In mod normal, atat cresterea sensibilitatii la caldura, cat si hipersudoratia pot reprezenta simptome asociate hipertiroidismului, desi exista si alti factori care ar putea determina aceste manifestari - consumul de cafea, analgezice, scaderea nivelului de glucoza din sange (hipoglicemie), iminenta de infarct miocardic, distonie neuro-vegetativa etc. In alta ordine de idei, in cazul sotului dvs., este posibila o dereglare a mecanismelor termoreglarii sau, mai precis spus, a activitatii centrilor termoreglatori din hipotalamus.
Desi mecanismele termolizei (pierderea de caldura) se bazeaza mai ales pe procese fizice, de schimb termic intre organism si mediu, singurul mecanism termolitic eficient ramane evaporarea sudorii, fenomen care se manifesta pregnant in cazul sotului dvs. chiar si la temperaturi moderate (23-24C). Totodata, problemele cutanate pe care le acuza si care se manifesta la caldura si expunere la soare par a fi, si ele, rezultanta transpiratiei excesive, care lezeaza celulele de la suprafata pielii. Aceste celule lezate formeaza o bariera care blocheaza fluxul spre exterior al sudoratiei, transpiratia acumulandu-se sub piele. Ca urmare, se produce o eruptie cutanata, denumita miliaria rubra, termen medical pentru cea mai frecventa forma a eruptiei la caldura.
Mai trebuie amintit ca, in cazul in care transpiratia excesiva nu este un fenomen consecutiv efortului fizic, caldurii ambientale sau predispozitiei la transpiratie mai mare, caracteristica anumitor persoane, trebuie luat in calcul si faptul ca unele boli cronice (tuberculoza, bruceloza), bolile sangelui si bolile tumorale pot sta la originea excesului de sudoratie.
In consecinta, si mai ales pentru ca nu stiti incotro sa va indreptati, va sfatuiesc sa luati legatura atat cu un medic endocrinolog, cat si cu un dermatolog, urmand ca, mai apoi, sa cereti examinari specifice, care tin de neurologie si hematologie, in scopul depistarii unor eventuale cauze patologice care ar putea sta la originea intolerantei la caldura si a hipersudoratiei.
Pana atunci, puteti ameliora starea de disconfort prin administrarea pulberilor de salvie si fructelor de catina, remedii recunoscute pentru efectele lor adaptogene in cazurile de sensibilitate la extreme termice, dar si reglatoare neuroendocrine si neuro-vegetative, mai ales la persoanele expuse la factori de stres. Se iau zilnic 3-4 lingurite de pulbere, in amestec, inaintea meselor, pana la ameliorarea situatiei. Sa auzim numai de bine!
"Recomandati-mi un tratament naturist si regim pentru steatoza hepatica"
(Raspuns pentru DOINA GEAMBASU - Braila, F. AS nr. 970)
Trebuie stiut ca ficatul este responsabil de transformarea grasimilor provenite din alimentatie, astfel incat sa poata fi asimilate si stocate in organism. Insa, cand acest proces este perturbat, din diferite cauze, grasimile, in special trigliceridele, se acumuleaza in interiorul celulelor hepatice, fenomen ce poate avea un caracter temporar sau de durata. De regula, simptomele steatozei hepatice sunt vagi sau chiar absente, insa, in cazurile mai severe, cand dimensiunile ficatului sunt foarte mari fata de normal (hepatomegalie), poate aparea durerea resimtita in hipocondrul drept.
Asa cum spuneam, steatoza hepatica poate avea mai multe cauze, intre care: abuzul de alcool, unele medicamente, tulburarile de nutritie sau cele endocrine (diabetul). Sigur ca si obezitatea, ca fenomen consecutiv diabetului, reprezinta una dintre cauzele nutritionale ale ficatului gras, astfel incat, la pacientii cu diabet, tinerea glicemiei sub control este imperios necesara, pentru scaderea severitatii steatozei hepatice. De cele mai multe ori, steatoza hepatica este un proces benign, care nu necesita tratament, insa, intotdeauna, anumite masuri dietetice, care includ normalizarea greutatii corporale si reducerea aportului de grasimi, asociate unui program regulat de exercitii fizice, pot contribui substantial la imbunatatirea fiziologiei hepatice, ca si a sanatatii in general.
In alta ordine de idei, descoperirea cauzei determinante si tratarea acesteia sunt importante, caci, lasata netratata, steatoza hepatica poate contribui la aparitia altor boli.
Alaturi de terapia alopata, tratamentul naturist al steatozei hepatice urmareste incetinirea evolutiei bolii, corectarea dezechilibrelor si, mai ales, restabilirea functiei hepatice. In acest scop, recomand urmatoarele remedii:
* Armurariul - ingredientul activ din Armurariu (Silimarina) prezinta certe efecte pozitive in combaterea patologiilor hepatice (ciroza, hepatita), printre care si steatoza. Se recomanda administrarea a 2-3 tablete de Armurariu pe zi, echivalentul a 400-600 mg de silimarina, cu precizarea ca pacientii cu hipertensiune arteriala trebuie sa fie precauti la efectul hipertensor al armurariului.
* Turmericul (sofran de India) - cotinutul de curcumina stimuleaza notabil functia hepatica, fiind totodata un important hepatoprotector, datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii. Se administreaza in doze de 250-500 mg, de trei ori pe zi, in functie de severitatea afectarii hepatice.
* Livecom - sustine si imbunatateste functiile si activitatea ficatului, asigurandu-i o buna regenerare. Administrarea sistematica ajuta procesul de digestie al grasimilor, prevenind formarea colesterolului nociv (LDL - colesterol). Este un excelent purificator al ficatului, splinei si sangelui, protejeaza celula hepatica de agresiuni si contribuie la regenerarea ei, asigurand astfel metabolismul corect al principiilor alimentare. Readuce in limite normale ficatul marit, decongestionandu-l si inlaturand senzatia de greata, durerile si tensiunile din zona respectiva. Se administreaza sub forma de sirop - 1-2 lingurite, de trei ori pe zi, sau tablete - 1-2 tablete, de trei ori pe zi, cu 1/2 ora inaintea meselor principale.
Alte produse indicate: Es-Liver si Garcinia Cambogia.
Sa auzim numai de bine!
PAUL NITU - Aleea Pod Giurgiului nr. 1, bl. 14, ap. 57, sector 5, Bucuresti, tel. 0728/90.33.12, e-mail: paulnitu1573@yahoo.com
"Nu ma pot vindeca de vulvo-vaginita atrofica"
(Raspuns pentru IULIA - Motru, jud. Gorj, F. AS nr. 971)
Va sugerez sa folositi crema IntiMoments, aplicata si masata in zona genitala. Substantele active ale acestei creme (L-arginina, metilparaben, ulei de catina alba, elastina hidrolizata, apa deionizata, trietalonamina, acid stearic) induc congestia organelor sexuale si, in acelasi timp, actioneaza si pe post de lubrifianti. Utilizarea nu presupune nici un fel de riscuri, crema nu contine hormoni. Creste calitatea vietii femeilor, influentand benefic relatiile intime, ajutand la regenerarea membranei mucoase a vaginului si accelerand vindecarea leziunilor epiteliale. Pentru alte informatii, va stau la dispozitie la tel. 0728/90.33.12, sau e-mail: paulnitu1573@yahoo.com
P.S. Redactiei revistei: multa sanatate, o vara frumoasa si vise implinite!