Ingrediente (pentru 4-5 persoane): 1 conopida mica, 1 broccoli, 2 morcovi, 1 andiva, 2 tulpini de telina, 1 ceapa de arpagic, 8 felii subtiri de bacon. Pentru sos: 3 linguri ulei de masline, 3 linguri smantana subtire, 1 lamaie, 1/2 lingurita mustar, 1 varf de cutit praf de curry, sare, piper.
Mod de preparare:
Desfaceti buchetele conopida si broccoli si spalati-le bine sub jetul de apa rece.
Curatati morcovii si taiati-i bastonase subtiri.
Fierbeti in aburi - circa 10 minute - conopida si broccoli, adaugati morcovii si mai lasati-i sa fiarba inca 5 minute.
Puneti legumele intr-un castron, turnati peste ele 3 linguri cu ulei, sarati-le si piperati-le si lasati-le sa se raceasca.
Desfaceti andiva frunza cu frunza, spalati tulpinile de telina si taiati-le bucati, tocati ceapa curatata si puneti-le pe toate in castronul cu conopida, broccoli si morcovi.
Prajiti baconul taiat felii intr-o tigaie (fara ulei) si lasati-le sa se rumeneasca.
Amestecati, intr-un bol, mustarul, zeama de lamaie si smantana, adaugati sare, piper si curry, turnati sosul peste legume si amestecati-le bine. Asezati peste salata feliile de bacon si serviti-o imediat.
Risotto cu gulii si patrunjel verde
Ingrediente (pentru 4 portii): 3 gulii (cca 700 g), 1 ceapa, 50 g unt, sare, piper, 300 g orez (Rizo-Scotti bob cu bob), 100 ml vin alb sec, 1 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 1 legatura patrunjel verde (eventual cret), 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 2 linguri branza de vaci, 50 g cascaval ras.
Mod de preparare:
Se curata guliile si se taie cubulete de circa 1 cm, iar ceapa curatata se toaca marunt.
Se dunstuiesc guliile in 20 g de unt incins, se condimenteaza, se scot din tigaie si se pun deoparte.
Se pune si restul de unt la incins si se caleste ceapa, dupa care se adauga orezul si se prajeste, amestecand intruna, pana ce devine sticlos. Se stinge cu vin, se da in clocot, se adauga si guliile si se lasa sa fiarba circa 30 de minute, turnand zeama de legume putin cate putin.
Se toaca patrunjelul ceva mai mare si se incorporeaza in orez, impreuna cu restul ingredientelor. Se mai gusta o data de sare si piper si se serveste cald.
Peste gratinat cu cartofi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g fileuri de peste alb (cod sau salau), 1 kg cartofi, 2 catei de usturoi, 6 fire de patrunjel verde, 1 foaie de dafin, 30 cl lapte, 150 g smantana, 20 g unt, 3 prize nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati cartofii de coaja, taiati-i felii si fierbeti-i 20 de minute in apa cu sare.
Puneti fileurile de peste intr-o tigaie adanca, turnati peste ele laptele, adaugati cateii de usturoi si foaia de dafin si lasati-le sa fiarba la foc mic, aproximativ 8 minute. Lasati-le sa se raceasca in lapte, scurgeti-le si rupeti-le bucatele.
Ungeti o forma termorezistenta cu unt, asezati pe fundul ei un strat de cartofi fierti si scursi, peste cartofi puneti pestele rupt bucatele, asezati restul de cartofi de jur imprejur si presarati-i cu piper.
Puneti smantana intr-o craticioara, lasati-o sa dea in clocot, adaugati nucsoara si varsati-o peste cartofi. Dati pestele cu cartofi la cuptor si lasati-l 20 de minute sa se patrunda. Serviti-l fierbinte, presarat cu patrunjel verde tocat.
Sote de vaca cu salvie
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,2 kg pulpa de vaca, 3 cepe, 1 kg cartofi, 1 catel de usturoi, 10 cl vin alb sec, 6 frunze de salvie, 4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati ceapa si tocati-o marunt, iar cartofii curatati taiati-i bucati.
Prajiti cartofii circa 10 minute in 2 linguri de ulei incins si puneti-i deoparte. Stergeti tigaia, puneti la incins restul de ulei si prajiti bucatile de carne, aproximativ 10 minute, la foc potrivit, intorcandu-le pe toate partile. Scoateti-le din tigaie, puneti in locul lor ceapa tocata si usturoiul intreg necuratat si lasati-le sa se prajeasca circa 5 minute, la foc mic.
Puneti bucatile de carne inapoi in tigaie, adaugati sare, piper si frunzele de salvie, turnati peste ele vinul si 3 linguri cu apa si lasati-le sa fiarba 45 de minute (cu capac), la foc mic, intorcandu-le de cateva ori.
Adaugati cartofii, gustati inca o data de sare si piper, lasati sote-ul sa mai fiarba 15 minute si serviti-l fierbine.
Dulciuri
Prajitura cu lamaie
Ingrediente (pentru 6 persoane): 80 g unt moale, 150 g zahar pudra, 2 lamai, 3 oua, 80 g faina amestecata cu 1 lingurita praf de copt, 50 cl lapte.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180gr.. Radeti coaja uneia dintre lamai, dupa care stoarceti-le pe amandoua si puneti zeama deoparte. Separati albusurile de galbenusuri. Puneti zaharul intr-un castron, adaugati untul - pe rand - si amestecati-l pana devine spumos.
Adaugati galbenusurile, faina, si pe urma laptele, putin cate putin, amestecand intruna (cu o lingura de lemn). Bateti albusurile spuma si incorporati in ea coaja rasa si zeama de lamaie.
Adaugati o lingura de spuma de albus in aluat, ca sa fie mai suplu, dupa care incorporati-o pe toata, dar foarte repede, pentru ca aluatul sa fie spumos.
Turnati aluatul in 6 boluri mai mici, puneti bolurile intr-un vas mare cu apa, dati-le la cuptor si lasati prajitura sa se inchege, 20 de minute, la bain-marie. Serviti-o direct, in boluri.