Când ne gândim la zmeură, ne vine în minte fructul roşu, dulce-acrişor, cu o aromă inconfundabilă. Mai puţin ştiut este faptul că întreaga plantă a zmeurului are valoare terapeutică. Valenţa terapeutică a zmeurului este pe deplin pusă în valoare de gemoterapie. Din mlădiţele de zmeur, macerate în stare proaspătă într-un amestec glicero-alcoolic, se obţine extractul gemoterapic - un adevărat panaceu pentru tulburările genitale feminine.
Extractul din mlădiţe de zmeur reglează secreţia hormonală ovariană (estrogen şi progesteron), restabileşte echilibrul endocrin şi corectează tulburările de natură hormonală la femeile de orice vârstă. Patologia aparatului genital feminin este foarte variată şi diferă în funcţie de vârstă. Probleme genitale pot apărea la pubertate (care poate fi precoce sau întârziată); la adolescenţă - când predomină tulburările de ciclu (ca frecvenţă, durată şi cantitate) şi dismenoreea; la femeia tânără (unde întâlnim frecvent sindromul premenstrual, ovarul polichistic, fibromul uterin, tulburările de libido şi destul de des sterilitatea); la femeia mai în vârstă (unde sunt prezente fenomenele deranjante din premenopauză şi menopauză). Toate acestea se pot ameliora sau trata prin gemoterapie, iar principala recomandare este Extractul din mlădiţe de zmeur.
Pubertatea culminează prin apariţia primului ciclu al fetei - menarha. Aceasta apare, în general, la vârsta de 11-13 ani, variind în funcţie de înălţime, greutate, factori genetici, de mediu, nutriţie etc.
* Menarha precoce semnifică apariţia menstruaţiei înainte de 9 ani; pot fi incriminaţi diferiţi factori, inclusiv substanţele chimice ce influenţează sistemul endocrin, care se regăsesc în produsele de folosire zilnică.
* Menarha întârziată (amenoreea primară) înseamnă întârzierea menarhei până la 16-17 ani. Se recomandă un examen ginecologic complet al pacientei, pentru a se stabili cauza problemei (atenţie, subnutriţia poate fi un factor!). Pentru stimularea apariţiei menstruaţiei se poate folosi Extractul din mlădiţe de zmeur. Se administrează câte 1 ml (sau 3 picături din formula concentrată) de 2-3 ori pe zi, timp de două luni sau mai mult.
* Dereglările menstruale
sunt des întâlnite, în special la tinerele fete, în primii ani. Menstruaţia poate apărea mai repede sau mai târziu decât optimul de 28 de zile, scurgerile pot fi mai abundente sau să se întindă pe multe zile, însoţite de dureri în micul bazin. Dacă tulburările menstruale se agravează şi menstrele abundente cauzează oboseală şi anemie este recomandat un examen medical de specialitate. Evoluţia dereglărilor menstruale tinde spre regularizare spontană, care se face în 2-3 ani, de la prima menstruaţie. Extractul gemoterapic din mlădiţe de zmeur (administrat câte 1 ml de trei ori pe zi, timp de două luni) ajută la ameliorarea acestora, de multe ori chiar până la dispariţia lor completă, prin restabilirea echilibrului hormonal.
* Dismenoreea este durerea abdominală din timpul menstrei. Circa 50% dintre femei prezintă dismenoree, dar e mai frecvent întâlnită sub vârsta de 25 de ani. Se recomandă un consult medical, deoarece poate fi asociată cu o patologie a organelor genitale: endometrioză, fibrom sau polipi uterini, sindrom inflamator pelvin etc. Durerea propriu-zisă este cauzată de o anomalie a contractilităţii uterului (în timpul ciclului menstrual uterul se contractă excesiv, pentru a elimina mucoasa uterină). Aici intervine benefic Extractul gemoterapic din mlădiţe de zmeur, care determină relaxarea. Acesta se poate asocia cu Extractul gemoterapic din muguri de călin, cu acelaşi efect de relaxare uterină, recomandat inclusiv în caz de contracţii nedorite pe perioada sarcinii.
* Sindromul premenstrual asociază simptomele fizice şi psiho-emoţionale ce apar înainte de menstruaţia propriu-zisă. Simptome fizice: dureri de cap, sâni tumefiaţi şi dureroşi, retenţie de apă cu creştere în greutate, balonare, diverse dureri, mai ales musculare şi articulare. Simptome emoţionale: iritabilitate, nervozitate, anxietate, oboseală, lipsa concentrării, insomnie. Se consideră că peste 70-80 % dintre femei au astfel de simptome, iar 10% prezintă agravări.
În această perioadă sunt de ajutor exerciţiile fizice uşoare, cu evitarea efortului exagerat şi a alimentaţiei grele. De elecţie este Extractul gemoterapic din mlădiţe de zmeur, care ameliorează simptomele. În cazul simptomelor fizice mai puternice, apelaţi la Polygemma 20 - premenstrual (conţine gemoterapice din zmeur, călin, castan sălbatic şi sarea Schussler Magnesia phosphorica), iar pentru insomnie, nervozitate sau anxietate, se poate asocia cu Extractul din muguri de tei argintiu.
* Fibromul uterin apare în cazul unui dezechilibru hormonal, asociat de multe ori cu un context emoţional şi un stil de viaţă neregulat. Tratamentul acestuia include modificarea stilului de viaţă, multă mişcare fizică, alimentaţie regulată (cu evitarea grăsimilor animale şi a lactatelor grase), relaxare mentală şi emoţională. În tratament se vor asocia mai multe extracte gemoterapice: Extract din mlădiţe de zmeur, cu rol de echilibrare endocrină - 2 ml dimineaţa; Extract din muguri de arin alb (remediu cu efect puternic pe aparatul genital feminin, antiinflamator şi antifibrotic) - 2 ml la prânz; Extract din mlădiţe de mur (cu efect antifibrotic şi antisenescent, care reface elasticitatea uterului) - 2 ml seara. După 2-3 luni se poate continua cu o altă asociere de gemoterapice. Schemele sunt orientative şi se stabilesc de către medic, în funcţie de mărimea fibromului, vârsta pacientei, patologia asociată etc.
* Chisturile ovariene apar la multe femei, din cauza funcţionării anormale a ovarelor. Seamănă cu nişte săculeţi mici, plini cu lichid, care se formează în ovare. Uneori dispar de la sine, odată cu trecerea timpului. Cel mai mare pericol îl reprezintă ruperea unui chist, care se manifestă prin dureri puternice în abdomenul inferior, sângerare vaginală, vărsături, infecţii etc.
Pentru chisturile ovariene se recomandă asocierea unor gemoterapice: Extract din muguri de coacăz negru (cu efect antiinflamator şi antioxidant) - 2 ml dimineaţa; Extract din mlădiţe de zmeur (cu rol reechilibrant hormonal) - 2 ml la prânz; Extract din mlădiţe de cimişir (antiinflamator pe ţesutul fibros), alternativ (câte o lună) cu Extract din mlădiţe de merişor (ca antihialinozic) - câte 2 ml seara. Se administrează timp de 2-3 luni, cu repetare la nevoie şi reevaluări periodice.
* Menopauza este o etapă fiziologică în viaţa unei femei, datorată scăderii producţiei de hormoni sexuali. Acest proces începe în general după vârsta de 40-45 ani şi produce modificări importante în întregul organism. Pot apărea modificări ale ciclurilor menstruale, hemoragii genitale, transpiraţii, bufeuri, stări depresive, insomnii, tulburări de comportament etc. Postmenopauză se instalează osteoporoza şi creşte riscul bolilor cardiovasculare. Un caz aparte este menopauza instalată brusc postchirurgical, cu modificări brutale în organism.
Pentru a trece mai uşor peste această perioadă, avem nevoie de creşterea rezervelor de estrogen ale organismului, iar Extractul din mlădiţe de zmeur ne oferă o adevărată sursă de "estrogen natural" uşor asimilabil, cu acţiune blândă dar profundă şi fără reacţii secundare. Extractul din mlădiţe de zmeur poate fi utilizat ca terapie unică, mai ales atunci când menopauza este bine suportată sau pacienta prezintă doar bufeuri - 1 ml de trei ori pe zi, timp de 2 luni, cu repetare la nevoie. O asociere binevenită este cu Extractul din mlădiţe de merişor, considerat principalul gemoterapic al menopauzei; acesta reactivează funcţia ovarelor îmbătrânite, are efect antiaging (antiîmbătrânire), favorizează absorbţia calciului din intestine, protejând împotriva osteoporozei.
În caz de afectare cardiovasculară concomitentă cu debutul menopauzei (hipertensiune arterială, bufeuri, palpitaţii, insomnie nervoasă) se poate asocia Extractul gemoterapic din mlădiţe de păducel - conform prospectului. Dacă predomină tulburările emoţionale, se recomandă şi Extractul din muguri de tei argintiu.
Informaţii suplimentare despre produsele gemoterapice amintite găsiţi pe https://www.plantextrakt.ro/, https://www.gemoterapie.ro/ sau la telefonul pacientului: 0800.800.433 (de luni până vineri, între orele 9 şi 11)