Spaima Ardealului
Era un om important, nimeni nu se îndoia de asta. Un om puternic, zvelt, aşa şi-l aminteau cei care avuseseră de-a face cu el. Inteligent şi stăpân pe sine, mereu cu un pas înaintea celor chitiţi să-i vină de hac. De-a lungul anilor, multor bandiţi li se dusese vestea pentru faptele lor, dar - şi asta era, din păcate, singura certitudine a tuturor - acest om care îngrozise Ardealul nu era un borfaş oarecare. Chiar şi când tâlhărea, o făcea cu stil. Iute în mânuirea armei, îşi arăta eleganţa desăvârşită dacă se ajungea, cumva, la duel. Nu-i vedeai trăsăturile feţei, dar strălucirea ochilor dindărătul măştii celei negre trăda satisfacţia celui care ştie exact ce valoare are colierul pe care tocmai îl luase de la gâtul câte unei contese fandosite. I se spunea "Faţă neagră”.
Trebuie că în viaţa de zi cu zi era un personaj de frunte al societăţii ardelene de dinainte de 1848, prins între efervescenta viaţă mondenă a Pestei, Vienei, Clujului şi Aradului, între partidele de vânătoare cu amicii săi din elita nobiliară şi galantele recepţii date de contesele vremii. Ei bine, acest conte sau înalt funcţionar, ce va fi fost, se transforma, la adăpostul nopţii şi al dedesubturilor zonei Haţegului, pe care le ştia ca nimeni altul, într-un bandit cum nu mai cunoscuse Transilvania. Apărea de unde nu te aşteptai, pe poteci ferite, călare pe un cal negru, în straie ce-i trădau ştaiful şi cu faţa acoperită de pânza neagră ce i-a adus porecla care a îngrozit vreme lungă ţinutul. "Faţă neagră” lovea întotdeauna la sigur, ba un poştalion care transporta lucruri de valoare, ba o contesă aiurită, scăpată, ca printr-un blestem, de sub ochii vigilenţi ai gazdei sau ai celor ce o însoţeau, ba trăsuri în care se aflau notabilităţi ale vremii, culmea, taman când dăduse norocul peste ei la o partidă de cărţi ori când încasaseră o sumă frumuşică dintr-o tranzacţie imobiliară sau dintr-o camătă. "Este strigător la cer ca într-un imperiu civilizat din Europa, în plin secol XIX, un bandit precum «Faţă neagră» să-şi facă astfel de cap şi să pună pe jar o întreagă provincie!”, tunau ziarele vremii. Teama se răspândise rapid. Nu doar bogătanii tremurau de frica lui. Tremurau şi crâşmarii, ca nu cumva "Faţă neagră” să le intre peste clientela bănoasă, tremurau şi târgoveţii ce umblau cu agoniseala după ei, tremurau şi călătorii, tremurau şi ţăranii, căci lui "Faţă neagră” i se dusese vestea de mare crai. Sucise mintea multor fete frumoase, în timpul escapadelor sale, şi se zvonea că avea ţiitoare cât e Haţegul de mare... Dar, mai mult decât de forţa şi de şarmul lui "Faţă neagră”, lumea era îngrijorată de altceva: de uriaşa lui putere din viaţa reală. Cine putea fi acest "Faţă neagră”, de nu-i veniseră de hac nici şefii judeţului, nici gărzile imperiale, cine putea fi acest om care ştia dinainte cursele ce-i erau întinse şi care, pe deasupra, ştia întotdeauna când bogaţii sau când instituţiile importante din zonă aveau de făcut transporturi de valoare?
Umblau tot felul de zvonuri, se născoceau tot felul de scenarii. Unde dispărea "Faţă neagră” după ce dădea loviturile, căci nimeni prin satele din jur nu mai dădea de el după atacuri, nici o patrulă alertată rapid nu-i dădea de urmă? Folosea treceri printre dealuri şi prin munţi numai de el ştiute, îl ascundeau mândrele sale sau avea tuneluri subterane care-l scoteau de pe o parte a Mureşului pe cealaltă, sau care-l duceau, de ce nu?, chiar la el acasă, într-un conac sau într-unul dintre numeroasele castele din zona Haţegului? Cine putea fi acest "Faţă neagră”?
Lumea era suspicioasă din cale afară. De la o vreme, se ajunsese până într-acolo că absolut nimeni nu mai putea fi deasupra de îndoială. Mulţi se îngrozeau numai la gândul că temutul "Faţă neagră” ar putea fi cine bănuiau ei. Se şi temeau să spună cu voce tare aşa o grozăvie. Părea prea de tot... Dar dacă "Faţă neagră” era tocmai cel mai bogat om din Haţeg şi din părţile Zarandului, însuşi comitele suprem al Hunedoarei, temutul baron Nopcsa Laszlo de Silvaş - Vasile Nopcea, cum îi spuneau românii, cei de-un neam cu el? Numai la gândul acesta se cutremura tot Haţegul. Şi totuşi, cine putea fi atât de puternic, încât să ştie tot ce mişcă prin întreg ţinutul, şi atât de nebun încât, deşi avea o avere colosală, să-şi rişte pielea, aventurându-se în bătaia flintelor ca un tâlhar oarecare, la drumul mare? "Cine, dacă nu un Nopcea?”, gândeau numeroşii inamici ai puternicului comite...
Doi "fani”
Când vine vorba de baronul Nopcea, Emerich Szuhanek şi colegul său din conducerea Asociaţiei PetroAqua din Petroşani, Ovidiu Rizopol, sunt cei mai "în temă”. De-a lungul anilor, bătând Haţegul de la un capăt la altul, au ascultat zeci de variante "bătrâneşti” ale legendei lui "Faţă neagră” şi au citit tot ce se putea citi despre baron, şi în bogatele documente de limbă maghiară, şi în izvoarele de limbă română. "Baronul Nopcea avea o avere colosală.Era urmaşul unei puternice familii nobiliare româneşti din Silvaşu de Sus, ce fusese maghiarizată şi care deţinea castelele de la Fărcădin (azi Berthelot), Săcel şi Zam, şi numeroase sate, păşuni şi păduri în jurul acestor proprietăţi. Din 1833, baronul Nopcea a fost, vreme de peste un deceniu, comite suprem peste Hunedoara. Un om însetat de putere, cu apucături feudale în plin secol XIX, extrem de bogat şi foarte temut, aşa se ştie despre el”, îmi povesteşte Ovidiu Rizopol. Se pare, însă, că Vasile Nopcea moştenise de la strămoşii săi nu numai blazonul şi bogăţia, ci şi dorul de necurmat pentru aventura dusă la extrem, chiar şi dincolo de litera legii. "Scrie undeva foarte frumos un cronicar ungur, că familia Nopcsa, cum apare numele maghiarizat după 1700, a fost mereu o familie de răzvrătiţi, de aventurieri, o familie nesupusă regulilor vremii, dornică de libertate, care nu a avut niciodată probleme să încalce legea, dacă aşa o cerea spiritul de aventură”, "piperează” povestea Imi Szuhanek.
Poziţia socială şi istoria de familie "pledau”, deja, împotriva baronului Nopcea. Apoi, tot mai multe detalii, devenite legende, dădeau dreptate bănuielilor că Vasile Nopcea ar fi unul şi acelaşi cu temutul "Faţă neagră”. Multe dintre ele s-au transmis cu "înflorituri” până în ziua de azi. "Zice că la un bal, cum era pă atuncia, o doamnă mare şi-o văzt zorzoaniele furate de «Faţa neagră» la nevasta lui Nopcea, la gât, şi-apăi atunci o intrat, dară, mulţi la idei...”, îmi dezvăluie George Bala, un bătrân sfătos, de 92 de ani, de lângă Zam, o poveste care circula prin zonă pe când era el însuşi copil.
Alte versiuni, mai livreşti, spun că, de fapt, Agnes Kozma, prima soţie a lui Vasile Nopcea, a ieşit la o plimbare cu trăsura, pe când baronul era plecat într-o călătorie, şi că a fost atacată de "Faţă neagră”, pe care l-ar fi recunoscut drept soţul ei. Moartea prematură a acesteia, ca şi presupusele încercări ale lui Vasile Nopcea şi ale amantei sale de a o otrăvi pe Agnes, învăluie în şi mai mult mister legenda lui "Faţă neagră”.
Cu timpul, îmi spun Imi Szuhanek şi Ovidiu Rizopol, tot mai mulţi aventurieri din banda lui "Faţă neagră” au fost demascaţi. O pălărie cu monogramele pretorului judeţului, mâna dreaptă a lui Vasile Nopcea, a fost găsită la locul unui jaf, în vreme ce Makra Aron, magistratul-şef al judeţului, a fost recunoscut în timpul unei tâlhării. Unul dintre duşmanii declaraţi ai lui Nopcea, un nobil din familia Zeyk, care s-a pus să investigheze pe cont propriu identitatea lui "Faţă neagră”, a fost găsit otrăvit, într-o bună zi. Apoi, rapoarte de zeci de pagini făcute de poliţie dispăreau fără urmă... Devenise tot mai clar că ceata lui "Faţă neagră” era formată din înalţi potentaţi ai zonei, care acţionau sub acoperirea autorităţilor. Şi atunci, în mod firesc, lumea se întreba cine poate fi şeful acestora, dacă nu chiar comitele, baronul Vasile Nopcea. Întrebarea a rămas veşnic fără răspuns, căci "Faţă neagră” nu a fost prins. Banda lui şi-a mai făcut de cap mult şi bine, pentru ca veştile despre faimoşii tâlhari să se piardă abia în vâltoarea Revoluţiei de la 1848.
"Faţă neagră” şi mănuşa albă
Dacă legendele cu baronul Nopcea sunt la tot pasul, despre adevărata sa viaţă se ştiu prea puţine. Licenţiat recent în istorie, doctorul Dan Grecu a întreprins numeroase cercetări privitoare la Revoluţia de la 1848 din Ardeal şi a descoperit, astfel, detalii extraordinare despre fostul comite suprem de Hunedoara. "Refugiat de la Deva la Zam, din cauza evenimentelor revoluţionare, baronul Nopcea îi cere Episcopului Andrei Şaguna să vină în comitatul Hunedoarei pentru a preîntâmpina izbucnirea unor alte tulburări, prin povăţuirea poporului. Vizita Episcopală are loc în aprilie1848, ocazie cu care Andrei Şaguna predică şi în biserica din Zam. Punctul culminant al acelor zile este prezenţa baronului, care renunţase de puţin timp la funcţia sa de comite, la Adunarea de pe Câmpul Libertăţii de la Blaj, alături de conducătorii români.Aici a fost ales vicepreşedinte al delegaţiei române ce avea să-i prezinte Împăratului, la Viena, revendicările românilor ardeleni”, îmi povesteşte Dan Grecu. Unul dintre contemporanii baronului, Francisc Hossu-Longin, expune în memoriile sale un episod memorabil, avându-l în prim-plan pe Vasile Nopcea. "Baró Nopcsa Lászlo, la depunerea jurământului pe Câmpul Libertăţii, şi-a ridicat mâna dreaptă cu mănuşa pe ea şi atunci i-a strigat Papiu Ilarian: «Vasilică Nopcea, jos cu mănuşa!». Netulburat, «vinovatul» şi-a rupt mănuşa şi a aruncat-o cu fală la pământ, continuându-şi jurământul, drept dovadă cât de mult ţinea la românitatea sa, - ceea ce ungurii nu i-au uitat până ba chiar şi după moarte”. La fel descrie momentul şi Iudita Secula: "40.000 de români ridicând mâna dreaptă spre cer, cu trei degete împreunate, jură luptă pentru libertate, frăţie şi dreptate. Baronul Ladislau Nopcea, fiul preotului român din Fărcădin, a ridicat spre jurământ mâna îmbrăcată în mănuşă albă. Bărnuţ, care era la tribună, lângă el, cu Papiu Ilarian şi Gheorghe Bariţ, au strigat - de au auzit toţi de prim-prejur: «Jos cu mănuşa, Vasilică Nopcea!». Baronul a scos mănuşa - şi au jurat cu toţii”.
Pe urmele blestemului
Afişarea românităţii l-a costat scump pe Vasile Nopcea. "Ungurii-l făcură «cap de bandiţi», «faţă neagră», «tiran», «spionul camarilei austriece», incendiind şi jefuindu-i castelul de la Zam, împingându-l în procese şi în faliment, de care nu a putut scăpa până la moarte”, scrie, impresionant, Francisc Hossu-Longin. Atanasie Sandor surprinde şi el dramaticul episod din viaţa baronului: "Honvezii, şi cu ei şi alţi unguri [...] ajungând până la Zam, au dărăpănat tot palatul lui Nopcea, ducând de acolo, cu un cuvânt, toată visteria din camere, de un preţ foarte mare, fel de fel de haine, mătăsuri căutătoare şi argintării...”. Imediat după revoluţia din '48, baronul Vasile Nopcea şi-a vândut castelul familiei Csernovics. O afacere bună, s-or fi gândit noii proprietari. Dar Nopcea le vânduse castelul cu tot cu legende şi cu tot cu blestemul ce avea să-l urmărească pe el însuşi. Împătimiţi ai jocurilor de noroc, cei trei fii ai doctorului Csernovics Mihaly au pierdut castelul la cărţi! Unul s-a sinucis, altul a înnebunit pe loc, iar ultimul a fugit în lume. Doar o aripă a Spitalului de Psihiatrie din Zam mai aminteşte, azi, de castelul de odinioară. O intrare elegantă, străjuită de copaci exotici, cum sunt cu zecile în minunăţia de parc, prin care bolnavii se plimbă agale, căutând, parcă, liniştea demult pierdută a locului.
Castelul Nopcea de la Săcel, fosta reşedinţă principală a baronului, aflată la doi paşi de Sântămărie Orlea, e, la fel, un monument închinat deşertăciunii vieţii. Ca un majordom uitat de vreme, un paznic te întâmpină la poartă, iscoditor şi, deopotrivă, încurcat că trebuie să-ţi spună că ai bătut drumul degeaba, că stăpânul nu e acasă. Nu te mai miră să afli că fostul castel a devenit, pe vremea comunismului, sanatoriu pentru copii cu tulburări mentale grave, aşa cum nu te miră nici faptul că, în loc să investească într-un loc atât de încărcat de istorie şi de legende, statul a lăsat castelul în paragină. "Ăsta e blestemul!”, îmi spune gardianul pus de autorităţi tocmai ca să aibă grijă să nu se mai întâmple vreo nenorocire, să cadă pereţii sau grinzile peste turiştii rătăciţi sau peste copiii din sat. Totul e scorojit, şi afară, şi înăuntru.
Fărâme de vechi vitralii scrâşnesc sub pantofi, la fiecare pas. Balustrada dichisită te-ndrumă, ca într-un vertij, spre saloanele de la etaj, lambrisate cu lemn de nuc, exact ca la 1800, după gustul rafinat al baronului Nopcea. Acoperişul e gata să se prăbuşească, însă crenelurile turnurilor, roase până la cărămida sângerie, stau încă pe picioare, precum plopii cu care se întrec în semeţie. O cucuvea burzuluită şi-a făcut cuib în geamul fostei clopotniţe. Ca un executor testamentar venit să constate împlinirea blestemului...
Erou de roman
Greu lovit de turbulenţele lui 1848, renegat de nobilimea maghiară, dar şi de mulţi dintre românii alături de care jurase la Blaj, "Vasilică” Nopcea, fostul comite suprem al Hunedoarei şi omul cel mai puternic al regiunii, se retrage definitiv din viaţa publică, preferând o viaţă liniştită, la Deva, el, unul dintre marii aventurieri ai Ardealului. Vechile sale fapte nebuneşti ar fi fost date, cu siguranţă, uitării, şi chiar legenda lui "Faţă neagră” ar fi dispărut cu generaţiile, dacă demonii trecutului nu l-ar fi ajuns din urmă, pe neaşteptate, pe baronul Nopcea.
În 1860, cea mai mare editură din Pesta scotea, cu mare tam-tam, ultimul roman al celebrului prozator maghiar Jókai Mór. Apărut în patru volume, "Sărmanii bogaţi”, povestea unui nobil ardelean ce devenea, noaptea, tâlhar la drumul mare, se anunţa un "bestseller” garantat. Vestea despre cartea lui Jókai Mór a făcut înconjurul imperiului, de la Viena până la Arad, Cluj şi Deva şi, în scurt timp, nu mai exista nici o îndoială pentru nimeni: personajul "Faţă neagră”, baronul Hatzegy Lenart din cartea lui Mór, "cel mai bogat om din ţinutul Haţegului”, care îi jefuia cu banda lui de tâlhari pe nobilii bogaţi din Ardeal, era chiar baronul Vasile Nopcea! Înspăimântătoarele legende ale Haţegului deveniseră literatură în toată puterea cuvântului, iar meşteşugitul scenariu imaginat de Jókai Mór era, pentru mulţi, confirmarea clară că baronul Nopcea fusese, într-adevăr, acel "Faţă neagră” care, în urmă cu câteva decenii, băgase Haţegul în sperieţi.
Toate descrierile din roman, toate personajele care-l însoţeau, iubitele pe care le avea prin tot Haţegul, întâmplarea cu colierul furat, descoperit la un bal la gâtul soţiei sale, toate confirmau bănuielile trecute ale oamenilor. "Întâmplarea a făcut ca resentimentele şi denigrarea la care baronul Nopcea a fost supus din partea contemporanilor săi maghiari să se întâlnească cu talentul şi gustul pentru senzaţional al lui Jókai Mór, care a cules povestea în timpul călătoriilor sale în Ardeal. Aşa s-a ajuns la faimosul personaj de roman «Faţă neagră», baronul-bandit”, susţine doctorul Dan Grecu, acreditând ideea, susţinută de unii istorici, că legendele pe seama baronului Nopcea i se trag acestuia de pe urma cutezanţei sale de la Blaj, când şi-a afişat, deschis, românitatea.
Baronului nu i-au căzut deloc bine popularitatea extraordinară pe care cartea a avut-o în epocă şi nici felul în care era privit de lume, după citirea acesteia. Nopcea i-a intentat autorului romanului, Jókai Mór, două procese pentru calomnie, luptând până la capăt ca să-şi apere onoarea. Avea să piardă, însă, ambele procese. Pe 18 ianuarie 1884, Jókai Mór declara, solemn şi public, ca şi cum ar fi dorit să pună capăt pentru totdeauna speculaţiilor provocate de romanul său, că "nu există nici o asemănare între personajele din «Sărmanii bogaţi» şi vreo persoană în viaţă”. Ştia bine ce spune Jókai Mór: baronul Vasile Nopcea, marele aventurier al cărui nume devenise sinonim cu "Faţă neagră”, se stinsese din viaţă, la 90 de ani, cu exact şase zile mai înainte, pe 12 ianuarie 1884!
Fără mască
Puţini l-au mai văzut la faţă pe baronul Nopcea după 1848, după ce s-a retras la Deva, şi încă mai puţini după toată nebunia cu apariţia romanului lui Jókai Mór. Memorialistul Francisc Hossu-Longin a avut acest privilegiu, când l-a însoţit pe George Bariţiu la o întâlnire cu vechiul său prieten revoluţionar de la Blaj. A fost o întâlnire memorabilă, care ne dezvăluie un Nopcea octogenar, uman şi emoţionat, departe de imaginea de zbir din legende. "...înăuntru, în mijlocul odăii, pe un fotel mare, se vedea figura impunătoare a bătrânului baron. Când ne-a văzut (pe mine şi Bariţiu) că urcăm treptele, bătrânul octogenar îşi ridică braţele şi, îmbrăţişând pe moşucul nostru, esclamă româneşte: «Dragă Baritz! De mult nu ne-am văzut!Îţi mulţămesc că ai venit să mă cercetezi!», apoi l-a sărutat pe ambele feţe ale obrazului şi a început a plânge cu hohot.Tot astfel şi George Bariţiu, nu-l mai slobozea din braţe, şi apoi a început a plânge şi el ca un copil. În viaţa mea nu mi s-a dat un moment atât de emoţionant, văzând pe acei doi bătrâni, pe care îi ştiam că cine sunt - cum se aşază lângă olaltă ţinându-se de mâini, încât părea că nu se vor mai despărţi”.
La anii senectuţii, baronul Vasile Nopcea trăia într-un cerc de elită, în care cu greu puteai intra şi din care lesne ieşeai, dacă afla, cumva, că citiseşi "Sărmanii bogaţi”. Îi ura profund pe cei care văzuseră cartea şi nu ascundea asta nimănui, sporind astfel controversele legate de persoana sa. Unei singure persoane îi iertase, totuşi, faptul că citise cartea lui Jókai Mór: Mariei, soţia doctorului Balogh Pal, confidenta sa de suflet, pe care, ani la rând, o vizita, neapărat, de două ori pe săptămână. Era o femeie cultă, distinsă, pe gustul baronului. Ei i se "spovedea”, la ceas de seară, ei îi încredinţase toate dorurile, toate aventurile şi suferinţele vieţii lui. Iar doamna Maria nu i-a trădat încrederea. A păstrat până la sfârşitul vieţii secretul greu de dus al destăinuirilor sale. Numai ea l-a cunoscut pe temutul "Faţă neagră” cu adevărat. Fără mască.
05.08.2012, 18:41Nicolaie Aldea
Rog pe d-l Ciprian Rus , autorul articolului LEGENDA LUI DATA NEAGRA , sa ma contacteze la adresa de mai sus,deoarece sunt interesat de unde s-a documentat pentru articol , tatal meu fiind un Nopcea din judetul Alba si as dori sa fac investigatii , daca nu cumva sunt un urmas marunta al lui Nopcea. Multumesc .
nae_aldea@yahoo.com Locuiesc in Brasov cu origine din Alba.