Piciorul aflat in suferinta din cauza unor complicatii datorate diabetului zaharat netratat nu trebuie confundat cu piciorul ischemic, cauzat de arterita obliteranta aterosclerotica. Piciorul diabetic pastreaza tegumentele normal colorate, destul de calde, semne ce arata ca circulatia sangelui este inca pastrata, cu toate ca acesti bolnavi simt permanent ca au labele picioarelor reci.
Prin comparatie, piciorul ischemiat prin obturare arteritica este foarte palid (morbid), iar acesti bolnavi au senzatia ca le ia piciorul foc. Aceste precizari sunt necesare, pentru ca tratamentele sunt practic diferite. Fara un tratament adecvat si la timp, se ajunge - pentru salvarea vietii - la repetate amputatii. Diabetul de tip II (care nu necesita injectarea de insulina) reprezinta 90% din numarul bolnavilor diabetici, diabetul de tip I impunand injectarea zilnica a hormonului insulinic (descoperit in anul 1921 de savantul roman Paulescu). Din nefericire, diabetul se manifesta ca boala dupa multi ani, doar cand apar complicatii grave.
* Factorii de risc: obezitatea in tinerete, persoane cu greutate la nastere de peste 4 kg, gemeni, sedentari (indiferent de varsta), persoane de peste 40 de ani, lipsa alimentatiei la san in primul an si, nu in ultimul rand, riscul unei predispozitii genetice. A devenit alarmant faptul ca diabetul de tip II, cunoscut in trecut ca o boala a varstei a treia, a devenit in ultimele doua decenii mai frecvent la copii si tineri.
* Ce este piciorul diabetic? Este membrul inferior cu leziuni neurotrofice, ce dovedeste un diabet netratat corespunzator. Cantitatea marita de glucoza din sange are efecte toxice directe asupra unor structuri ale capilarelor, la picioare, dar si la creier, inima, rinichi, ochi. Cu timpul, sunt lezati nervii, se pierde sensibilitatea, se deterioreaza oasele, articulatiile, muschii piciorului. Se produc deformatii osteoarticulare, ulceratii, cangrena, infectii grave, ce impun uneori amputari, ca unica solutie de salvare a vietii. Iata de ce devine o prioritate depistarea diabetului cat mai din vreme, inaintea aparitiei unor complicatii. Amputatiile picioarelor la diabetici sunt de 15 ori mai frecvente decat la alti bolnavi. Diabetul cu complicatii necesita cheltuieli de 15 ori mai mari decat cel descoperit la inceput.
Recomandari pentru ingrijirea si tratarea picioarelor diabeticilor
Complicatiile acestei maladii sunt, din nefericire, multe si variate, motiv pentru care un bolnav nu seamana cu altul, iar tratamentul trebuie strict individualizat, permanent adaptat evolutiei bolii de baza si a complicatiilor aparute. Se impune permanent controlarea concentratiei glucozei in sange si urina, cu examinarea (pe langa picioare) si a ochilor (lezarea lor poate duce in final la orbire), a functiei rinichilor (pot sa fie lezati grav in boala diabetica, dializa fiind doar un tratament paliativ). Mai este necesar si un control al starii arterelor inimii si creierului, deci un consult medical serios de 1-2 ori pe an.
De retinut! In diabet, tratamentul cu medicamente trebuie asociat in mod obligatoriu unui regim alimentar si de viata sanatos si echilibrat.
* In prevenirea complicatiilor acestei maladii, o scadere a greutatii corporale de 4-5 kg poate aduce beneficii importante de normalizare a colesterolului, insulinei, diminuarea tesutului gras, a hiperglicemiei la persoanele supraponderale.
* Trebuie evitati factorii de risc ce complica diabetul: fumatul si abuzul de bauturi alcoolice sau cafea.
* Acupunctura si presopunctura trebuie evitate cand exista leziuni (infectii, ulceratii, cangrena, osteomielita) la picior.
* Activitatea fizica este obligatorie si in tratamentul diabeticului, prin aceea ca inlatura un factor de risc diabetic: viata sedentara. Mersul pe jos, purtand incaltaminte comoda, timp de o ora, este ceva accesibil, benefic, indepartand spectrul deplasarilor in carje ori scaun cu rotile. Toate cercetarile recente in materie de diabet arata ca maladia este mult mai rara la cei ce desfasoara o activitate fizica regulata, stau mai putin in fata jocurilor de pe calculator, a televizorului, fara a aminti si despre imensa nocivitate a fumatului.
* Tratamentul ulceratiei, infectiei si cangrenei este vital pentru conservarea piciorului, pentru a opri raspandirea infectiei in organism (temuta septicemie), pentru salvarea vietii acestor bolnavi. Ingrijirea leziunilor la piciorul bolnavului diabetic cere atentie deosebita. Ulceratiile din talpa piciorului, cauzate de neuropatie, trebuie tratate prin curatirea de 1-2 ori pe saptamana, conservand tesutul cicatriceal ce se formeaza la baza leziunii. Se aplica comprese inmuiate in ser fiziologic, reinnoite zilnic, pentru a pastra umiditatea locului si a hidrata leziunea. Se recomanda strict a nu se folosi in aceste leziuni pudre, creme sau pomezi. Aparitia, in evolutia diabetului, a complicatiilor invalidante reprezinta "pretul" cumplit pentru neglijarea bolii in stadiul cand tratamentul si regimul alimentar puteau impiedica instalarea lor, anume: cangrenarea picioarelor, septicemii, orbire, insuficienta renala terminala, infarct de miocard sau accidente vasculo-cerebrale, adesea lipsite de speranta.
Persoanele ce se bucura de o sanatate deplina sunt sfatuite, si ele, sa solicite anual un control medical.
* Privitor la piciorul diabetic, Institutul de nutritie-diabet din Bucuresti face urmatoarele 10 recomandari de auto-observare si auto-ingrijire a picioarelor: 1. Inspectati-va zilnic picioarele (inclusiv talpile), folositi o oglinda sau rugati o persoana apropiata sa va ajute. 2. Spalati-va zilnic picioarele cu mare grija. 3. Stergeti-va picioarele cu atentie. Nu lasati umed spatiul dintre degete. Umezeala favorizeaza aparitia micozelor. 4. Aplicati pe picioarele fara leziuni creme hidratante (pe pielea uscata apar fisuri si in felul acesta se produc infectii). 5. Unghiile trebuie taiate drept, nu prea scurt. Folositi pile pentru a nu avea colturi. 6. Folositi numai incaltaminte adecvata, nu cu barete. Pantofii noi se vor purta progresiv, pentru acomodare. 7. Nu umblati desculti sau numai in ciorapi. 8. Folositi ciorapi care absorb transpiratia, care permit picioarelor sa se aeriseasca si sa se mentina uscate. 9. Senzatia de picioare reci dispare doar prin tratament adecvat, prescris numai de medic, si nicidecum prin incalzirea lor cu sticle cu apa calda, cu caramizi sau apropierea lor de foc. Acestea pot provoca arsuri grave. 10. Adresati-va imediat medicului: daca apar dureri in picioare sau, din contra, remarcati ca si-au pierdut sensibilitatea; daca apar deformari, vezicule, ulceratii, fisuri, roseata, hemoragii sau atrofii musculare.
Din practica medicala pe care o am, le recomand insistent bolnavilor diabetici sa tina cu strictete regimul alimentar, sa bea apa suficienta, sa se miste si sa aiba rabdare, pentru ca rezultatele nu pot sa apara de azi pe maine, ci necesita vointa si perseverenta.