Căpșunile
Căpșunile sunt utilizate încă din Antichitate ca medicamente naturale. Francezii au început cultivarea căpșunilor în celebrele lor grădini, încă din secolul al XIV-lea, la loc de frunte aflându-se regii angevini, care le ofereau suprafețe impresionante. Instrucțiunile de cultivare și recoltare a căpșunilor au apărut menționate în cărți începând cu anul 1578. Cele mai bune momente pentru a cumpăra căpșuni sunt lunile iunie și iulie, când energia lor se află la maximum. Alegeți fructe tari, cu o culoare intensă, codiță verde și aromă puternică. Căpșunile pot fi păstrate în frigider timp de până la două zile și pot fi spălate chiar înainte de a le folosi.
Artrită reumatoidă, gută
* Timp de trei săptămâni, consumați la micul dejun doar o farfurie plină cu căpșuni proaspete și mărunțite, la care adăugați o linguriță cu miere și una cu polen. Nu consumați alte alimente timp de trei ore.
* Selectați 5 căpșuni mari sau 7 mici. Se pun împreună cu două cești cu apă într-un blender, timp de două minute. Sucul se consumă o dată pe zi, de preferință dimineața.
Inflamații și infecții urinare, litiază urinară
* Consumați zi de zi 500-700 grame căpșuni, în porții de câte 200-250 grame pe zi.
* Zdrobiți 200 de grame de căpșuni și puneți-le într-un vas. Turnați un litru și jumătate de apă peste ele. Lăsațile la macerat două ore, cu capac, într-un loc cald, la lumină. Din când în când, amestecați preparatul cu o lingură. Strecurați și beți lichidul pe parcursul unei zile (nu se păstrează de pe o zi pe alta). Se fac cure de cel puțin trei săptămâni.
Constipație, colită, insuficiență hepatică, litiază biliară
* Dimineața, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, beți o jumătate de pahar cu suc proaspăt de căpșuni. Cu o jumătate de oră înainte de masa de prânz și cină, consumați câte 200 de grame de căpșuni.
* Mâncați până la un kilogram de căpșuni pe zi, împărțit în 2-3 porții, între mese, timp de două săptămâni.
Anemie, inapetență, convalescență
* Consumați o dată pe zi următorul preparat: luați 200 de grame de căpșuni proaspete, puneți-le într-un vas mic și amestecați-le cu o linguriță cu miere și o lingură cu vin roșu. Acoperiți vasul și țineți-l la frigider o jumătate de oră.
Pete pe piele, acnee, piele descuamată
* Zdrobiți 4-5 căpșuni bine coapte și amestecați-le cu două linguri cu miere. Aplicați pasta pe față cu degetele. Se lasă timp de 30 de minute. Se spală cu apă rece. Repetați la fiecare două zile.
Zmeura
Din micuțele fructe moi și parfumate iau naștere cele mai căutate dulcețuri, prăjituri, înghețate, lichioruri și vinuri aromatice. Dar zmeura este și un vindecător natural. Pentru a-i folosi la maximum calitățile, alegeți zmeură de un roșu închis, și tare la atingere. Rezistă nu mai mult de trei zile în frigider, dar o puteți păstra și în congelator.
Răceală, gripă, febră, tuse, bronșită, infecție respiratorie, infecție urinară
* Beți unul-două pahare cu suc proaspăt de zmeură pe zi, adăugând o linguriță de miere.
* Consumați câte o lingură cu gem de zmeură de 2-3 ori pe zi.
* Umpleți până la jumătate un recipient de sticlă, cu zmeură proaspătă. Cu ajutorul unei linguri de lemn zdrobiți fructele, apoi adăugați miere, cât să le acopere. Amestecați mierea cu zmeura zdrobită până la omogenizare și lăsați preparatul acoperit cu capac să stea la temperatura camerei, 3-4 ore. Apoi mutați-l la frigider. Amestecul se consumă în decurs de o săptămână, câte 2-3 lingurițe la o cană cu ceai negru fierbinte, pe post de îndulcitor. Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi.
Durere în gât
* Amestecați o cană cu suc de zmeură cu o jumătate cană infuzie de cimbru și 4 picături de ulei esențial de mentă. Faceți gargară cu acest preparat, de-a lungul unei zile.
Gastrită, ulcer gastroduodenal, constipație, gută, astenie, slăbiciune
* Consumați zmeură proaspătă, câte 100-150 g, de două ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de cel puțin 2 săptămâni.
* Consumați câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de zmeură, de două ori pe zi.
Pentru a preveni cancerul
* Consumați zmeură proaspătă, câte 200 g zilnic, între mese, în cure de cel puțin o lună.
Pentru a încetini evoluția varicelor
* Zdrobiți o mână de zmeură și aplicați-o sub formă de cataplasmă pe zona afectată. Se ține 20 de minute. Se repetă în fiecare zi, timp de 2 săptămâni.
Împotriva obezității
* Consumați înainte de masa de prânz și cină câte 300 grame de zmeură proaspătă, timp de 2 săptămâni. Porțiile de mâncare vor fi reduse la jumătate.
* Puneți în blender sucul de la un grapefruit și o mână de zmeură și amestecați câteva secunde. Beți acest suc zilnic, cel puțin o lună.
Fragii
Erau deja consumați acum 10.000 de ani, iar prima dovadă istorică datează din epoca neolitică. Aceste fructe sunt menționate și în Biblie, pentru delicatețea și proprietățile lor benefice. Fragii au și darul de a preveni sau a vindeca o serie de afecțiuni.
Gută, infecție urinară, litiază urinară, boli reumatice
* Consumați în fiecare zi 100-150 grame de fragi proaspeți, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Stări de slăbiciune, astenie, convalescență, adjuvant în tuberculoză
* Beți de două ori pe zi câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de fragi, amestecat cu o linguriță cu miere.
* Luați câte o lingură cu dulceață de fragi, de trei ori pe zi, cu apă.