Desenele si culorile alunga singuratatea si linistesc sufletul
Spovedanie in culori
Va invit sa privim impreuna arta plastica dintr-un unghi aparte. Nu din acela al artistului, ci din cel al spectatorului care simte nevoia, la randul lui, sa faca arta. Sa se deschida sufleteste pictand. Dupa puterile lui. Manat, poate, si de acea forta a nostalgiei dupa o copilarie in care desenatul si amestecatul culorilor erau unele din marile ei bucurii. Urmand instinctiv, poate, amintirea acelui timp la fel de luminos precum primavara exploziva care ne inconjoara, am descoperit, de curand, un studiou de pictura pentru visatorii de toate varstele. Se afla in Bucuresti, se numeste "Agora Art" si este unul din rarele locuri unde pictura e practicata fara pretentii de arta, ci mai degraba ca o indeletnicire frumoasa si nobila, menita sa relaxeze si sa faca placere. "Agora" ma atrasese si pentru ca aflasem ca aici preda maestrul Marin Gherasim, unul dintre cei mai importanti pictori romani de astazi. Apropierea lui de cei care bat, fie si doar ca distractie, la portile picturii, mi se parea incitanta si benefica. Deschisa de mai bine de un an de zile, scoala de arta "Agora" se afla pe o strada veche din cartierul Domenii. Printr-o norocoasa intamplare, anii de dupa `90 n-au stirbit, ci i-au sporit vechii stradute farmecul si tihna interbelica. Frumusetea cosmopolita a zonei contamineaza totul, asa ca studioul "Agora", cu aerul lui prietenos si occidental, te face sa te simti bine, de cum pasesti inauntru. De pe pereti te intampina, ca intr-un dialog al viselor, tablouri ale marilor pictori romani contemporani. O muzica schimbandu-se in surdina - jazz, simfonica, electronica - se prelinge usor. Parca ai fi trecut o vama, departe de lumea abraziva de-afara. Astfel picteaza cei care vin aici tarziu in seara, pe muzica si in atmosfera aceasta linistitoare. Sunt simpli amatori de frumos. Nici unul dintre ei nu viseaza sa devina artist profesionist. Vin, toti, sa descopere cu febrilitate si incantare lumea imaginatiei exprimata in acuarela si in tempera. Si sa plonjeze in istoria fascinanta a artei si a tehnicilor si materialelor ei.
Insa fie ca recunosc sau nu, majoritatea cursantilor au si un "alean", o problema de suflet, o suferinta legata cel mai adesea de singuratate. Vin la Agora si pentru ca simt nevoia sa-si despovareze sufletul prin culori; sa isi lase jos masca impenetrabila, de peste zi, sa exprime in imagini ceea ce n-au curaj sa spuna in cuvinte. Grupele sunt mici: comunitati de visatori ce trec pentru o vreme - pictand si discutand - in alta lume, scutita de stres si tumult. Iar aceasta terapie nobila a singuratatii prin arta functioneaza pe nesimtite. "Parca ne-am intors in copilarie si ne jucam, intindem culorile pe hartie, mai varsam apa, ne dam coate", imi spune o eleva a carei varsta bate spre 50 de ani si este, aflu, o persoana "cu greutate", manager la o firma de alimentatie publica. Tocmai acesta crede Alina Rizea ca e unul din rosturile cursurilor ei. "Sa nu uitam sa ne mai si jucam din cand in cand. Fie si prin arta."
Destindere si comunicare
Intr-un singur an, numarul persoanelor care vin la Agora Art a crescut de 10 ori: de la 7 elevi in fiecare trimestru, cati erau la inceput, la aproape 70. "Ce v-a determinat sa faceti studioul?", o intreb pe Alina Rizea.
- Cum ajung elevii la Agora si ce ii atrage aici, in mod special?
- Avem un site pe Internet, de unde cei care vor se pot informa. Dar mai nou, elevii vin pe baza de recomandare din partea altora care au facut cursul. Vin hotarati si la sigur, dupa referinte entuziaste. Ii incanta stilul nostru de predare, le place ca le dam informatii serioase despre curente artistice, comentam imagini; nu-i doar un curs la care doar pictam, pur si simplu. Apoi, fiecare tema este diferita. Mai ales pentru incepatori. Incercam sa ii invatam teoria culorilor, tehnici artistice si diferite genuri ale artei ca portretul, natura statica, peisajul. Orice lectie incepe cu o prezentare din albume si-un comentariu. Si, totdeauna, ma feresc ca limbajul meu sa fie prea "pe intelesul tuturor". Ii avertizez pe studenti ca vom folosi termeni profesionisti la Agora Art! Dar cred ca tocmai asta ii incanta. Si mai este ceva, extrem de important: atmosfera destinsa, comunicarea care se stabileste intre cursanti. Treptat, lumea se simte tot mai bine: pictam, comentam, ascultam muzica linistitoare. Elevii mei isi alina sufletul si oboseala... Este un dar pe care si-l fac singuri.
"In lumea plina de cifre, doua ore de liniste, culoare si frumos"
Dorind sa inteleg mai bine ce-i aduce, saptamana de saptamana la "Agora", le-am solicitat opinia unora dintre participanti.
Mirela M., directoare de firma. "Totul a inceput cu o lista de materiale.
Rodica D., project manager la o banca. "In lumea mea plina de cifre, dobanzi si targeturi, acestea sunt doua ore saptamanale de liniste, culoare, frumos si relaxare. Doua ore de dialog cu mine prin forme si culori".
Conf. dr. Claudiu Turculet, directorul Spitalului de Urgenta Floreasca (unul dintre studentii cei mai talentati de la Agora Art!). "Pentru mine, acest curs este implinirea unei dorinte vechi. De cand ma stiu, am avut o mare pasiune pentru pictura. Aici mi-o materializez, invatand secretele acestei arte. Atmosfera relaxata si imbinarea perfect gandita, de practica, teorie si istoria artei fac ca aceste doua ore sa mi se para insuficiente. Ma stimuleaza sa pictez si acasa, in timpul liber. Si ce poate fi mai frumos decat sa asculti o muzica buna si, in acelasi timp, sa creezi ceva?".
Adresa studioului de arta "Agora": str. Gala Galaction Nr. 33, sector 1, telefon: 0751-883213, www.agorastudio.ro
11.04.2008, 14:50Alexandra Silivestru
Minunata ideea doamnei Rizea...daca ar exista ceva mai multe persoane la fel de "indraznete". caci din pacate la noi e inca vorba de o lupta continua cu prejudecatile ce ne bombardeaza din toate partile, adesea din noi insine. a-ti "asigura viitorul" presupune a parcurge cai batatorite bine de altii, sa fim siguri ca nu dam in vreo prapastie, sau de vreun urcus prea greu...pacat ca prapastia devine adesea abisul din noi, iar urcusul acele adevarate dorinte a caror implinire o amanam mereu...
avand in vedere ca fiecare om e unic, adica o valoare in sine, suntem datori sa-i indemnam pe cei din jurul nostru la un optimism sanatos...am deveni mai iubitori, mai ingaduitori, mai rabdatori, mai sinceri, mai fericiti...
26.01.2009, 16:05Anne Marie Bejliu
Te regasesti prin cuvinte, culoare, sunete mereu.
Pictura este un amalgam de culori, sunete , cuvinte ce renasc in sinea fiecaruia ce poarta samanta harului de a fi sincer cu el insusi. Relaxarea reala , deplina, se revarsa abia atunci cind reusesti nu sa te izolezi in lumea ta, ci sa ti-o reconstruiesti cu fiecare punct, sunet, cuvant asternut pe o pagina alba.
Fiecare din cele trei: culoarea, sunetul, cuvantul, poarta o farima din celelalte. Fiecare culoare are vibratia ei. Va trezi amintirea unui sunet blând dintr-o melodie a sufletului, va trezi sensul unui cuvant ce ne este simbol al unei clipe din viata. La fel pentru sunet, pentru cuvant.
E o minune terapia prin arta indiferent de domeniul ales dar pictura cred ca are impactul cel mai puternic asupra fiecaruia dintre noi, cand exersam tacerea atat de vie...
Felicitari pentru articol!
Ani