Proprietăţi terapeutice
Fiecare inflorescenţă de floarea-soarelui conţine aproximativ două mii de seminţe, care în funcţie de gradul de prăjire capătă o gamă largă de gust şi aromă. Iată, pe scurt, câteva utilizări: * Previn ateroscleroza, infarctul miocardic şi alte boli ale sistemului cardiovascular. * Normalizează echilibrul acid-alcalin în organism şi sunt bogate în vitamine care întăresc ţesutul dermic. * Au un efect calmant asupra sistemului nervos, datorită conţinutului ridicat de magneziu (până la 6 ori mai mult decât pâinea neagră). * Leac anti-vârstă pentru femei. Jumătate de cană de seminţe de floarea-soarelui prăjite conţin necesarul zilnic de "vitamina tinereţii”, ce încetineşte îmbătrânirea. * Îi salvează pe cei cu arsuri la stomac, după ce ronţăie doar o cantitate mică de seminţe. * Calmant nervos - secretul dragostei oamenilor pentru ronţăitul de seminţe nu este condiţionat numai de utilitate sau de gustul lor. Decojitul seminţelor calmează. Ronţăitul seminţelor de floarea-soarelui este o modalitate foarte bună de relaxare şi echilibrare a sistemului nervos.
Cum se prăjesc corect seminţele de floarea-soarelui
* La început, se clătesc bine în apă fierbinte pentru a spăla praful şi substanţele colorante (pigmenţi) de la suprafaţă, se scurge apa. * Se toarnă seminţele pe o tigaie de fontă fierbinte. * În timpul prăjirii, se amestecă în mod constant, cu o lingură de lemn. * În cazul în care seminţele încep să trosnească, luaţi-le de pe foc, dar continuaţi să le amestecaţi. * După 1-2 minute, se pune din nou tigaia pe foc, se aşteaptă până încep să trosnească seminţele, apoi se dau la o parte, amestecând încontinuu. Repetaţi de câteva ori, dar aveţi grijă să nu le ardeţi. Totuşi, cel mai bine este să mâncăm seminţele în forma lor naturală, neprăjite, doar uscate bine în cuptor, la 38 de grade, cu toate vitaminele păstrate, folosind aceleaşi metode de igienizare.
Totul cu moderaţie
* Nu este de dorit să cumpăraţi seminţe neambalate, de pe stradă. Pe suprafaţa lor se adună tot felul de microbi. Prin urmare, se recomandă ca înainte de utilizare să fie spălate sub un jet de apă fierbinte şi apoi uscate în cuptor.
* Delicatesa noastră naţională consumată în cantităţi mari duce, uneori, la gastrite, ulcere stomacale şi chiar apendicită. Pentru a fi digerate, seminţele au nevoie de un timp destul de lung - aproximativ 2 ore. Şi stomatologii ne recomandă să nu mâncăm seminţe de floarea-soarelui, din cauza problemelor ce pot apărea: smalţul dentar se distruge, pe dinţi se pot dezvolta pete negre de tartru dentar.
* Nutriţioniştii nu recomandă consumul de seminţe, persoanelor ce doresc să piardă în greutate, deoarece sunt bogate în calorii, 100 de grame conţinând 520 kcal.
* Ronţăitul în exces afectează în mod negativ şi corzile vocale. Prin urmare, cântăreţii să nu le folosească înainte de spectacol, deoarece componentele uleioase ung gâtul, astfel încât să iei o notă înaltă devine aproape imposibil.
După testări îndelungate, cercetătorii au ajuns la concluzia că seminţele pot afecta starea de sănătate a organismului, în cazul în care sunt consumate în mod regulat în cantităţi mari. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la bogăţia de elemente naturale preţioase adunată în seminţe. Totul e să fim cumpătaţi. În general, seminţele sunt de folos, cel mai important este să le prăjiţi corect şi să nu exageraţi cu consumul lor.