Cauzele care pot determina instalarea insuficientei renale cronice sunt reprezentate de la caz la caz de diabetul insulinodependent, utilizarea pe termen lung a aspirinei sau a altor antiinflamatoare nesteroidiene, administrarea unor cantitati mari de acetaminofen (Tylenol), stenoza de artera renala, expunerea indelungata la benzina si solventi, cum ar fi tetraclorura de carbon etc. Totodata, unele afectiuni renale (cazul dvs.) pot duce in final la insuficienta renala cronica. Aceste afectiuni includ o predispozitie genetica, in care rinichii dezvolta numerosi ciorchini de chisturi (boala polichistica renala), o infectie renala (pielonefrita) sau o inflamatie a glomerulilor (glomerulonefrita).
Pierderea lenta si progresiva a functiei renale se manifesta dupa un numar de ani, pe masura ce unitatile de filtrare renala (nefroni) sunt distruse. Deseori, aceasta boala nu prezinta semne si simptome in stadiile timpurii. In multe cazuri, simptomele nu apar pana cand functia renala nu scade sub 25% din ceea ce se considera normal. Gravitatea bolii consta in faptul ca insuficienta renala cronica (IRC) afecteaza aproape toate sistemele organismului. Ex.: retentia de lichide datorata bolii poate produce insuficienta cardiaca congestiva cu formare de edeme; afectarea rinichilor determina scaderea sintezei de eritropoietina, rezultand diminuarea producerii globulelor rosii (anemie). Alte probleme care pot sa apara includ ulcerul gastric, modificari ale culorii pielii, fragilizarea oaselor, facandu-le susceptibile de fracturi. Chiar si sistemul nervos central poate fi afectat, astfel incat pacientii cu IRC prezinta dificultati de concentrare sau de memorie, la care se adauga tremorul si contractiile musculare datorate cresterii valorilor creatininei.
Foarte important de retinut este faptul ca in cazul unei persoane ajunse in stadiile terminale de boala renala, masurile conservatoare utilizate in controlul IRC - tratarea cauzei subiacente, restrictie in dieta si medicatia - nu mai sunt suficiente. Daca transplantul renal nu este cea mai buna optiune in interesul pacientului datorita sanatatii sale fragile, dializa este singura solutie.
Tratament naturist - In cazul in care se ajunge, din diverse motive patologice, la diminuarea capacitatii de filtrare si eliminare urinara a produselor de metabolism din organism, se recomanda pe termen lung administrarea infuziilor sau decocturilor din plante precum: osul-iepurelui, papadie, scoarta de dracila, urzica, rachitan, soc, dar mai ales splinuta, ale carei proprietati diuretice si antiinflamatorii, datorate prezentei saponozidelor si inulinei sunt foarte utile in combaterea sindromului de retentie azotata si al insuficientei renale. Foarte util in tratamentul IRC este si decoctul preparat din radacina, fruze si flori de ciurul-zanelor (Carlina acaulis) - 2 linguri planta fragmentata la 1/2 litru apa. Cantitatea se bea pe parcursul unei zile, timp de 6-8 saptamani. * Catina alba - produce prin actiunea quercitinei fenomenul de vasodilatare la nivel renal, marind diureza. Fructele catinei albe sunt foarte utile in tratamentul IRC si edemelor. Se administreaza sub forma de infuzie - 1-2 lingurite la o cana de apa, 2-3 cani pe zi, pe termen lung. * Decoct de praz - actioneaza prin capacitatea nefronilor valizi de a prelua functiile unitatilor deteriorate ireversibil. Se obtine un decoct dintr-un praz maruntit la 1,5 litri apa. Se fierbe pana cand decoctul scade la 1 litru, dupa care se lasa la racit si se filtreaza. Intreaga cantitate de decoct se bea pe parcursul unei zile, pe o perioada de 2-3 luni. In cazul unei administrari corecte si riguroase, nivelul creatininei trebuie sa scada semnificativ. Pentru alte amanunte si lamuriri suplimentare, contactati-ma telefonic. Sa auzim numai de bine!
ADRIANA VLAD, fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Caut tratament eficient pentru giardia"
(Raspuns pentru OTILIA GEORGESCU - Targoviste, F. AS nr. 839)
Dr. IOAN GH. MARGINEAN, medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72
"Am un tiuit constant in cap, ameteli si dezechilibre"
Acufenele (vajaituri sau tiuituri) sunt senzatii sonore care nu-si gasesc originea intr-o sursa de sunet exterioara pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) si obiective (sesizate atat de pacient, cat si de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boala de sine statatoare, ci un simptom in cazul unor tulburari functionale de diferite tipuri si localizari, care in timp pot duce la pierderea calitatii vietii (insomnie, anxietate, depresie etc.). Acufenele subiective (de care suferiti si dvs.) au o etiologie neurosenzoriala, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vajait, tiuit, fosnet, suierat etc. Adesea sunt insotite de hipoacuzie neurosenzoriala (slabirea auzului), vertij, tulburari de echilibru, greturi, varsaturi si transpiratii. Spondiloza cervicala pe care o amintiti dvs. in antecedente este foarte probabil cauza sau factorul favorizant in declansarea acufenelor si tulburarilor de echilibru, deoarece hipertonia musculaturii cefei modifica activitatea spontana a cailor nervoase de la nivelul ganglionilor spinali cervicali, catre nucleii auditivi. Cu tratament, prognosticul acufenelor simptomatice, in cazul unui sindrom de coloana cervicala, este bun (disparitia sau atenuarea zgomotelor), insa fara tratament, cu cat perioada de evolutie a unui zgomot otic este mai lunga, cu atat este mai putin posibil ca acesta sa dispara. Tratamentul acufenelor este complex, adesea individualizat, si se poate schematiza astfel: exercitii fizice, aplicatii locale calde (lumina infrarosie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasa consta in perfuzii cu lidocaina/procaina, pentoxifilina, vitamine B1 si B6, mezoterapie cu Gerovital H3/ Aslavital si administrare orala de Ginkgo Biloba, Betahistinum si Rivotril. Sunt utile procedeele psihoterapeutice de tip training autogen, terapie comportamentala si aromaterapie, seara la culcare, cu Ocnasept (aerosol-deodorant natural, cu extract din levantica, busuioc, menta, musetel)