* O reţetă strămoşească devine un produs medical românesc de recunoaştere internaţională, în domeniul arsurilor, rănilor şi al altor afecţiuni ale pielii *
Aţi avut cu toţii ocazia să vă ardeţi (la propriu). Ştim bine cât de dureroasă este o arsură. Dar cei mai mulţi dintre dumneavoastră nu îşi pot imagina ce înseamnă o arsură gravă de gradul II sau III, şi, mai ales, cum te simţi când te scoli dimineaţa şi ţi-e groază să te uiţi în oglindă sau la mâinile şi picioarele tale acoperite de răni oribile. Suferinţele provocate de arsură sunt nu numai fizice. De cele mai multe ori, atunci când rănile sunt grave, cicatricele rămase generează o suferinţă psihică care marchează pacientul pentru tot restul vieţii.
Am avut prilejul, în gărzile lungi din mediul rural, să văd fel şi fel de răni, să cos pe viu muşcături adânci de porc, răni lăsate de secure în pacienţi care mi-au leşinat pe masa de consultaţie. Niciodată nu m-au marcat, ci le-am tratat firesc, fiind o parte a profesiunii pe care mi-am ales-o. S-a întâmplat însă odată să simt cum mi se răsuceşte stomacul, în timpul unei gărzi, când a venit un pacient cu mâinile arse, după trei zile de la accident. Omul îşi vârâse din greşeală ambele mâini într-o galeată cu smoală încinsă. A fost dus de urgenţă la spital, unde s-a făcut un tratament chirurgical, respectiv i-a fost îndepărtată pojghiţa de smoală, cu tot cu piele. Apoi a fost trimis acasă, cu indicaţia de a face pansament simplu, cu Rivanol. După trei zile de dureri insuportabile, pe care încerca să le calmeze umectând permanent pansamentul cu Rivanol, când a venit la mine, mâinile lui erau macerate şi apăruseră necroze. Era mai mult ca sigur un candidat pentru amputare, dacă ar fi continuat tratamentul prescris. L-am tratat cu argilă şi cu propolis şi într-un timp relativ scurt ţesuturile s-au refăcut. Astăzi, omul respectiv are mâini normale, lucrează cu ele, iar aspectul lor nu lasă să se vadă care a fost pericolul prin care a trecut. Asta a fost acum vreo 14 ani.
Cu timpul, mi-am dat seama cât de util ar fi un produs realmente eficient şi care să poată fi utilizat în urgenţele medicale, în cazul arsurilor de toate gradele. Anii au trecut şi întâmplarea a făcut să cunosc în Timişoara un om ale cărui activitate şi experienţă m-au impresionat. Pe drept cuvânt, pot spune că a reuşit să facă împreună cu echipa sa un produs medical românesc de excepţie în domeniul arsurilor şi al afecţiunilor pielii. Cei care mă cunosc mai bine ştiu că mă feresc să folosesc superlative, mai ales în domeniul naturismului, pentru că, din păcate, nu toţi cei ce lucrează în acest spaţiu sunt cu adevărat profesionişti. Dar în acest caz, superlativele sunt cu adevărat potrivite. În decursul a câteva luni de când l-am cunoscut pe domnul Titus Stoica, am fost atât de impresionată de rezultatele obţinute şi de sârguinţa dumnealui ca om şi ca român, încât am consimţit să le expun într-o lucrare la Passau, la Congresul Societăţii Germane de Apiterapie din aprilie 2012. Rezultatele terapeutice prezentate au stârnit aplauzele auditoriului. De altminteri, de acum, produsul domniei sale, un unguent pe nume BIOTITUS(R) Derma, se găseşte în mai multe ţări europene. Veţi vedea în continuare şi de ce...
- Cum se explică interesul dvs. pentru o zonă atât de dificilă a medicinei, care se află la intersecţia dermatologiei şi a chirurgiei recuperatorii, mai precis, activitatea din clinicile de arşi? Aţi avut o experienţă personală?
- Totul a început acum 25 de ani, într-o zi de 4 decembrie, când prezentam o invenţie conducerii de la Uzinele Mecanice Timişoara. Un coleg, din invidie, mi-a făcut o surpriză. În momentul în care am vrut să pornesc instalaţia, ea nu a funcţionat. Am încercat să verific cu aparatul de măsură cauza, şi în acel moment mi-a explodat în faţă un arc electric de 800 de amperi. Pentru a putea înţelege mai bine puterea distructivă a acestui scurtcircuit, vă precizez că este de 5-8 ori mai puternic decât arcul de sudură. Mâinile şi faţa mi-au fost afectate, având arsuri de gradul 2 şi 3.
Am fost dus de urgenţă la cabinetul întreprinderii, unde mi-au dat mai întâi un vaccin. Când se pregăteau să mă înfofolească în tifon, am rugat-o pe doamna doctor să accepte ca, aşa cum sunt, să merg acasă pentru a mă trata bunicul meu. I-am spus că trăieşte în Munţii Apuseni şi că are o alifie din moşi-strămoşi care vindecă arsurile. A fost de acord, cu menţiunea să vin la cabinet imediat dacă intervine o situaţie critică. După 7 zile m-am dus la control şi, iniţial, doctoriţa nu m-a recunoscut. M-a întrebat de ce am venit. Când i-am spus cine sunt, m-a poftit la geam şi m-a examinat uimită de ceea ce vedea, de timpul atât de rapid de vindecare şi, mai ales, de calitatea ţesutului rezultat în urma tratamentului. Atunci, pe pielea mea, am înţeles ce înseamnă alifia bunicului. Am început să împărtăşesc din bucuria mea, tratând şi vecinii care aveau nevoie de ajutor. Azi un vecin de lângă casă, mâine un vecin din cartier şi, încet, dar sigur, se dusese vestea că în cartierul Plopi, din Timişoara, este un om care vindecă arsuri şi alte boli care apar pe piele. Cu timpul, am început să studiez, să aflu ce înseamnă un extract de plantă, cum trebuie procedat pentru a îmbunătăţi formula. Pentru aceasta, am stabilit primele contacte cu o doamnă doctor, cercetător în microbiologie, din Timişoara, care m-a iniţiat în această disciplină. Avea o experienţă de circa 40 de ani în microbiologie.
Ea a fost prima persoană care a afirmat că unguentele pe care le fac sunt de-a dreptul extraordinare şi mi-a recomandat să demarez studii mai aprofundate. Am luat drumul Institutului Cantacuzino şi testele efectuate au confirmat rezultatele de la Timişoara. Faptul că produsul este steril a determinat pe un mare chirurg să mă prezinte echipei de la Spitalul de chirurgie plastică din Timişoara, în 3 ianuarie 1991. Atunci a început o îndelungă colaborare.
Am să vă spun o întâmplare hazlie, ca să înţelegeţi de unde am plecat şi unde am ajuns. Când am primit rezultatul de la Cantacuzino, că produsul este steril, am întrebat: "Oare e bine că este steril?”. Ce ştiam eu? Tata macaragist, mama macaragist, eu electrician. Mie mi se părea că termenul "steril” nu prea e de bun augur. Un medic, profesor universitar, m-a bătut înţelegător pe umăr şi mi-a spus: "Titus, e bine că e steril. Aşa putem să-l folosim!”. Morala: să fii neştiutor nu e o ruşine, numai să nu rămâi aşa! Să mă înţelegeţi: ca electrician, la vârsta de 27 de ani, am avut categoria maximă. Am avut două invenţii, am fost detaşat şi am montat, în fosta RDG, instalaţia electrică la cea mai complexă macara din CAER, în baza experienţei acumulate din familia mea. Dar de medicină, nu mă lovisem până atunci.
- Şi cum e să treceţi de la instalaţii electrice şi macarale la medicină?
- Păi, nu e deloc uşor. A trebuit să fac muncă benevolă în spital, vreo şapte ani, pentru a se iniţia studii clinice, şi să ofer gratuit multe sute de kilograme din produsul meu, ca să conving. Dar experienţa din Germania mi-a folosit, căci acolo am învăţat două lucruri: să vorbesc nemţeşte şi să gândesc organizat. Mulţumesc Domnului că m-a binecuvântat cu această experienţă.
- Care este astăzi statutul legal al unguentului?
- Produsul este certificat în Uniunea Europeană, în conformitate cu directivele europene. De asemenea, este înregistrat GMDN (Global Medical Device Nomenclator), cod 58211. Avem o marcă înregistrată internaţional şi este protejată în 27 de ţări.
- Mi-aţi spus în particular că BIOTITUS(R) Derma este rezultatul muncii unei echipe. Să înţeleg că pe parcurs formula unguentului a fost modificată, că au contribuit la succesul medical şi comercial mai multe persoane?
- Aţi întâmpinat dificultăţi la certificarea unguentului?
- Eu nu pot decât să le mulţumesc medicilor chirurgi plasticieni care au evaluat proprietăţile unguentului, m-au susţinut şi m-au învăţat ce înseamnă respectul faţă de pacient. Nimic nu poate înlocui zâmbetul unui pacient. Despre birocraţie nu vreau să vorbesc. O cunoaştem cu toţii, din păcate.
- Care sunt principalele acţiuni ale produsului?
- În principal, este regenerator. Are acţiuni de tip antiinflamator, cicatrizant, calmant. Chiar dacă pare incredibil, la circa 30 de minute de la aplicare, de regulă, pacienţii afirmă, chiar şi în cazul arsurilor severe, că nu mai au dureri şi se pot odihni.
Efect de debridare: acţiunea unguentului este ca un bisturiu chimic atraumatic, care îndepărtează uşor resturile de ţesut mort, iar ţesutul sănătos are o evoluţie deosebită.
Efect bacteriostatic: avem rezultate bune de vindecare în cazul plăgilor dehiscente, ca rezultat al infectării cu bacterii de temut, precum Piocianicul şi Stafilococul auriu, fără a mai fi necesară administrarea generală de antibiotice. Marginile plăgii s-au apropiat natural, iar ţesutul cicatriceal a fost de foarte bună calitate, redevenind elastic în zona afectată.
În cazul ulceraţiilor, stimulează vindecarea din profunzime către suprafaţă, umplerea craterului cu ţesut normal şi cicatrizarea netedă, la nivelul pielii. Chiar şi la persoanele cu diabet se pot obţine rezultate bune. Am reuşit să tratăm orice fel de micoză apărută pe piele cu condiţia de a se urma corect terapia. Timpul de vindecare al plăgilor tratate se reduce cu circa o treime şi în unele cazuri se înjumătăţeşte. În cazuistica noastră de 20 de ani, a peste 15 mii de cazuri, au fost semnalate numai două cazuri de reacţii alergice.
Am folosit unguentul şi la cicatricele cheloide rezultate din plăgi tratate pe alte căi. S-a obţinut ameliorarea cheloidului şi detensionarea acestuia, în funcţie de perioada trecută de la cicatrizare, zonă şi suprafaţă.
- V-a spus vreodată bunicul de unde are reţeta care a constituit baza produsului dvs.? În timpul lui era un leac comun?
- În toate zonele din România, se ştia din moşi-strămoşi că încălzind uleiul de floarea-soarelui cu ceară de albine se pot face leacuri. Mai punea fiecare după gândul lui câte o mână de flori, un seu etc. După atâţia ani de experienţă, au înţeles că modul de preparare, momentul în care pui ingredientele, cum le pui contează mai mult decât lista lor. Unguentul nostru îşi are originea într-o reţetă populară. Nu punem conservanţi şi coloranţi artificiali, stabilizatori sau parfumuri. Folosim ceea ce ne-a lăsat bunul Dumnezeu. Conţine doar componente naturale, alese şi prelucrate cu atenţie, şi o singură componentă anorganică, utilizată curent în dermatologie. Pe lângă calităţile sale deja numite, recomand cu toată răspunderea utilizarea produsului nostru şi pentru realizarea unei protecţii ridicate, atunci când mergem la plajă sau la solar. Dacă aţi şti câte domnişoare care utilizează incorect solarul am avut de tratat iarnă de iarnă...
Având efecte regenerante, protectoare şi emoliente, crema noastră poate sluji acelora care prin profesia lor sunt obligaţi să se spele mult pe mâini cu săpunuri sau soluţii agresive. Dar şi acelora care merg în soare la mare, la munte, la pescuit, pentru piele şi buze. Unguentul poate fi folosit şi drept cremă cosmetică pentru tenul uscat. La fel în cazul persoanelor supraponderale, care în termeni populari se "opăresc” între picioare sau în zona axilei. Şi lor le recomand utilizarea unguentului, preventiv sau, dacă au probleme, cu scop curativ, în regim de repaos, măcar câteva ore, pentru o mai bună acţiune şi eficienţă.
Un domeniu special apreciez eu, neabordat cu succes de medicina alopată, îl constituie escarele. Cei care au avut un bătrân în casă, care a zăcut bolnav mai multe săptămâni, ştiu despre ce vorbesc. Răni care sunt provocate de comprimarea ţesuturilor în zone supuse unei presiuni permanente pe fondul faptului că pacientul nu se mişcă. Acestea sapă efectiv în carnea bolnavului. Noi reuşim să le ţinem sub control, şi chiar să le închidem, dacă există o atenţie suficientă pentru suferind. Uneori, am obţinut şi rezultate la care nu ne-am aşteptat, spre exemplu plăgi adânci, până la nivelul osului, cu risc de infectare a acestuia, au putut fi vindecate cu unguentul nostru.
Produsul mai poate fi folosit şi pentru bătături, rosături ale pielii sau tratarea şi refacerea locală a zonelor congestionate. Spre exemplu, pielea de pe nasul, obrajii, fruntea persoanelor care fac excese de tot felul, de la nopţi nedormite, până la alcool. Plus alte afecţiuni care apar de unele singure, ca să zic aşa, sau ca o consecinţă: acneea rozacee, ulcere varicoase, tromboflebite. Mai mult, fără a fi un produs veterinar, poate fi folosit pentru bunele sale rezultate şi la animale.
- Aţi încercat să folosiţi produsul şi în domeniul oncologic?
- Am folosit acest unguent doar ca adjuvant în chimio-terapie, pentru a combate retracţia ţesuturilor din zona antebraţelor şi sclerozarea locală a venelor care au suportat administrarea de citostatice. Iar în radioterapie, pentru a limita efectele arsurilor. Spre exemplu, în terapia cancerului sânului, când se utilizează şi radioterapia. În mod curent, în chirurgia oncologică, pentru a diminua cicatricele post-operatorii inerente. Pe de altă parte, în sine, produsul nostru poate fi folosit pentru a diminua orice fel de cicatrice, urmare a unei intervenţii chirurgicale sau accidentală.
- Sub ce formă este vândut unguentul şi unde îl pot găsi cititorii noştri?
- Avem tuburi de 20, 50, 100 ml, cutii de 500 de ml, comprese impregnate şi aplicatoare de unguent. Ele se găsesc în majoritatea farmaciilor din ţară. Întrebaţi de unguentul BIOTITUS(R) Derma.
Celor arşi le recomand compresa impregnată, care este în acest caz mai uşor de aplicat decât unguentul, iar la ridicarea pansamentului, debridarea este mai facilă. Aplicatorul cu unguent este util în cazul plăgilor cu forme dificile, cum sunt escarele sau fistulele, căci dă posibilitatea de a aborda uşor zonele greu accesibile, controlând şi cantitatea administrată. Chiar dacă par lipsit de modestie, îi invit pe cititori să afle mai multe despre produs în pagina noastră www.biotifarm. com
Dacă doriţi să staţi de vorbă cu domnul Titus Stoica puteţi să sunaţi la: 0758/11.77.01.Venind în sprijinul celor care au nevoie direct de produs, el poate fi comandat la: 0342/22.02.00, 0747/13.65.46, 0737/24.55.10, www.dispomedfarm.ro, office@dispomedfarm.ro.