Stimată doamnă, bacteria Escherichia coli face parte din flora normală a tubului digestiv, sursa tulpinilor care produc îmbolnăviri la nivel urinar fiind flora bacteriană fecală. Leziunea micotică, așa cu îi spune și numele, este dată și întreținută de o ciupercă patogenă, grefată pe fondul imunosupresiei locale. În cadrul Companiei Romvac s-a dezvoltat Departamentul de Cercetare-Dezvoltare Imunoinstant, unde se obțin produsele naturale pe bază de imunoglobulină Y aviară. Produsele din gama Imunoinstant se caracterizează prin activitate antimicrobiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare, fiind de mare ajutor în prevenirea și combaterea infecțiilor cu germeni patogeni, inclusiv în cazul infecției urinare cu Escherichia coli și tulpini micotice. Medicul terapeut din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac recomandă, în primul rând, efectuarea unor analize medicale care să stabilescă diagnosticul cert de infecție bacteriană și/sau micotică (cu identificarea exactă a tulpinilor patogene). Odată ce aveți rezultatele analizelor, este necesară o programare la Cabinetul de Medicină Complementară din cadrul Companiei Romvac, unde să vă prezentați împreună cu buletinele eliberate de laborator. Medicul terapeut va stabili un protocol de administrare a produselor cu specificitate pentru diagnosticul stabilit.
Multă sănătate!
LIDIA HOLBAN - Nutriționist, tel. 0722/26.04.45, e-mail: laeuropero@gmail.com
"Am manifestări alergice, dar nu mi se depistează alergenul"
(Răspuns pentru MARILENA - București, F. AS nr. 1369)
O alergie este un răspuns neadecvat al sistemului imunitar la o substanță care, în mod normal, nu este dăunătoare. Sistemul imunitar este un mecanism de apărare foarte complex, care ne ajută să combatem infecțiile. Acest lucru se face "militărește", prin identificarea invadatorilor și mobilizarea globulelor albe din organism, pentru a lupta cu aceștia. La unele persoane, sistemul imunitar identifică greșit reacția globulelor albe, provocând în organism dereglări mai mari decât produc invadatorii. Astfel, răspunsul alergic devine o boală în sine. El include congestie nazală, tuse, respirație zgomotoasă șuierătoare, sufocare, mâncărimi, durere de cap, urticarie și oboseală sau alte tipuri de iritații ale pielii. Orice substanță poate provoca o reacție alergică, dar cei mai cunoscuți alergeni sunt polenul, praful, unele metale (în special nichelul), lanolina, unele cosmetice, părul și mătreața de la animale, acarienii din praful din casă, veninul de insecte, unele medicamente obișnuite (aspirina și penicilina), unii aditivi alimentari, substanțele chimice care se găsesc în săpun, în detergentul de rufe, în produsele de curățat și în multe alte chimicale. Foarte multe persoane sunt alergice la mucegai. Mucegaiul este format din organisme mici, microscopice, care nu sunt nici insecte, nici animale, și se dezvoltă acolo unde nu pot trăi alte forme de viață. Mucegaiurile apar în toată casa, în baie, în frigider, în instalațiile sanitare, în subsoluri și alte locuri umede și întunecoase. Se dezvoltă și în aer, în sol sau pe frunze moarte și pe alte materii organice. Mucegaiurile pot fi dăunătoare, dar și benefice. Penicilina este făcută din mucegaiuri. Ele ajută și la fabricarea brânzei, fertilizează solul și grăbesc descompunerea gunoaielor și a frunzelor moarte, dar pot provoca și reacții alergice. Sporii mucegaiurilor sunt purtați de vânt și predomină vara și toamna, devreme. Atunci când se tunde iarba, când se strâng recoltele sau se merge prin vegetație înaltă, pot apărea reacții alergice. Persoanele care repară mobilă veche sunt expuse aceluiași risc, pentru că lemnul vechi găzduiește de cele mai multe ori spori ai ciupercilor. Alimentele pot și ele să provoace reacții alergice. Unele dintre cele mai cunoscute alimente alergene sunt creveții, homarul, crabii, scoicile, căpșunile, ciocolata, alunele și nucile de toate felurile, peștele și ouăle. În cazul copiilor, laptele și ouăle, arahidele, soia și grâul, sunt principalii vinovați. Copiii fac în mod obișnuit alergie la lapte, ouă, soia și grâu, dar au alergii și la arahide sau alune de pădure, pește și creveți. Adulți, în mod normal, dacă au făcut o dată alergie, nu mai scapă de ea.
O alergie alimentară apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane generează anticorpi ca reacție la un aliment consumat. Diferența dintre ea și intoleranța alimentară constă în faptul că în ultimul caz este vorba despre neputința de a digera anumite alimente. Laptele este un bun exemplu al distincției dintre alergie și intoleranță. Majoritatea oamenilor care nu pot să bea lapte au intoleranță la lactoză, nu alergie.
În mod normal, singura modalitate în care se poate scăpa de alergiile alimentare este evitarea alimentelor care declanșează reacțiile. Între aceste alimente cele mai frecvente sunt: laptele, ouăle, peștele (biban, cod, plătică), fructele de mare (crab, crevete, homar), nucile de copac (migdale, nuci, alune pecan), arahidele, grâul și boabele de soia. Persoanele care fac alergii alimentare destul de severe, ca să producă reacții anafilactice (lipsă de aer, culoare albastră-pal, urticarie sau mâncărimi și stare anxioasă) vor trebui să poarte brățară sau colier de avertizare și să aibă o seringă cu adrenalină (epinifrina) pentru situații de urgență (se eliberează numai cu rețetă medicală). Pentru majoritatea persoanelor, alergiile nu sunt mai mult decât un fapt frustrant de viață. Dar pentru persoanele care au astm sau pentru cei care suferă de reacții alergice severe, alergiile pot fi fatale.
Recomandări:
* Consumați alimentele prin rotație. Mâncați zilnic o grupă diferită de alimente.
* Evitați alimentele care au fost stropite sau care conțin coloranți artificiali, agenți de coacere sau ceară protectoare. Citiți cu atenție etichetele.
* Suplimentați dieta cu multe fibre. Tărâțele de ovăz sunt o bună sursă de fibre.
* De asemenea, pectina din mere poate fi folositoare în dietă, eliminând metalele nedorite care declanșează multe reacții alergice.
* Dacă suferiți de o formă de alergie la ambrozie (sau la rugină) ori de alergii la alte plante, nu mâncați pepene galben, castravete, banane, semințe de floarea soarelui, mușețel sau orice preparat din plante care conține echinacea.
* Urmați un program de post, apoi încercați să introduceți din nou "alimentele ce trebuie evitate", în cantități foarte mici, și vedeți dacă reacțiile de balonare, dureri de cap și alte simptome revin.
* Păstrați casa curată, fără praf, țineți ferestrele închise (folosiți aerul condiționat, când este posibil).
* Folosiți vopsea împotriva mucegaiului și dezinfectați pereții și mobila.
* Asigurați-vă că luați numai suplimente alimentare hipoalergice, care nu conțin substanțe potențial iritante.
* Luați un filtru de aer cu o capacitate mare de filtrare, ca să curățe polenul, mucegaiul și praful din casă sau de la birou.
* Nu fumați și evitați fumul pasiv.
* Evitați să luați aspirină timp de 3 ore, după fiecare masă.
* Dacă faceți iritații pe piele de la expunerea la metalul curelei de la ceas, de la cercei, de la brățări sau alte obiecte, încercați să folosiți crema de gălbenele. Gălbenelele, floarea de soc și uleiul din arbore de ceai pot fi folosite ca emolient pentru calmarea iritației.
* Atenție și la mercurul și argintul din vechile lucrări dentare. Ele pot provoca reacții alergice în aceeași măsură ca intoxicațiile cu metale grele.
Pentru mai multe informații și recomandări personalizate, contactați-mă. Multă sănătate!
Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
"De ani de zile nu pot scăpa de nisipul la rinichi"
(Răspuns pentru LUMINIȚA - Galați, F. AS nr. 1369)
Nisipul și calculii renali trădează un dezechilibru hormonal care nu poate fi remediat cu medicamente de sinteză. Cei care se operează de pietre la rinichi o vor face toată viața, la intervale regulate, ceea ce nu-i o soluție, pentru că astfel nu este înlăturată cauza bolii! Argila "ALGO" echilibrează întregul sistem endocrin, curăță nisipul și dizolvă calculii renali, iar recidiva este exclusă!
Vă recomand să luați 140 g de argilă "ALGO" pe zi (4 kg pe lună), timp de 3-4 luni, apoi continuați cura cu trei căni de argilă zilnic, ca doză de întreținere, pe o perioadă nedeterminată. La început, timp de 3-4 săptămâni, este indicat să luați concomitent și câte 35-40 picături de tinctură de propolis 30%, pe miez de pâine, de trei ori pe zi, după mesele principale. Pentru detalii referitoare la tratament puteți să mă contactați la tel. 0788/23.38.73. Pentru a procura argilă "ALGO" la preț de producător puteți suna la tel. 0258/86.56.77.