Pe neasteptate, intr-o zi, cand ne trezim dimineata, realizam ca nu mai avem suficient elan si energie ca sa o ducem la bun sfarsit. Parca ne-ar fi turnat cineva lesie in vene... Si ca si cand nu ar fi de-ajuns, ne vin dintr-o data in minte toate acele semne aparute de-o vreme dar nebagate in seama: ridurile de la coltul ochilor, centura pantalonilor devenita prea stramta, lipsa de participare si de emotie cand mangai mana aceleiasi femei care cu o seara inainte te umplea de fiori... Bufeurile de caldura, asa de jenante... Brusc, iti dai seama ca tineretea se indeparteaza de tine cu pasi repezi, desi ti-e foarte greu sa accepti. Medical, fenomenul se numeste "varsta de trecere" si e plasat intre 45 si 55 de ani, desi foarte multi pacienti se plang de semnele ei mai devreme. "Reactionati!" ne indeamna specialistii. Inaintarea in varsta nu trebuie acceptata ca o fatalitate. Din fericire, in ziua de azi, ea poate fi tratata si prevenita. Dar pentru asta e nevoie sa cunoastem cauzele schimbarilor survenite, aceleasi, aproape, pentru femei si barbati.
1. HORMONII
Prima cauza a imbatranirii este micsorarea secretiilor hormonale. La barbati, e vorba de o scadere progresiva a testosteronului, care dureaza pana la sfarsitul vietii. Nu se intrerupe definitiv, asa cum e cazul hormonilor ovarieni ai femeilor. Barbatul continua sa aiba o activitate hormonala si sexuala, mai mult sau mai putin intensa, pe toata durata vietii, putand procrea pana la capatul ei. La femeie nu se intampla la fel: cand se instaleaza definitiv menopauza, secretiile ovarului, estrogenul si progesteronul inceteaza si femeia nu mai poate avea copii. In ambele cazuri, diminuarea activitatii hormonale duce la numeroase modificari ale starii de sanatate: piele, oase, sistem nervos, tulburari precum oboseala, stari depresive, dureri musculare si osoase, o scadere a concentrarii intelectuale.
2. STRESUL
Exista dovezi stiintifice, biologice, ca acumularea stresului in timpul vietii profesionale si familiale duce la numeroase dezechilibre in buna functionare a organismului. Ele se manifesta la nivelul celor mai importante organe - inima, creier, sistem imunitar etc. si perturba in permanenta capacitatea de amortizare a corpului, care se exprima prin nervozitate, depresii, oboseala fizica si psihica, tulburari de somn, mai ales primavara si toamna.
3. EREDITATEA
Rapiditatea si felul in care reactionam fata de varsta de trecere se mosteneste adesea, de la o generatie la alta. E de notorietate faptul ca exista familii de batrani prematuri, dar si de oameni fara varsta. Stim, cu totii, indivizi care la 40 de ani par de 60 si invers, pensionari de 70 de ani, care par de 50. In ciuda diverselor probleme biologice si a bolilor care se acumuleaza, unii oameni imbatranesc mai greu decat altii, si asta se mosteneste adesea pe linie de familie. Dar ereditatea nu trebuie sa ne faca fatalisti. Tendinta imbatranirii precoce poate fi combatuta. In ultima vreme, medicina varstei a treia a facut, pur si simplu, explozie.
4. ABUZUL DE TUTUN SI ALCOOL
Un raport de sanatate realizat in Franta anul trecut a ajuns la o concluzie fara drept de apel: "Sa fumezi sau sa-ti pastrezi tineretea, sa bei sau sa amani batranetea cu zeci de ani".
Marii fumatori imbatranesc repede. Fenomenul se vede cu precadere pe doua organe: pielea, care prezinta un aspect cenusiu-galbui, uscata si deshidratata, inca de la varsta de 30 de ani, si sistemul respirator, unde apar dificultati mari de suflu, mai ales la efort.
Organismul ne ofera o mare sansa: odata sustrase intoxicarii cu alcool, celulele hepatice se pot regenera. Chiar si celulele nervoase, puse la incercare de alcool, se pot recupera cand intoxicatia e oprita. Ar fi pacat sa nu profitam!
5. GRESELILE ALIMENTARE
Sunt de doua feluri si pot fi constatate la majoritatea persoanelor cunoscute: pe de o parte e vorba de excesele alimentare care duc la obezitate, pe de alta, de o alimentatie gresita, cu lipsuri de vitamine si minerale, si cu exces de grasimi. Excesul de kilograme antreneaza o oboseala importanta si un exces de activitate al tuturor organelor (mai ales a pancreasului), care este obligat sa secrete mai multa insulina. Faptul antreneaza o cascada de efecte secundare, responsabile de imbatranire. Supragreutatea are, de asemenea, efecte negative asupra scheletului si a pielii.
In ce priveste carentele alimentare, ele trebuie depistate cat mai repede cu putinta. In general, e vorba de vitamine, saruri minerale (calciu, magneziu, fier) si numeroase oligo-elemente. Ele nu se exprima printr-o subgreutate corporala, dimpotriva, persoanele cu carente alimentare sunt corpolente, desi se hranesc prost si in conditii proaste. Din fericire, aceste lipsuri se pot corecta usor cu o hrana bogata si variata, despre care astazi se vorbeste pe toate canalele media.
6. DIFICULTATI DE RECUPERARE
In sfarsit, imbatranirea prematura poate sa apara si pentru ca nu tinem seama de faptul ca la o varsta mai avansata recuperarea fizica si nervoasa se dobandesc mai greu.
Pentru a nu ne confrunta prea repede cu semnele batranetii, e foarte important sa avem un somn de buna calitate, cu o durata variabila, in functie de indivizi. Trebuie evitate locurile galagioase si activitatile galagioase, inainte de a ne culca. Este, de asemenea, important sa luam momente de pauza mai dese si sa ne organizam vacante de calitate, ca sa ne putem odihni pe deplin.
Dificultatile de recuperare privesc si zona activitatilor fizice: gimnastica, sport, drumetii, unde efortul se resimte din ce in ce mai mult. Fara a o suprima, miscarea fizica trebuie si ea redusa treptat. Nu se recomanda practicarea sporturilor violente - contraindicat dupa varsta de 40 de ani - in schimb, miscarea zilnica minima este obligatorie: de exemplu - o plimbare zilnica de o ora, inot vreme de 20 de minute, gimnastica zilnica de inviorare, vreme de 10-15 minute. Desigur, aceste recomandari sunt greu de urmat pentru cei ce locuiesc in orase de mare aglomerare urbana. Dar nimeni nu ne impiedica sa mergem pe jos spre serviciu, sa ne plimbam zilnic cainele sau sa dam o tura, seara, printr-un parc. In plus, inmultirea salilor de sport, deservite de un personal calificat, permite unui mare numar de oraseni sa practice exercitii sportive de nivel inalt, fara nici un risc. Exercitiul fizic constant impiedica aparitia celor trei mari dusmani ai varstei a treia: greutatea in mers, dificultatea miscarilor si tasarea coloanei vertebrale.
SUPLIMENT DE ANCHETA
LA BARBATI - examene obligatorii dupa 40 de ani
* Nivelul hormonilor tiroidieni si al prolactinei - pentru a depista eventualele anomalii ale tiroidei, care in cazul barbatilor produc o imbatranire prematura. Se obtine printr-o simpla analiza a sangelui.
* Nivelul grasimilor in sange - atat colesterolul total, cat si valorile celui "bun" HDL si "rau" LDH.
* Dozajul glicemiei, pentru a depista un eventual diabet.
* Dozajul proteinelor - pentru a depista carentele alimentare.
* Nivelul antigenului specific al prostatei - indispensabil pentru a depista primele semne ale unui cancer debutant.
* Examenul citologic al urinei, pentru depistarea celulelor anormale, canceroase.
* Ecografie endo-rectala - pentru vizualizarea imagistica a prostatei.
* Examen cito-bacteriologic al urinei - pentru a depista o infectie a vezicii.
* Tuseul rectal: trebuie facut in fiecare an, dupa varsta de 45 de ani. El poate fi facut de medicul de familie, de un urolog sau androlog.
LA FEMEI - examene ce trebuie facute dupa instalarea menopauzei
Odata instalata, menopauza produce o multime de tulburari, ce trebuie combatute imediat, cu un tratament eficace. Pentru asta e nevoie de un bilant medical:
* luarea tensiunii arteriale
* nivelul estrogenului (estradiol)
* glicemia, colesterolul (LDH si HDL), factorii coagulanti
* frotiu medical la nivelul vaginului si al colului uterin
* mamografie (de repetat in fiecare an)
* ecografia bazinului
* dozajul markerilor tumorali, pentru a descoperi un posibil cancer debutant
* analiza calciului, fierului, magneziului, prolactinei.