Prezenţa colesterolului este vitală pentru buna funcţionare a organismului, el fiind indispensabil în menţinerea integrităţii celulare şi în producerea hormonilor, acizilor şi a vitaminei D. Probleme apar doar atunci când nivelul colesterolului "rău" este excesiv, fapt care poate pune sănătatea în pericol, la modul grav. Există însă şi-o veste bună: natura oferă nenumărate soluţii, unele de-a dreptul... gustoase, astfel încât nivelul colesterolului din sânge să revină la un nivel optim. Fără medicamente şi fără să avem senzaţia că depunem vreun efort.
Cum ne ameninţă colesterolul sănătatea?
Cine s-a confruntat vreodată cu neplăcuta împrejurare de a desfunda ţevile care fac legătura dintre chiuveta de la bucătărie şi sistemul de canalizare, a observat, negreşit, că de-a lungul acestora s-au depus bulgări masivi de grăsime, care blochează uneori aproape complet scurgerea apei. Aceşti bulgări gălbui-albicioşi se formează treptat, pe măsură ce spălăm vasele, eliminând în gaura de scurgere a chiuvetei fel de fel de grăsimi de origine vegetală sau animală. În mod asemănător se petrec lucrurile şi când avem de-a face cu colesterolul, care, atunci când apare în exces, conduce la apariţia aterosclerozei, formând adevărate depozite sau plăci de grăsime, care obturează arterele, restricţionând fluxul sangvin cu riscul de a duce la un infarct. Alte posibile consecinţe nefaste ale unui nivel crescut de colesterol în sânge sunt: diabetul, atacul cerebral, care ne poate ucide sau lăsa cu sechele pe viaţă, ori tulburările acute de circulaţie a sângelui în picioare.
Tot colesterolul este "rău"? Nu. Colesterolul e de două feluri. Cel numit HDL este considerat "bun", întrucât combate depunerile de calcar pe pereţii vaselor sangvine. Drept "rău" este catalogat doar celălalt tip de colesterol, numit LDL, care se depune pe artere, conducând la arterioscleroză.
Care sunt valorile normale ale colesterolului? În general, se consideră optim, în cazul adulţilor, un colesterol total de 200 mg/dl şi, la limită, unul între 200 şi 240 mg/dl. Ce depăşeşte această ultimă valoare este deja periculos, motiv pentru care se impune, în această fază, măsurarea separată a valorilor LDL-ului şi ale HDL-ului. Un nivel al LDL care depăşeşte 160 mg/dl e considerat ca fiind crescut. În schimb, în ceea ce priveşte valorile HDL-ului, acestea sunt considerate sănătoase, la 60 de mg/dl, şi prea reduse atunci când coboară sub nivelul de 40 mg/dl.
Strategia anti-colesterol fără medicamente
* Un stil de viaţă sănătos poate face adevărate minuni în reducerea nivelului de colesterol ("rău") din sânge. Pentru unii, până şi simpla renunţare la alcool sau la fumat poate face o diferenţă semnificativă.
* Scăpaţi de kilogramele în plus. Acestea nu fac decât să agraveze problemele legate de colesterol.
* Faceţi mişcare măcar 30 de minute pe zi. Puteţi opta pentru alergat, mers pe jos sau cu bicicleta, însă ideală se pare că ar fi, în acest caz, practicarea gimnasticii. Un alt sfat util e să vă desfăşuraţi pe cât posibil activităţile fizice în aer liber, pentru că lumina soarelui stimulează organismul să metabolizeze colesterolul, reducând nivelul său.
* Acordaţi o atenţie sporită alimentaţiei. În prezent se consideră că ea ar influenţa valoarea colesterolului în proporţie de circa 30%.
Alimente eficiente în combaterea colesterolului
* Ovăzul - Este recomandat călduros de specialişti, întrucât conţine o mare cantitate de fibre solubile, care scad rata de absorbţie a grăsimii în tractul intestinal, astfel încât colesterolul nu mai ajunge în sânge. Atenţie însă la tipul de produse care conţin ovăz! Dacă ne îndopăm, de pildă, cu fursecuri sau cu fulgi de ovăz cu arome, n-am rezolvat nimic, mai ales că acestea sunt de regulă pline de zahăr ori grăsimi. În schimb, multe dintre batoanele de cereale cu ovăz existente pe piaţă sunt benefice pentru sănătate. Bune pentru reducerea colesterolului mai sunt făina şi fulgii de ovăz, care au şi avantajul de a putea fi folosite în tot felul de combinaţii, cu lapte ori iaurt şi fructe, una mai gustoasă decât alta şi numai bune de consumat la micul dejun, mai ales că ţin foarte bine de foame. În ceea ce priveşte cantitatea, este recomandabil să folosim cam o jumătate de cană pe zi.
* Uleiul de măsline - Gustos şi uşor aromat, uleiul de măsline conţine substanţe care previn formarea depozitelor de colesterol în vasele sangvine. Pentru a creşte valorile colesterolului HDL şi a le reduce pe cele ale colesterolului LDL, specialiştii ne recomandă să consumăm două linguri cu ulei de măsline pe zi.
* Soia - Un studiu complex elaborat în Canada, relevă că proteinele din soia au capacitatea de a scădea colesterolul LDL cu un procent de 3%-4% - o cantitate descrisă drept semnificativă de către specialişti. Pentru a obţine rezultatele dorite, este recomandabil să consumaţi circa 25 de grame pe zi de soia sau produse pe bază de soia, precum tofu sau laptele de soia. Dacă acestea nu vă sunt pe plac, puteţi apela la un truc, presărând câte două linguri cu praf de lecitină de soia peste mâncare sau desert. Savoarea mâncării nu va avea de suferit, gustul lecitinei fiind unul neutru. Cura trebuie făcută vreme de două luni. Atenţie, însă! Întrucât lecitina acţionează ca soi de detergent al arterelor, desprinzând grăsimea de pe pereţii lor, nivelul colesterolului din sânge poate să crească la începutul curelor, însă odată această "curăţare" făcută, lucrurile vor merge în direcţia dorită.
* Peştele - Graţie conţinutului bogat de acizi graşi esenţiali omega-3, peştele este deosebit de eficient în combaterea colesterolului LDL. Cei mai recomandaţi de specialişti sunt peştii graşi, precum somonul, sardinele, tonul, macroul sau heringul. Pentru efecte maxime, este bine să mâncăm peşte măcar de trei ori pe săptămână. Ideal este să-l gătim la cuptor.
* Seminţele de in - reprezintă şi ele o sursă bogată de omega-3 şi de fibre solubile. Potrivit unor studii, consumul a doar două linguri cu seminţe pe zi poate scădea colesterolul şi cu 18% - cu condiţia, desigur, să nu ne îndopăm, în paralel, cu alimente grase. Seminţele trebuie fie mestecate bine, fie sfărâmate cu ajutorul unui robot de bucătărie, pentru că altfel nu se digeră cum trebuie şi nu-i oferă organismului nostru minunatele substanţe pe care le conţin.
* Migdalele, alunele şi alte feluri de nuci - Un studiu realizat în Marea Britanie relevă că nucile reduc riscul accidentelor cardiovasculare cu 45%, coborând nivelul colesterolului. Pentru a obţine efectul scontat, este recomandabil să consumaţi circa 40 de grame de nuci pe zi.
La rândul lor, migdalele ajută la creşterea nivelului colesterolului "bun" chiar şi cu 19%. Cantitatea recomandată în cazul dietei cu migdale este de 43 de grame pe zi, vreme de şase săptămâni.
Legume anti-colesterol
* Fasolea, lintea şi mazărea ajută la combaterea colesterolului, pentru că sunt bogate în fibre solubile.
* Ceapa, mai ales cea roşie, este bogată în sulf, care creşte nivelul colesterolului HDL, dar conţine şi antioxidanţi, care combat colesterolul nociv LDL. Pentru rezultate optime, este ideal să consumăm zilnic o jumătate de ceapă crudă, care poate fi adăugată în salate. Un alt duşman redutabil al colesterolului este prazul, denumit şi "ceapă oltenească".
* Usturoiul conţine un compus al sulfului numit alicină, care scade semnificativ valorile colesterolului rău şi-l împiedică să adere la pereţii vaselor de sânge. Ideal pentru combaterea colesterolului este să consumăm 2-4 căţei de usturoi pe zi ca atare sau integraţi în diverse mâncăruri.
* Vinetele conţin substanţe care combat colesterolul nociv. Pentru efecte maxime, se recomandă coacerea lor în coajă, pe foc. Atenţie însă - dacă alegeţi să le consumaţi sub forma salatei de vinete, nu adăugaţi maioneză, ci rezumaţi-vă la uleiul de măsline - dar şi acesta în cantităţi moderate. Cu ceapa, în schimb, puteţi fi cât de generoşi doriţi.
* Morcovii au un conţinut ridicat de betacaroten, un antioxidant puternic, care joacă un rol important în reducerea colesterolului nociv. Ideal este să-i consumăm cruzi, de pildă sub forma salatei de crudităţi, în care să adăugăm şi un pic de ulei de măsline.
* Anghinarea se numără printre armele preferate ale specialiştilor în lupta cu colesterolul. Şi nu întâmplător. Conţinutul ei ridicat de cianină asigură un nivel scăzut al colesterolului LDL. În plus, anghinarea ajută la buna funcţionare a sistemului cardiovascular, aflat în directă corelaţie cu nivelul grăsimilor din sânge. Anghinarea se poate administra sub forme multiple, ca salată, crudă sau uşor fiartă. O altă variantă e să o transformăm în suc şi să consumăm vreme de câteva săptămâni câte două linguri, diluate în apă, de trei ori pe zi. În sfârşit, o altă posibilitate este să fierbem anghinarea în apă şi să bem zilnic, vreme de o lună, câte o cană călâie din lichidul rezultat.
Fructe anti-colesterol
Printre fructele care ajută la reducerea colesterolului LDL se numără coacăzele, zmeura, căpşunile, merişoarele, portocalele, lămâile, grepfruitul, strugurii şi chiar şi bananele, atât de bogate în fibre solubile. Adevărate vedete în combaterea colesterolului sunt însă merele şi fructele de avocado.
* Merele conţin pectină, o fibră care ajută la eliminarea sărurilor biliare, care intervin în fabricarea colesterolului de către organism. Pentru a beneficia la maximum de efectele benefice ale acestor fructe în reducerea colesterolului este de preferat să consumăm zilnic câte două mere, cu coajă cu tot. Rezultate importante putem obţine însă şi mâncând mere uscate. Un experiment realizat vreme de şase luni de cercetătorii de la Universitatea din Florida, pe mai multe femei, a relevat o scădere spectaculoasă, cu 23%, a nivelului colesterolului, în cazul celor care au mâncat 75 de grame de mere uscate pe zi. Şi veştile bune nu s-au oprit aici. Pentru a nu vă plictisi de atâtea mere, vă sugerăm să le combinaţi din când în când cu scorţişoară - un alt aliment folositor împotriva colesterolului.
* Avocado este o sursă nemaipomenită de grăsimi mononesaturate, care ajută la scăderea colesterolului nociv şi la creşterea celui bun. Graţie gustului său neutru şi texturii catifelate, avocado are şi avantajul de a putea fi consumat în fel de fel de combinaţii, de la salate la guacamole, smoothie-uri ori sosuri delicioase şi extrem de uşor de făcut.
Băuturi anti-colesterol
* Ceaiul - Flavonoidele prezente în ceai - verde, negru, din alte plante, previn oxidarea colesterolului LDL, care ar conduce ulterior la formarea de depuneri pe pereţii arterelor. Recomandabil e să bem cam o ceaşcă de ceai pe zi. Atenţie însă - alternaţi tipurile de ceai folosite, pentru a nu vă confrunta cu efecte secundare neplăcute.
* Vinul sau berea - oricât de surprizător ar putea să pară - sunt şi ele recomandate în combaterea colesterolului. Un experiment în acest sens a fost făcut pe şoareci: cei care au consumat zilnic cantităţi foarte mici de alcool au stat mai bine cu colesterolul decât cei care au băut mai mult, dar şi decât cei complet abstinenţi. La fel se întâmplă şi în cazul oamenilor. Un păhărel de vin sau de bere pe zi pot fi de folos împotriva colesterolului rău şi ajută la creşterea valorilor celui bun.
* Sucul de portocale poate reduce semnificativ nivelul colesterolului, cu condiţia să fie băut proaspăt stors şi, de preferinţă, în cursul dimineţii.
Câteva reţete anti-colesterol
Apă de ovăz
De colesterol (dar şi de glicemia ridicată, precum şi de kilogramele în plus) puteţi scăpa bând de câteva ori pe săptămână apă de ovăz. Aceasta nu este greu de obţinut. Turnaţi trei căni cu apă într-o oală. Când apa dă în clocot, adăugaţi o cană cu fulgi de ovăz (indiferent de cantităţile dorite, raportul trebuie să fie mereu o parte ovăz la trei părţi de apă) şi lăsaţi să fiarbă câteva minute, până când observaţi că fulgii s-au înmuiat. Fiertura, odată strecurată şi răcită, poate căpăta un gust mai bun dacă o îndulcim (cu stevia, de pildă) şi adăugăm scorţişoară, cuişoare sau vanilie. Apa de ovăz se bea apoi la fel ca cea obişnuită, pe parcursul întregii zile.
Lapte de soia cu fructe roşii şi seminţe de in
Reţeta este cât se poate de simplă: amestecăm o cană cu lapte de soia cu câteva fructe roşii şi două linguri cu seminţe de in (acestea trebuie mai întâi lăsate la înmuiat). Mixăm toate ingredientele cu ajutorul robotului de bucătărie.
Infuzie cu frunze de mesteacăn
Adăugaţi o linguriţă cu frunze de mesteacăn la o cană cu apă clocotită şi lăsaţi la infuzat zece minute. Tratamentul durează aproximativ zece zile. Atenţie însă - el nu le este recomandat celor care au probleme cu rinichii sau cu inima.