De la medicina strămoșească la medicina modernă -BIOTITUS(R) Derma

Dr. Cristina Aosan
OFENSIVA MEDICAMENTELOR NATURISTE ROMÂNEȘTI

* O rețetă strămoșească devine un produs medical românesc de recunoaștere internațională, în domeniul arsurilor, rănilor și al altor afecțiuni ale pielii *

Ați avut cu toții ocazia să vă ardeți (la pro­priu). Știm bine cât de dureroasă este o ar­sură. Dar cei mai mulți dintre dumnea­voas­tră nu își pot imagina ce înseamnă o arsură gravă de gradul II sau III, și, mai ales, cum te simți când te scoli dimineața și ți-e groază să te uiți în oglindă sau la mâinile și picioarele tale aco­perite de răni oribile. Sufe­rin­țele provocate de ar­sură sunt nu numai fizice. De cele mai multe ori, atunci când rănile sunt grave, cica­tricele rămase generează o suferință psihică care mar­chează pacientul pen­tru tot restul vieții.
Am avut prilejul, în găr­zile lungi din mediul rural, să văd fel și fel de răni, să cos pe viu mușcături adânci de porc, răni lăsate de secure în pa­ci­enți care mi-au leșinat pe ma­sa de consultație. Nicio­dată nu m-au marcat, ci le-am tratat firesc, fiind o parte a profesiunii pe care mi-am ales-o. S-a întâmplat însă odată să simt cum mi se răsucește stomacul, în timpul unei gărzi, când a venit un pacient cu mâinile arse, după trei zile de la accident. Omul își vârâse din gre­șeală ambele mâini într-o galeată cu smoală încin­să. A fost dus de urgență la spital, unde s-a făcut un trata­ment chirurgical, respectiv i-a fost îndepărtată pojghița de smoală, cu tot cu piele. Apoi a fost trimis acasă, cu indicația de a face pansament simplu, cu Rivanol. După trei zile de dureri insuportabile, pe care încerca să le calmeze umectând permanent pansamen­tul cu Rivanol, când a venit la mine, mâinile lui erau mace­rate și apăruseră necroze. Era mai mult ca sigur un can­didat pentru amputare, dacă ar fi continuat tra­ta­mentul prescris. L-am tratat cu argilă și cu propolis și într-un timp relativ scurt țesuturile s-au refăcut. Astăzi, omul respectiv are mâini normale, lucrează cu ele, iar aspectul lor nu lasă să se vadă care a fost peri­colul prin care a trecut. Asta a fost acum vreo 14 ani.
Cu timpul, mi-am dat seama cât de util ar fi un produs realmente eficient și care să poată fi utilizat în urgențele medicale, în cazul arsurilor de toate gradele. Anii au trecut și întâmplarea a făcut să cunosc în Timi­șoara un om ale cărui activitate și experiență m-au im­presionat. Pe drept cuvânt, pot spune că a reușit să facă împreună cu echipa sa un produs medical româ­nesc de excepție în domeniul arsurilor și al afecțiunilor pielii. Cei care mă cunosc mai bine știu că mă feresc să folo­sesc superlative, mai ales în domeniul naturis­mului, pentru că, din păcate, nu toți cei ce lucrează în acest spațiu sunt cu adevărat profesioniști. Dar în acest caz, superlativele sunt cu adevărat potrivite. În de­cursul a câteva luni de când l-am cunoscut pe domnul Titus Stoica, am fost atât de impresionată de rezulta­tele obți­nute și de sârguința dumnealui ca om și ca român, încât am consimțit să le expun într-o lucrare la Passau, la Congresul Societății Germane de Apiterapie din aprilie 2012. Rezultatele terapeutice prezentate au stârnit aplauzele auditoriului. De altminteri, de acum, produsul domniei sale, un unguent pe nume BIO­TITUS(R) Derma, se găsește în mai multe țări euro­pene. Veți vedea în continuare și de ce...

- Cum se explică interesul dvs. pentru o zonă atât de dificilă a medicinei, care se află la intersecția der­matologiei și a chirurgiei re­cu­peratorii, mai precis, acti­vi­tatea din clinicile de arși? Ați avut o experiență perso­nală?

- Totul a început acum 25 de ani, într-o zi de 4 decem­brie, când prezentam o inven­ție conducerii de la Uzinele Mecanice Timișoara. Un co­leg, din invidie, mi-a făcut o surpriză. În momentul în care am vrut să pornesc instalația, ea nu a func­ționat. Am încer­cat să veri­fic cu aparatul de mă­sură cauza, și în acel mo­ment mi-a explodat în față un arc electric de 800 de amperi. Pentru a putea înțelege mai bine pute­rea distructivă a aces­tui scurt­circuit, vă precizez că este de 5-8 ori mai puternic decât arcul de sudură. Mâinile și fața mi-au fost afectate, având arsuri de gradul 2 și 3. Am fost dus de urgență la cabi­netul întreprinderii, unde mi-au dat mai întâi un vaccin. Când se pregăteau să mă înfofolească în tifon, am rugat-o pe doam­na doctor să accepte ca, așa cum sunt, să merg acasă pentru a mă trata bunicul meu. I-am spus că trăiește în Munții Apuseni și că are o alifie din moși-stră­moși care vindecă ar­surile. A fost de acord, cu mențiunea să vin la cabinet ime­diat dacă inter­vi­ne o situație cri­tică. După 7 zile m-am dus la control și, ini­țial, doctorița nu m-a recunoscut. M-a în­tre­bat de ce am ve­nit. Când i-am spus cine sunt, m-a poftit la geam și m-a exa­mi­nat uimită de ceea ce ve­dea, de timpul atât de rapid de vindecare și, mai ales, de calitatea țesutului rezultat în urma tratamentului. Atunci, pe pielea mea, am în­țeles ce înseamnă alifia bunicului. Am început să îm­părtășesc din bucuria mea, tratând și vecinii care aveau nevoie de ajutor. Azi un vecin de lângă casă, mâine un vecin din cartier și, încet, dar sigur, se dusese vestea că în cartierul Plopi, din Timișoara, este un om care vin­decă arsuri și alte boli care apar pe piele. Cu timpul, am început să studiez, să aflu ce înseamnă un extract de plantă, cum trebuie procedat pentru a îmbunătăți formula. Pentru aceasta, am sta­bilit primele contacte cu o doamnă doctor, cerce­tător în microbiologie, din Timișoara, care m-a inițiat în aceas­tă disciplină. Avea o experiență de circa 40 de ani în microbiologie. Ea a fost prima persoană care a afirmat că unguentele pe care le fac sunt de-a dreptul extra­ordinare și mi-a recomandat să demarez studii mai aprofundate. Am luat drumul Institutului Cantacuzino și testele efec­tuate au confirmat rezultatele de la Timișoara. Faptul că produsul este steril a determinat pe un mare chirurg să mă prezinte echipei de la Spi­talul de chirurgie plastică din Timișoara, în 3 ianuarie 1991. Atunci a în­ceput o îndelungă colaborare.
Am să vă spun o întâmplare hazlie, ca să înțelegeți de unde am plecat și unde am ajuns. Când am primit rezultatul de la Cantacuzino, că produsul este steril, am întrebat: "Oare e bine că este steril?”. Ce știam eu? Tata macaragist, mama macaragist, eu electrician. Mie mi se părea că termenul "steril” nu prea e de bun au­­gur. Un medic, profesor universitar, m-a bătut înțe­le­gător pe umăr și mi-a spus: "Titus, e bine că e steril. Așa putem să-l folosim!”. Morala: să fii neștiutor nu e o rușine, numai să nu rămâi așa! Să mă înțelegeți: ca electrician, la vârsta de 27 de ani, am avut categoria ma­ximă. Am avut două invenții, am fost detașat și am montat, în fosta RDG, instalația elec­trică la cea mai complexă ma­cara din CAER, în baza experienței acu­mulate din familia mea. Dar de medicină, nu mă lo­­visem până atunci.

- Și cum e să tre­ceți de la instalații electrice și macarale la medicină?

- Păi, nu e deloc ușor. A trebuit să fac muncă bene­volă în spi­­tal, vreo șapte ani, pen­­tru a se iniția stu­dii cli­­nice, și să ofer gra­tuit multe sute de ki­logra­me din pro­du­sul meu, ca să con­ving. Dar ex­periența din Ger­­mania mi-a folo­sit, căci acolo am în­vățat două lu­cruri: să vor­besc nem­țește și să gân­desc or­ga­nizat. Mul­­țu­mesc Domnului că m-a bi­ne­cuvântat cu această expe­riență.

- Care este astăzi statutul legal al unguentului?

- Produsul este certificat în Uniunea Europeană, în conformitate cu directivele europene. De asemenea, este înregistrat GMDN (Global Medical Device No­men­clator), cod 58211. Avem o marcă înregistrată in­ter­­național și este protejată în 27 de țări.

- Mi-ați spus în particular că BIOTITUS(R) Derma este rezultatul muncii unei echipe. Să înțeleg că pe parcurs formula unguentului a fost modificată, că au contribuit la succesul medical și comercial mai multe persoane?

- La începutul lui 2010, am cunoscut un om, cu "O” mare, domnul Nikolaus Corcheș. Un moț ade­vă­rat, din "Țara de piatră”, de pe meleagurile lui Horia, Cloșca și Crișan și ale lui Avram Iancu. Plecat, mai bine zis alungat din țară, cu mult timp înainte de revo­luție, ajunsese în Germania, la vestita companie Sie­mens. Acolo fusese 20 de ani consultant pentru top-ma­nagement, iar acum revenise să facă ceva în țara sa. După ce i-am arătat ce și cum, a doua zi mi-a zis sim­plu: "No, hai !”. Mulțumită dânsului, am avut șansa ca în firma noastră comună să lucrăm organizat, să creăm și să menținem o echipă care să știe să-și aranjeze prio­ritățile și să urmărească țelurile comune. Prin dânsul am obținut resursele necesare pentru certificare, pentru punerea produsului pe piață, pentru prezența la mai multe congrese de chirurgie plastică din țară și străi­nătate. Am fost prezenți la Congresul Comitetului Bal­canic de Medicină Militară, ediția XVI, 2011. Exigen­țele au fost acolo cu totul neobișnuite. Tot datorită d-lui Corcheș, "alifia” a ajuns să fie prezentă acolo unde-i e locul, de două ori la cea mai mare expoziție mon­dială, "Medica” din Düsseldorf. Un produs româ­nesc venit din tra­diția strămoșească, adaptat vremu­ri­lor și scos pe piața internațională de un român care și-a pierdut ce­tă­țenia pentru libertate... BIOTITUS(R) Der­ma a stârnit un interes foarte mare la această expoziție mondială. Anul acesta vom merge din nou la "Medica” în Düsseldorf, unde avem un stand propriu, iar numele un­guentului se va afla iarăși alături de cel al țării noastre, de tricolor. Ce poate fi mai îmbucurător?

- Ați întâmpinat dificultăți la certificarea un­guen­tului?

- Eu nu pot decât să le mulțu­mesc medicilor chirurgi plasticieni care au evaluat proprietățile ungu­entului, m-au susținut și m-au învă­țat ce înseamnă res­pectul față de pa­cient. Nimic nu poate înlocui zâm­­betul unui pacient. Despre bi­ro­crație nu vreau să vor­besc. O cu­noaștem cu toții, din păcate.

- Care sunt principalele ac­țiuni ale produsului?

- În principal, este regenerator. Are ac­țiuni de tip antiinflamator, cicatrizant, cal­mant. Chiar dacă pare incredibil, la circa 30 de minute de la aplicare, de regulă, pacienții afirmă, chiar și în cazul arsurilor severe, că nu mai au dureri și se pot odihni.
Efect de debridare: acțiunea unguen­tu­lui este ca un bisturiu chimic atraumatic, ca­re îndepărtează ușor resturile de țesut mort, iar țesutul sănătos are o evoluție deosebită.
Efect bacteriostatic: avem rezultate bu­ne de vinde­care în cazul plăgilor dehis­cente, ca rezultat al infec­tării cu bacterii de temut, precum Piocianicul și Stafi­lococul auriu, fără a mai fi necesară administrarea ge­nerală de antibiotice. Marginile plăgii s-au apropiat natural, iar țesutul cicatriceal a fost de foarte bună calitate, redevenind elastic în zona afectată.
În cazul ulcerațiilor, stimulează vindecarea din profunzime către suprafață, umplerea craterului cu țesut normal și cicatrizarea netedă, la nivelul pielii. Chiar și la persoanele cu diabet se pot obține rezultate bune. Am reușit să tratăm orice fel de micoză apărută pe piele cu condiția de a se urma corect terapia. Timpul de vindecare al plăgilor tratate se reduce cu circa o treime și în unele cazuri se înjumătățește. În cazuistica noastră de 20 de ani, a peste 15 mii de cazuri, au fost semnalate numai două cazuri de reacții alergice.
Am folosit unguentul și la cicatricele cheloide re­zul­tate din plăgi tratate pe alte căi. S-a obținut ame­liorarea cheloidului și detensionarea acestuia, în func­ție de perioada trecută de la cicatrizare, zonă și supra­față.

- V-a spus vreodată bunicul de unde are rețeta care a constituit baza produsului dvs.? În timpul lui era un leac comun?

- În toate zonele din România, se știa din moși-strămoși că încălzind uleiul de floarea-soarelui cu ceară de albine se pot face leacuri. Mai punea fie­care după gândul lui câte o mână de flori, un seu etc. După atâția ani de ex­periență, au înțeles că modul de pre­pa­rare, momentul în care pui ingre­dien­tele, cum le pui contează mai mult decât lista lor. Unguentul nostru își are originea într-o rețetă populară. Nu punem conser­vanți și coloranți artifi­ciali, stabilizatori sau parfumuri. Fo­losim ceea ce ne-a lăsat bunul Dum­nezeu. Conține doar componente na­tu­rale, alese și prelucrate cu aten­ție, și o singură componentă anorganică, uti­lizată cu­rent în dermatologie. Pe lângă calitățile sale deja nu­mite, recomand cu toată răspunderea utilizarea produ­sului nostru și pentru realizarea unei protecții ridicate, atunci când mergem la plajă sau la solar. Dacă ați ști câte domnișoare care utilizează incorect solarul am avut de tratat iarnă de iarnă...
Având efecte regenerante, protectoare și emoliente, crema noastră poate sluji acelora care prin profesia lor sunt obligați să se spele mult pe mâini cu săpunuri sau soluții agresive. Dar și acelora care merg în soare la mare, la munte, la pescuit, pentru piele și buze. Ungu­entul poate fi folosit și drept cremă cosmetică pentru tenul uscat. La fel în cazul persoanelor supraponderale, care în termeni populari se "opăresc” între picioare sau în zona axilei. Și lor le recomand uti­lizarea unguen­tului, preventiv sau, dacă au proble­me, cu scop curativ, în regim de repaos, măcar câteva ore, pentru o mai bună acțiune și eficiență.
Un domeniu special apreciez eu, neabordat cu suc­ces de medicina alopată, îl constituie escarele. Cei care au avut un bătrân în casă, care a zăcut bolnav mai mul­te săptămâni, știu despre ce vorbesc. Răni care sunt provocate de comprimarea țesuturilor în zone supuse unei presiuni permanente pe fondul faptului că pacien­tul nu se mișcă. Acestea sapă efectiv în carnea bolna­vului. Noi reușim să le ținem sub control, și chiar să le închidem, dacă există o atenție suficientă pentru sufe­rind. Uneori, am obținut și rezultate la care nu ne-am așteptat, spre exemplu plăgi adânci, pâ­nă la nivelul osu­lui, cu risc de infec­tare a acestuia, au putut fi vinde­cate cu un­guentul nostru.
Produsul mai poate fi folosit și pen­tru bătături, rosă­turi ale pielii sau trata­rea și refacerea locală a zo­nelor con­gestionate. Spre exemplu, pielea de pe nasul, obrajii, fruntea persoanelor care fac excese de tot felul, de la nopți ne­dormite, până la alcool. Plus alte afec­țiuni care apar de unele singure, ca să zic așa, sau ca o consecință: acneea rozacee, ulcere varicoase, trom­bofle­bite. Mai mult, fără a fi un produs vete­rinar, poate fi folosit pentru bunele sale rezultate și la animale.

- Ați încercat să folosiți produsul și în domeniul oncologic?

- Am folosit acest unguent doar ca adjuvant în chimio-terapie, pentru a combate retracția țesuturilor din zona antebrațelor și sclerozarea locală a ve­nelor care au suportat administrarea de citostatice. Iar în radioterapie, pentru a limita efectele arsurilor. Spre exemplu, în terapia cancerului sânului, când se utili­zează și radioterapia. În mod curent, în chi­rurgia onco­logică, pentru a diminua cica­tricele post-opera­torii inerente. Pe de altă parte, în sine, produsul nostru poate fi folosit pentru a diminua orice fel de cicatrice, urmare a unei intervenții chirurgicale sau accidentală.

- Sub ce formă este vândut unguentul și unde îl pot găsi cititorii noștri?

- Avem tuburi de 20, 50, 100 ml, cutii de 500 de ml, comprese impregnate și aplicatoare de unguent. Ele se găsesc în majoritatea far­maciilor din țară. Între­bați de unguentul BIO­TITUS(R) Derma.
Celor arși le recomand compresa impreg­nată, care este în acest caz mai ușor de aplicat decât unguentul, iar la ridicarea pansamentului, debridarea este mai fa­cilă. Aplicatorul cu un­guent este util în cazul plăgilor cu forme di­ficile, cum sunt escarele sau fistulele, căci dă posibilitatea de a aborda ușor zonele greu accesi­bile, controlând și cantitatea administrată. Chiar dacă par lipsit de modestie, îi invit pe cititori să afle mai mul­te despre produs în pagina noastră www.biotifarm. com

Dacă doriți să stați de vorbă cu domnul Titus Stoica puteți să sunați la: 0758/11.77.01.Venind în sprijinul celor care au nevoie direct de produs, el poate fi co­mandat la: 0342/22.02.00, 0747/13.65.46, 0737/24.55.10, www.dispomedfarm.ro, office@dispomedfarm.ro.