In scrisoarea adresata de dvs. revistei ati mentionat ineficienta tratamentelor aplicate de dvs. cu diverse unguente. In cazul in care ati aplicat aceste unguente fara un consult de specialitate, v-as recomanda sa va adresati si unui medic specialist dermatolog, care ar putea determina pe baza unor investigatii natura eczemei si va institui in consecinta un tratament eficient stabilit pe baze stiintifice.
Sunt de acord cu dvs. ca exista si unele eczeme mai rebele, care nu raspund totdeauna in timp scurt la tratamente. Va recomand sa incercati si un tratament pe baze naturiste cu unguentul Epitelin produs de firma "Exhelios" Timisoara, pe care il puteti gasi in farmacii sau la magazinele de produse naturiste. Acest unguent contine principii biologic active din flori de galbenele (Calendula officinalis), flori de musetel (Matricaria chamomilla) si ulei din seminte de luminita-noptii (Oenothera biennis). Unguentul care se aplica de 2-3 ori pe zi pe zonele afectate are proprietati regenerante deosebite, epitelizante si cicatrizante, cu efecte benefice in cazul eczemelor, dar si al plagilor, escarelor, arsurilor, degeraturilor si intepaturilor de insecta. Sper ca acest unguent sa-si dovedeasca eficienta si in cazul eczemei rebele de care suferiti.
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Exista tratament naturist pentru Helicobacter Pylori?"
(Raspuns pentru M.G. - Galati, F. AS nr. 972)
Fara indoiala ca exista un tratament naturist pentru Helicobacter Pylori, insa deoarece multe ulcere gastrice sunt determinate de acest germen patogen, se impune o asociere intre terapia alopata si cea naturista, atat pentru a distruge bacteria, cat si pentru a inlatura si a reduce nivelul aciditatii de la nivel digestiv, implicit al durerii si disconfortului. Realizarea acestor obiective presupune utilizarea unor combinatii de medicamente, cum sunt antibioticele, blocantele secretiei acide, inhibitorii pompei de protoni sau antiacidele. Fara a intra in amanunte, trebuie stiut ca mai multe tipuri de antibiotice sunt eficiente contra Helicobacter Pylori. Cele mai frecvent prescrise sunt Amoxicilina, Claritromicina, Metronidazolul si Tetraciclina. Antibioticele sunt administrate, de obicei, timp de 1-2 saptamani, in functie de tipul si numarul lor. Alte medicamente (amintite mai sus) prescrise impreuna cu antibioticele sunt luate, de obicei, pentru o perioada mai mare de timp. Ca tratament naturist, asociat terapiei medicamentoase, combaterea Helicobacter Pylori se poate realiza prin:
* Uleiuri volatile de cimbru, menta si arbore de ceai - aceste uleiuri esentiale stopeaza multiplicarea bacteriei, amelioreaza simptomele (arsuri gastrice, reflux gastric, durere etc.), si au efecte bactericide marcante impotriva Helicobacter Pylori.
Se administreaza cate 2-3 picaturi din fiecare (impreuna), la o lingurita de miere sau ulei neutru (masline), de trei ori pe zi, inainte de mesele principale, in cure de 3 saptamani, cu reluare (la nevoie) dupa o pauza de 14-21 de zile.
* Broccoli - sucul obtinut din broccoli, prin centrifugare, distruge relativ repede bacteria, prin continutul bogat de Sulforafan. Se administreaza 100-150 ml suc proaspat obtinut, zilnic, in 3-4 reprize, pe stomacul gol.
* Gascure-sirop - neutralizeaza hiperaciditatea gastrica, opreste formarea si extinderea leziunilor gastrice produse de Helicobacter Pylori, protejeaza mucoasa gastrica si ajuta la refacerea epiteliului gastric. Se administreaza 1-2 lingurite, de doua ori pe zi, dupa mese, pentru cel putin 30 de zile.
Se mai pot utiliza: drojdia de bere (protectie gastrica in cazul infectiei cu Helicobacter Pylori), obligeana (efect antibiotic si inhibitor asupra Helicobacter Pylori), lemnul-dulce (calmant al simptomatologiei), coada-soricelului si galbenelele (infuzii).
Este indicat a se evita o alimentatie compusa din conserve, acrituri, saramuri, prajeli, produse zaharoase, grasimi si alimente prea rafinate sau concentrate. Totodata, fumatul si consumul regulat sau excesiv de alcool contribuie la agravarea simptomelor determinate de Helicobacter Pylori, intarziind vindecarea, in special la persoanele care au dezvoltat, deja, un ulcer gastric. Sa auzim numai de bine!
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
(Raspuns pentru MITROFAN VASILE - Barlad, F. AS nr. 961)
Ca alimentatie, ii recomand sotiei dvs. sa renunte la cea bogata in zaharuri, in grasimi animale si carne rosie si, de asemenea, la alimentatia bogata in sodiu.
Ca tratament naturist, ii recomand plante cu efect antitumoral si cicatrizant, cum ar fi: galbenele, tataneasa, coada-soricelului, muguri de plop si nuc. Local, ar fi bine sa foloseasca supozitoare din propolis si plante si unguent cu marul-lupului. Va recomand, de asemenea, produsele Tonic Antihem E-lite si Tonic Antitum E-lite, preparate in farmacia noastra.
Pentru mai multe informatii, sunati la Farmacia E-lite Nutritia Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, ap. 3, parter, Tel. 0254/23.10.61 sau 0726/76.15.57.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Sufar de cacosmie, adica miros urat al gurii"
(Raspuns pentru N.V. - Stoenesti-Arges, F. AS nr. 975)
Halena mai poate fi declansata de gastrita atrofica si eroziva. Evitati 3 luni cafeaua, bauturile acidulate - Pepsi, Coca-Cola, sifonul, apa minerala - alimentele conservate, cu exceptia conservelor de peste.
Se va renunta obligatoriu la fumat si consumul de bere.
Tratamentul naturist cuprinde: Jarro-Dophilus, Mastic Gum, Grapefruit Extract, Green Gold Salar, Super Digestaway, include si dieta, la indicatia terapeutului.
Durata tratamentului este de 3 luni, dupa care intrebati, fara jena, un prieten apropiat, daca in timp ce purtati un dialog, de la 30-70 cm distanta, percepe un miros neplacut.
O luna de zile, beti dimineata, pe stomacul gol, 100 ml apa limpede de argila (marca ing. Bocan). Seara, se pune intr-un pahar o lingurita plina de argila (folositi numai lingurita de plastic), iar a doua zi, agitati continutul, lasati 10 minute, dupa care se poate consuma. La ora 10, 15 zile pe luna, mestecati 1 gram propolis solid. La pranz si seara, cu 15 minute inainte de masa, beti o cana de infuzie de pelin (anghinare, papadie). Trei luni si dupa aceea, la nevoie, dupa fiecare masa, faceti gargara cu ceai de salvie. Dupa 3 luni de tratament, continuati sa faceti gargara, seara, inainte de culcare, numai cu ceai din frunze de nuc (2 linguri frunze/ 250 ml apa - se fierb 5 minute).
Alimentele pe care le consumati trebuie sa fie cat mai proaspete, neinfestate cu ciuperci, microbi, paraziti si sa nu contina substante chimice sau conservant.
Nu reincalziti mancarea preparata; nu gatiti in oale de aluminiu si evitati o perioada preparatele de pe gratarul cu carbuni (mici, carnati, fripturi).
Consumati zilnic iaurt, kefir sau lapte batut, branza dulce, cas proaspat de vaca, paine prajita sau graham, orez fiert, piure cartofi, peste slab fiert sau preparat la gratar, zarzavaturi, mancaruri de praz, dovlecei, conopida si morcovi, sucuri proaspete, piure de hrisca.
Stabiliti-va cateva reguli dietetice si ore de servire a mesei: mic dejun - ora 7, gustare - 10.30, pranz - 14, gustare - 16.30, cina - 20, gustare - 21.30.
Dimineata si seara, spalati-va pe dinti, dar si obrajii interiori (cavitatea bucala), alternativ, cu urmatoarele paste de dinti: Parodontax, Gano Fresh, Sensodyne, Genna Dent Homeopatic, Genna Dent Menthol. Cu o periuta mai putin aspra spalati usor si limba.
Multa sanatate!