplicat cel mai bun tratament posibil. Este vorba de tratamente de durată, complexe, în care se implică medici pediatri, endocrinologi, psihologi, dieteticieni, care să supervizeze alimentaţia la piept a sugarului şi, mai târziu, cea diversificată. Consilierea psihologică a mamei şi a copilului, pe măsură ce creşte, este foarte necesară şi trebuie să se desfăşoare după un program individualizat, mai mulţi ani, chiar şi după adolescenţă. Mai ales băiatul ajuns la vârsta socializării şi a vieţii colective, văzând prin comparaţie anomalia (scurtimea) organului său sexual faţă de alţi băieţi, poate trăi sentimente de jenă şi de ruşine, ce duc la complexe de inferioritate. Sunt adesea momente când copilul vine de la şcoală trist şi umilit că a fost ridiculizat de colegi, privind lungimea penisului. El trebuie să fie asigurat permanent de medic şi mamă că tratamentul pe care îl urmează îi va rezolva situaţia. Dar pentru asta sunt obligatorii vizitele regulate la pediatru şi endocrinolog.