Stimată doamnă, bacteria Escherichia coli face parte din flora normală a tubului digestiv, sursa tulpinilor care produc îmbolnăviri la nivel urinar fiind flora bacteriană fecală. Leziunea micotică, aşa cu îi spune şi numele, este dată şi întreţinută de o ciupercă patogenă, grefată pe fondul imunosupresiei locale. În cadrul Companiei Romvac s-a dezvoltat Departamentul de Cercetare-Dezvoltare Imunoinstant, unde se obţin produsele naturale pe bază de imunoglobulină Y aviară. Produsele din gama Imunoinstant se caracterizează prin activitate antimicrobiană, antiinflamatoare şi imunomodulatoare, fiind de mare ajutor în prevenirea şi combaterea infecţiilor cu germeni patogeni, inclusiv în cazul infecţiei urinare cu Escherichia coli şi tulpini micotice. Medicul terapeut din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac recomandă, în primul rând, efectuarea unor analize medicale care să stabilescă diagnosticul cert de infecţie bacteriană şi/sau micotică (cu identificarea exactă a tulpinilor patogene). Odată ce aveţi rezultatele analizelor, este necesară o programare la Cabinetul de Medicină Complementară din cadrul Companiei Romvac, unde să vă prezentaţi împreună cu buletinele eliberate de laborator. Medicul terapeut va stabili un protocol de administrare a produselor cu specificitate pentru diagnosticul stabilit.
Multă sănătate!
LIDIA HOLBAN - Nutriţionist, tel. 0722/26.04.45, e-mail: laeuropero@gmail.com
"Am manifestări alergice, dar nu mi se depistează alergenul"
(Răspuns pentru MARILENA - Bucureşti, F. AS nr. 1369)
O alergie este un răspuns neadecvat al sistemului imunitar la o substanţă care, în mod normal, nu este dăunătoare. Sistemul imunitar este un mecanism de apărare foarte complex, care ne ajută să combatem infecţiile. Acest lucru se face "milităreşte", prin identificarea invadatorilor şi mobilizarea globulelor albe din organism, pentru a lupta cu aceştia. La unele persoane, sistemul imunitar identifică greşit reacţia globulelor albe, provocând în organism dereglări mai mari decât produc invadatorii. Astfel, răspunsul alergic devine o boală în sine. El include congestie nazală, tuse, respiraţie zgomotoasă şuierătoare, sufocare, mâncărimi, durere de cap, urticarie şi oboseală sau alte tipuri de iritaţii ale pielii. Orice substanţă poate provoca o reacţie alergică, dar cei mai cunoscuţi alergeni sunt polenul, praful, unele metale (în special nichelul), lanolina, unele cosmetice, părul şi mătreaţa de la animale, acarienii din praful din casă, veninul de insecte, unele medicamente obişnuite (aspirina şi penicilina), unii aditivi alimentari, substanţele chimice care se găsesc în săpun, în detergentul de rufe, în produsele de curăţat şi în multe alte chimicale. Foarte multe persoane sunt alergice la mucegai. Mucegaiul este format din organisme mici, microscopice, care nu sunt nici insecte, nici animale, şi se dezvoltă acolo unde nu pot trăi alte forme de viaţă. Mucegaiurile apar în toată casa, în baie, în frigider, în instalaţiile sanitare, în subsoluri şi alte locuri umede şi întunecoase. Se dezvoltă şi în aer, în sol sau pe frunze moarte şi pe alte materii organice. Mucegaiurile pot fi dăunătoare, dar şi benefice. Penicilina este făcută din mucegaiuri. Ele ajută şi la fabricarea brânzei, fertilizează solul şi grăbesc descompunerea gunoaielor şi a frunzelor moarte, dar pot provoca şi reacţii alergice. Sporii mucegaiurilor sunt purtaţi de vânt şi predomină vara şi toamna, devreme. Atunci când se tunde iarba, când se strâng recoltele sau se merge prin vegetaţie înaltă, pot apărea reacţii alergice. Persoanele care repară mobilă veche sunt expuse aceluiaşi risc, pentru că lemnul vechi găzduieşte de cele mai multe ori spori ai ciupercilor. Alimentele pot şi ele să provoace reacţii alergice. Unele dintre cele mai cunoscute alimente alergene sunt creveţii, homarul, crabii, scoicile, căpşunile, ciocolata, alunele şi nucile de toate felurile, peştele şi ouăle. În cazul copiilor, laptele şi ouăle, arahidele, soia şi grâul, sunt principalii vinovaţi. Copiii fac în mod obişnuit alergie la lapte, ouă, soia şi grâu, dar au alergii şi la arahide sau alune de pădure, peşte şi creveţi. Adulţi, în mod normal, dacă au făcut o dată alergie, nu mai scapă de ea.
O alergie alimentară apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane generează anticorpi ca reacţie la un aliment consumat. Diferenţa dintre ea şi intoleranţa alimentară constă în faptul că în ultimul caz este vorba despre neputinţa de a digera anumite alimente. Laptele este un bun exemplu al distincţiei dintre alergie şi intoleranţă. Majoritatea oamenilor care nu pot să bea lapte au intoleranţă la lactoză, nu alergie.
În mod normal, singura modalitate în care se poate scăpa de alergiile alimentare este evitarea alimentelor care declanşează reacţiile. Între aceste alimente cele mai frecvente sunt: laptele, ouăle, peştele (biban, cod, plătică), fructele de mare (crab, crevete, homar), nucile de copac (migdale, nuci, alune pecan), arahidele, grâul şi boabele de soia. Persoanele care fac alergii alimentare destul de severe, ca să producă reacţii anafilactice (lipsă de aer, culoare albastră-pal, urticarie sau mâncărimi şi stare anxioasă) vor trebui să poarte brăţară sau colier de avertizare şi să aibă o seringă cu adrenalină (epinifrina) pentru situaţii de urgenţă (se eliberează numai cu reţetă medicală). Pentru majoritatea persoanelor, alergiile nu sunt mai mult decât un fapt frustrant de viaţă. Dar pentru persoanele care au astm sau pentru cei care suferă de reacţii alergice severe, alergiile pot fi fatale.
Recomandări:
* Consumaţi alimentele prin rotaţie. Mâncaţi zilnic o grupă diferită de alimente.
* Evitaţi alimentele care au fost stropite sau care conţin coloranţi artificiali, agenţi de coacere sau ceară protectoare. Citiţi cu atenţie etichetele.
* De asemenea, pectina din mere poate fi folositoare în dietă, eliminând metalele nedorite care declanşează multe reacţii alergice.
* Dacă suferiţi de o formă de alergie la ambrozie (sau la rugină) ori de alergii la alte plante, nu mâncaţi pepene galben, castravete, banane, seminţe de floarea soarelui, muşeţel sau orice preparat din plante care conţine echinacea.
* Urmaţi un program de post, apoi încercaţi să introduceţi din nou "alimentele ce trebuie evitate", în cantităţi foarte mici, şi vedeţi dacă reacţiile de balonare, dureri de cap şi alte simptome revin.
* Păstraţi casa curată, fără praf, ţineţi ferestrele închise (folosiţi aerul condiţionat, când este posibil).
* Folosiţi vopsea împotriva mucegaiului şi dezinfectaţi pereţii şi mobila.
* Asiguraţi-vă că luaţi numai suplimente alimentare hipoalergice, care nu conţin substanţe potenţial iritante.
* Luaţi un filtru de aer cu o capacitate mare de filtrare, ca să curăţe polenul, mucegaiul şi praful din casă sau de la birou.
* Nu fumaţi şi evitaţi fumul pasiv.
* Evitaţi să luaţi aspirină timp de 3 ore, după fiecare masă.
* Dacă faceţi iritaţii pe piele de la expunerea la metalul curelei de la ceas, de la cercei, de la brăţări sau alte obiecte, încercaţi să folosiţi crema de gălbenele. Gălbenelele, floarea de soc şi uleiul din arbore de ceai pot fi folosite ca emolient pentru calmarea iritaţiei.
* Atenţie şi la mercurul şi argintul din vechile lucrări dentare. Ele pot provoca reacţii alergice în aceeaşi măsură ca intoxicaţiile cu metale grele.
Pentru mai multe informaţii şi recomandări personalizate, contactaţi-mă. Multă sănătate!
Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
"De ani de zile nu pot scăpa de nisipul la rinichi"
(Răspuns pentru LUMINIŢA - Galaţi, F. AS nr. 1369)
Nisipul şi calculii renali trădează un dezechilibru hormonal care nu poate fi remediat cu medicamente de sinteză. Cei care se operează de pietre la rinichi o vor face toată viaţa, la intervale regulate, ceea ce nu-i o soluţie, pentru că astfel nu este înlăturată cauza bolii! Argila "ALGO" echilibrează întregul sistem endocrin, curăţă nisipul şi dizolvă calculii renali, iar recidiva este exclusă!
Vă recomand să luaţi 140 g de argilă "ALGO" pe zi (4 kg pe lună), timp de 3-4 luni, apoi continuaţi cura cu trei căni de argilă zilnic, ca doză de întreţinere, pe o perioadă nedeterminată. La început, timp de 3-4 săptămâni, este indicat să luaţi concomitent şi câte 35-40 picături de tinctură de propolis 30%, pe miez de pâine, de trei ori pe zi, după mesele principale. Pentru detalii referitoare la tratament puteţi să mă contactaţi la tel. 0788/23.38.73. Pentru a procura argilă "ALGO" la preţ de producător puteţi suna la tel. 0258/86.56.77.