Diareea înseamnă eliminarea de scaune neformate, apoase, de mai multe ori pe zi. Poate să fie acută (când durează zile) sau poate să fie cronică (durează săptămâni-luni). Se poate însoţi de dureri de burtă (crampe abdominale), de greaţă şi vărsături, de febră, deshidratare (se pierd lichidele din organism), pierdere în greutate, dezvoltare fizică mai slabă (în cazul copiilor). Toate aceste simptome apar în funcţie de cauza care a produs diareea, de durata bolii şi de vârsta la care apare. Cauzele care duc la apariţia diareei sunt multiple, de la simple indigestii sau iritaţii ale intestinului, deficitul unor enzime, până la toxiinfecţii alimentare, diareea produsă de boli infecţioase, boli endocrine, metabolice, imune sau tumorale.
Există situaţii când poate să pună în pericol viaţa pacientului. Riscul este valabil mai ales în cazul copiilor şi, în special, al copiilor mici, al sugarilor, care se deshidratează foarte uşor. De aceea, la aceste vârste mici este necesară o supraveghere atentă a bolii de către un medic şi chiar în condiţii de spitalizare. De asemenea, tot în cazul copiilor, când aceştia nu suportă un anumit aliment (lactoza din lapte sau glutenul din cereale) şi fac diaree pe perioade lungi, este întârziată dezvoltarea fizică şi chiar mentală. În plus, şi capacitatea de apărare a organismului este slăbită, copiii fiind mai sensibili la boli.
Toxiinfecţiile alimentare sau diareea bacteriană, când sunt prezente şi febra mare şi vărsăturile puternice, cu stare generală proastă, necesită, de asemenea, supraveghere medicală, în condiţii de spitalizare, deoarece există riscul de evoluţie nefavorabilă.
Tratamente
Atunci cand diareea durează mai multe săptămâni sau chiar luni şi nu trece cu nici un tratament, sunt necesare investigaţii medicale, pentru a descoperi afecţiunea care a produs tulburarea tranzitului intestinal. În aceste cazuri este indicată, în primul rând, efectuarea unei colonoscopii. Prin această investigaţie se urmăreşte dacă există leziuni la nivelul colonului şi ce tip de leziuni sunt prezente. În plus, se pot face analize prin care se urmăreşte compoziţia florei intestinale, analize prin care se stabileşte dacă există o alergie sau o intoleranţă alimentară ce ar putea duce la dereglarea tranzitului intestinal. Printre cele mai frecvente intoleranţe se numără cele la gluten şi lactate. De asemenea, se poate stabili prin analize dacă există un deficit enzimatic, o dereglare imunologică sau hormonală care stă în spatele diareei. Deficitul enzimatic poate fi legat de funcţia pancreasului - insuficienţă pancreatică - sau de o enzimă secretată în intestin DAO - care degradează histamina din alimente. O cantitate mare de histamină în organism poate fi, de multe ori, cauza diareei cronice.
* În tratament, în primul rând este important regimul alimentar. În primele zile este un regim strict, în care se mănâncă numai mucilagiu (zeamă mai groasă) de orez şi orez fiert. Ulterior, pe măsură ce tranzitul revine la normal, treptat, se introduc şi alte alimente. Dacă s-a constatat o alergie, intoleranţă sau un deficit enzimatic, atunci alimentele introduse trebuie să fie în concordanţă cu analizele respective. Ca lichide, se pot bea infuzie de mentă, apă de orez.
* Medicaţia antidiareică ce poate fi administrată este variată. Se utilizează antiinfecţioase intestinale (Colimicina, Normix), adsorbante intestinale (cărbune medicinal, Smecta), inhibitori ai peristaltismului intestinal (Imodium) sau alte tipuri de medicamente (Enterolactis, Enterol) care acţionează pe flora microbiană din intestin. De asemenea, pentru prevenirea deshidratării, se utilizează săruri pentru rehidratare orală.
* Cura cu argilă este deosebit de eficientă. Argila are proprietăţi antiinflamatorii, dezinfectante, de favorizare a vindecării leziunilor mucoasei. Se face pe o perioadă de 3 săptămâni, după care se face o pauză de 10 zile şi se reia. Se foloseşte o lingură de argilă la un pahar de apă de izvor sau apă plată. Se prepară cu o seară înainte de a se consuma. În primele două zile, se bea doar apa de deasupra argilei, care se depune la fund. În zilele următoare, se amestecă şi se consumă tot conţinutul. În prima săptămână, se bea un pahar pe zi, dimineaţa, apoi 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara, iar în ultima săptămână 3 pahare pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara.
Tratamentul fitoterapeutic (cu plante) utilizează:
* Afinele, care se folosesc ca atare, sub formă de fructe sau sub formă de sirop; se administrează 3-6 linguri pe zi, înainte de masă, până la ameliorarea simptomelor diareei, nu mai mult de o săptămână; ulterior, pentru întreţinerea efectului, se administrează 1-2 linguri pe zi.
* Combinaţii de plante, sub formă de pulbere, administrată sub limbă, o dată la 6 ore: afin, izmă, muşeţel, pătlagină.
Tratamentul homeopatic se bazează pe următoarele remedii:
* Podophyllum: este indicat când există scaune apoase, care sunt precedate de zgomote în burtă (borborisme) şi apoi de dureri; după ce a avut scaun, pacientul nu se simte mai bine, ci continuă să aibă senzaţia de fierbere în burtă şi dureri.
* Aloe: este indicat la cei care prezintă aceleaşi simptome ca mai sus, dar care după ce au avut scaun se simt mai bine.
* Ars album: utilizat în cazurile în care există şi vărsături; pacienţii au senzaţie de arsură în rect şi în stomac, sunt foarte agitaţi şi obosiţi.
* Sulphur: indicat pentru cei care au scaune apoase galben-verzui, care apar în special dimineaţa.
Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
"Sunt alergic şi în fiecare an lista alergiilor creşte"
(Răspuns pentru FILIP G. - Bucureşti, F. AS nr. 1374)
Alergiile de care suferiţi nu sunt de mirare, pentru că industria alimentară ne dă să mâncăm... derivaţi de petrol! În alimentele procesate există peste 1000 de compuşi chimici, iar organismul uman reacţionează cum poate pentru a elimina aceste otrăvuri responsabile pentru o gamă variată de cancere şi alte boli grave. Argila "ALGO" elimină spectaculos compuşii chimici din organism şi mai mult ca sigur că va face acelaşi lucru şi cu alergenii care vă dau bătăi de cap. Vă recomand să consumaţi 150 g de argilă zilnic, timp de 3-4 luni, iar după rezolvarea problemei continuaţi cura de întreţinere cu trei căni de argilă pe zi, care pot fi consumate o viaţă întreagă, fără întrerupere. Pentru detalii referitoare la tratament puteţi să mă contactaţi la tel. 0788.233.873. Pentru a procura argilă "ALGO" la preţ de producător sunaţi la tel. 0258.865.677.
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"Mă simt tot rău după două operaţii de hernie de disc"
(Răspuns pentru S.M. - Craiova, F. AS nr. 1347)
Durerea lombară este o afecţiune destul de des întâlnită, ţinând cont de faptul că se înregistrează la 70-80% din populaţie, cel puţin odată în viaţă. Patru din cinci adulţi necesită îngrijiri medicale în urma unor crize puternice de dureri, în cele mai multe cazuri zona lombară fiind puternic solicitată. Vizita la medic nu trebuie amânată, un diagnostic corect fiind esenţial în excluderea unor patologii mult mai grave. Durerea puternică dimineaţa ce nu cedează la repaus, durere profundă ameliorată de repaus şi agravată după efectuarea unei mişcări, durerea agravată când pacientul sta mai mult jos sau petrece mai mult timp în picioare sunt indicii clare asupra tipului durerii cât şi a localizării, astfel că medicul specialist vă poate recomanda şi efectuarea unor analize specifice pe lângă investigaţiile preliminare: mobilitate, reflexe, prezenţa inflamaţiei etc. Durerea lombară poate fi provocată de o mişcare greşită a corpului, manevrarea unor obiecte foarte grele, traumatisme, lovituri, întindere musculară sau poate fi asociată cu afecţiuni mai severe: hernie de disc, artroza, spondiloza, sciatica, artrită reumatoidă etc. Durerea poate fi atât de puternică încât devine invalidantă, mişcările sunt mult limitate, existând totodată o sensibilitate crescută a zonei respective, poate produce compresia unor nervi şi se poate manifesta diferit în funcţie de factorii asociaţi. Menţinerea unei greutăţi corporale normale este esenţială, pentru a preveni suprasolicitarea coloanei vertebrale, indiferent de zona afectată. Antiinflamatoarele de sinteză trebuie să ştim că se recomandă pe perioade scurte de timp, continuarea administrării timp îndelungat atrăgând numeroase complicaţii în urma efectelor secundare asociate. O alternativă naturală în ameliorarea durerii la nivelul spatelui, al coloanei vertebrale, indiferent de localizare, o reprezintă RoboFlexTM , o formulă avansată ce reduce rapid durerea şi inflamaţia, fără a avea efecte secundare la nivel gastric, hepatic, fiind permisă diabeticilor şi cardiacilor. RoboFlexTM prezintă avantajul că poate fi administrat atât în forme acute (5-7 zile) cât şi pe o perioadă de o lună, în cure ce pot fi repetate după mici pauze. Un efect sporit se obţine prin asocierea Celadrin Extract ForteTM şi RoboFlexTM, atunci când este asigurat un efect analgezic şi antiinflamator rapid şi de durată.
Multă sănătate!