Căpşunile
Căpşunile sunt utilizate încă din Antichitate ca medicamente naturale. Francezii au început cultivarea căpşunilor în celebrele lor grădini, încă din secolul al XIV-lea, la loc de frunte aflându-se regii angevini, care le ofereau suprafeţe impresionante. Instrucţiunile de cultivare şi recoltare a căpşunilor au apărut menţionate în cărţi începând cu anul 1578. Cele mai bune momente pentru a cumpăra căpşuni sunt lunile iunie şi iulie, când energia lor se află la maximum. Alegeţi fructe tari, cu o culoare intensă, codiţă verde şi aromă puternică. Căpşunile pot fi păstrate în frigider timp de până la două zile şi pot fi spălate chiar înainte de a le folosi.
Artrită reumatoidă, gută
* Timp de trei săptămâni, consumaţi la micul dejun doar o farfurie plină cu căpşuni proaspete şi mărunţite, la care adăugaţi o linguriţă cu miere şi una cu polen. Nu consumaţi alte alimente timp de trei ore.
* Selectaţi 5 căpşuni mari sau 7 mici. Se pun împreună cu două ceşti cu apă într-un blender, timp de două minute. Sucul se consumă o dată pe zi, de preferinţă dimineaţa.
Inflamaţii şi infecţii urinare, litiază urinară
* Consumaţi zi de zi 500-700 grame căpşuni, în porţii de câte 200-250 grame pe zi.
* Zdrobiţi 200 de grame de căpşuni şi puneţi-le într-un vas. Turnaţi un litru şi jumătate de apă peste ele. Lăsaţile la macerat două ore, cu capac, într-un loc cald, la lumină. Din când în când, amestecaţi preparatul cu o lingură. Strecuraţi şi beţi lichidul pe parcursul unei zile (nu se păstrează de pe o zi pe alta). Se fac cure de cel puţin trei săptămâni.
Constipaţie, colită, insuficienţă hepatică, litiază biliară
* Dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, beţi o jumătate de pahar cu suc proaspăt de căpşuni. Cu o jumătate de oră înainte de masa de prânz şi cină, consumaţi câte 200 de grame de căpşuni.
* Mâncaţi până la un kilogram de căpşuni pe zi, împărţit în 2-3 porţii, între mese, timp de două săptămâni.
Anemie, inapetenţă, convalescenţă
* Consumaţi o dată pe zi următorul preparat: luaţi 200 de grame de căpşuni proaspete, puneţi-le într-un vas mic şi amestecaţi-le cu o linguriţă cu miere şi o lingură cu vin roşu. Acoperiţi vasul şi ţineţi-l la frigider o jumătate de oră.
Pete pe piele, acnee, piele descuamată
* Zdrobiţi 4-5 căpşuni bine coapte şi amestecaţi-le cu două linguri cu miere. Aplicaţi pasta pe faţă cu degetele. Se lasă timp de 30 de minute. Se spală cu apă rece. Repetaţi la fiecare două zile.
Zmeura
Din micuţele fructe moi şi parfumate iau naştere cele mai căutate dulceţuri, prăjituri, îngheţate, lichioruri şi vinuri aromatice. Dar zmeura este şi un vindecător natural. Pentru a-i folosi la maximum calităţile, alegeţi zmeură de un roşu închis, şi tare la atingere. Rezistă nu mai mult de trei zile în frigider, dar o puteţi păstra şi în congelator.
Răceală, gripă, febră, tuse, bronşită, infecţie respiratorie, infecţie urinară
* Beţi unul-două pahare cu suc proaspăt de zmeură pe zi, adăugând o linguriţă de miere.
* Consumaţi câte o lingură cu gem de zmeură de 2-3 ori pe zi.
* Umpleţi până la jumătate un recipient de sticlă, cu zmeură proaspătă. Cu ajutorul unei linguri de lemn zdrobiţi fructele, apoi adăugaţi miere, cât să le acopere. Amestecaţi mierea cu zmeura zdrobită până la omogenizare şi lăsaţi preparatul acoperit cu capac să stea la temperatura camerei, 3-4 ore. Apoi mutaţi-l la frigider. Amestecul se consumă în decurs de o săptămână, câte 2-3 linguriţe la o cană cu ceai negru fierbinte, pe post de îndulcitor. Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi.
Durere în gât
* Amestecaţi o cană cu suc de zmeură cu o jumătate cană infuzie de cimbru şi 4 picături de ulei esenţial de mentă. Faceţi gargară cu acest preparat, de-a lungul unei zile.
Gastrită, ulcer gastroduodenal, constipaţie, gută, astenie, slăbiciune
* Consumaţi zmeură proaspătă, câte 100-150 g, de două ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de cel puţin 2 săptămâni.
* Consumaţi câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de zmeură, de două ori pe zi.
Pentru a preveni cancerul
* Consumaţi zmeură proaspătă, câte 200 g zilnic, între mese, în cure de cel puţin o lună.
Pentru a încetini evoluţia varicelor
* Zdrobiţi o mână de zmeură şi aplicaţi-o sub formă de cataplasmă pe zona afectată. Se ţine 20 de minute. Se repetă în fiecare zi, timp de 2 săptămâni.
Împotriva obezităţii
* Consumaţi înainte de masa de prânz şi cină câte 300 grame de zmeură proaspătă, timp de 2 săptămâni. Porţiile de mâncare vor fi reduse la jumătate.
* Puneţi în blender sucul de la un grapefruit şi o mână de zmeură şi amestecaţi câteva secunde. Beţi acest suc zilnic, cel puţin o lună.
Fragii
Erau deja consumaţi acum 10.000 de ani, iar prima dovadă istorică datează din epoca neolitică. Aceste fructe sunt menţionate şi în Biblie, pentru delicateţea şi proprietăţile lor benefice. Fragii au şi darul de a preveni sau a vindeca o serie de afecţiuni.
Gută, infecţie urinară, litiază urinară, boli reumatice
* Consumaţi în fiecare zi 100-150 grame de fragi proaspeţi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Stări de slăbiciune, astenie, convalescenţă, adjuvant în tuberculoză
* Beţi de două ori pe zi câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de fragi, amestecat cu o linguriţă cu miere.
* Luaţi câte o lingură cu dulceaţă de fragi, de trei ori pe zi, cu apă.