Mierea și aparatul respirator

Redactia
Calitățile curative ale mie­rii sunt cunos­cute din cele mai vechi tim­puri.

Orga­nismul uman asimilează ușor mierea, care îi conferă energie și variate, substanțe nutritive active. Ea conține aproape aceleași ele­mente ca și sângele uman, și anu­me: vitaminele B1, B2, B12, B6, enzimele, flavonele, flavonoidele, combinațiile aromatice, fitohor­mo­nii, acizii organici (lactic, citric, malic, oxalic), dex­trina și combi­nații azotice - în total 435 de sub­stanțe. Fie­care tip de miere are calități și proprietăți cura­tive specifice:
* Mierea de cim­brișor - amelio­rea­ză pro­ce­sul de asi­mi­lare.
* Mierea de la­vandă - vindecă tu­sea și bolile de gât.
* Mierea de tei - ameliorează durerile de stomac, previne accesele provocate de migrenă, are un puternic efect cura­tiv în vindecarea răceli­lor și cataru­ri­lor căi­lor respi­rato­rii, ast­mului bron­șic, siste­mului ner­vos, stări­lor de ner­vozitate.
* Mierea de sal­câm - are un efect calmant și tonic;
* Mierea de cas­tan sălbatic - ri­dică ten­siu­nea arte­rială.
* Mierea de cas­tan obișnuit - asigură un puternic efect anti­mi­crobian, este utilă în mala­diile gas­trointestinale, cele renale, precum și în afecțiuni ale prostatei.
* Mierea de mentă - are un efect anestezic, hemostatic, toni­fiant.
* Mierea de floarea-soa­re­lui - dă bune rezul­tate în cazul bron­­șitelor și bolilor de stomac.

Tratamente

Astm
* Se ia în fiecare dimineață câte o lingură de miere amestecată cu 1 g clorură de amoniu.
* Se bea cu regularitate ceai de pătlagină cu miere.
* Se scobesc două ridichi pen­tru a le umple cu miere. După topire, lichidul se consumă în între­gime în cursul aceleiași zile. Trata­mentul durează o săptămână.

Astm bronșic
* Se prăjește un pumn de bob, se pisează sau se râșnește, apoi se cerne. Se iau 6 linguri din acest praf și se amestecă bine cu 500 g de miere. Se bea din acest amestec câte o linguriță de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Trata­mentul va fi continuat până la com­pleta însănătoșire.
* Se bea cu regularitate ceai de pătlagină cu miere.
* Se pun la fiert într-un litru de apă 4-5 căpă­țâni de ceapă necurățată, lăsându-se 15 minu­te pe foc mic. Se strecoară, și în 100 ml din lichidul obți­nut se dizolvă 100 g de miere curată. Se bea de două ori pe zi, dimineața și seara, cu 30 de minute îna­inte de masă.
* Se va face în fiecare dimineață gargară, cu o lingură de ulei, timp de 10 minute, după care uleiul va fi eli­minat, gura se va clăti bine și se va lua o lingură de miere curată. Ajută și în caz de îmbolnăvire a fierei, de aritmie și de nervozitate.
* Se curăță un kilogram de ustu­roi și se pune în două borcane bine șterse. Borcanele se comple­tea­ză cu apă și se pun la fiert timp de 2 ore. Sucul se strecoară și se ames­tecă cu 1 kg de miere. Se ia zilnic câte o lingură, cu 20 de mi­nute înainte de masă.
* Se decupează un capac dintr-un dovleac mic și, fără a-l scobi, se umple cu miere. Se ia de 3-4 ori pe zi câte o lingură direct din dovleac.

Bronșită
* Se amestecă bine 200 g mie­re curată, topită, 100 g susan, 100 g zahăr candel, 60 ml țuică, 30 g făină de muștar. Se ia câte o lin­guriță din acest amestec de trei ori pe zi, cu 30 minute înainte de ma­să.
* Se amestecă 250 g miere cu o lingură de nuci pisate și cu o linguriță de clorură de amoniu. Se ia câte o linguriță dimineața, pe nemâncate, până la vindecare.
* Într-un kilogram de mie­re se adaugă 70 g susan și o linguriță cu sulf rafinat, pro­curat de la farma­cie. Se ames­tecă bine și se ia câte o lin­guriță, de trei ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă. Tra­tamen­tul durează cel puțin 20 de zile.
* Se pune o jumătate de lin­guriță cu semințe de gutui (fără a se pisa) în 500 ml apă. În decoctul obținut, după ce se va fierbe timp de 20 minute la foc mic, se va adăuga o lin­gură cu frunze sfărâ­ma­te de podbal. Lichidul se stre­coa­ră după o oră, adăugându-se 50 g miere. Din acest lichid se beau zilnic câte 4 porții a 75 ml.

Pentru expectorare
* Se fierbe o lingură um­plu­tă cu vârf de voronic uscat, în apă cloco­tită, timp de 7 minute. După răcire, decoc­tul se strecoară, adău­gându-i-se 3 lin­guri cu miere. Se ia de 3 ori pe zi câte o ceașcă, cu 20 minute înainte de masă.
* Peste două linguri de nal­bă de grădină se toarnă 500 ml de apă rece. Extractul se strecoară du­pă 8 ore, dizolvându-se în el 3 linguri rase de miere. Se ia, zi și noapte, câte o ceaș­că la câte 3 ore.
* Se topesc 500 g miere pe bain-marie. Se adaugă câte 50 g scorți­șoară, nuc­șoa­ră răzuită și cuișoare pi­sate. Din ameste­cul bine omo­ge­nizat se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă.

Tuberculoză
* Se ames­te­că bine 1 kg de mie­re, o lingură cu se­mințe de urzică și un pahar cu sâmburi de nucă pisați. Se ia câte o linguriță, de 4 ori pe zi. Trata­men­tul va fi folosit un timp mai îndelungat.
* Se ames­te­că, după pisare, în părți egale, flori de sună­toa­re, fie­rea pă­mân­tu­lui (ghințură) și pod­bal, toate us­cate. După ce ames­tecul se cer­ne, se adaugă 500 g mie­re topită pe bain-marie. Se ia câte o lingură de trei ori pe zi.
* Se pun la fiert, în 800 ml apă, 4 linguri cu rădăcini de pătla­gină tăiate mărunt. Se adaugă, cu 7 mi­nute înainte de a se lua de pe foc, 4 linguri cu frunze de pătlagină verde. După răcire, decoctul se stre­coară și se îndulcește cu 500 g miere curată. Se ia de 4 ori pe zi câte o lingură, cu 20 minute înainte de masă.

Pneumonie
* Se amestecă bine 1 kg de miere cu 300 g mentă tăiată mă­runt. Se ia de trei ori pe zi câte o lingură, cu 20 minute înainte de masă.
* Se pisează o nucșoară, 20 g de piper și 50 g semințe de in și se amestecă cu 200 g miere. Se ia câte o linguriță dimineața, pe ne­mân­cate.
* Un cățel de usturoi pisat se amestecă cu o ceașcă cu miere. Se ia câte o linguriță, de 4 ori pe zi, după masă.

Pleurită
* Se pun 300 g ceapă to­cată și 200 g miere diluată pe bain-marie, în 600 ml de vin roșu. Ames­tecul se ține 4 zile la cald. Se ia, de 3 ori pe zi, câte un păhărel înainte de masă.
* Se pun 100 g de făină de in și 20 g anason măcinat, în 800 g miere curată. Se amestecă foarte bine. Se ia de trei ori pe zi câte un păhărel, cu 15-20 minute înainte de masă.
* Se ames­tecă bine o lă­mâ­ie necojită, spă­la­tă și răzuită, o lin­guriță cu se­min­țe de in mă­cinate, două linguri cu untură de porc spălată în câteva ape și 500 g miere topită în bain-marie. Se ia de trei ori pe zi câte o lingură, cu 20 minute înainte de masă.
* Trei linguri cu miere se amestecă cu sucul obținut dintr-o lă­mâie. Amestecul se încălzește și se bea dintr-o dată.
* Se ia de trei ori pe zi câte o linguriță cu suc de ceapă roșie amestecat cu o linguriță cu miere.

prof. dr. ing. GHEORGHE I. BĂRBATU