Ingrediente (pentru 4 portii): 1,2 kg cartofi fainosi, sare, 1/4 l lapte, piper proaspat macinat, 4 fileuri de scrumbie (a 70 g), codite de usturoi verde pentru garnisit. Pentru crema: 200 g smantana dulce (frisca nebatuta), 100 g iaurt, 1 legatura usturoi verde, cateva picaturi de zeama de lamaie.
Mod de preparare: * Se curata cartofii de coaja, se spala si se fierb circa 20 de minute in apa cu sare. Se scurg, se lasa putin sa se raceasca si se zdrobesc marunt. * Se-ncinge laptele, se toarna putin cate putin peste cartofi, se amesteca bine piureul si se condimenteaza cu sare si piper. * Crema de usturoi: se amesteca smantana cu iaurtul. Se spala usturoiul, se zvanta si se taie rondele subtiri. Se incorporeaza in amestecul de smantana si iaurt, si se gusta de sare, piper si zeama de lamaie. * Se taie fileurile de peste fasii mai late. * Se pun cartofii ca o "movilita" pe un platou, se toarna peste ei crema de usturoi, se aseaza fasiile de scrumbie de jur-imprejur si se servesc imediat.
Spaghete cu legume si sos de cimbru
Mod de preparare: * Se curata gulia de coaja, se taie mai intai felii si pe urma fasii si se fierb 3 minute in apa cu sare, dupa care se lasa sa se scurga. * Se curata spanacul si se spala bine in apa rece (multa). * Se spala cimbrul si una din legaturi se pune pe foc mic impreuna cu frisca si se lasa aproximativ 30 de minute sa se patrunda. * Se fierb spaghetele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. * Usturoiul curatat se toaca marunt si se dunstuieste in untul incins. Se adauga spanacul - nescurs - si se lasa sa se inmoaie - cu capac - la foc potrivit. Se sareaza si se pipereaza. * Se scoate cimbrul din frisca si se adauga sare si piper. * Se amesteca spaghetele, gulia si spanacul cu sosul, se pun pe foc sa se incalzeasca si se servesc presarate cu frunzulite de cimbru proaspete sau putin prajite.
Ficatei de pui cu risotto si mirodenii
Ingrediente (pentru 4 portii): Mirodenii - o lamaie, 1 catel de usturoi, 40 g seminte de pin, 1/2 lingurita sare de mare, 1/2 lingurita piper de diferite culori, proaspat macinat. Risotto: 1,5 l zeama concentrata de carne, 350 g orez pentru risotto, 1 ceapa mica, 50 g unt, 100 ml vin sec, sare, piper macinat, 1 legatura oregano. 400 g ficatei de pui, 1 lingura faina, 1 lingura unt topit, 50 g parmezan ras.
Mod de preparare: * Mirodeniile: se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge bine si se rade coaja (pe razatoarea mica). Usturoiul curatat se toaca marunt. Semintele de pin se rumenesc intr-o tigaie fara grasime. Se amesteca toate cu sarea de mare si piperul macinat. * Risotto-ul: Se da intr-un clocot zeama de carne, se spala orezul si se sterge bine intr-un servet de bucatarie, se curata ceapa si se taie marunt. * Se caleste orezul in 30 g de unt incins, pana ce devine sticlos. Se adauga ceapa, se dunstuieste si ea putin, se sting cu vinul alb si se lasa sa fiarba incet, fara capac, amestecand din timp in timp, pana ce s-a absorbit lichidul. Se adauga apoi zeama fierbinte de carne, putin cate putin, de cate ori scade. * Dupa circa 20 de minute de fiert, risotto-ul este gata. Se sareaza, se pipereaza si se incorporeaza frunzulitele de oregano (spalate si zvantate) impreuna cu untul (risotto-ul trebuie sa fie cremos). * Se spala ficateii de pui, se curata de pielite si vinisoare, se dau prin faina pusa intr-o farfurie adanca si se prajesc circa 3 minute in untul topit incins. Se sareaza si se pipereaza. * Se pune risotto-ul pe un platou incalzit, impreuna cu ficateii, se presara cu mirodenii, parmezan ras si cateva frunzulite de oregano si se serveste imediat.